26/4/13

Ο Υπουργός Εμπορίου συναντήθηκε με εκπροσώπους των συντεχνιών της ΑΗΚ 26/04/2013

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Γιώργος Λακκοτρύπης είχε σήμερα συνάντηση, στο γραφείο του, με εκπροσώπους των συντεχνιών της ΑΗΚ (ΣΕΠΑΗΚ, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, ΣΥΒΑΗΚ), κατά την οποία του επιδόθηκε επιστολή με τις θέσεις τους αναφορικά με την πρόνοια για ιδιωτικοποιήσεις στο μνημόνιο με την Τρόικα. Στη συνάντηση συμμετείχε, επίσης, ο νέος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εμπορίου δρ Στέλιος Χειμώνας.

Σε δηλώσεις του προς στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι σε αυτή την πρώτη του συνάντηση με τις συντεχνίες της ΑΗΚ συζητήθηκαν οι διάφορες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο οργανισμός, πρωτίστως όσον αφορά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων όπως αυτό αναφέρεται στο μνημόνιο με την Τρόικα. «Ακούσαμε προσεκτικά τις θέσεις των συντεχνιών και θέλω να τονίσω ότι ως Κυβέρνηση δεν έχουμε πάρει καμία απόφαση για ιδιωτικοποιήσεις», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε ο Υπουργός Εμπορίου, θα πρέπει να εξεταστούν διάφορα θέματα, με τον τάχιστο εξορθολογισμό του οργανισμού να είναι ουσιαστικής σημασίας, «ακριβώς για να μην βρεθούμε σε περισσότερες περιπέτειες στο άμεσο μέλλον. Τα θέματα που απασχολούν την ΑΗΚ είναι γνωστά, με τα δύο πιο σημαντικά να είναι το κόστος των καυσίμων και το κόστος της χρηματοδότησης. Η προσπάθεια για τον εξορθολογισμό έχει ξεκινήσει και αυτό θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης στη συνάντηση που θα έχω με το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής την ερχόμενη Τρίτη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να δούμε πώς ομαλοποιείται η λειτουργία της αγοράς, ούτως ώστε να επέλθει και περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος».

Κλείνοντας την αρχική του δήλωση, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι στη συνάντηση, πέραν από το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, συζητήθηκαν και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους υπαλλήλους της ΑΗΚ. «Έχουμε συμφωνήσει ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί εντός των επόμενων μηνών, για να βρεθούν εκείνες οι λύσεις που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ευρωστία του οργανισμού, καθώς και τα δικαιώματα των υπαλλήλων του», κατέληξε.

Κληθείς να αναφέρει πότε θα γίνουν ανακοινώσεις για το θέμα της ενδιάμεσης λύσης για εισαγωγή του φυσικού αερίου στην Κύπρο για σκοπούς ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και να σχολιάσει τις πληροφορίες για ύπαρξη μελετών που καταδεικνύουν ότι αυτή η ενδιάμεση λύση είναι ασύμφορη και ενδεχομένως να πρέπει να προτιμηθεί διασωλήνωση για μεταφορά από τα δικά μας τεμάχια, ο Υπουργός Εμπορίου εξήγησε ότι «υπάρχουν οικονομικοί φάκελοι αυτή τη στιγμή στη Δημόσια Επιχείρηση Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ), οι οποίοι δεν έχουν ανοιχθεί λόγω των πρόσφατων γεγονότων. Την ερχόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις, αφού ενημερώσω πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς πότε αναμένεται να σημειωθούν εξελίξεις αναφορικά με τον διορισμό νέου Προέδρου της ΔΕΦΑ, ο κ. Λακκοτρύπης ξεκαθάρισε ότι απαιτείται σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, του οποίου η επόμενη συνεδρία θα πραγματοποιηθεί στις 8 Μαΐου.

Κληθείς να αναφερθεί στη βιωσιμότητα της ΑΗΚ και ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει σήμερα η πιθανότητα στάσης πληρωμών εκ μέρους της Αρχής, δεδομένων των δυσκολιών κάποιων καταναλωτών να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους αλλά και λόγω της περαιτέρω μείωσης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ο κ. Λακκοτρύπης χαρακτήρισε αυτό το ενδεχόμενο αδιανόητο, επισημαίνοντας ότι αυτό ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση. Όπως εξήγησε, το πρόβλημα που δημιουργείται είναι μεγάλο αφού, αν η ΑΗΚ δεν εισπράξει αυτά που πρέπει, ενδέχεται να παρουσιαστεί ο κίνδυνος να μην μπορεί να αγοράσει καύσιμα, με σοβαρές συνέπειες για την οικονομία. «Οπότε θα πρέπει να βρεθεί κάποια λύση και θα συζητήσω αυτά τα θέματα με το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ, όπως έκανα και σήμερα με τις συντεχνίες», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει οτιδήποτε νεότερο σχετικά με την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12 στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και πότε θα είμαστε σε θέση να εκμεταλλευτούμε το δικό μας φυσικό αέριο για σκοπούς εσωτερικής χρήσης, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε: «Αναμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα της ενδιάμεσης λύσης. Ταυτόχρονα, κοιτάζουμε και κάποιες άλλες επιλογές που ενδέχεται να έχουμε, όμως δεν είναι η ώρα να τις ανακοινώσουμε».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα πραγματοποιηθεί η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο τεμάχιο 12, ο κ. Λακκοτρύπης σημείωσε ότι η πλατφόρμα θα μετακινηθεί στο τεμάχιο 12 στα μέσα έως τα τέλη Ιουνίου και η επιβεβαιωτική γεώτρηση θα αρχίσει αμέσως μετά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Κληθείς, τέλος, να εξηγήσει τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά την ολοκλήρωση της επιβεβαιωτικής γεώτρησης, ο Υπουργός Εμπορίου επισήμανε ότι «αφού γίνει η επιβεβαιωτική και ξέρουμε ποσότητες, ποιότητα, αλλά και τις ανακτήσιμες ποσότητες, θα πρέπει να ακολουθήσει η διαδικασία για να ανακηρυχθεί το κοίτασμα εμπορεύσιμο. Αυτή είναι η ορθολογιστική εκμετάλλευση ενός κοιτάσματος. Δηλαδή μια εικοσαετής συμφωνία αγοράς φυσικού αερίου με την υπόσχεση από την κοινοπραξία ότι θα αρχίσει να παραδίδει αέριο από το 2020 ή το 2021».