26/4/13

Ομιλία της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση της ΣΕΚ στη μνήμη των θυμάτων των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών 26/04/2013

Φίλοι κοινωνικοί εταίροι,
Κυρίες και κύριοι,

Τιμούμε σήμερα, στο πλαίσιο αυτής της σεμνής τελετής, τα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, σε μια περίοδο κρίσιμη για τα εργασιακά δρώμενα και έντονης οικονομικής ύφεσης για την πατρίδα μας. Καθημερινά δίνουμε τη μάχη για να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρα για τον τόπο μας ποσοστά ανεργίας και ανέχειας για τον Κύπριο πολίτη.

Μέσα σε αυτές ακριβώς τις δύσκολες συνθήκες, η προσοχή μας πρέπει να επικεντρωθεί ιδιαίτερα στους εργαζόμενους με στόχο να αποτρέψουμε κάθε πιθανότητα για απώλειες ζωών, ατυχήματα και εκμετάλλευση της εργασίας.

Από αυτή την οπτική γωνία, η βελτιστοποίηση του εξοπλισμού και του περιβάλλοντος εργασίας ως προς τις ανάγκες της εργασιακής διαδικασίας και η καλή συντήρηση τους είναι σήμερα περισσότερο από αναγκαίες. Καλύτερες συνθήκες εργασίας ως προς την ασφάλεια συνεπάγονται βελτίωση της ποιότητας του εργασιακού περιβάλλοντος, λιγότερους κινδύνους για την υγεία και συνεπακόλουθα αύξηση τόσο της παραγωγικότητας όσο και της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Πρέπει να ληφθούν από όλους τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα, σε συνεργασία με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, το Υπουργείο, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργοδότες. Σημαντική επίσης θα είναι η συνεισφορά τους στην εξάλειψη των λόγων που οφείλονται στο περιβάλλον εργασίας και τα μέσα παραγωγής. Πολλά μπορούν να γίνουν για την πληροφόρηση αλλά και την εποπτεία των εργαζομένων και τη βελτίωση του περιβάλλοντος εργασίας.

Η πρόληψη επομένως των εργατικών ατυχημάτων, μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μια συγκροτημένη πολιτική για τη διαχείριση των κινδύνων για την υγεία και την ασφάλεια. Μια τέτοια πολιτική εμπεριέχει συγκεκριμένες πρακτικές, έλεγχο της αποτελεσματικότητάς τους και συμμετοχή των εργαζομένων τόσο για την πληροφόρηση τους όσο και για την αξιοποίηση των γνώσεων τους.

Η βούληση της ηγεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προκειμένου να υλοποιηθούν τα πιο πάνω και να εφαρμόζονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις και οι θεσμοί, είναι δεδομένη.

Σε αυτό το πλαίσιο θεωρώ πολύ σημαντική τη διοργάνωση από τη ΣΕΚ της σεμνής αυτής τελετής και τη συγχαίρω θερμά για την πρωτοβουλία της.

Με την ελπίδα ότι θα εργαστούμε όλοι συλλογικά για την εξάλειψη των θανατηφόρων και των σοβαρών ατυχημάτων, αποτίνω τον προσήκοντα φόρο τιμής στα θύματα των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών, με την ευχή και τη θέληση να εργαστούμε όλοι για την εξάλειψή τους.