29/4/13

Συμμετοχή του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού στην 24η Διαρκή Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης με θέμα «Διακυβέρνηση και ποιότητα στην εκπαίδευση», στο Ελσίνκι 29/04/2013

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κυριάκος Κενεβέζος συμμετείχε στην ολομέλεια της 24ης Διαρκής Συνόδου των Υπουργών Παιδείας του Συμβουλίου της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στις 26 και 27 Απριλίου στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.

Αντικείμενο της Συνόδου ήταν η διακυβέρνηση των εκπαιδευτικών συστημάτων και η ποιότητα της εκπαίδευσης ως κινητήριες δυνάμεις των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στα περισσότερα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι Υπουργοί Παιδείας αντάλλαξαν απόψεις και καλές πρακτικές αναφορικά με την ανάπτυξη στρατηγικών για τη διακυβέρνηση και την ποιοτική εκπαίδευση. Ταυτόχρονα έδωσαν κατεύθυνση για τη μελλοντική δράση του Συμβουλίου της Ευρώπης στα συγκεκριμένα ζητήματα. Στο πλαίσιο αυτό εξέτασαν, ανάμεσα σε άλλα, επιμέρους θεματικές όπως η αποκέντρωση, η κοινωνική συμμετοχή και η ενίσχυση των τοπικών Αρχών στη διακυβέρνηση της εκπαίδευσης, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας στον τομέα της εκπαίδευσης και της έρευνας και η εμπλοκή των εκπαιδευτικών, των γονέων και των μαθητών στη διακυβέρνηση, τη διαχείριση και την ποιοτική εκπαίδευση.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε προς την Ολομέλεια, ο κ. Υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
«Για τις χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης η σχέση μεταξύ της διακυβέρνησης των συστημάτων εκπαίδευσης και της ποιοτικής αναβάθμισης της εκπαίδευσης είναι καθοριστική. Η ποιότητα της εκπαίδευσης είναι συνυφασμένη με ένα σύστημα διακυβέρνησης που αναγνωρίζει τις διάφορες αποστολές της, επιδιώκοντας ταυτόχρονα τη μεταρρύθμιση του συστήματος. Παράλληλα προσβλέπει στη ενδυνάμωση της δημοκρατικής και ουσιαστικής συμμετοχής όλων των εταίρων (γονιών, μαθητών, εκπαιδευτικών και τοπικής κοινότητας) στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στη συνολική διαχείριση των ζητημάτων και αποφάσεων που αφορούν σε αυτή».

Οι Υπουργοί υιοθέτησαν επίσης τη διακήρυξη του Ελσίνκι στην οποία τονίζεται, ανάμεσα σε άλλα, η ανάγκη για την υιοθέτηση πολιτικών και πρακτικών οι οποίες προάγουν την ποιοτική εκπαίδευση στη βάση ίσων ευκαιριών καθώς και την εμπέδωση της δημοκρατικής κουλτούρας στη διακυβέρνηση των εκπαιδευτικών συστημάτων στις χώρες των οποίων το σύστημα επιδεικνύει ελλείμματα.

Στο πλαίσιο της Συνόδου ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το δημόσιο σχολείο Hidenkivi και να έχει κατ’ ιδίαν συνομιλίες με τους ομολόγους του από τη Λιθουανία, τη Φινλανδία, τη Νορβηγία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα, την Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και την Νεολαία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ανδρούλα Βασιλείου καθώς και τη Βουλευτή του Φινλανδικού Κοινοβουλίου και φίλη της Κύπρου κα Satu Haapanen.