17/4/13

Ο Πρόεδρος της Βουλής συναντήθηκε με τον Υπουργό Άμυνας 17/04/2013


Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκης Λ. Ομήρου δέχθηκε σήμερα, στο γραφείο του, τον Υπουργό Άμυνας κ. Φώτη Φωτίου.

Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Βουλής ο οποίος του έδωσε την ευκαιρία να τον ενημερώσει τόσο για τους βασικούς άξονες της στρατηγικής που θα ακολουθήσει το Υπουργείο Άμυνας, ως νέα Κυβέρνηση, όσο επίσης και τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Βουλής για τις προσπάθειες που γίνονται σε διπλωματικό επίπεδο όσον αφορά τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη καθώς επίσης και για τις εξελίξεις σε σχέση με τις καθημερινές πλέον απειλές και αμφισβητήσεις των Τούρκων για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Και πρόσθεσε: «Έχω πει στον Πρόεδρο της Βουλής ότι η πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που περνά αυτός ο τόπος δεν μπορεί να είναι ούτε λόγος, ούτε αιτία για να υποβαθμίσουμε ή να αποδυναμώσουμε τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Απεναντίας, ωσότου υπάρχει απειλή από την άλλη πλευρά, ωσότου υπάρχουν κατοχικά στρατεύματα στο νησί μας και ωσότου η Τουρκία συνεχίζει να αμφισβητεί και να απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, οι Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να ενισχυθούν και να ενδυναμωθούν. Αυτός είναι ο στόχος, αυτή είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσουμε, παρά τα προβλήματα που μπορεί να έχουμε λόγω της οικονομικής κρίσης. Συμφώνησα με τον Πρόεδρο - λόγω και των εμπειριών του ως πρώην Υπουργός Άμυνας αλλά και πολλά χρόνια Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής - να έχω συναντήσεις μαζί του σε τακτά χρονικά διαστήματα για να τον ενημερώνω, και να συμβουλεύει και ο ίδιος, για διάφορα θέματα που αφορούν την Εθνική Φρουρά».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με το θέμα των πυρομαχικών, ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι οι Γάλλοι είναι ακόμη στην Κύπρο και αναμένεται σήμερα ή αύριο να ολοκληρωθούν οι επαφές έτσι ώστε το συντομότερο να ξεκινήσει η διαδικασία καταστροφής αυτών των πυρομαχικών. «Αυτός ήταν ο στόχος από την αρχή, αυτός είναι ο στόχος τώρα. Τα θέματα ασφάλειας είναι υπεράνω όλων και ο στόχος ήταν να επισπευσθεί η όλη διαδικασία καταστροφής αυτών των επικίνδυνων πυρομαχικών», συμπλήρωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει εάν η καταστροφή θα γίνει στην Κύπρο, ο κ. Υπουργός απάντησε ότι η διαδικασία θα γίνει στη Γαλλία.

Ερωτηθείς χρονικά πότε αναμένεται αυτή η καταστροφή, ο κ. Φωτίου απάντησε ότι αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες μέρες εφόσον αναμένεται σήμερα ή αύριο να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις που έχουν οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Άμυνας μαζί με τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου αναφορικά με τις δυνατότητες για εξοικονομήσεις στην Εθνική Φρουρά - όχι σε επίπεδο μαχητικό, αλλά μειώσεις όσον αφορά τα λειτουργικά έξοδα – ο κ. Υπουργός είπε: «Πρώτα να πω ότι δεν θα επηρεαστεί και δεν πρέπει να επηρεαστεί το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αυτές τις κρίσιμες ώρες. Όμως υπάρχουν θέματα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή όσον αφορά την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ασφαλώς και θα μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε οικονομικούς πόρους και ο στόχος είναι να δημιουργήσουμε έναν ευέλικτο στρατό ο οποίος να είναι αξιόμαχος και να μπορεί να ανταποκριθεί στην εθνική του αποστολή». Υπάρχουν τομείς που μπορούν να γίνουν τομές είπε, καταλήγοντας ότι μέσα από την αναδιοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό μπορούμε πραγματικά να εξοικονομήσουμε αυτά τα χρήματα.