15/4/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Ζέτας Αιμιλιανίδου σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου της Δευτέρας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου 15/04/2013


Με μεγάλη χαρά και ικανοποίηση απευθύνω χαιρετισμό στη σημερινή εκδήλωση του Πανεπιστήμιου της Δευτέρας στην οποία το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων συμμετέχει με ομιλητή τον Διευθυντή του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας. Θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές για την απόφασή τους να επιλέξουν το θέμα «Πρόληψη και Προστασία για Ασφάλεια και Υγεία». Η διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία για όλους τους εργαζόμενους είναι από τις κύριες προτεραιότητες στις πολιτικές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών, το Υπουργείο Εργασίας επιδιώκει την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων και των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων ώστε να αξιοποιείται κάθε διαθέσιμη πηγή και να αναπτύσσεται εποικοδομητική συνεργασία με όσο το δυνατό περισσότερους φορείς. Απώτερος, βέβαια, στόχος κάθε πολιτικής μας είναι η προστασία των εργαζομένων.

Εκφράζω επίσης την ικανοποίησή μου γιατί διαπιστώνω ότι η υλοποίηση της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας προωθείται με εκδηλώσεις όπως η σημερινή. Η Συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε στις 2 Απριλίου 2012, προβλέπει τη συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας και υγείας με την κοινή υλοποίηση προγραμμάτων και μελετών. Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε το 2012 έρευνα για τα θέματα ασφάλειας και υγείας σε πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλ. επιχειρήσεις που εργοδοτούν λιγότερους από 10 εργαζόμενους, με σκοπό την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης σε θέματα ασφάλειας και υγείας και τη λήψη διορθωτικών μέτρων.

Στην συγκεκριμένη έρευνα συνεισέφερε τόσο το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου με τον Πρόεδρο της Σχολής Διοίκησης και έναν Καθηγητή όσο και το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας με Λειτουργούς και Επιθεωρητές του. Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής αυτής έρευνας παρουσιάστηκαν με επιτυχία κατά τη διάρκεια δύο συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρωτοβουλίες σαν και αυτή για την προώθηση των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην εργασία από τα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν ιδιαίτερη σημασία. Εξάλλου, η επιστημονική γνώση της ακαδημαϊκής κοινότητας είναι πολύτιμη τόσο για εντοπισμό αναδυόμενων κινδύνων αλλά και για ανάπτυξη μεθόδων και τεχνικών που να είναι θεωρητικά ορθές. Και όταν υπάρχει σύζευξη της επιστημονικής γνώσης με την πείρα της δημόσιας υπηρεσίας, τα αποτελέσματα είναι κατά κανόνα ωφέλιμα και εφαρμόσιμα.

Κυρίες και Κύριοι,

Ακόμα και στις μέρες μας που η οικονομική κρίση έχει πλήξει την οικονομία του τόπου και έχει επιφέρει αρνητικές εξελίξεις στον τομέα της απασχόλησης, τα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία δεν πρέπει να παραβλέπονται. Είναι φυσιολογικό οι εργοδότες, λόγω των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, να καταβάλλουν σήμερα εντονότερες προσπάθειες για διατήρηση της βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τους. Οι δυσκολίες αυτές έχουν, δυστυχώς, αντίκτυπο στους εργαζόμενους. Στους οικονομικά χαλεπούς καιρούς που διανύουμε οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν, μεταξύ άλλων, και τις συνέπειες από τη μείωση των πόρων που διατίθενται για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους. Επιπρόσθετα, λόγω του υψηλού ποσοστού ανεργίας, οι εργαζόμενοι διακατέχονται από ανασφάλεια και προβληματίζονται έντονα. Φυσικό επακόλουθο είναι οι προτεραιότητες τους να εστιάζονται στη σταθερότητα της εργοδότησής τους.

Η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης αποτελεί αδιαμφισβήτητα προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Η επανεκκίνηση, όμως, της οικονομίας και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων σε καμιά περίπτωση δεν συνεπάγεται εκπτώσεις στα θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Εξάλλου, οι ασφαλείς εργασιακές συνθήκες είναι άρρηκτα συνυφασμένες με μεγαλύτερη παραγωγικότητα και, κατ’ επέκταση, μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα.

Αγαπητοί φίλοι,

Η προώθηση της πρόληψης, η οποία θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια του σημερινού κύκλου του Πανεπιστημίου της Δευτέρας, αποτελούσε έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής για την Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία 2007 – 2012, οι στόχοι της οποίας επιτεύχθηκαν σε μεγάλο βαθμό. Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο 2007 – 2012 ο δείκτης συχνότητας των εργατικών ατυχημάτων, δηλ. ο αριθμός ατυχημάτων ανά 100,000 εργαζόμενους, μειώθηκε κατά 27,23% ξεπερνώντας τον αρχικό φιλόδοξο στόχο του 25%.

Σίγουρα στην υπό ετοιμασία νέα Εθνική Στρατηγική, που θα καλύψει την περίοδο 2013 – 2020, η προώθηση της πρόληψης και η ανάπτυξη νοοτροπίας ασφάλειας και υγείας θα έχουν κεντρικό ρόλο αφού αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση των εργατικών ατυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών. Για τον λόγο αυτό επιβάλλεται η συστηματική διαφώτιση και ευαισθητοποίηση όλων των ενδιαφερομένων ώστε να ενημερώνονται και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για ένα υγιές και ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.

Εκδηλώσεις όπως η σημερινή παρέχουν τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να αποκτήσουν χρήσιμες πληροφορίες και να συζητήσουν θέματα που σχετίζονται με την πρόληψη και προστασία από τους επαγγελματικούς κινδύνους με στόχο τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών, προς όφελος όλων των συντελεστών της οικονομίας.

Συγχαίρω, λοιπόν, τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία τους και δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο διάλογος που θα ακολουθήσει μετά τις παρουσιάσεις θα αποβεί γόνιμος. Αυτό το εγγυούνται το επίπεδο τόσο των ομιλητών όσο και του ακροατηρίου. Από την πλευρά του το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων είναι έτοιμο να μελετήσει με κάθε προσοχή τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη σημερινή εκδήλωση.

Σημ.: Το χαιρετισμό διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.