15/4/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου 15/04/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε από τις 10 το πρωί με στόχο να εξετάσει μέτρα που αφορούν την επανεκκίνηση της οικονομίας. Μέχρι τώρα έχουν καταθέσει συγκεκριμένα μέτρα για ανάπτυξη και άλλες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε αυτό το υπόβαθρο για την επανεκκίνηση η Υπουργός Εργασίας και ο Υπουργός Εμπορίου.

Η συνεδρία θα συνεχιστεί αύριο για όλη τη μέρα. Το απόγευμα σήμερα θα αξιοποιηθεί ώστε να γίνουν εντατικότερες μελέτες ανά Υπουργείο και αύριο να κωδικοποιηθούν περισσότερο και τα υπόλοιπα μέτρα κατά Υπουργείο».

Ερωτηθείς σε ποιους άξονες κινούνται τα μέτρα, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ο πρώτος άξονας αφορά μέτρα ανάπτυξης και δυνατότητες και κίνητρα έτσι ώστε να προσκληθούν ξένες επενδύσεις, αλλά και εγχώριες επενδύσεις να μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα κίνητρα, είτε ακόμη και συνεργασίες εγχώριων και ξένων επενδυτών. Την ίδια στιγμή, τουλάχιστον στα θέματα της ανεργίας, από ό,τι φαίνεται θα καταλήξουμε σε κωδικοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που θα δίνουν και ευφάνταστες ιδέες αλλά και συγκεκριμένα απτά μέτρα για να αντιμετωπιστεί το πολύ μεγάλο θέμα της ανεργίας. Φαίνεται ότι θα είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε τις αμέσως επόμενες μέρες».

Κληθείς να σχολιάσει ότι στο διαδίκτυο έχει αναγραφεί το όνομα «Χρήστος Στυλιανίδης» ως ένα από τα άτομα που φέρονται να έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται περί συνωνυμίας.

Σε ερώτηση για τα μέτρα που εξετάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Υπάρχουν πάρα πολλές ιδέες που αναλύονται και εξετάζονται κατά Υπουργείο, υπάρχουν συγκεκριμένα νομοσχέδια που βρίσκονται στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνική επεξεργασία και δεν μπορεί σε δύο συνεδρίες του Υπουργικού να ολοκληρωθεί όλη αυτή η μελέτη. Αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι κατατίθενται διάφορα μέτρα και εισηγήσεις, αξιολογούνται πάνω σε πιο ολοκληρωμένο πρόγραμμα και αφού κωδικοποιηθούν αύριο, ο Πρόεδρος θα καταλήξει στην απόφαση που έχει ήδη εξαγγείλει, δηλαδή, να τα αναλύσει σε συνέντευξη Τύπου».

Κληθείς να πει κατά πόσον έχει αποσταλεί η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον κ. Ντράγκι, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι η επιστολή θα σταλεί και στη Βουλή για ενημέρωση της.

Ερωτηθείς αν υπάρχει πρόθεση για συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Στυλιανίδης είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν σαφής σε ό,τι αφορά τον σεβασμό στην αυτονομία και στην ανεξαρτησία των θεσμών και θέλει με κάθε τρόπο και το συντομότερο δυνατόν αυτή η συνεργασία να πάρει σάρκα και οστά σε καθημερινά θέματα. Όπως έχω πει πολλές φορές, υπάρχει το άμεσο θέμα της ηγεσίας στην Τράπεζα Κύπρου και το θέμα του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας».

Σε ερώτηση πότε θα διοριστούν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως «ο καταρτισμός του Διοικητικού Συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας είναι θέμα του Υπουργικού Συμβουλίου. Υπάρχουν διαβουλεύσεις με στόχο να διαμορφωθεί ένας κατάλογος, ο οποίος θα είναι έτοιμος τις αμέσως επόμενες ώρες. Σε ό,τι αφορά την Τράπεζα Κύπρου και την ηγεσία της υπάρχουν διαβουλεύσεις, αλλά η τελική ευθύνη ανήκει στην Κεντρική Τράπεζα».

Πρόσθεσε ότι και για τα δύο αυτά θέματα είναι κατανοητό ότι δεν μπορούν να μένουν εκκρεμή, σημειώνοντας ότι «η Τράπεζα Κύπρου πρέπει το συντομότερο να αποκτήσει την πρέπουσα ηγεσία για να αντεπεξέλθει σε αυτή τη δύσκολη ώρα που περνά και την ίδια στιγμή δεν μπορεί να υπάρχει κενό εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας διότι δεν μπορούν να ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πει πως θα δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που απέστειλε στον κ. Ντράγκι, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «το σκέφτεται και θα επανέλθει εάν χρειαστεί».