12/4/13

Τελετή ορκωμοσίας του δικαστή Α. Κραμβή ως μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας 12/04/2013

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο η τελετή ορκωμοσίας του νέου μέλους της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάσταση της οικονομίας, δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου κ. Ανδρέα Κραμβή, ο οποίος διορίστηκε σε αντικατάσταση του κ. Γιαννάκη Κωνσταντινίδη που αποχώρησε για λόγους υγείας.

Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε:

«Αγαπητέ κ. Κραμβή, σας ευχαριστώ προσωπικά, αλλά και εκ μέρους της Κυβέρνησης για την προθυμία σας να συμμετέχετε στην Ερευνητική Επιτροπή που έχει συσταθεί για να ερευνήσει τις πράξεις ή παραλείψεις προσώπων, εντεταλμένων στη διαχείριση της οικονομίας ή του τραπεζικού συστήματος.

Αντικαθιστάτε τον κ. Γιαννάκη Κωνσταντινίδη ο οποίος, δυστυχώς, για λόγους υγείας υποχρεώθηκε να αποσυρθεί.

Όλοι αισθανόμαστε το βάρος της ευθύνης, να ικανοποιήσουμε το δημόσιο αίσθημα για την απονομή δικαιοσύνης για τα αίτια και τους υπαίτιους αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής τραγωδίας που έπληξε τον τόπο μας.

Επαναλαμβάνω ότι η Κυβέρνηση θα κάνει το παν προκειμένου να διευκολύνει το έργο σας έτσι ώστε να ριχτεί άπλετο φως σε όλες τις πτυχές της κρίσης στον τραπεζικό τομέα και όχι μόνον, και τις επιπτώσεις του στα δημόσια οικονομικά. Η Κυβέρνηση δεν θα δειλιάσει, και θέλω να το τονίσω, να αποδώσει ευθύνες με βάση τα πορίσματα της Επιτροπής βεβαίως όπου και αν αυτές ανήκουν, σε όποιο επίπεδο και αν βρίσκονται.

Θέλω να υπενθυμίσω ότι μία εκ των προεκλογικών δεσμεύσεων που υλοποιείται με την κατάθεση της σχετικής νομοθεσίας, είναι όπως οι ομόφωνες αποφάσεις των Ερευνητικών Επιτροπών είναι απόλυτα δεσμευτικές για όποιον αναφέρονται. Οι ποινικές θα διερευνηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα και τα Δικαστήρια, οι αστικές το ίδιο. Αλλά οι πολιτικές ευθύνες είναι εξ εκείνων που αν τα πορίσματα είναι ομόφωνα δεν αφήνουν επιλογή στον κρινόμενο, ώστε όχι απλά να δηλώσει ότι τις αναλαμβάνει αλλά στην πράξη να υλοποιήσει αυτό το οποίο υπαγορεύει η πολιτική ηθική, δηλαδή να παραιτηθεί και να οδηγηθεί στο σπίτι του.

Στην ορκωμοσία των συναδέλφων σας ζήτησα από την Επιτροπή να εξετάσει με αυξημένη αυστηρότητα τα όσα αποδίδονται τελευταία, άμεσα ή έμμεσα, σε μένα προσωπικά και να μην περιοριστούν μόνο στους εξ αγχιστείας συγγενείς μου, αλλά να επεκτείνουν τις έρευνες και στα όσα αφορούν το δικηγορικό γραφείο στο οποίο ήμουν συνεταίρος μέχρι πρόσφατα. Θέλω να πιστεύω ότι θα του δώσετε προτεραιότητα και έχει σημασία για μένα, διότι είμαι αποφασισμένος αυτά τα οποία υποσχέθηκα και να τα υλοποιήσω και εμπράκτως να αποδείξω ότι επιτέλους μπαίνουμε σε μια άλλη εποχή πολιτικής κουλτούρας. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα επιτελέσετε το έργο σας με την ανεξαρτησία, την αυτονομία και το κύρος που σας διέκριναν καθ’ όλη τη δικαστική σας σταδιοδρομία. Η συνεργασία σας με δύο πρώην δικαστές, καταξιωμένους στη συνείδησης του κυπριακού λαού, όπως και εσείς, θα αποδώσει για πρώτη φορά αυτό που θέλουμε, την αποκατάσταση του δικαίου».

Από πλευράς του ο κ. Κραμβής είπε: «Θα προσπαθήσω όσο μπορώ καλύτερα να επιτελέσω το καθήκον μου στο ακέραιο. Θα λειτουργήσω αμερόληπτα και αντικειμενικά, με γνώμονα πάντα τις γνωστές σε μένα αρχές δικαίου. Οι καιροί είναι δύσκολοι, ελπίζω ότι η έρευνα που θα διεξαχθεί καταλήξει στην αλήθεια και θα δοθούν οι απαντήσεις στα τόσα πολλά ερωτήματα για τα οποία ο κυπριακός λαός περιμένει να πάρει κάποιες απαντήσεις.

Με τους συναδέλφους μου κ.κ. Πική και Καλλή είχα αγαστή συνεργασία στο παρελθόν για πολλά χρόνια και ελπίζω ότι η προσπάθεια μας θα είναι καρποφόρα».