9/4/13

Ο Υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με την Πρέσβειρα της Δανίας 09/04/2013

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Φώτης Φωτίου συναντήθηκε σήμερα το πρωί στο γραφείο του με την Πρέσβειρα του Βασιλείου της Δανίας κα Kirsten Rosenvolt Geelan.

Κατά τη συνάντηση επαναβεβαιώθηκαν οι στενές και φιλικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Δανίας και συζητήθηκαν τρόποι για περαιτέρω ενδυνάμωσή τους.

Επίσης ανταλλάγηκαν απόψεις σε θέματα γενικού ενδιαφέροντος, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην οικονομική κρίση που επηρεάζει την περίοδο αυτή την Κύπρο, τις εξελίξεις καθώς και τις εντατικές προσπάθειες της Κυβέρνησης να εξέλθει από την κρίση αυτή. Μιλώντας για τον τομέα της άμυνας, ο κ. Φωτίου υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Άμυνας καταβάλλει κάθε προσπάθεια, μέσα από διάφορες πρωτοβουλίες και ενέργειες, ώστε η κρίση αυτή να μην επηρεάσει την ασφάλεια της χώρας.

Ο κ. Φωτίου ενημέρωσε την Πρέσβειρα για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική στήριξη της χώρας της στις προσπάθειες επίλυσής του. Ανέφερε επίσης ότι οι στρατιώτες της Δανίας ήταν ανάμεσα στους πρώτους που συμμετείχαν στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Η κα Πρέσβειρα εξέφρασε την επιθυμία του Συνδέσμου των Ειρηνευτικών Δυνάμεων της χώρας της καθώς και άλλων σκανδιναβικών χωρών όπως, εν όψει της συμπλήρωσης 50 χρόνων, τον Μάρτιο του 2014, από την παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, διοργανωθούν εκδηλώσεις. Ο κ. Φωτίου είπε ότι το Υπουργείο επιθυμεί και είναι πρόθυμο να υποστηρίξει τέτοιες εκδηλώσεις που θα σηματοδοτούν τα πενηντάχρονα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο νησί.

Ο κ. Φωτίου αναφέρθηκε στο ζήτημα της προστασίας και υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη (ΑΟΖ), καθώς και στις συνεχείς απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Τέλος, ο κ. Υπουργός ενημέρωσε την κα Πρέσβειρα για την πρόθεση της Κυβέρνησης να υποβάλει αίτηση για ένταξη της Κύπρου στο πρόγραμμα «Συνεταιρισμός για την Ειρήνη» και ζήτησε τη στήριξη και τη βοήθεια της χώρας της σε αυτή την προσπάθεια. Τόνισε, εξάλλου, ότι η Κύπρος είναι η μόνη χώρα κράτος μέλος της ΕΕ που δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα αυτό και θεωρεί ότι, ιδιαίτερα λόγω της γεωστρατηγικής και γεωπολιτικής της θέσης, έχει πολλά να προσφέρει εντασσόμενη στον Συνεταιρισμό αυτό. Επιπλέον, ο κ. Φωτίου εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ένταξη της Κύπρου σε αυτό το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ θα βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων συνεργασίας μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ τόσο σε θεσμικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο.