1/3/13

Ο απερχόμενος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρέδωσε το χαρτοφυλάκιο του στον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο

Ο Στέφανος Στεφάνου τίμησε το αξίωμα του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, είπε σήμερα ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης στην τελετή παράδοσης - παραλαβής του αξιώματος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ενώ από την πλευρά του ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι ο Χρήστος Στυλιανίδης είναι άνθρωπος που πιστεύει πάρα πολύ στην επικράτηση του ορθολογισμού στην πολιτική.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο τέως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου ανέφερε: «Έχω τη χαρά να καλωσορίζω στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών έναν πολύ καλό φίλο και ένα γνωστό πολιτικό με μακρά ιστορία, τον φίλο Χρήστο Στυλιανίδη, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντα να στελεχώσει ένα ʽπροκεχωρημένο φυλάκιοʼ.
Θέλω πρώτα απ’ όλα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου προς τη δημοσιογραφική οικογένεια για τη δημιουργική, τη στενή, την καθημερινή σχέση που είχαμε αυτά τα πέντε χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων εκτελούσα χρέη Κυβερνητικού Εκπροσώπου. Θέλω να πω ότι εκτιμώ αυτή τη συνεργασία πάρα πολύ. Λυπούμαι που φεύγω σε μια περίοδο που ο δημοσιογραφικός κόσμος αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Δημοσιογράφοι, δυστυχώς, απολύονται, ή δεν βρίσκουν δουλειά και αυτό είναι ένα δυστυχές γεγονός, το οποίο ελπίζω σύντομα να λήξει. Εν πάση περιπτώσει εγώ θέλω να εκφράσω τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μου προς τους δημοσιογράφους που σε δύσκολες συνθήκες επιτελούν τα καθήκοντά τους.
Δεύτερον, θέλω να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση και τους Λειτουργούς του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ). Αυτά τα πέντε χρόνια αναπτύξαμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία με όλους και θέλω να πω ότι εκτιμώ πάρα πολύ, τη βοήθεια και συμπαράσταση που έχω λάβει αυτά τα χρόνια. Θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια του Γραφείου κα Ελεονώρα Γαβριηλίδου που πραγματικά μου συμπαραστάθηκε πάρα πολύ, καθώς, επίσης, να ευχαριστήσω όλους όσοι δουλέψαμε μαζί για να σχεδιάσουμε και να διεκπεραιώσουμε την επικοινωνιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Προεδρίας της Κύπρου.
Το ΓΤΠ είχε αναλάβει την επικοινωνιακή πτυχή της Προεδρίας και πρέπει να πω ότι πήραμε άριστα και αυτό ομολογούν τα εκατοντάδες email, τα μηνύματα, οι επιστολές που πήραμε από πάρα πολλούς δημοσιογράφους για τον τρόπο που χειριστήκαμε το επικοινωνιακό μέρος της Προεδρίας. Πήραμε άριστα και αυτό είναι ένα γεγονός για το οποίο όλοι οι Λειτουργοί του ΓΤΠ πρέπει να νιώθουν υπερήφανοι. Ανεβάσαμε την Κύπρο πάρα πολύ ψηλά.
Θέλω να ευχαριστήσω την ομάδα που στελέχωσε το Γραφείο μου, να ευχαριστήσω τις ιδιαιτέρες μου πρώτα-πρώτα, θέλω να ευχαριστήσω τους αστυνομικούς μου που πραγματικά έγιναν μέλη της οικογένειας μου για πέντε χρόνια και θέλω να τους ευχαριστήσω πάρα πολύ. Ιδιαίτερες, όμως, ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στη Ριάνα Μαγίδου, η οποία πάντοτε ήταν παρούσα, αξιόπιστη, αποτελεσματική, κάθε μέρα, όλη μέρα, από το πρωί μέχρι το βράδυ και όταν λέω «κάθε μέρα, όλη μέρα» εννοώ και τις αργίες. Το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά εσείς οι δημοσιογράφοι, νομίζω δεν χρειάζεται να πλέξω περισσότερο το εγκώμιο της Ριάνας. Πραγματικά είναι ένα υπόδειγμα δημοσίου λειτουργού που ανεβάζει το επίπεδο της Δημόσιας Υπηρεσίας πάρα πολύ ψηλά.
Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για τα 13 σχεδόν χρόνια καθημερινής και στενής συνεργασίας που είχα μαζί του. Θα πρέπει να πω ότι κοντά του έμαθα πάρα πολλά και θέλω να τον ευχαριστήσω πολύ.
Θέλω να πω και δύο λόγια για τον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, τον φίλο Χρήστο Στυλιανίδη. Δεν πρόκειται να του αναφέρω τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που έχει το πόστο, τις γνωρίζει πάρα πολύ καλά, διετέλεσε ξανά Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Είναι ένας άνθρωπος που διαθέτει και δύναμη και αντοχές και ανοχές, τις οποίες χρειάζεται να έχει ο εκάστοτε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Ο Χρήστος διαθέτει ψυχραιμία και είναι χαμηλών τόνων, και θεωρώ ότι αυτό είναι ένα στοιχείο απαραίτητο για το πόστο, ιδιαίτερα στις εποχές που ζούμε. Κύριε Στυλιανίδη, αγαπητέ φίλε Χρήστο, στο νέο στάδιο της πολιτικής σου καριέρας στο οποίο εισέρχεσαι σου εύχομαι να συναντήσεις περισσότερο ορθολογισμό και περισσότερη εποικοδομητική κριτική από αυτή που εμείς ως Κυβέρνηση για πέντε χρόνια συναντήσαμε. Άλλωστε ξέρω ότι πιστεύεις πάρα πολύ στον ορθολογισμό στην πολιτική, και είναι πάρα πολύ σημαντικό εμείς που συμμετέχουμε στην πολιτική ζωή του τόπου να προσπαθούμε να λειτουργούμε πάντα με τους όρους του ορθολογισμού, του αλληλοσεβασμού και της κοινής προσπάθειας για την κοινή μας πατρίδα και το λαό μας».
Από την πλευρά του ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Κατʼ αρχήν θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Στέφανο για τα καλά του λόγια. Αυτή την πενταετία έτυχε να συνεργαστούμε όπου χρειαζόταν διότι οι πολιτικοί μιλούν και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και έτσι πρέπει να κάνουν για το καλό του τόπου. Πρέπει να διατηρηθεί ένα τέτοιο επίπεδο και σε αυτή τη δύσκολη ώρα και η ώρα είναι τόσο δραματική που δεν περισσεύει κανείς. Η Κύπρος πρώτη φορά περνά τέτοιες στιγμές μετά το 1974 και είμαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι είδα και στα λεγόμενα του φίλου Στέφανου αυτή τη διάθεση από το κόμμα της αντιπολίτευσης να βρεθεί στο ίδιο χαράκωμα με την Κυβέρνηση, δηλαδή, δεν υπάρχει περιθώριο, επαναλαμβάνω, κανείς να μείνει έκω από αυτή τη μεγάλη μάχη.
Αναλαμβάνω εδώ μετά τον διορισμό μου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη. Στη συνάντηση, κατά την οποία αποδέχθηκα τον διορισμό είπαμε κάποιες απλές λέξεις: Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα είναι ο βραχίονας του Προέδρου με στόχο τη συλλογικότητα, τη συναίνεση και τη σύνεση. Και πιστεύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή, αλλιώς θα είναι Πρόεδρος έξω από τη σκληρή πραγματικότητα. Συλλογικότητα, συναίνεση, σύνεση.
Αυτά είναι πράξη σε ό,τι αφορά τον επικοινωνιακό τομέα αυτής της Κυβέρνησης και εσωτερικά και εξωτερικά, γιατί χρειάζεται όντως και μεγάλη προσπάθεια στο εξωτερικό. Και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τη δουλειά που κάνει αυτό το Γραφείο και στο εξωτερικό. Γνωρίζω τι σημαίνουν τα Γραφεία Τύπου, έστω και αν έχουν ʽπάειʼ στο Υπουργείο Εξωτερικών. Γνωρίζω τι σημαίνει η επαφή με τους ξένους δημοσιογράφους και τα ξένα ΜΜΕ. Και εκεί ʽπαίζεταιʼ το παιγνίδι και θα το παίξουμε σωστά. Δεν υπονοώ ότι δεν παίχτηκε μέχρι τώρα. Ήταν πολύ σκληρές οι στιγμές και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διανύσαμε, τουλάχιστον, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Ο Στέφανος μίλησε για τα θέματα της Κυπριακής Προεδρίας (του Συμβουλίου της ΕΕ). Θέλω να είμαι μάρτυρας και εγώ διότι τα ζούσα στις Βρυξέλλες και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Πήραμε τα εύσημα. Έχοντας και φιλική σχέση με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη σας λέω ότι μου έλεγε συχνά ότι ʽναι, το ΓΤΠ μας έβγαλε ασπροπρόσωπους. Συγχαρητήρια, σας το λέω από καρδιάς. Και το χαιρόμουν διότι ένιωθα και εγώ μέρος αυτού του χώρου, αφού πέρασα από εδώ και άφησα την ʽψυχήʼ μου για μερικά χρόνια.
Έρχομαι εδώ με διάθεση να συνεργαστούμε όλοι. Πιστεύω ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Είναι δραματικές οι ώρες. Το 2013 θα είναι πολύ σκληρό για όλους, για όλες τις κοινωνικές ομάδες, ιδιαίτερα τις ευπαθείς, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Θα πρέπει να τον περάσουμε και θα τον περάσουμε έστω και με οδυνηρές αποφάσεις, φτάνει να υπάρχει στο βάθος η ελπίδα, φτάνει να ξέρουμε ότι το φως που βλέπουμε στο βάθος του τούνελ θα το ακουμπήσουμε, θα φτάσουμε εκεί.
Για την τέταρτη εξουσία, που έχει γίνει πρώτη, πίστευα και πιστεύω ότι αντικειμενική ενημέρωση σημαίνει ʽαλήθεια και μόνο αλήθειαʼ. Είχα πει σε μια συνέντευξη μου όταν κατείχα την προηγούμενη φορά αυτό το πόστο ότι ʽαδυνατώ να πω ψέματα. Καλύτερα να μείνω στη σιωπήʼ. Υπόσχομαι στα ΜΜΕ ότι αυτό θα το τηρήσω. Άλλωστε είναι η ώρα της αλήθειας για όλους μας. Πρέπει ο λαός να γνωρίζει, να έχει πλήρη επίγνωση του πού βρισκόμαστε. Μόνο έτσι θα ξεπεράσουμε τη μεγάλη κρίση. Όμως, χρειάζεται μια μορφή συστράτευσης και από τα ΜΜΕ. Η παγκοσμιοποίηση της πληροφορίας και η δυνατότητα πλέον να ξέρεις τι συμβαίνει σε κάθε γωνιά του κόσμου με ένα απλό κτύπημα στον υπολογιστή έχει κάνει τον κόσμο όλο, εκτός από το να είναι πολύ ψηλά στα θέματα ενημέρωσης και γνώσης, και πάρα πολύ ευάλωτο διότι μπορεί να καταρρεύσουν πράγματα εξαιτίας μιας πληροφορίας που μπορεί να μην είναι ακριβής, ασφαλής και αντικειμενική. Αυτό το γεγονός, αυτή τη στιγμή πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα. Με αυτά ήθελα να κλείσω τη σημερινή μας συνάντηση. Εξάλλου η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και στην ανακήρυξή του και χθες στη διαβεβαίωσή του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά και σήμερα, τα λέει όλα. Δεν χρειάζεται να επαναλάβω οτιδήποτε. Απλώς θα ήθελα να τονίσω κάποια πράγματα σε σχέση με το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρόεδρος ήθελε να στείλει ένα μήνυμα από το σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο που έχει σχέση με τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Η σχέση μεταξύ του πολίτη και της πολιτικής στην Κύπρο, δυστυχώς, είναι τραυματισμένη. Πρέπει να την αποκαταστήσουμε όλοι μας. Γι’ αυτό, η Χάρτα Δεοντολογίας, την οποία υπέγραψαν σήμερα όλοι οι Υπουργοί όπως και το ότι έχουν δεσμευθεί στο επόμενο τρίμηνο να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την Έκθεση της Γενικού Ελεγκτού αποδεικνύει ότι υπάρχει πολιτική βούληση, επιτέλους, να σταλεί το μήνυμα ότι θα πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η σχέση πολίτη-πολιτικής. Πρέπει ο κόσμος να πειστεί ότι δεν θα υπάρχει διαφθορά και διαπλοκή σε αυτό τον τόπο. Η ηθική διάσταση της πολιτικής και η τήρηση δεοντολογίας πρέπει να είναι πάνω απ’ όλα».
Για τον Στέφανο Στεφάνου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «τίμησε αυτό το αξίωμα», ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι η θέση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου αποτελεί «καυτή καρέκλα».
Από πλευράς των ΜΜΕ ο δημοσιογράφος Αριστείδης Βικέτος, απευθυνόμενος στον κ. Στεφάνου, τον ευχαρίστησε «για την πραγματικά εποικοδομητική συνεργασία όλα αυτά τα πέντε χρόνια. Πρέπει να πω ότι οι ικανότητες σας είχαν διαφανεί από την προεκλογική περίοδο του 2008. Κληθήκατε να διαχειριστείτε πολύ δύσκολα θέματα διότι οι συνθήκες, ιδίως τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησής σας, ήταν πάρα πολύ δύσκολες και πρέπει να πω ότι ανεξαρτήτως απόψεων που μπορεί να έχει ο άλφα ή ο βήτα δημοσιογράφος, τα διαχειριστήκατε πάρα πολύ καλά, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι πολλές φορές ʽακροβατούσατεʼ σε ένα λεπτό σκοινί. Σας ευχόμαστε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία και θα σας θυμόμαστε πάντοτε για το ευπροσήγορο του χαρακτήρα σας».
Για τον νέο Κυβερνητικός Εκπρόσωπο, ο κ. Βικέτος υπογράμμισε αυτό που έχει υπογραμμίσει και ο ίδιος ο κ. Στυλιανίδης «για την ανάγκη της αλήθειας και πιστεύουμε εμείς οι δημοσιογράφοι ότι και το έργο σας και το έργο μας θα γίνει ευκολότερο και πιο αποτελεσματικό με τη διαφάνεια και την έγκυρη ενημέρωση. Την πρώτη σας θητεία την τιμήσατε διότι δεν διστάσατε να υποβάλετε παραίτηση για λόγους αρχής. Ελπίζω ότι και τώρα θα πολιτευτείτε με τον ίδιο τρόπο».
Μιλώντας στην τελετή, η Διευθύντρια του ΓΤΠ κα Ελεονώρα Γαβριηλίδη διαβεβαίωσε τον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο ότι «θα έχει όλη τη στήριξη που είναι δυνατό να έχει από εμάς και μπορεί να βασίζετε πάνω μας. Το ΓΤΠ έχει εξελιχθεί και νομίζω ότι θα μπορέσουμε να τον βοηθήσουμε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο να κάνει πολύ καλά τη δουλειά του.
Αποχαιρετούμε επισήμως τον Στέφανο Στεφάνου με πάρα πολλή αγάπη, πολλές ευχαριστίες διότι ήταν ένας εξαιρετικός πολιτικός προϊστάμενος και ένας εξαιρετικός φίλος. Είμαστε σίγουροι ότι δεν θα τον χάσουμε ούτε από την πολιτική σκηνή ούτε από συμπαραστάτη αυτού του Γραφείου», κατέληξε η Διευθύντρια του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.