12/3/13

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας στην τελετή λήξης της εκπαίδευσης των πυροτεχνουργών της Εθνικής Φρουράς από εμπειρογνώμονες των ΗΠΑ

Είναι μεγάλη ευχαρίστηση και τιμή για μένα που βρίσκομαι εδώ στη σημερινή τελετή που σηματοδοτεί το πέρας μιας βαρυσήμαντης εκπαίδευσης η οποία προέκυψε από τη συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Πολιτείων Αμερικής. Η εκπαίδευση αυτή έδωσε τη δυνατότητα στους πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς, να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις καθώς και εμπειρία, σε θέματα ασφαλούς διαχείρισης, αποθήκευσης και καταστροφής πυρομαχικών.


Η ασφαλής διαχείριση, αποθήκευση και καταστροφή πυρομαχικών είναι μια δέσμευση την οποία ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας μέρα που ανέλαβε, ώστε τραγικά συμβάντα του παρελθόντος να μην επαναληφθούν.

Αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και δική μου προτεραιότητα, η ασφάλεια των οπλιτών και των αξιωματικών αλλά και των πολιτών. Είναι γι’ αυτό τον λόγο που από την πρώτη ημέρα της ανάληψης των καθηκόντων μου έχω δώσει ξεκάθαρες οδηγίες όπως γίνει απογραφή και αξιολόγηση της κατάστασης όλων των πυρομαχικών. Δεν θα επιτρέψουμε επανάληψη ακόμη μιας εθνικής καταστροφής στον τόπο μας όπως αυτή που έγινε στο Μαρί. Ετοιμάζεται σύντομα πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο με εισηγήσεις για ενέργειες που πρέπει να ληφθούν άμεσα ώστε να προχωρήσουμε ξεκάθαρα και συστηματικά στην αξιολόγηση των πυρομαχικών αλλά και με τους τρόπους που θα λειτουργήσουμε μετά την αξιολόγηση.

Οι σχέσεις Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής είναι εξαίρετες, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις κατά καιρούς συνεργασίες που δρομολογήσαμε σε διάφορα θέματα. Θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε στη μνήμη μας την καθόλα επιτυχημένη καταστροφή των φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων ΜΑΝPADS της Εθνικής Φρουράς, που πραγματοποιήθηκε από 9 έως 12 Ιουνίου 2009, σε στενή συνεργασία με εμπειρογνώμονες από τις ΗΠΑ.

Επιπρόσθετα, τον Ιούνιο του 2012 ολοκληρώθηκε η καταστροφή μεγάλης ποσότητας βλημάτων ΒOFOR 40 χιλ. που ήταν αποθηκευμένα για δεκαετίες σε υπαίθριες στιβάδες σε στρατόπεδο της Λεμεσού. Σ’ αυτή τη μεγάλη προσπάθεια ζητήσαμε και είχαμε ως Υπουργείο Άμυνας τη συνεργασία και τη στήριξη του ΟΑΣΕ, ενώ στην ομάδα εμπειρογνωμόνων του Οργανισμού συμμετείχαν και πάλι ειδικοί από τις ΗΠΑ.

Η ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της νέας Κυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε σκληρά.

Η συμμετοχή της Κύπρου στο Πρόγραμμα για τον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, κάτι που συζητήσαμε και με τον Πρέσβη των ΗΠΑ κατά τη χθεσινή μας συνάντηση, εκτός από το γεγονός ότι αποτελεί άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης, θα μας δώσει την ευκαιρία για στενότερη συνεργασία σε πολλούς τομείς.

Τα αποθέματα υδρογονανθράκων τα οποία έχουν ήδη επιβεβαιωθεί στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την ευημερία όλων των Κυπρίων, όπως επίσης και για την ενίσχυση της ειρήνης και ασφάλειας της περιοχής. Η εξέλιξη αυτή ανοίγει νέους τομείς συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής και θα αποτελέσει ισχυρό σταθεροποιητικό παράγοντα.

Οι απειλές της τουρκικής πλευράς κατά της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν γίνονται αποδεκτές καθότι όλες μας οι ενέργειες γίνονται μέσα στα πλαίσια των προνοιών του διεθνούς δικαίου.

Εκμεταλλευόμενος αυτή την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μας προς τον εξοχότατο Πρέσβη των ΗΠΑ για τη συνεχή υποστήριξη της χώρας του. Η πρωτοβουλία ανάληψης και διοργάνωσης της εκπαίδευσης σε πυροτεχνουργούς της Εθνικής Φρουράς, που ολοκληρώθηκε σήμερα, καθώς και η εθελοντική παραχώρηση εξειδικευμένου εξοπλισμού στη Διεύθυνση Υλικού Πολέμου της Εθνικής Φρουράς, αποτελούν ακόμη μία απόδειξη των φιλικών μας σχέσεων. Σε αυτά τα πλαίσια, θα εργαστούμε για την ανάπτυξη ακόμη περισσότερων συνεργασιών με τις ΗΠΑ στο μέλλον.