28/3/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 28/03/2013 10:16

ΚΥΠΕ - Κυριακή Χριστοδούλου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 28/03/2013 10:16

1. Επαναλειτουργούν σήμερα, κάτω από ειδικά μέτρα ασφαλείας, τα πιστωτικά ιδρύματα για διεκπεραίωση των τραπεζικών εργασιών. Οι τράπεζες θα εξυπηρετήσουν σήμερα το κοινό από τις 12:00 το μεσημέρι έως τις 18:00 το απόγευμα, ενώ από αύριο θα επανέλθουν στο σύνηθες ωράριό τους. Οι τράπεζες λειτούργησαν για τελευταία φορά την Παρασκευή 15 Μαρτίου οπόταν και λήφθηκε η πρώτη απόφαση του Eurogroup.

2. Από σήμερα εφαρμόζονται προσωρινά μέτρα για ρύθμιση της ροής κεφαλαίων. Μεταξυ άλλων στις τράπεζες δεν θα γίνονται δεκτές επιταγές ενώ κάθε πελάτης θα είναι σε θέση να αποσύρει σε μετρητά 300 ευρώ την ημέρα από κάθε πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο έχει λογαριασμό. Οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εκτελούν εμπορικές συναλλαγές μέχρι 5.000 ευρώ ημερησίως, ανά λογαριασμό, χωρίς περιορισμό και να πληρώνουν τους μισθούς του προσωπικού τους. Πάγιες εντολές πληρωμών ή και μεταφορές χρημάτων μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας μπορούν να πραγματοποιηθούν μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ τον μήνα ανά πρόσωπο, ανά πιστωτικό ίδρυμα.
3. Το πλαίσιο για την προστασία των ταμείων προνοίας, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων του Eurogroup, αποφασίστηκε σε σύσκεψη του συμβουλίου επαγγελματικών συνταξιοδοτικών ταμείων.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλαίσιο συνίσταται σε τρία σημεία:  την πλήρη κατοχύρωση των ταμείων προνοίας, την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των μελών των ταμείων προνοίας και την υιοθέτηση των απαραίτητων ρυθμίσεων που να αποτρέπουν την εκροή κεφαλαίων των ταμείων προνοίας δημιουργώντας έτσι πρόβλημα στις τράπεζες.
4.Επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω της γρήγορης προώθησης έργων ανάπτυξης καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και προσέλκυση επενδύσεων στην Κύπρο συζήτησαν σε σύσκεψη στο Προεδρικό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εσωτερικών με  ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Μεταξύ των μέτρων που συζητήθηκαν είναι η παραχώρηση αδειών για οικίες εντός ενός μήνα και για μεγάλα έργα εντός τριών μηνών.  Οι επικεφαλείς του ΚΕΒΕ και της ΟΕΒ κατέθεσαν εισηγήσεις για φορολογικά κίνητρα με ταυτόχρονη εισαγωγή κεφαλαίων.
5.Εξάλλου ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε σύσκεψη με αντιπροσωπείες της ΡΑΕΚ, ΔΕΦΑ, ΚΡΕΤΥΚ και ΑΗΚ, παρουσία του Υπουργού Εμπορίου. Συζητήθηκαν η ενδιάμεση λύση της έλευσης φυσικού αερίου, η κατασκευή του δικτύου διοχέτευσης αλλά και η επίσπευση των διεργασιών για κατασκευή του τερματικού υγροποίησης. Ανακοινώθηκε επίσης ότι γίνονται προσπάθειες για περαιτέρω μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 3%.
6. Ενέργειες που συνιστούν παρωδία του οράματος των ιδρυτών της νομισματικής ένωσης και αποφάσεις που προκαλούν σύγχυση, καταλογίζει στους ηγέτες της ευρωζώνης ο Χριστόφορος Πισσαρίδης με άρθρο του στους Φαινάνσιαλ Τάιμς. Ο Νομπελίστας επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας σχολιάζει ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίστηκε η Κύπρος από τους εταίρους της δείχνει ότι πέρα από τη λειτουργία της ως συνεταιρισμός ίσων εταίρων, η ευρωζώνη είναι μια «ασύνδετη ομάδα χωρών όπου τα εθνικά συμφέροντα των μεγάλων κρατών υπερτερούν των συμφερόντων του συνόλου».
7. Ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και ο Ιβ Μερς, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) δήλωσαν την Τετάρτη ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
8.Οι ενδείξεις για τη νέα τουριστική περίοδο είναι ενθαρρυντικές και οι προοπτικές διαγράφονται ακόμη καλύτερες εάν τις επόμενες μέρες ομαλοποιηθεί η κατάσταση εξαιτίας της κρίσης, είναι το μήνυμα που στέλλει η Κυβέρνηση και οι αρμόδιοι τουριστικοί φορείς ύστερα από σύσκεψη στα γραφεία του ΚΟΤ.
9.Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποιεί σήμερα ο ΥΠΕΞ της Σουηδίας Καρλ Μπιλντ. Θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και θα έχει στη συνέχεια συνομιλίες με τον ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Χθες ο κ. Μπίλντ είχε συνομιλίες με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Δημήτρη Αβραμόπουλο με τον οποίο συζήτησε και τις εξελίξεις στην Κύπρο.
10.Μία από τις μεγαλύτερες μέχρι στιγμής "κυβερνο-επιθέσεις" προκαλεί την επιβράδυνση των παγκόσμιων διαδικτυακών υπηρεσιών και η κατάσταση θα μπορούσε να χειροτερέψει, δήλωσαν την Τετάρτη ειδικοί, αφότου ένας μεγάλος οργανισμός για την πάταξη μηνυμάτων "spam" έγινε στόχος. Ο οργανισμός Spamhaus, που εδρεύει στο Λονδίνο και τη Γενεύη και ασχολείται με την απομάκρυνση ανεπιθύμητων "spam" μηνυμάτων ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει επιθέσεις "κατανεμημένης άρνησης υπηρεσίας" (Distributed Denial of Service ή DDoS) σε πρωτοφανή κλίμακα για περισσότερο από μία εβδομάδα.
(ΚΥΠΕ/ΚΧΡ/ΓΧΡ)