27/3/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προήδρευσε σύσκεψης με θέμα τις επενδύσεις 27/03/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης προήδρευσε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σωκράτης Χάσικος και επιχειρηματικοί και οικονομικοί παράγοντες.

Μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Η νέα Κυβέρνηση διαχειρίζεται το όλο θέμα με τις τράπεζες έτσι ώστε να ανοίξουν αύριο ομαλά, να μην υπάρχει καμιά δυσκολία στις συναλλαγές και σιγά-σιγά να αρχίσουμε να μπαίνουμε σε μια ρουτίνα.
Την ίδια στιγμή, όμως, μέσα από συσκέψεις με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με άλλους παράγοντες του τόπου που έχουν άμεση σχέση με την παραγωγή και την ανάπτυξη, λαμβάνουμε αποφάσεις έτσι ώστε να διευκολύνουμε διαδικασίες, για να μπορούμε άμεσα να προχωρήσουμε σε έργα ανάπτυξης. Με αυτό τον τρόπο θα ενισχύσουμε την οικονομία, θα μειώσουμε την ανεργία και επιτέλους να δώσουμε ελπίδα στον τόπο».

Ερωτηθείς αν υπάρχουν κάποια έργα που θα προωθηθούν άμεσα, ο κ. Υπουργός είπε: «Υπάρχουν πολλά έργα που είναι στη σειρά. Από πλευράς Υπουργείου Εσωτερικών, εκεί και όπου οι διαδικασίες δεν επιτρέπουν τη γρήγορη ανάπτυξη αυτών των έργων, εμείς με εσωτερικές αποφάσεις αλλά και με νομοθεσίες, υπό τη μορφή του έκτακτου, θα αποφύγουμε όλες αυτές τις γραφειοκρατικές δυσκολίες έτσι ώστε αν είναι δυνατόν μέσα σε ένα μήνα να μπορεί να προχωρεί κάποιος σε μικρά έργα και το μέγιστο σε τρεις μήνες να μπορούμε να αδειοδοτούμε μεγάλα έργα ανάπτυξης».

Ερωτηθείς αν προτεραιότητα μας θα είναι η Κίνα, λόγω αγοράς κατοικιών στην Κύπρο από αρκετούς Κινέζους, ο κ. Χάσικος είπε: «Έχουμε συζητήσει και το θέμα της Κίνας, του ενδιαφέροντος Κινέζων επενδυτών για την Κύπρο. Από ένα μόνο Γραφείο πωλήθηκαν 400 οικίες. Άρα, λοιπόν, το ενδιαφέρον είναι εκεί. Έχουμε εντοπίσει κάποια διαδικαστικά μικρο-προβλήματα που μπορούν, όταν απαλειφθούν, να διευκολύνουν ακόμη περισσότερο τους Κινέζους επενδυτές και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση». Πρόσθεσε ότι τα διάφορα έργα ως επί το πλείστον έχουν να κάνουν με ξένους επενδυτές, αλλά μη αποκλειομένων και Κυπρίων επενδυτών.

Σε ερώτηση αν το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών έχει αναθερμανθεί για την Κύπρο, ο κ. Χάσικος είπε: «Υπήρχε πάντοτε ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, το ερώτημα είναι πώς εμείς ως Κυβέρνηση, ως Κύπρος, μπορούμε να πείσουμε όλους αυτούς τους επενδυτές, που για δεκαετίες τώρα επένδυαν στην Κύπρο, ότι το περιβάλλον είναι ασφαλές, πως ό,τι έγινε έγινε και τελείωσε και, άρα, μπορούν να συνεχίσουν με ασφάλεια να επενδύουν στην Κύπρο».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ κ. Φειδίας Πηλείδης δήλωσε ότι «με το άνοιγμα των τραπεζών αύριο το πρωί αναμένουμε ότι σταδιακά η επιχειρηματική ζωή και γενικά η ζωή των πολιτών θα επανέλθει σε κανονικά επίπεδα».

Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία αδειοδοτήσεων μεγάλων έργων και άλλων κινήτρων που πρέπει να δοθούν σε διάφορες κατευθύνσεις.

Είπε επίσης: «Τα θέματα αυτά θα τα επεξεργαστούν τα αρμόδια Υπουργεία τις επόμενες μέρες, αλλά μιλούμε για θέματα που θα λάβουν χώρα πάρα πολύ σύντομα. Έχουμε διαβεβαιώσεις ότι οι περιορισμοί δεν θα επηρεάσουν καθόλου τις συναλλαγές εντός Κύπρου. Εκεί που θα υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί, πολύ ορθά, είναι για τα χρήματα που ξοδεύουμε στο εξωτερικό όταν ταξιδεύουμε, καθώς επίσης και για εκροές κεφαλαίων. Αυτό δεν αφορά συναλλαγές κυπριακών εταιρειών με εταιρείες του εξωτερικού. Εκεί θα χρειάζεται να υπάρχει απόδειξη ότι είναι εμπορικές συναλλαγές, αλλά όπως γίνονταν προηγουμένως θα γίνονται και τώρα. Η μεγάλη πλειοψηφία θα μπορεί να πληρώσει.

Εκεί όπου υπάρχει δυσκολία, εμείς κάνουμε έκκληση να πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των μισθών που μπορούν οι επιχειρήσεις, μέχρι που να μπορέσουν να εισπράξουν κάποια χρήματα εντός του μηνός για τα υπόλοιπα. Για εταιρείες που πράγματι βρίσκονται σε πάρα πολύ δυσχερή θέση θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει».



Ερωτηθείς αν στη σύσκεψη συζητήθηκαν θέματα φορολογικής αμνηστίας, ο κ. Πηλείδης είπε ότι «όλα είναι μέσα στις εισηγήσεις. Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι κάτι που εμείς ως ΚΕΒΕ, και νομίζω συμφωνεί και η ΟΕΒ, πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει αλλά να συνοδεύεται με την εισαγωγή των κεφαλαίων».

Κληθείς να πει κατά πόσον θα υπάρξουν ρήτρες ώστε να επενδυθούν τα κεφάλαια αυτά, είπε «ας κατατεθούν στον τόπο, αλλά από εκεί και πέρα θα υπάρξουν άλλα κίνητρα για επενδύσεις».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΟΕΒ κ. Φίλιος Ζαχαριάδης είπε: «Πιστεύουμε ότι από αύριο που θα ανοίξουν οι τράπεζες θα αρχίσει να επανέρχεται στην ομαλότητα η κατάσταση της οικονομίας μας».

Ο κ. Ζαχαριάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο μεγαλύτερος αριθμός των επιχειρήσεων θα μπορέσει να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων και για όσους δεν μπορούν θα υπάρξουν κάποιες ρυθμίσεις.

«Το σημαντικότερο που συζητήσαμε σήμερα είναι η προώθηση των έργων ανάπτυξης για υλοποίηση με γρήγορη αδειοδότηση, διότι η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να γίνει και η ανάπτυξη να προωθηθεί. Πιστεύω ότι με το άνοιγμα των τραπεζών αύριο θα μπορούν πολύ σύντομα και οι τράπεζες να χρηματοδοτούνται», είπε.

Ερωτηθείς για τον αριθμό των έργων που μπορούν άμεσα να αδειοδοτηθούν, είπε: «Υπάρχουν πολλά έργα, οι επιχειρηματικοί φορείς θα ετοιμάσουν συγκεκριμένο κατάλογο που θα δοθεί πολύ σύντομα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στο Υπουργείο Εσωτερικών ούτως ώστε να υπάρξει επίσπευση για αυτά τα έργα, που είναι αρκετά».

Σε ερώτηση για το ύψος του πακέτου μέτρων ανάπτυξης, ο κ. Ζαχαριάδης είπε: «Δεν αναφερθήκαμε σε αριθμούς. Αυτό θα το επεξεργαστούμε τις επόμενες μια, δυο, τρεις μέρες και θα επανέλθουμε». Ερωτηθείς αν θα υπάρχουν κριτήρια ως προς την ιεράρχηση των έργων απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας ότι θα ληφθεί υπόψη η προστιθέμενη αξία των έργων.