15/3/13

Εκδήλωση για την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου στο Δουβλίνο 15/03/2013

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Μαρτίου στο Δουβλίνο εκδήλωση για την Αμμόχωστο, κατά τη διάρκεια της Ιρλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, προκειμένου να στείλει, μεταξύ άλλων, το μήνυμα της ευρωπαϊκής διάστασης του Κυπριακού, καθώς και των υποχρεώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στη λύση του προβλήματος, συμπεριλαμβανομένης και της επιστροφής της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

Κατά την ομιλία της η Δημοτική Σύμβουλος Δουβλίνου κα Edie Wynne εξέφρασε τη συμπάθεια της στο δράμα της πόλης της Αμμοχώστου και των εκτοπισμένων κατοίκων της και παραλλήλισε τη διαίρεση της Κύπρου με τα αντίστοιχα προβλήματα της Ιρλανδίας. Εξέφρασε τη λύπη της επειδή μια πόλη, όπως είπε, με τεράστια ιστορία χιλιετιών, στέκει σήμερα άδεια και οι κάτοικοι της εμποδίζονται από το να επιστρέψουν και να απολαύσουν τις περιουσίες και τις κατοικίες τους. Αναφέρθηκε, επίσης, στην απαίτηση της διεθνούς κοινότητας όπως η Τουρκία μεταβάλει τη στάση της και επιτρέψει στους Αμμοχωστιανούς να επιστρέψουν στην πόλη τους. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό που θα επιτρέπει την επιστροφή των Αμμοχωστιανών, θα εξευρεθεί σύντομα.

Ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας δρ Μιχάλης Σταυρινός αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο έγκλημα της τουρκικής κατοχής ενός τρίτου των εδαφών της Κύπρου και στις δραματικές συνέπειες της. Χαρακτήρισε ως μια από τις πλέον τραγικές διαστάσεις του κυπριακού δράματος την περίπτωση της μοναδικής πόλης φαντάσματος στην Ευρώπη, της πόλης της Αμμοχώστου. Κάλεσε δε την ΕΕ να εργαστεί προς την επίλυση του Κυπριακού και ανέφερε ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της θα αποτελούσε ένα πρώτο βήμα. «Εάν η Τουρκία επιθυμεί να αποδείξει τη συμμόρφωσή της με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, η Αμμόχωστος μπορεί να αποτελέσει τη ‘Λυδία λίθο’». Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα όπως η Ιρλανδική Προεδρία εξασκήσει κάθε διπλωματική προσπάθεια για να πείσει την Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της να ελευθερώσει την Αμμόχωστο και να λύσει το Κυπριακό, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος της Αμμοχώστου κ. Αλέξης Γαλανός, αφού μίλησε για το δράμα των Αμμοχωστιανών οι οποίοι στερούνται του δικαιώματος επιστροφής στις κατοικίες και τις προγονικές τους εστίες, χαρακτήρισε το πρόβλημα ως ευρωπαϊκό και κάλεσε την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Αναφερόμενος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, διερωτήθηκε γιατί η ΕΕ να δεχθεί στις τάξεις της μία χώρα, εάν αυτή η χώρα συνεχίζει να κατέχει έδαφος της Ένωσης και να παραβιάζει τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Τόνισε, επίσης, ότι αποτελεί παράδοξο μια τέτοια χώρα να κρατά ως όμηρο την Αμμόχωστο και να διατηρεί άλυτο το Κυπριακό, τη στιγμή που επιλύοντάς το θα μπορούσε να διαδραματίσει τα μεγάλα οράματα που ενστερνίζεται για τη διεθνή της πολιτική. Τέλος, απευθυνόμενος προς την τουρκική ηγεσία, δήλωσε ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους Αμμοχωστιανούς, οι οποίοι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ το δικαίωμά τους για επιστροφή και επανεγκατάσταση στην πόλη τους και αναμένουν από την Ευρώπη να συμβάλει στην αποκατάσταση των αυτονόητων δικαιωμάτων τους που οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι αυτοδικαίως απολαμβάνουν.

Στη συνέχεια, ο Πρέσβης της Κύπρου τίμησε τα μέλη της Οργάνωσης «Φίλοι της Κύπρου στην Ιρλανδία», ανάμεσα στους οποίους απλοί πολίτες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και άνθρωποι των γραμμάτων. Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους τιμηθέντες είναι και ο σημερινός Πρόεδρος της Ιρλανδίας κ. Michael D. Higgins.

Ακολούθως, εγκαινιάστηκε έκθεση φωτογραφίας για την Αμμόχωστο και προσφέρθηκε δεξίωση με κυπριακά εδέσματα και ποτά. Η έκθεση φωτογραφίας θα παραμείνει ανοικτή μέχρι σήμερα.

Σημειώνεται ότι η όλη εκδήλωση υπήρξε απόλυτα επιτυχής. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην αίθουσα της Ροτόντας του Δήμου Δουβλίνου, στην παρουσία Γερουσιαστών, Βουλευτών, Πρέσβεων, μελών του Δικαστικού Σώματος, ακαδημαϊκών και πλήθους κόσμου.