15/3/13

ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή - Ηλίας Μαυροκέφαλος - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 15/03/2013

ΚΥΠΕ - Αιμιλία Χριστοφή - Ηλίας Μαυροκέφαλος - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 15/03/2013
1. Συνέρχεται σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες το Eurogroup προκειμένου να εξετάσει το θέμα της δανειακής σύμβασης της Κύπρου. Στη σύνοδο αναμένεται να συμμετάσχει και η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup και Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως το ύψος του κυπριακού πακέτου οικονομικής βοήθειας θα είναι κοντά στα €10 δις και κάτω από τα €17 που υπολογιζόταν αρχικά.

2. «Προσβλέπουμε στην εξεύρεση της καλύτερης και δικαιότερης συμφωνίας», δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. «Έχω αναλάβει το πόστο του Προέδρου της Κύπρου πριν από 15 μέρες, άρχισα αμέσως διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους της Τρόικας και προσβλέπουμε στην εξεύρεση της καλύτερης και δικαιότερης συμφωνίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
3. Στόχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου παραμένει μία διαρκής επίλυση των προβλημάτων του κυπριακού τραπεζικού τομέα, με χαμηλό κόστος για τους φορολογούμενος, συμβατή με τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΔΝΤ.
4. Βέβαιος ότι το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της χώρας του θα εγκρίνει το πακέτο βοήθειας που θα αποφασιστεί για την Κύπρο εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι "δεν βρισκόμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο".
5. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε την Πέμπτη ότι η ενότητα σήμερα δεν είναι απλώς αναγκαία αλλά αποτελεί όρο επιβίωσης και τόνισε ότι τώρα είναι η ώρα της ευθύνης, της συνολικής και συλλογικής προσπάθειας ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για τον τόπο. Επεσήμανε επίσης ότι θαύματα δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη και ούτε εύκολες ή άμεσες λύσεις αλλά πολιτικές που θα χρειαστούν κάποια περίοδο χρόνου να αποδώσουν.
6. Απεβίωσε την Πέμπτη στο Σικάγο, σε ηλικία 91 ετών, ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ και κορυφαίο στέλεχος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, Άντριου Άθενς. Εδώ κι αρκετό καιρό ήταν σοβαρά άρρωστος, χωρίς ωστόσο να πάψει ποτέ, όποτε του επέτρεπαν οι δυνάμεις του, να δίνει το παρών του σε δραστηριότητες της Ομογένειας για τα εθνικά θέματα.
7. Η ένταξη της Κύπρου στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη είναι στρατηγικός στόχος και παρόλο που ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος μπορεί επιτευχθεί με σωστές διπλωματικές κινήσεις, ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, διευκρινίζοντας ότι αρχικά θα γίνουν κινήσεις σε διπλωματικό επίπεδο και όταν κριθεί ότι επήλθε η κατάλληλη συγκυρία θα υποβληθεί η αίτηση για ένταξη.
8. Εντός των ημερών η Αρχιεπισκοπή μεταβαίνει στο Κτηματολόγιο για να τιτλοποιήσει εκκλησιαστική περιουσία στις ελεύθερες περιοχές που δόθηκε τη δεκαετία του ‘ 70 στο κράτος από τον τότε Πρόεδρο, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Αυτό ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ύστερα από συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή με τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.
9. Το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο της Κίνας εξέλεξε επίσημα την Παρασκευή τον 57χρονο Li Keqiang ως Πρωθυπουργό, σε αντικατάσταση του Wen Jiabao. Από τους 3.000 ψηφίσαντες, μόνο τρεις ψήφισαν εναντίον και έξι απείχαν. Μετά την ψηφοφορία, ο Li έκανε χειραψία με τον Xi Jinping, ο οποίος εξελέγη χθες Πρόεδρος. Ενώ ο Xi είναι ο ηγέτης της χώρας, ο Li ηγείται του Κρατικού Συμβουλίου της Κίνας και είναι εντεταλμένος να εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική και να επιβλέπει την οικονομία.
10. Κεραυνός και ΑΠΟΕΛ έχουν απόψε στις 19:00 το τρίτο μεταξύ τους ραντεβού στην ημιτελική φάση των πλέι-οφ, του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας. Οι δύο αντίπαλοι έχουν από μια νίκη. Η πρόκριση στον τελικό κρίνεται στις 3 νίκες.
(ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΗΜΑ/ΜΜ)
CNA FOOTER