12/3/13

ΚΥΠΕ - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 12/03/2013

ΚΥΠΕ - Γιώργος Μιχαήλ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ 12/03/2013


1. Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, που επέστρεψε χθες βράδυ από την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα, με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε διάλεξη χθες βράδυ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, λίγες ώρες μετά την άφιξή του στο νησί, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι ανυπομονεί να ακούσει τί έχει να πει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη σημερινή τους πρώτη συνάντηση.
Υπάρχει ελπίδα για λύση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, συστήνοντας υπομονή ως προς τις εξελίξεις τους επόμενους λίγους μήνες ή χρόνια. Στις 3 το απόγευμα ο κ. Ντάουνερ θα έχει συνάντηση με τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.
2. Η αποφασιστικότητα Ελλάδας και Κύπρου για ακόμα πιο στενή συνεργασία διαφάνηκε από το διάλογο που είχαν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, χθες στην Αθήνα, με τους δύο άνδρες να αναγνωρίζουν τις δύσκολες ώρες που περνά ο Ελληνισμός αλλά να βλέπουν και προοπτική για το μέλλον. Κυπριακό, οικονομική κρίση και ενεργειακά θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Σαμαρά-Αναστασιάδη
3. Σε αξιολόγηση προτάσεων, που έθεσε στο τραπέζι των συζητήσεων η Τρόικα, προέβη κατά τη σχεδόν τετράωρη συνεδρία του που είχε τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο για την Οικονομία, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, με στόχο την εξεύρεση των τρόπων που μπορούν αυτές οι προτάσεις να εφαρμοστούν στην πράξη, με λιγότερο κόστος για την οικονομία.
4. Ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου διέψευσε τη Δευτέρα φήμες για αίτημα της Κύπρου να συμβάλει η Ελλάδα στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα από κυπριακής πλευράς για να συμμετάσχει η Ελλάδα στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.
5. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης είχε τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του με βασικό θέμα συζήτησης το αίτημα που θα υποβάλει η Κύπρος για ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη. Στις συναντήσει αυτές συνάντησε, όπως είπε, την κατανόηση των εταίρων.
6. Συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λακκοτρύπη θα έχει το βράδυ της Τρίτης το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) για να συζητήσουν το θέμα της προμήθειας φυσικού αερίου στην Κύπρο, με την ενδιάμεση λύση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ. Προτεραιότητα δίνει στην επιβεβαιωτική γεώτρηση και την πιστοποίηση του κοιτάσματος στο οικόπεδο Αφροδίτη, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου.
7. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε ότι θα προωθηθεί κατά προτεραιότητα η χρήση υγραερίου για την κίνηση των οχημάτων, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο του θα συντονίσει τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα Υπουργεία προκειμένου το ταχύτερο δυνατό να προσφερθεί αυτή η εναλλακτική δυνατότητα στα οχήματα και τους οδηγούς.
8. H Κύπρος ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, υπογράμμισε ο Υπουργός Άμυνας Φώτης Φωτίου, κατά τη διάρκεια συνάντησης εθιμοτυπικού χαρακτήρα που είχε με τον Πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στην Κύπρο John M. Koenig, τον οποίο συνόδευε ο Ακόλουθος Άμυνας των ΗΠΑ στην Κύπρο.
9. Συρρίκνωση για έκτο συνεχόμενο τρίμηνο παρουσίασε η κυπριακή οικονομία το τέταρτο τρίμηνο του 2012, με το κυπριακό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) να μειώνεται κατά 3,4%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011.   Αυτή είναι η μεγαλύτερη μείωση του κυπριακού ΑΕΠ από το τρίτο τρίμηνο του 2011, όταν άρχισε η συρρίκνωση της οικονομίας.
10. Το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ στην πρώτη του συνεδρία μετά τις προεδρικές εκλογές, το βράδυ της Δευτέρας ενέκρινε ομόφωνα πρόταση του εκτελεστικού γραφείου για τις διαδικασίες ανάδειξης της ανώτατης ηγεσίας του ΔΗΣΥ με βάση την οποία θα υποβληθούν υποψηφιότητες στις 15 Μαρτίου για την ανώτατη ηγεσία και στις 27 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η παγκύπρια εκλογική συνέλευση.
(ΚΥΠΕ/ΓΜΙ/ΡΑΓ/ΜΜ)