5/3/13

ΚΥΠΕ - Νίκος Γ. Μαρκίδης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 05/03/2013

ΚΥΠΕ - Νίκος Γ. Μαρκίδης - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 05/03/2013


1. Εμπειρογνώμονες της Τρόικας των διεθνών δανειστών θα επιστρέψουν στην Κύπρο σήμερα για να συνεχίσουν την ανάλυσή τους για τις κρατικές οικονομικές ανάγκες του νησιού, όπως δήλωσε ο Γιεργκ Άσμουσεν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

2. Στις 12 Μαρτίου θα ξεκινήσει η αξιολόγηση της κυπριακής νομοθεσίας περί ξεπλύματος χρήματος, δήλωσε αργά χθες βράδυ στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνεδρίας του Γιούρογκρουπ. Η διεξαγωγή της αξιολόγησης, όπως είπε, θα γίνει από ιδιωτική εταιρεία με τη συμμετοχή της επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.
3. Στόχος της Ευρωζώνης είναι η επίτευξη συμφωνίας για τη στήριξη της Κύπρου μέσα στο Μάρτιο, δήλωσε ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Γερούν Ντέισελμπλουμ προσερχόμενος στη χθεσινή συνεδρία των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
4. Είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πάντοτε αποτελούσε και αποτελεί το σταθερό υποστηρικτή της Κύπρου σε όλα τα επίπεδα και στο εθνικό θέμα και σε άλλα θέματα και στην άμυνα και αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Άμυνας, Φώτης Φωτίου, ο οποίος επισκέφθηκε χθες το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, στη Μαλούντα και κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων της Δύναμης.
05. Την πρώτη τους θεσμική συνάντηση είχαν χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, για θέματα συνεργασίας μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής, για τη διακομματική αντιπροσωπεία που θα μεταβεί στη Γερμανία και για τον κατάλογο νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή. Για το θέμα αυτό, είχαν χωριστή συνάντηση, χθες, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη, ενώ αργότερα υπήρξε και εθιμοτυπική επίσκεψη από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο στο Προεδρικό Μέγαρο.
6. Στο επίκεντρο ερευνών της διεθνούς αστυνομικής υπηρεσίας Ιντερπόλ μπήκε η Αγία Νάπα μετά από αναφορά Βρετανού ότι είδε στην περιοχή ένα ανήλικο κορίτσι που έμοιαζε με την αγνοούμενη Μαντλίν ΜακΚάν. η οποία είχε εξαφανισθεί το 2007 σε ηλικία τεσσάρων ετών ενώ παραθέριζε με την οικογένειά της στην Πορτογαλία.
7. Σε σεμνή τελετή που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο κατάμεστο από επισήμους και κόσμο Δημοτικό Μέγαρο, ο Έφορος Εκλογικής Περιφέρειας Αμμοχώστου, αναπληρωτής Έπαρχος Ανδρέας Κτωρίδης, ανακήρυξε τον Γιάννη Καρούσο ως νέο Δήμαρχο Αγίας Νάπας, μετά τις εκλογές που έγιναν για πλήρωση της θέσης που κενώθηκε από τον αδόκητο θάνατο του τέως Δημάρχου Αντώνη Τσόκκου.
8. Θλίψη για το θάνατο του πρώην Δημάρχου Λάρνακας Γεώργιου Χριστοδουλίδη εκφράζει ο Δήμος, ο οποίος θα μελετήσει σε επόμενη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου προτάσεις για ανάδειξη της συμβολής και του έργου του εκλιπόντος. Ως ένδειξη πένθους οι σημαίες στο Δημαρχείο Λάρνακας θα κυματίζουν μεσίστιες μέχρι και την ημέρα της κηδείας του Γιώργου Χριστοδουλίδη, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος για δύο διαφορετικές θητείες το 1953 με 1962 και το 1986 με 1991.
9. Σε οκτώ έτη κάθειρξης κατά συγχώνευση, πρόστιμο 520.000 ευρώ και δήμευση του ακινήτου στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο κέντρο της Αθήνας κοντά στην Ακρόπολη, που έχει αγορασθεί στο όνομα της συζύγου του, Βίκυς Σταμάτη, που είναι επίσης προφυλακισμένη, καταδικάσθηκε χθες ο πρώην Υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για ανακριβείς δηλώσεις «πόθεν έσχες» μεταξύ 2006 και 2009 .
10. Πραγματοποιείται στις 24 Μαρτίου ο 7ος Διεθνής Μαραθώνιος Λεμεσού με συν-διοργανωτές τον Γυμναστικό Σύλλογο Ολύμπια (ΓΣΟ), τον Δήμο Λεμεσού, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λεμεσού και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λεμεσού.
(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)