4/3/13

Διημερίδα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας, στην Κωνσταντινούπολη 04/03/2013

Άρχισαν χθες στην Κωνσταντινούπολη οι εργασίες της διημερίδας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), με θέμα «Η κοινωνική διάσταση των μονοθεϊστικών θρησκειών». Στη διημερίδα συμμετέχει τριμελής αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους κ.κ. Λευτέρη Χριστοφόρου, Άγγελο Βότση και Γιώργο Βαρνάβα.

Την έναρξη της διημερίδας κήρυξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ κ.κ. Sergei Popov και Αναστάσιος Νεράντζης.

Από τον επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ κ. Λευτέρη Χριστοφόρου αναγνώστηκε μήνυμα του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου. Στο χαιρετιστήριο μήνυμά του, ο Πρόεδρος της Βουλής ανέδειξε, μεταξύ άλλων, το ιστορικό παράδειγμα της Κύπρου στο θέμα της ειρηνικής θρησκευτικής συνύπαρξης, τονίζοντας ότι το κυπριακό πρόβλημα ποτέ δεν προκλήθηκε από θρησκευτικές διαφορές, αλλά αποτελεί πρόβλημα στρατιωτικής εισβολής και παράνομης κατοχής. Ταυτόχρονα υπογράμμισε την επικαιρότητα των ζητημάτων που η διημερίδα θα εξετάσει, σημειώνοντας την κοινωνική διάσταση των θρησκειών σήμερα, σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης, με τα κοινωνικά της συνεπακόλουθα, όπου χρειάζεται να επιδειχθεί αλληλεγγύη, ανεκτικότητα και συνεργασία μεταξύ των πολιτικών, πνευματικών και κοινωνικών φορέων, αλλά και μεταξύ των κρατών και διεθνών οργανισμών.

Το πρωί, η ηγεσία και τα μέλη της ΔΣΟ παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Φανάρι, της οποίας προέστη ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο πνευματικός ηγέτης της Οικουμενικής Ορθοδοξίας δέχθηκε στη συνέχεια τους βουλευτές της ΔΣΟ σε ιδιαίτερη συνάντηση.

Χθες, εξάλλου, πραγματοποιήθηκε κοινή Συνεδρία της Διεθνούς Γραμματείας και των Προέδρων των Επιτροπών της ΔΣΟ, κατά την οποία έγινε απολογισμός των πρόσφατων δραστηριοτήτων της Συνέλευσης και προγραμματισμός των μελλοντικών της δραστηριοτήτων, με έμφαση στην επετειακή διοργάνωση της 20ής Γενικής Συνέλευσης, τον Ιούνιο 2013, στην Αθήνα.