4/3/13

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων στο Προεδρικό Μέγαρο 04/03/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε: «Συζητήσαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέματα θεσμικής συνεργασίας μεταξύ της εκτελεστικής εξουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Δική μου θέση υπήρξε, είναι και θα είναι, ότι ασφαλώς επιβάλλεται η συνεργασία μεταξύ των δυο συντεταγμένων εξουσιών και αυτή τη γραμμή θα εξακολουθήσω να ακολουθώ με θρησκευτική προσήλωση, πάντα μέσα στο πλαίσιο της αυστηρής διάκρισης των εξουσιών που χαρακτηρίζει το δικό μας πολίτευμα, της προεδρικής δημοκρατίας.

Έχω ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αποστέλλει εντός των ημερών διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Βερολίνο όπου θα έχει συναντήσεις με όλα τα πολιτικά κόμματα που αντιπροσωπεύονται στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας. Σκοπός της αποστολής είναι να ενημερώσει για τις δράσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος, καθώς και να παρουσιάσει στοιχεία, έγγραφα, ντοκουμέντα ότι πράγματι στην Κύπρο εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες προστασίας κατά του χρηματοοικονομικού εγκλήματος, και ότι υπάρχουν περί τούτου σχετικές εκθέσεις τόσο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) όσο και του θεσμού του moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτές οι εκθέσεις πράγματι καταδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζει όλους τους σχετικούς κανόνες.

Στόχος είναι να αντιμετωπίσουμε από κοινού, εκτελεστική και νομοθετική εξουσία, αυτές τις άδικες, συκοφαντικές και δυσφημιστικές κατηγορίες εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας που δυστυχώς χρησιμοποιούνται ως αιτιάσεις για να δυσχεράνουν τη συνομολόγηση μιας δανειακής σύμβασης προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν επί Προεδρίας Χριστόφια για «κυβερνώσα Βουλή», ο κ. Ομήρου είπε: « Εγώ ουδέποτε αποδέχθηκα αυτή τη λογική της κυβερνώσας Βουλής, δηλαδή ότι η Βουλή συμπεριφέρεται ως κυβερνώσα, ότι παρεμβαίνει στις εξουσίες, αρμοδιότητες και δικαιοδοσίες της εκτελεστικής εξουσίας. Στην Κύπρο έχουμε ένα πολίτευμα, αυτό της προεδρικής δημοκρατίας που χαρακτηρίζεται από την απόλυτη διάκριση των εξουσιών. Συνεπώς, δεν πρέπει να υπάρχει επέμβαση της μιας εξουσίας στη δικαιοδοσία, αρμοδιότητα της άλλης. Υπό αυτή την έννοια η Βουλή ενεργεί εντός των ορίων που καθορίζονται από το Σύνταγμα. Υπάρχουν όλες οι διέξοδοι και όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες εάν η εκτελεστική εξουσία αισθανθεί ότι η Βουλή υπερέβη τις εξουσίες της να απευθυνθεί στο κατά το Σύνταγμα αρμόδιο Δικαστήριο. Πρώτα βεβαίως έχει δικαίωμα να ζητήσει από τη Βουλή με τη μέθοδο της αναπομπής να επανεξετάσει τη θέση της και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει το δικαίωμα της αναφοράς. Οπότε το Συνταγματικό Δικαστήριο, του οποίου σήμερα τις δικαιοδοσίες ασκεί το Ανώτατο Δικαστήριο αποφαίνεται οριστικά και τελεσίδικα. Άρα, βλέπετε ότι υπάρχει πλήρης ασφαλιστική δικλείδα για να αποφεύγονται οποιεσδήποτε εκτροπές από το καθορισμένο συνταγματικό πλαίσιο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ομήρου είπε ότι: «Σήμερα στο Eurogroup θα συζητηθεί μια μέθοδος η οποία θα στοχεύει στο να υπερβούμε αυτές τις αιτιάσεις που προβάλλονται εντός ΕΕ και εντός Eurogoup. Δηλαδή να γίνει μια έρευνα, μια επιθεώρηση, αλλά χωρίς να παραβιάζεται η θεσμική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό μπορεί να γίνει από ένα θεσμό, είτε του Συμβουλίου της Ευρώπης, είτε του ΔΝΤ, αλλά πάντα με την εμπλοκή και του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας και του θεσμού της υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δηλαδή αυτό που λέχθηκε ότι ένας ιδιωτικός οίκος θα έρθει εδώ, δεν μπορεί να γίνει. Αν θα ζητηθούν οι υπηρεσίες κάποιων εμπειρογνωμόνων, αλλά πάντα κάτω από διεθνές θεσμικό όργανο, ή ευρωπαϊκό θεσμικό όργανο ή θεσμικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτό είναι ένα άλλο θέμα το οποίο θα μπορούσε να εξεταστεί».

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων είπε: «Μου ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να στείλω έναν κατάλογο όλων των εκκρεμούντων νομοσχεδίων της Βουλής των Αντιπροσώπων για να αποφασίσει η Κυβέρνηση αν θα τα υιοθετήσει ή αν θα αποσύρει κάποια. Εμείς έχουμε ήδη αποστείλει στα διάφορα Υπουργεία τα νομοσχέδια τα οποία τα αφορούν, όμως σήμερα θα διευθετήσω την αποστολή στο Προεδρικό , στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του συνόλου των νομοσχεδίων που εκκρεμούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων».