4/3/13

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 04/03/2013

ΚΥΠΕ - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 04/03/2013
1. Συνέρχονται σήμερα οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σε μια κρίσιμη συνεδρία κατά την οποία θα συζητηθεί η κυπριακή αίτηση για οικονομική στήριξη. Στη σύνοδο, ο ΥΠΟΙΚ Μιχάλης Σαρρής, που συμμετέχει για πρώτη φορά στη Σύνοδο μετά το διορισμό του ως επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ, θα παρουσιάσει διαφοροποιημένη φόρμουλα για τον έλεγχο του κυπριακού νομικού πλαισίου για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, που περιλαμβάνει την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης η οποία, αν χρειαστεί, να επικουρείται από ιδιώτες εμπειρογνώμονες.

2. Κατορθώσαμε μέσα από λάθη και το διχασμό να δημιουργήσουμε την ανάγκη να ξαναδώσουμε μάχες για να επανενώσουμε την πατρίδα μας, να την ελευθερώσουμε και να ζήσουμε ειρηνικά μέσα σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό περιβάλλον, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στο Μαχαιρά, όπου παρέστη στο ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Γρηγόρη Αυξεντίου.

3. Για τον κίνδυνο η Κύπρος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, προειδοποιεί ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν, ο οποίος σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό "Der Spiegel" ασκεί κριτική στη γερμανική Κυβέρνηση, η οποία, όπως εξηγεί, εξακολουθεί να αμφισβητεί τη συστημική σημασία της χώρας.
4.Στη σημερινή συνεδρίαση του Γιουρογκρουπ  θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με σαφήνεια και κατηγορηματικότητα ότι δεν τίθεται θέμα κουρέματος καταθέσεων, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

5. Ο Γιάννης Καρούσος είναι ο νέος Δήμαρχος της Αγίας Νάπας, ο οποίος θα αναλάβει τη θέση που κενώθηκε από τον αδόκητο θάνατο του Αντώνη Τσόκκου. Ο κ. Καρούσος έλαβε συνολικά 1.131 ψήφους στην αναπληρωματική εκλογή που διεξήχθη χθες στο Δημαρχείο Αγίας Νάπας. Δεύτερος ο Φώτος Φωτίου με 862 ψήφους και τρίτος ο Ανδρέας Ττοφή Ανδρέου με 255 ψήφους.
6. Την ανάγκη για χάραξη μιας καινούργιας στρατηγικής στο Κυπριακό, με καταγγελία της Τουρκίας και επανατοποθέτηση του Κυπριακού, ως προβλήματος εισβολής και κατοχής, υπέδειξε εκ νέου ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

7. Την πρώτη του συνάντηση μετά την ανάδειξή του στο ύπατο αξίωμα της Δημοκρατίας θα έχει στις 11:00 σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Πανίκο Δημητριάδη. Εξάλλου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα δεχθεί επίσης τον νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος αναλαμβάνει τη θέση του Προέδρου του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Αρχιεπίσκοπο.

8. Με την απολογία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Μάρκου Κυπριανού συνεχίζεται σήμερα ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου η υπόθεση για τη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου 2011. Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Τεύκρος Οικονόμου ανακοίνωσε στην προηγούμενη δικάσιμο, στις 12 Φεβρουαρίου, την απόφαση των δικαστών ότι «στοιχειοθετείται εκ πρώτης όψεως υπόθεση». Οι κατηγορούμενοι για την έκρηξη στο Μαρί είναι οι πρώην Υπουργοί Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και Άμυνας Κώστας Παπακώστας, ο πρώην Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς Σάββας Αργυρού και οι τελούντες σε διαθεσιμότητα Διευθυντής, Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Διοικητής της ΕΜΑΚ Αντρέας Νικολάου, Πάμπος Χαραλάμπους και Αντρέας Λοϊζίδης.

9. Στην Κωνσταντινούπολη βρίσκεται σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς μαζί με υπουργούς του, προκειμένου να συμμετάσχουν στη συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας. Είναι η δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου μετά την πρώτη πανηγυρική στην Αθήνα πριν από τρία χρόνια.

10.Νέα δεδομένα προέκυψαν με το πέρας της 23ης αγωνιστικής, καθώς η διαφορά της πρωτοπόρου Ανόρθωσης και του δεύτερου ΑΠΟΕΛ μειώθηκε στον ένα βαθμό και δίδεται έτσι νέο ενδιαφέρον στην κούρσα του πρωταθλήματος, τρεις μόλις αγωνιστικές πριν τη φάση των ομίλων. Με τη νίκη του επί της ΑΕΚ στο ΓΣΖ, ο ΑΠΟΕΛ εκμεταλλεύτηκε το στραβοπάτημα της Ανόρθωσης στο Δασάκι το Σάββαο. Τα αποτελέσματα: Νέα Σαλαμίνα- Δόξα 0-1 Εθνικός-Ανόρθωση 2-2, Ομόνοια-Απόλλων 2-1, AEΛ-AEΠ 4-0, Αγία Νάπα-ΕΝΠ 1-4, Ολυμπιακός-Αλκή2-2, AEK-AΠΟΕΛ 0-1.
(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)