1/3/13

Ο νέος Υπουργός Οικονομικών ανέλαβε τα καθήκοντά του 01/03/2013


Ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Μιχάλης Σαρρής ανέλαβε σήμερα τα καθήκοντά του στη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, στην παρουσία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου κ. Χρίστου Πατσαλίδη, του Γενικού Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργου Γεωργίου, της Γενικής Λογίστριας κας Ρέας Γεωργίου, διευθυντών και εκπροσώπων των Τμημάτων και προσωπικού του Υπουργείου Οικονομικών.

Καλωσορίζοντας τον κ. Σαρρή, ο απερχόμενος Υπουργός κ. Βάσος Σιαρλή ευχαρίστησε το σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου για τη συμπαράσταση που του παρείχε κατά τη διάρκεια της θητείας του ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν και πρόσθεσε: «Σας συγχαίρω γιατί το Υπουργείο Οικονομικών ήταν ο πρωτοστάτης σε ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και θέλω, επίσης, να απολογηθώ, ιδιαίτερα σε μερικούς από τους διευθυντές και λειτουργούς του Υπουργείου, γιατί κατά καιρούς τους αναγκάσαμε να έρθουν ακόμη και τα μεσάνυκτα στο Υπουργείο ώστε να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα».

Στη συνέχεια, ο κ. Σιαρλή εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε σε ακτίνα επίτευξης του τελικού στόχου που δεν είναι άλλος παρά η δανειακή σύμβαση η οποία θα φέρει τη λύση στο καυτό θέμα της οικονομίας.

Καλωσορίζοντας τον νέο Υπουργό, ο κ. Σιαρλή είπε μεταξύ άλλων: «Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη ότι ο Μιχάλης Σαρρής μπαίνοντας στο Υπουργείο έχει ήδη αρχίσει να προσφέρει σημαντικά. Σημαντική θα είναι και η προσφορά του στις Βρυξέλλες, όπου ο ίδιος γνωρίζει τους διαδρόμους και τους ανθρώπους πάρα πολύ καλά, αλλά και το διεθνές πεδίο μέσα στο οποίο μπορεί να κινηθεί και να επιτύχει. Ο δρόμος είναι δύσκολος, ένας δρόμος μετ’ εμποδίων. Ελπίζω ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα φτάσει στο τέρμα νικητής, και θα είμαι ο πρώτος που θα έρθει στο αεροδρόμιο να τον υποδεχθεί και μαζί με όλη την Κύπρο να χαρούμε την επιτυχία του».

Αποχωρώντας ο κ. Σιαρλή εξέφρασε την συγνώμη του προς τους δημόσιους λειτουργούς γιατί, όπως ανέφερε, έχει συμβάλει στη μείωση των απολαβών και των επιδομάτων τους, αλλά ήταν μια απόλυτα αναγκαία κίνηση η οποία αποτελεί ένα από τα «χαλικάκια» που έχουν τεθεί για να μπορέσουμε να φθάσουμε στη δανειακή σύμβαση που θα φέρει την ανάπτυξη, τη σταθερότητα και ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.

Από πλευράς του, ο νέος Υπουργός Οικονομικών κ. Μιχάλης Σαρρής ανέφερε μεταξύ άλλων : «Όταν έφυγα από το Υπουργείο το 2008, άφηνα πίσω μου όχι μόνον αποτελεσματικούς και εργατικούς συνεργάτες αλλά και πραγματικούς φίλους. Επομένως, είναι με πολλή συγκίνηση και ειλικρινή χαρά που σας ξαναβρίσκω. Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές, όπως συμβαίνει στην οικονομική ζωή κάθε χώρας. Αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα, οι φίλοι της Κύπρου έχουν λιγοστέψει, οι προκλήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί. Όμως έχουμε χαράξει ένα δρόμο και έχουμε συμφωνήσει σε ορισμένες διαρθρωτικές και δημοσιονομικές αλλαγές που πιστεύουμε ότι μπορούν να αποτελέσουν τη βάση μιας επανόδου σε ανάπτυξη, μείωσης της ανεργίας και επανόδου της Κύπρου σε πιο γνώριμους καιρούς, σε καιρούς ευημερίας. Όλα τα Υπουργεία έχουν σημαντική συνεισφορά, και το δικό μας καλείται – και χρονικά αλλά και όσον αφορά τη σημασία των πρώτων πράξεων – να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο: να πείσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα συμφωνηθέντα, να απαντήσουμε σε παράλογες απαιτήσεις και ίσως και σε παράλογες κατηγορίες όσον αφορά το κυπριακό μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Πιστεύω ότι μαζί, μέσα από τον σκληρό τρόπο με τον οποίο δουλεύετε, θα οδηγήσουμε αυτό το πλοίο που λέγεται ’Κύπρος’ σε ένα ασφαλές λιμάνι όπου όλοι μας θα αισθανόμαστε καλύτερα».

Στη συνέχεια, ο κ. Σαρρής είπε ότι «έχουμε θετικές εξελίξεις που έχουν σχέση με φυσικούς πόρους, αλλά έχουμε και σοβαρές προκλήσεις. Αν μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε καλά το πρώτο και να διαχειριστούμε καλά το δεύτερο, πιστεύω ότι μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», επισήμανε.

Επίσης, ευχαρίστησε τον κ. Σιαρλή για τη σκληρή δουλειά που έχει επιτελέσει στο Υπουργείο και για την κατ’ αρχήν συμφωνία που έχει πετύχει με την Τρόικα, σημειώνοντας πως αυτή η δουλειά διευκολύνει και το δικό του έργο. Τέλος, διαβεβαίωσε το προσωπικό ότι η πόρτα του θα είναι πάντα ανοικτή και ο ίδιος θα είναι έτοιμος να ακούσει ιδέες, καταλήγοντας: «Προσβλέπω και στη δική σας συνεργασία ώστε να κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, το οποίο σας διαβεβαιώνω – δεν είναι σχήμα λόγου - ότι είναι στοίχημα το οποίο για το δικό σας καλό και της επόμενης γενιάς δεν δικαιούμαστε καν να διανοηθούμε ότι μπορεί να το χάσουμε».