1/3/13

Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών ανέλαβε τα καθήκοντα του 01/03/2013

Στις μεγάλες προκλήσεις που καλείται να αναλάβει το Υπουργείο Εξωτερικών τόσο σε εθνικό όσο και ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο αναφέρθηκε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Κασουλίδης, παραλαμβάνοντας σήμερα τα ηνία του Υπουργείου Εξωτερικών από την απερχόμενη Υπουργό δρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή.

Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε, στην παρουσία των λειτουργών του Υπουργείου Εξωτερικών, η απερχόμενη Υπουργός καλωσόρισε τον κ. Κασουλίδη, ο οποίος, όπως είπε η δρ Μαρκουλλή, «επανέρχεται μετά την πάροδο 10 χρόνων στο Υπουργείο του». Την ίδια στιγμή, η δρ Μαρκουλλή εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «μαζί με τον κ. Κασουλίδη, το Υπουργείο θα ανέβει περισσότερο, θα προχωρήσει πιο μπροστά και θα πετύχει ακόμα πιο πολλά».
Με την ευκαιρία, η απερχόμενη Υπουργός ευχαρίστησε θερμά τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την τιμή του διορισμού της τους τελευταίους 18 μήνες στο πηδάλιο του Υπουργείου Εξωτερικών, «σε μια δύσκολη περίοδο που ήταν αφοσιωμένη πρωτίστως στην προετοιμασία της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς επίσης και για την εμπιστοσύνη που επέδειξε σε μια γυναίκα», κάτι για το οποίο, όπως ανέφερε, είχε ευχαριστήσει και τον αείμνηστο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο από το ίδιο βήμα. Η δρ Μαρκουλλή επισήμανε το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή, με την αποχώρησή της, τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν ούτε μία γυναίκα Υπουργό Εξωτερικών, εκφράζοντας την ελπίδα ότι αυτό θα αλλάξει σύντομα.
Αναφερόμενη στον δύσκολο δρόμο της Κυπριακής Προεδρίας, η δρ Μαρκουλλή εξέφρασε την περηφάνια όλων για τη μεγάλη επιτυχία του όλου εγχειρήματος, σημειώνοντας παράλληλα τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Υπουργείου Εξωτερικών. Όπως ανέφερε, «δουλεύοντας ακούραστα και δημιουργικά, καταφέραμε να βγάλουμε την Κύπρο ασπροπρόσωπη μέσα από αυτή τη μεγάλη και δύσκολη δοκιμασία, λαμβάνοντας πολύ θετικά σχόλια από όλους τους εταίρους της Κύπρου, και όχι μόνο».
Σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό, η δρ Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι «βρισκόμαστε σε μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο, με μια Τουρκία ενισχυμένη όσο ποτέ άλλοτε και με πάρα πολλές προσβάσεις σε όλες σχεδόν τις ηπείρους, καθώς και με μια πολιτική η οποία στοχεύει ξεκάθαρα πλέον στη λύση δύο κρατών». Ως εκ τούτου, συνέχισε, οι επόμενοι μήνες θα είναι καθοριστικής σημασίας για τις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν. Την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο ο νέος Υπουργός Εξωτερικών όσο και το προσωπικό του Υπουργείου θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις προσπάθειες για την επανένωση της Κύπρου.
Αναφερόμενη στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου και τις προσπάθειες αξιοποίησης του φυσικού πλούτου, η δρ Μαρκουλλή σημείωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών έχει συνεισφέρει πάρα πολλά και θα πρέπει να συνεχίσει να διαδραματίζει ένα πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό.
Κλείνοντας, η κα Μαρκουλλή εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη της σε όλο το προσωπικό του Υπουργείου, το οποίο, όπως είπε, νιώθει σαν οικογένεια. Τέλος, καλωσόρισε εκ νέου τον κ. Κασουλίδη, ευχόμενη κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.
Από την πλευρά του, ο νέος Υπουργός Εξωτερικών, απευθυνόμενος στο προσωπικό του Υπουργείου, αφού εξήρε τον ρόλο που διαδραμάτισε το Υπουργείο Εξωτερικών κατά την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ανέφερε ότι όλοι ανεξαιρέτως πρέπει να νιώθουν αισθήματα περηφάνιας γι’ αυτή την επιτυχία. Παράλληλα, έκανε ιδιαίτερη μνεία στο έργο της δρος Μαρκουλλή, η οποία, όπως ανέφερε, ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας, εισπράττοντας την αναγνώριση όλων των εταίρων της Κύπρου. Σημείωσε δε ότι οι πόρτες του Υπουργείου θα είναι για την ίδια πάντοτε ανοικτές. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης και στον Πρέσβη Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος συνέβαλε στην επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας, υπό την αρμοδιότητά του ως Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα.
Αναφέροντας ότι αναλαμβάνει σήμερα το Υπουργείο υπό τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Κύπρος, ο κ. Κασουλίδης υπογράμμισε ότι ο ρόλος και ο στόχος αυτού του Υπουργείου είναι να αγωνιστεί για την καλύτερη εικόνα της Κύπρου, για την αποκατάσταση της φήμης και του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία μέσα σε λίγους μήνες υπέστη μια τεράστια και άδικη δυσφήμιση.
Υπογράμμισε δε ότι ο επαναπροσδιορισμός της εξωτερικής πολιτικής περνά μέσα από το μήνυμα ότι η Κύπρος, πάνω από όλα, θα είναι ένας συνεπής και αξιόπιστος εταίρος της ΕΕ. «Η αίτηση ένταξης στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη στέλλει το μήνυμα ότι η Κύπρος παύει να είναι διαφορετική από τους άλλους 26 εταίρους της. Οι κοινές θέσεις της ΕΕ δεν θα ‘σπάζουν’ εξαιτίας της Κύπρου, εκτός αν είναι αδήριτος, εξαιρετική ανάγκη που συγκρούεται άμεσα με τα εθνικά μας συμφέροντα. Η έκφραση των ιδιαιτεροτήτων της εξωτερικής μας πολιτικής μπορεί να βρίσκει μορφές εκδήλωσης άλλες από τη διαφοροποίηση μας από τις κοινές θέσεις της ΕΕ», σημείωσε ο νέος Υπουργός Εξωτερικών. Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι μια δημιουργική πολιτική στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική σημασία της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πείσει την ΕΕ ότι η Κύπρος υπάρχει σε αυτή την περιοχή για να προσφέρει την ειδική προστιθέμενη αξία στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών θα συνεχίσει να είναι ο άγρυπνος φρουρός της προάσπισης της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «θα είναι έτοιμο να παράσχει κάθε υποστήριξη και κάθε βοήθεια στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις προσπάθειες του για επίλυση του Κυπριακού, την απαλλαγή από την κατοχή και την επανένωση του τόπου μας». Κάλεσε δε τους λειτουργούς του Υπουργείου να εργαστούν με υψηλό ηθικό, δημιουργικότητα και ενθουσιασμό. «Ας μπούμε λοιπόν κατευθείαν στη δουλειά, γιατί η Κύπρος περιμένει πολλά από εμάς», κατέληξε ο νέος Υπουργός.
Με τη σειρά του, ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Ευριπίδης Ευρυβιάδης εξέφρασε εκ μέρους όλου του προσωπικού τη βαθιά εκτίμηση προς τη δρα Μαρκουλλή για τη στοχοπροσήλωση, το κουράγιο, το θετικό της πείσμα και την εργατικότητα της, στοιχεία που συνέβαλαν στην άσκηση μιας επιτυχούς Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.
Ταυτόχρονα, καλωσόρισε τον νέο Υπουργό, τονίζοντας ότι η συνεργασία τους αναμένεται να είναι παραγωγική, με στόχο την αναβάθμιση τόσο του Υπουργείου όσο και της χώρας γενικότερα. Τέλος, ευχήθηκε στον νέο Υπουργό καλή επιτυχία και δεσμεύθηκε ότι όλο το προσωπικό του Υπουργείου θα είναι στο πλευρό του για την υλοποίηση των ευρύτερων στόχων της εξωτερικής μας πολιτικής.