13/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στο 35ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο και στην 21η Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών στο ξενοδοχείο Χίλτον Παρκ, στη Λευκωσία 13/02/2013

Θα ήθελα κατ’ αρχάς να συγχαρώ τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) για τη διοργάνωση του 35ου Ετήσιου Ξενοδοχειακού Συνεδρίου και της 21ης Έκθεσης Προϊόντων και Υπηρεσιών και να καλωσορίσω τους επαγγελματίες του τομέα του τουρισμού από το εξωτερικό, οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο ειδικά για το σημερινό συνέδριο. Οι δύο αυτές πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, οι οποίες έχουν καθιερωθεί από τον ΠΑΣΥΞΕ, δεικνύουν έμπρακτα τη συνεχή δραστηριοποίηση του Συνδέσμου στα τουριστικά δρώμενα του τόπου μας και το συνεχές ενδιαφέρον του για την πρόοδο του τομέα.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η Κύπρος βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και η οικονομία μας χρειάζεται άμεση τόνωση. Ευτυχώς υπάρχουν θέματα και τομείς που μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε ότι υπάρχει και ελπίδα και προοπτική.

Ένας τέτοιος τομέας είναι και ο τομέας του τουρισμού ο οποίος, παρά τις αντιξοότητες και τα εμπόδια, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο, στηρίζει την οικονομία μας και παρουσιάζει σαφείς ενδείξεις για ακόμη καλύτερα αποτελέσματα. Το 2012, που ολοκληρώθηκε πριν ενάμιση περίπου μήνα, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί ως μια επιτυχημένη χρονιά για τον κυπριακό τουρισμό. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες πετύχαμε να φέρουμε στην Κύπρο 2,46 εκατομμύρια τουρίστες σε σύγκριση με 2,39 εκατομμύρια το 2011. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση 3%. Σε σχέση με τα έσοδά μας από τον τομέα, στα οποία δίνουμε και την πιο μεγάλη σημασία, η αύξηση υπολογίζεται περίπου στο 10%, ποσοστό που μας αφήνει πολύ ικανοποιημένους.

Βέβαια, τα αποτελέσματα αυτά δεν είναι καθόλου τυχαία. Σε άψογη συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ), θέσαμε συγκεκριμένες προτεραιότητες και εφαρμόσαμε ένα συνολικό πρόγραμμα δράσης. Ιδιαίτερα, μέσω της προώθησης του 5ετούς στρατηγικού σχεδίου του ΚΟΤ για τον τουρισμό, εργαστήκαμε με βασικούς άξονες τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος και την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Επιγραμματικά να αναφέρω μερικά από τα όσα προωθήσαμε:

• Η υλοποίηση έργων υποδομής, όπως τα γήπεδα γκολφ, καθώς και οι μαρίνες για ανάπτυξη του ναυτικού τουρισμού.
• Η ανάληψη μιας σειράς δράσεων για την προώθηση και προβολή του θεματικού τουρισμού, όπως είναι ο Συνεδριακός, ο Ιατρικός και ο Αθλητικός Τουρισμός.
• Η παροχή πολεοδομικών και άλλων οικονομικών κινήτρων προς τους ξενοδόχους, αλλά και σε κέντρα αναψυχής, για αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων και των διαφόρων υπηρεσιών που παρέχουν.
• Η σύσταση, σε συνεργασία με τις Τοπικές Αρχές και τους φορείς του ιδιωτικού τομέα, έξι Περιφερειακών Εταιρειών Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής οι οποίες, με χρηματοδότηση από τον ΚΟΤ, συμβάλλουν στην προώθηση και προβολή των τουριστικών τους περιοχών.
• Η συμμετοχή σε πέραν των 600 διεθνών τουριστικών εκθέσεων, η φιλοξενία στην Κύπρο χιλιάδων μελών της τουριστικής βιομηχανίας και ξένων δημοσιογράφων και η διενέργεια σειράς διαφημιστικών εκστρατειών.
• Η ενίσχυση των αεροπορικών συνδέσεων με την Κύπρο για βελτίωση της προσβασιμότητας των τουριστών, είτε με την εγκαινίαση νέων δρομολογίων από αερογραμμές χαμηλού κόστους είτε με την επέκταση των δρομολογίων τους προς την Κύπρο.
• Σε ό,τι αφορά, τέλος, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, σταδιακά καταφέραμε το 2012 αυτή να επεκταθεί και να διαρκεί από την 1η Μαΐου μέχρι την 31η Οκτωβρίου. Ακόμη πιο σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου στις 5 Φεβρουαρίου με την οποία η περίοδος για ναυλωμένες πτήσεις από τη Ρωσία επεκτείνεται και θα διαρκεί από τις 15 Μαρτίου μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Μια απόφαση που αναμένεται να αποφέρει μια επιπρόσθετη αύξηση πέραν των 100 χιλιάδων στον αριθμό των τουριστών από τη Ρωσία και στα έσοδα μια επιπρόσθετη αύξηση πέραν των €120 εκατομμυρίων για το 2013.

Ιδιαίτερης σημασίας για τη στήριξη και αναβάθμιση της τουριστικής μας βιομηχανίας, θεωρώ ότι είναι, επίσης, οι ενέργειες στις οποίες προβήκαμε με τον ΚΟΤ για τη διευκόλυνση της παραχώρησης θεωρήσεων εισόδου από χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία. Και βέβαια, να σημειώσω, ότι κάτι ανάλογο προωθούμε τώρα και για την Κίνα.

Με τον ΚΟΤ, όμως, αποφασίσαμε και μια σειρά μέτρων που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποδοτικότητας του ίδιου του Οργανισμού. Σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν τόσο ο εξορθολογισμός των εξόδων του όσο και η αναδιάρθρωση και αναδιοργάνωση των γραφείων εξωτερικού, με στόχευση την προσέλκυση τουριστών από διαθέσιμες νέες αγορές.

Όσον αφορά την παρούσα χρονιά, αναμένεται και πάλι να είναι δύσκολη. Παρόλο ότι η αγορά της Ρωσίας προβλέπεται να συνεχίσει και φέτος να καταγράφει σημαντικές αυξήσεις, η εικόνα για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών χωρών είναι διαφορετική. Στόχος μας είναι να επικεντρωθούμε, κατά κύριο λόγο, στη διατήρηση των αφίξεων στα ίδια ικανοποιητικά επίπεδα με το 2012.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τομέα, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε, θα εργαστούν και φέτος με την ίδια ή και ακόμα μεγαλύτερη αφοσίωση για να μπορέσουμε και κατά το 2013 να επιτύχουμε εξίσου καλά ή και καλύτερα ακόμη αποτελέσματα από το 2012.

Σίγουρα ο ΠΑΣΥΞΕ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για την επίτευξη των κοινών στόχων μας και ο ρόλος του είναι, θα έλεγα, πρωταγωνιστικός. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι ξενοδόχοι θα συνεχίσουν και φέτος να εργάζονται ακούραστα. Εκφράζω, επίσης, βεβαιότητα ότι σε θέματα καίριας σημασίας, όπως η βελτίωση της σχέσης ποιότητας/τιμής, προβολής, εξυπηρέτησης και φιλοξενίας, θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να βελτιωθούμε ακόμα περισσότερο.

Δεδομένων των όσων έχει προσφέρει στην κυπριακή οικονομία, αλλά και των προοπτικών που διανοίγονται σήμερα με τα όσα έχουμε επιτύχει, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να επενδύσουμε στο μέλλον της τουριστικής βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, όμως, δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε ότι αυτή αποτελεί ουσιαστικά και μέρος της κουλτούρας μας, πτυχή που έχω πει και στο παρελθόν ότι συνδέεται και με σημαντικά ζητήματα όπως την απασχόληση Κυπρίων στον κλάδο, το επίπεδο προσφοράς υπηρεσιών κ.λπ. Γι’ αυτό θα εκμεταλλευτώ την ευκαιρία που μου δίδεται σήμερα για να απευθύνω και πάλι έκκληση προς εσάς, τους ξενοδόχους, για εργοδότηση Κυπρίων στην τουριστική βιομηχανία.

Ίσως το πλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της κυπριακής κουλτούρας είναι η φιλοξενία. Η αποξένωση, άρα, της κυπριακής τουριστικής βιομηχανίας από Κύπριους εργαζόμενους δεν μπορεί παρά να αποστερεί από τους τουρίστες τη δυνατότητα να γνωρίσουν και να απολαύσουν την κυπριακή φιλοξενία, ουσιαστικά μειώνοντας το επίπεδο των υπηρεσιών που τους προσφέρουμε. Αν μιλάμε λοιπόν για την ανάγκη αναβάθμισης των προσφερόμενων υπηρεσιών στους τουρίστες, θα πρέπει οι ξενοδόχοι να προσλαμβάνουν Κύπριους.

Κάθε χρόνο η θεματολογία του συνεδρίου σας είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και οι ομιλητές σας διακεκριμένοι στους τομείς τους. Η φετινή χρονιά δεν αποτελεί εξαίρεση. Κρίσιμα και επίκαιρα θέματα για τον τουρισμό μας όπως είναι το μέλλον της αγγλικής αγοράς, οι προοπτικές της ρωσικής και ουκρανικής αγοράς, οι νέες ευκαιρίες στους τομείς των αερομεταφορών και η πρόκληση της προσέλκυσης επενδύσεων έχουν αναπτυχθεί από καταξιωμένους εισηγητές.

Είμαι βέβαιος ότι τα πορίσματα και συμπεράσματα του συνεδρίου θα μελετηθούν και θα αξιοποιηθούν από όλους τους εμπλεκόμενους, αποτελώντας ένα χρήσιμο εργαλείο στην κοινή μας προσπάθεια για ακόμα μεγαλύτερη πρόοδο και ανάπτυξη.

Με αυτές τις σκέψεις θα ήθελα να κλείσω τον χαιρετισμό μου, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά ευχαριστίες στον ΠΑΣΥΞΕ για τη διοργάνωση αυτού του σημαντικού συνεδρίου.