14/2/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 14/02/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 14/02/2013

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επεσήμανε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ο κίνδυνος αναβάθμισης του ψευδοκράτους, υποδεικνύοντας ότι σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για την πλευρά μας, ακροβατισμοί και λεονταρισμοί μπορούν να αποβούν μοιραίοι. 

 2. Την ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης ότι δεν αποδέχεται διαδικασίες διερεύνησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος από ιδιωτική εταιρεία, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, κάνοντας λόγο για προσπάθειες εκβιασμού της Κύπρου από συγκεκριμένους κύκλους στην ΕΕ. Παράλληλα, καθησύχασε τους πολίτες, διαβεβαιώνοντάς τους πως δεν συζητείται ούτε πρόκειται να συζητηθεί θέμα κουρέματος των καταθέσεων.
3. Κυπριακή εταιρεία, που εδρεύει στη Λεμεσό και που φέρεται να εμπλέκεται σε κύκλωμα με νοθευμένα, με κρέας αλόγου, βοδινά μπιφτέκια που προέρχονται από τη Ρουμανία, δεν ασχολείται με εμπόριο κρέατος στην κυπριακή αγορά, δήλωσε την Τετάρτη ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Υγειονομικών Υπηρεσιών Χρίστος Χρίστου. Ανέφερε, παράλληλα, πως από τα γραφεία της εταιρείας έχουν παραληφθεί διάφορα έγγραφα που αξιολογούνται και πρόσθεσε ότι ακόμη δεν υπάρχουν σαφή συμπεράσματα, ωστόσο, συνέχισε, ότι βγαίνει από την έρευνα διαβιβάζεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στις αρμόδιες Αρχές των άλλων χωρών που έχουν το πρόβλημα.
4. Ισχυρή και καθαρή εντολή ζήτησε από τους πολίτες της Κύπρου χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, υποσχόμενος στους νέους ότι θα εργαστεί για το παρόν και το μέλλον τους. Τις ερχόμενες δυο Κυριακές αποφασίζουμε ποιός μπορεί, μαζί με μια ισχυρή πολιτική ομάδα, να διαπραγματευτεί διεκδικητικά με την Τρόικα και να αντιταχθεί στις απαιτήσεις για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών μας οργανισμών και για έλεγχο από τρίτους της εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου της Κύπρου, δήλωσε ο υποψήφιος πρόεδρος Σταύρος Μαλάς. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα περάσει στο Β’ γύρο και θα αντιμετωπίσει στην τελική μάχη τον Νίκο Αναστασιάδη, ενώ καλεί το λαό να ψηφίσει μαζικά και όχι να απόσχει.
5. Το ανοιχτό ζήτημα της Κύπρου αναγνώρισε ως βασικό εμπόδιο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Άγκυρας, Εγκεμέν Μπαγκίς, σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Λονδίνο. Ανέφερε στη συνέχεια ότι «ο ήλιος πάνω από την Κύπρο λάμπει πάνω σε δύο κράτη, δύο διαφορετικές δημοκρατικές κυβερνήσεις, δύο δημοκρατικά εκλεγμένους προέδρους, δύο διαφορετικά κοινοβούλια» και ότι η όλη ιδέα είναι «αυτά τα δύο» να ενωθούν σε ένα, αλλά, πρόσθεσε, «πρέπει οι ίδιοι να αποφασίσουν αν θέλουν να ενωθούν ή όχι».
6. Στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν γκι Μουν θα βρίσκεται το Κυπριακό και η διαφορά Ελλάδας – Σκοπίων για την ονομασία. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στις 21 Φεβρουαρίου. Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι καθώς μετά την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών που πάγωσαν από τον Ιούνιο, ο κ. Αβραμόπουλος θα επαναλάβει στον ΓΓ τα θέματα που Αθήνα και Λευκωσία θεωρούν ως βάση των διαπραγματεύσεων.
7. Δύσκολη χρονιά αναμένεται να είναι το 2013 για τον τουρισμό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νεοκλής Συλικιώτης, απευθύνοντας χαιρετισμό  στο 35ο Ετήσιο Ξενοδοχειακό Συνέδριο και 21η Έκθεση Προϊόντων και Υπηρεσιών του ΠΑΣΥΞΕ. Για την παρούσα χρονιά ο Υπουργός είπε ότι η αγορά της Ρωσίας προβλέπεται να συνεχίσει να καταγράφει σημαντικές αυξήσεις, ωστόσο η εικόνα για τις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και των Σκανδιναβικών Χωρών είναι διαφορετική.
8. Εμπρησμός πρακτορείου στοιχημάτων σημειώθηκε στις 4 τα ξημερώματα στο κέντρο της Δερύνειας. Επί τόπου έσπευσαν μέλη της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που διενεργούν εξετάσεις. Από τη φωτιά το πρακτορείο στοιχημάτων το οποίο δεν είχε ασφαλιστική κάλυψη, καταστράφηκε ολοσχερώς με τις ζημιές να ξεπερνούν τις 20 χιλιάδες ευρώ.
9. Σημαντικό βήμα για πρόκρισή της στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου έκανε χθες το απόγευμα η Ομόνοια, η οποία στον πρώτο αγώνα στο ΓΣΠ νίκησε την Ανόρθωση με 4-0. Ο επαναληπτικός μεταξύ των δυο ομάδων θα διεξαχθεί στο «Αντώνης Παπαδόπουλος» την Τετάρτη 6 Μαρτίου.
10. Στο γύρο των 16 του τουρνουά του Ρότερνταμ προκρίθηκε ο Μάρκος Παγδατής. Ο Κύπριος αντισφαιριστής αντιμετώπισε το απόγευμα της Τετάρτης τον Γάλλο Μπενουά Περ, νούμερο 38 στην παγκόσμια κατάταξη, με τον Γάλλο να αποχωρεί στο 3ο σετ κι ενώ το σκορ ήταν 4-0 υπέρ του Παγδατή. Πλέον ο Παγδατής θα αντιμετωπίσει στον επόμενο γύρο τον Γάλλο Ρισάρ Γκασκέ, νούμερο 10 της παγκόσμιας κατάταξης. Το παιχνίδι θα διεξαχθεί την Πέμπτη.
(ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΓΧΡ)