5/2/13

Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή απονομής «του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011», στο Προεδρικό Μέγαρο 05/02/2013

Βρίσκομαι και φέτος μαζί σας για να απευθύνω χαιρετισμό στην 31η τελετή απονομής του «Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011».

Η αναγνώριση και η επιβράβευση των προσπαθειών των Κυπρίων επιχειρηματιών για την αύξηση των εξαγωγών, τόσο των βιομηχανικών και γεωργικών προϊόντων όσο και των υπηρεσιών, αποτελεί τη φιλοσοφία με την οποία θεσμοθετήθηκε το 1982 το συγκεκριμένο βραβείο.

Το Κυπριακό Βραβείο Εξαγωγών συμβάλλει, θεωρώ, τα μέγιστα στην επιχειρηματική άμιλλα και συνάμα μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τον κυπριακό βιομηχανικό κόσμο που προσπαθεί και αγωνίζεται να ηγηθεί μιας νέας δυναμικής αναπτυξιακής πορείας, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει.

Με δεδομένη τη δίνη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και της τρέχουσας οικονομικής ύφεσης που αποτελεί για τη χώρα μας πρωτόγνωρη εμπειρία, οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη αξία για την ανοικτή μας οικονομία. Άλλωστε, είναι απώτερος σκοπός της εκάστοτε Κυβέρνησης η ενδυνάμωση και η ανάπτυξη των εξαγωγικών μας προοπτικών και δυνατοτήτων.

Η πρωτοβουλία και η αναπτυξιακή προσπάθεια των ιδιωτικών επιχειρήσεων στην Κύπρο εξελίσσεται μέσα στις αντίξοες συνθήκες της συνεχιζόμενης κατοχής και του αδυσώπητου διεθνούς ανταγωνισμού, κατορθώνοντας με τον δυναμισμό και το δημιουργικό της πνεύμα να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται κατά καιρούς. Βέβαια, το Κράτος βρίσκεται κοντά στους επιχειρηματίες μας, στηρίζοντας τις προσπάθειές τους και έχοντας μια συνεχή συνεργασία μαζί τους. Επιδίωξη μας η συγκρότηση μιας οικονομίας με γερά θεμέλια, ικανής να ανταπεξέλθει στους κλυδωνισμούς από τη γενικότερη οικονομική ύφεση που βιώνουμε σήμερα ως αποτέλεσμα της ασυδοσίας των τραπεζών και των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής και όχι μόνο κρίσης.

Παρά τα όποια προβλήματα, η Κύπρος συνεχίζει να παρέχει σε ξένους και ντόπιους επενδυτές μια εξαιρετική πλατφόρμα για διεξαγωγή και διαχείριση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που αποβλέπουν στο εξαγωγικό εμπόριο. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, σε συνδυασμό με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, οι καλές επικοινωνιακές σχέσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, το ευρύ φάσμα διμερών συμφωνιών για την αποφυγή διπλής φορολογίας, καθώς επίσης και η ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού και των υπηρεσιών που προσφέρονται, είναι κάποια από τα στοιχεία που έχουν αναδείξει και προβάλλουν την Κύπρο ως ένα διεθνές επιχειρηματικό και επενδυτικό κέντρο.

Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, παρά τις όποιες προκλήσεις που παρουσιάζονται κατά καιρούς, προσφέρει πάντοτε νέες προοπτικές και δυνατότητες για επενδύσεις και επιχειρηματικές συνεργασίες. Είναι πεποίθηση μας ότι ο ρόλος της Κύπρου στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής έχει κάθε δυνατότητα να είναι καταλυτικός.

Η παγκοσμιοποίηση των οικονομιών και η ελευθεροποίηση του διεθνούς εμπορίου έχουν αδιαμφισβήτητα πολλαπλασιάσει τις ευκαιρίες, τις προκλήσεις και τις δυνατότητες περαιτέρω ανάπτυξης των επιχειρήσεων. Από την άλλη, όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι ένεκα των συνθηκών οξύτατου ανταγωνισμού.

Οι κυπριακές επιχειρήσεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν αυτά τα δεδομένα και με εχέγγυο την εξωστρεφή οικονομία μας, καταβάλλουν συντονισμένες προσπάθειες για την περαιτέρω αύξηση της αξίας των εξαγωγών των προϊόντων και υπηρεσιών και βελτίωση του μεριδίου τους στις διεθνείς αγορές. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία για το 2012 καταγράφεται αύξηση κατά 2% περίπου, την περίοδο Ιανουαρίου –Νοεμβρίου, στις συνολικές εξαγωγές αγαθών, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2011. Επίσης, αύξηση κατά 5% σημείωσαν και οι εξαγωγές υπηρεσιών το πρώτο εξάμηνο του 2012 σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι οι αυξήσεις που καταγράφονται τόσο στα προϊόντα όσο και στις υπηρεσίες οφείλονται στη σκληρή δουλειά, στη μεθοδικότητα και στην επιτυχή έκβαση της αγαστής συνεργασίας του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Θεωρώ δε ότι τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά και αποτελούν θετική εξέλιξη με βάση το διεθνές περιβάλλον και τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στις διεθνείς αγορές. Επίσης, αποδεικνύουν τη βούληση και τις προσπάθειες της πολιτείας για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου τόσο των προϊόντων όσο και των υπηρεσιών, με στοχευμένες ενέργειες και κίνητρα που έχουν παραχωρηθεί προς τους εξαγωγείς. Φυσικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις πρωτοβουλίες και τις άοκνες προσπάθειες των ίδιων των εξαγωγέων μας στις οποίες οφείλονται αυτά τα θετικά αποτελέσματα, και τους οποίους συγχαίρω θερμά.

Η Κυβέρνηση, με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων πολιτικής, πέτυχε να αξιοποιήσει τον επιχειρηματικό ζήλο των Κυπρίων βιομηχάνων. Με κρατικές επιδοτήσεις έχουμε βοηθήσει τον επιχειρηματικό κόσμο να αναβαθμίσει και να εκσυγχρονίσει τον εξοπλισμό του, ούτως ώστε έχοντας τα απαιτούμενα εχέγγυα να εξάγει ποιοτικά ανώτερα προϊόντα και υπηρεσίες, σε πολλές περιπτώσεις με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης. Η προσπάθεια αυτή υποστηρίζεται από εθνικά και κοινοτικά κονδύλια για δράσεις προώθησης και ενημέρωσης για τα κυπριακά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά και στις τρίτες χώρες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Κυβέρνηση συνεχίζει και εντατικοποιεί τις δράσεις της για ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας στους τομείς των γεωργικών και βιομηχανικών προϊόντων και των υπηρεσιών, εφαρμόζοντας ένα στοχευμένο πακέτο μέτρων προβολής και προώθησης. Εντείνουμε τις προσπάθειες για όσο το δυνατό μεγαλύτερη εξοικονόμηση πόρων από μη παραγωγικούς τομείς και τομείς που δεν έχουν προτεραιότητα και για την αξιοποίηση τους σε παραγωγικές και εξαγωγικές επενδύσεις. Ασφαλώς, χρήζει άμεσης ανάγκης η συνεργασία όλων των παραγωγικών τάξεων για την επίτευξη αυτής της πολιτικής. Επιβάλλεται να επιδειχθεί πνεύμα περισυλλογής από όλους το οποίο θα αντιστοιχεί στις σημερινές οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, αλλά και στις πολιτικές συνθήκες του τόπου.

Καταλήγοντας, θα ήθελα να συγχαρώ θερμά όλους τους διακριθέντες, να ευχηθώ σταθερή πρόοδο στις δραστηριότητές τους προς όφελος των ιδίων και της οικονομίας της χώρας μας και να τους ευχαριστήσω για το μήνυμα αισιοδοξίας που μας δίνουν με τις επιτυχίες τους.

Συγχαίρω, τέλος, τους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, τόσο το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού όσο και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο για την πολύχρονη και επιτυχή λειτουργία του θεσμού.