5/2/13

Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην τελετή απονομής του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011 05/02/2013

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Κυρίες και κύριοι,

Σας καλωσορίζω στην 31η απονομή του «Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών», η οποία συνδιοργανώνεται από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

Μέσα από αυτό τον θεσμό προβάλλεται η ιδέα και οι αξίες της επιχειρηματικότητας. Επιβραβεύεται το όραμα, η δημιουργικότητα, η καινοτομία, η εξωστρέφεια και η διορατικότητα. Αναγνωρίζονται οι προσπάθειες ανθρώπων, επιχειρηματιών και εργαζομένων που καθημερινά αντιμετωπίζουν προκλήσεις, αγωνίζονται και ξεπερνούν τις δυσκολίες και τα εμπόδια των καιρών και πετυχαίνουν τους στόχους τους.

Η στήριξη της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η προώθηση της επιχειρηματικότητας και η προσέλκυση ξένων επενδύσεων περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία του λαού μας.

Σκοπός του Υπουργείου είναι η δημιουργία ευνοϊκού περιβάλλοντος για ώθηση της καινοτομίας και η ενίσχυση των προσπαθειών των επιχειρήσεων στο να καινοτομούν ατομικά ή συλλογικά, σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις ή ερευνητικά ιδρύματα. Ιδιαίτερα την περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, προωθούμε σειρά μέτρων και δράσεων που στοχεύουν στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις μας και τα οποία οφείλονται σε μειωμένη ζήτηση και ανταγωνιστικότητα.

Έχουμε πρόσφατα προκηρύξει ένα πρωτοποριακό σχέδιο χορηγιών για καινοτόμες επιχειρήσεις, μέσω του οποίου θα διατεθεί ποσό ύψους €4 εκατομμυρίων. Παράλληλα και για τον ίδιο σκοπό, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς, προωθούμε την ενίσχυση των υφιστάμενων δομών με νέες, όπως είναι τα Κέντρα Στήριξης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας.

Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν πάντοτε την καινοτομία στον προγραμματισμό τους και στην οργάνωση τους, γιατί οι νέες ιδέες, τα νέα προϊόντα, οι νέες μέθοδοι και υπηρεσίες θα συμβάλουν σημαντικά στη σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας μας.

Το Υπουργείο Εμπορίου, σε συνεχή συνεργασία με τον εμποροβιομηχανικό κόσμο, συντείνει στην παραπέρα ανάπτυξη των εξαγωγών μας που αποτελούν τον αιμοδότη της οικονομίας της κάθε χώρας. Στοχεύοντας στην επιμόρφωση γύρω από τις εξελίξεις στις ξένες αγορές, καθώς και στην ενίσχυση της εξαγωγικής προσπάθειας επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, εφαρμόζουμε ένα ευρύ φάσμα μέτρων και ενεργειών. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η συμμετοχή σε γενικές και εξειδικευμένες εκθέσεις στο εξωτερικό, καταχώρηση άρθρων σε εξειδικευμένα έντυπα, συνεχής επικαιροποίηση των ιστοσελίδων των εμπορικών κέντρων, φιλοξενία ξένων αγοραστών και δημοσιογράφων, καθώς και έρευνες αγορών.

Να τονίσω εδώ ότι δίδεται επίσης μεγάλη έμφαση στην αναδιάρθρωση της παραγωγικής μας βάσης, στην εξειδίκευση της παραγωγής, στην τεχνολογική αναβάθμιση του μεταποιητικού τομέα, στην ποιότητα, στην αποτελεσματικότερη εμπορία, προβολή και προώθηση, στην ικανοποίηση συγκεκριμένων αναγκών ξένων αγορών, και, τέλος, στην ευελιξία, με στρατηγικό στόχο την ενίσχυση και θωράκιση της ανταγωνιστικότητάς μας.

Στο πλαίσιο ενός μακροπρόθεσμου σχεδιασμού το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού στοχεύει σε μια συνεχή προσαρμογή της εμπορικής στρατηγικής μας, αντιμετωπίζοντας τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του διεθνούς ανταγωνισμού και αξιοποιώντας, παράλληλα, τα διαθέσιμα εθνικά και κοινοτικά κονδύλια.
Στον τομέα του εμπορίου υπάρχουν θετικές εξελίξεις, καταδεικνύοντας ότι η στρατηγική αυτή αποδίδει καρπούς. Οι εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών ακολουθούν κατά τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία. Οι συνολικές εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 2% τους πρώτους δέκα μήνες του 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011. Επίσης, οι εξαγωγές υπηρεσιών το πρώτο εξάμηνο του 2012 αυξήθηκαν κατά 5% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011, φθάνοντας τα €3 δις περίπου από €2,8 δις.

Ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν από τους πιο ελπιδοφόρους κλάδους της κυπριακής βιομηχανίας, ακόμη και κάτω από τις σημερινές οικονομικές συνθήκες. Διατηρεί σοβαρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα τόσο στο πλαίσιο της σημερινής κρίσιμης συγκυρίας για την κυπριακή οικονομία όσο και μακροπρόθεσμα, με απώτερους στόχους, μεταξύ άλλων, τη σταδιακή απεξάρτηση της κυπριακής οικονομίας από τις δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς αγοράς του πετρελαίου και την εγχώρια κάλυψη των ενεργειακών αναγκών.

Αντιλαμβανόμενοι τα οφέλη από την αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, προωθούμε πλήθος πρωτοβουλιών και δράσεων με αποτέλεσμα την έκρηξη επενδυτικού ενδιαφέροντος από μεγαλύτερους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, επενδυτές, οικιακούς καταναλωτές και τράπεζες.

Σήμερα, ο τομέας της ενέργειας αποτελεί έναν από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους κλάδους παγκοσμίως και μπορεί να τοποθετήσει την Κύπρο στον παγκόσμιο ενεργειακό επενδυτικό χάρτη. Στο πλαίσιο αυτό η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει τις πλούσιες φυσικές πηγές ενέργειας που διαθέτει, αξιοποιώντας ένα σπουδαίο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την εξόρυξη και την εξαγωγή στις αγορές του εξωτερικού ενός περιζήτητου προϊόντος.

Λέγοντας αυτά, σας καλώ να συνεχίσετε και να εντείνετε τις προσπάθειές σας για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεών σας, προσφέροντας υπηρεσίες και προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές και ποιότητα που ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών.

Ολοκληρώνοντας, θα ήθελα να εκφράσω την αισιοδοξία μου για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας. Είμαι βέβαιος πως με τη σταθερή και συνεχή ενσυνείδητη προσπάθεια μας για πρόοδο και καινοτομία, η Κύπρος θα αποκτήσει ισχυρά θεμέλια ανταγωνιστικότητας, με σημαντικότατα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για όλο τον πληθυσμό. Συγχαίρω θερμά όλους τους διακριθέντες, τους διοργανωτές και όλους όσοι συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση της τελετής για την απονομή του Κυπριακού Βραβείου Εξαγωγών 2011. Τέλος, να ευχαριστήσω τον επιχειρηματικό κόσμο για το μήνυμα αισιοδοξίας που μας δίνει με τη δραστηριότητα που αναπτύσσει και να σας ευχηθώ μια ακόμη πιο ανοδική και πετυχημένη πορεία στη συνέχεια, προς όφελος εσάς των ιδίων, αλλά και του Κύπριου πολίτη και της οικονομίας της χώρας μας γενικότερα.