18/2/13

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 18/02/2013

ΚΥΠΕ - Κυριακή Δημητρίου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/Κύπρος 18/02/2013
1. Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την ερχόμενη Κυριακή θα αναμετρηθούν οι Νίκος Αναστασιάδης και Σταύρος Μαλάς, οι οποίοι εξασφάλισαν 45,46% και 26,91%, αντίστοιχα, κατά το χθεσινό πρώτο γύρο. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών, Ανδρέας Ασσιώτης, έδωσε εντολή στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο για να αρχίσει την εκτύπωση των ψηφοδελτίων για την επαναληπτική εκλογή της ερχόμενης Κυριακής, που θα αναδείξει τον έβδομο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

2. Το αποτέλεσμα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης αποτελεί «νίκη των πολιτών», δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Ανέφερε πως η συντριπτική πλειοψηφία του λαού εξέφρασε το αίτημα για την απαλλαγή του τόπου από τη διακυβέρνηση της ηγεσίας του ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι αυτό το αίτημα "θα μετατραπεί σε μια ξεκάθαρη εντολή την επόμενη Κυριακή με τη διεύρυνση της πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας και τη συγκρότηση μιας κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας".
3. Μήνυμα νίκης έστειλε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, ο οποίος απευθύνθηκε και στους ψηφοφόρους του Γιώργου Λιλλήκα, λέγοντας ότι τους ενώνουν πολλά κοινά. Τώρα, συνέχισε, έχουμε την κοινή υποχρέωση να δώσουμε μέλλον και προοπτική στον τόπο μας. «Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση με ανάπτυξη χωρίς σκληρές πολιτικές ενάντια στην κοινωνία, με την αποφασιστικότητα, την αξιοπρέπεια, τη μεθοδικότητα που δώσαμε τη μάχη του α’ γύρου θα δώσουμε τη μάχη του β’ γύρου», είπε.
4. «Απόψε γράψαμε ιστορία, αποδείξαμε ότι οι πολίτες έχουν και δύναμη και φωνή», είπε μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ο υποψήφιος για την Προεδρία Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος εξασφάλισε το 24,93% των έγκυρων ψήφων. «Πετύχαμε», ανέφερε, «πρωτοφανή ποσοστά για τα κυπριακά πολιτικά δεδομένα». Παράλληλα είπε ότι «η πορεία τώρα αρχίζει» και διαβεβαίωσε ότι έχει πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που του ανέθεσαν οι πολίτες.
5. Σε εθνική συστράτευση με το Νίκο Αναστασιάδη κάλεσε ο ΔΗΣΥ δια του Αναπληρωτή Προέδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε δηλώσεις του στο ΔΗΣΥ για το αποτέλεσμα του 1ου γύρου των εκλογών, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι «πέραν του 70% της κυπριακής κοινωνίας απέρριψε τη διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ και ζήτησε αλλαγή», προσθέτοντας ότι «ο εκφραστής αυτής της αλλαγής δεν είναι άλλος από το Νίκο Αναστασιάδη».
6. Έχουμε κερδίσει την πρώτη μάχη, όχι όμως και τον πόλεμο τον οποίο μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε προς όφελος της Κύπρου και του κυπριακού λαού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού εκφράζοντας σεβασμό προς το Γιώργο Λιλλήκα που δεν πέρασε στο δεύτερο γύρο και κάνοντας άνοιγμα σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους πολίτες που δεν στήριξαν την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.
7. Ο κυπριακός λαός, δήλωσε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, πραγματοποίησε το μεγάλο βήμα για το σχηματισμό της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, εθνικής ενότητας και σωτηρίας, και δικαίωσε τις δύσκολες αποφάσεις, ανέδειξε το ΔΗΚΟ σε εμπροσθοφυλακή της μάχης για την πολιτική αλλαγή και κοινωνική αναγέννηση. «Αυτός ο στόχος επιτεύχθηκε σε πείσμα αυτών που προέταξαν τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες του κοινού καλού και του δημοσίου συμφέροντος» είπε.
8. Πολιτική και ηθική δικαίωση των επιλογών του ΚΣ ΕΔΕΚ συνιστά το αποτέλεσμα των εκλογών, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει το πώς θα πορευθεί η ΕΔΕΚ στο δεύτερο γύρο. Ο κ. Ομήρου διατύπωσε επικρίσεις κατά της ηγεσίας του ΔΗΚΟ. Είπε ακόμα ότι τα συλλογικά όργανα του Κινήματος θα συνέλθουν τις αμέσως επόμενες μέρες γα να καθορίσουν τη στάση της ΕΔΕΚ στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών «αλλά και για να καταλήξουν στη διαμόρφωση της συνολικής πρότασής μας για την πορεία του ενδιάμεσου χώρου».
9. Εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις θα περιλαμβάνει η συμφωνία για το δανεισμό της Κύπρου δήλωσε την Κυριακή ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προσθέτοντας ότι ελπίζει η συμφωνία να επιτευχθεί έως τα τέλη Μαρτίου, μετά τις εκλογές. Ο Άσμουσεν είπε ότι η ΕΚΤ είναι ουδέτερη σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών. Πρόσθεσε ωστόσο ότι "για να εγγυηθούμε τη βιωσιμότητα του χρέους, θα χρειαστούμε να δούμε, για παράδειγμα, εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις».
10. Πραγματοποιείται σήμερα το πρωί, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κοινή συνάντηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητριάδη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να συζητηθούν θέματα δημοσιοποίησης των αποτελεσμάτων της Pimco, μεταξύ των οποίων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 10:00 στην ΚΤ, συγκάλεσε ο ίδιος κ. Δημητριάδης.
 (ΚΥΠΕ/ΚΔ/ΜΜ)