5/2/13

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο 05/02/2013

Τα θέματα της αμυντικής και στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου, θέματα συντονισμού των δύο Υπουργείων αλλά και άλλα ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο χωρών που αφορούν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχαν σήμερα στην Αθήνα ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος.

Ο κ. Ηλιάδης, που εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα σε ανταπόδοση της επίσκεψης που πραγματοποίησε ο κ. Παναγιωτόπουλος στην Κύπρο τον περασμένο Αύγουστο, το πρωί κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος καλωσόρισε θερμά τον Υπουργό Άμυνας, χαρακτηρίζοντας τον «εξαιρετικό φίλο» και υπενθυμίζοντας, παράλληλα, πως «οι τύχες, η μοίρα του ελληνισμού είναι ενιαία, ελλαδικού και κυπριακού, γι’ αυτό η Ελλάδα ήταν, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι, με μεγαλύτερη ένταση και προσοχή, ο κατ’ εξοχήν παράγων που εγγυάται την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την ελευθερία του κυπριακού ελληνισμού».

«Βεβαίως, δεν ξεχνάμε ότι το κυπριακό πρόβλημα παραμένει ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής από τα τουρκικά στρατεύματα του Αττίλα», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν ξεχνάμε ότι το κυπριακό πρόβλημα ήταν και παραμένει, δυστυχώς, ένα πρόβλημα ωμής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισημαίνουμε προς κάθε κατεύθυνση, προς τη διεθνή κοινότητα, προς τη διεθνή έννομο τάξη και τους φορείς της και κυρίως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αυτή η γραμμή της ντροπής που χωρίζει το βόρειο κατεχόμενο κομμάτι από το νότιο ελεύθερο κομμάτι της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι μία εικόνα και μία γραμμή ντροπής για τον σύγχρονο κόσμο αλλά και για ολόκληρη την ΕΕ»

Ανέφερε στη συνέχεια ότι στις συνομιλίες που είχε με τον κ. Ηλιάδη έθιξαν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, εξειδικεύοντας σε πάρα πολλούς τομείς και δρομολογώντας διαδικασίες οι οποίες θα προωθήσουν κοινά συμφέροντα και κοινά ενδιαφέροντα.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες έγινε επίσης ανασκόπηση των εξελίξεων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική ζώνη στην οποία ανήκει η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Είχα την ευκαιρία επίσης και την τιμή να ενημερωθώ από τον κ. Ηλιάδη, τον Κύπριο φίλο και συνάδελφο μου, για τις περαιτέρω επιλογές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα των υδρογονανθράκων και στο θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας και ευχαρίστησε τον κ. Ηλιάδη «για τη συνεργασία και τη φιλία που μου προσφέρει τόσο απλόχερα και να του πω ότι την ανταποδίδω στο ακέραιο και ότι εδώ στο Υπουργείο Άμυνας της Ελληνικής Δημοκρατίας μπορεί να αισθάνεται σαν στο σπίτι του».

Ο Υπουργός Άμυνας ευχαρίστησε τον κ. Παναγιωτόπουλο για την αδελφική φιλοξενία και για όλες τις προσπάθειες που καταβάλλει για την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η Κύπρος, ανέφερε, αντιμετωπίζει πρόβλημα εισβολής και κατοχής από την Τουρκία και «σε αυτόν μας τον αγώνα για διεκδίκηση των δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού η Ελλάδα παραμένει πάντοτε ο σταθερός, ο μόνιμος και ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ο κ. Ηλιάδης επανέλαβε ότι η ελλαδική συμπαράσταση είναι ο πολυτιμότερος παράγοντας στην προσπάθεια για επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι στις συνομιλίες έγινε ανασκόπηση συνολικά της συνεργασίας η οποία, τόνισε, «είναι εξαίρετη, παραγωγική και δημιουργική και καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα με εξέταση της κατάστασης η οποία επικρατεί στην περιοχή μας».

Ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών «αποβλέπει στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ομαλότητα στην περιοχή και ως τέτοια προβάλλει η παρουσία τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Η ανορθογραφία της κατοχής, η διαίρεση με τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής είναι μια παραφωνία η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει, όπως βεβαίως δεν μπορεί να έχει και ευρωπαϊκές προοπτικές η Τουρκία ενόσω εξακολουθεί να κατέχει παράνομα το βόρειο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», προειδοποίησε ο κ. Ηλιάδης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Κατοχή και ευρωπαϊκές προοπτικές δεν συμβαδίζουν».

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης ο κ. Ηλιάδης, συνοδευόμενος από τον κ. Παναγιωτόπουλο και τον Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και αύριο θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.