5/2/13

Ο Υπουργός Άμυνας έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας 05/02/2013

Ο Υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Ηλιάδης έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Τον κ. Ηλιάδη συνόδευαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.

Κατά την υποδοχή έγιναν οι ακόλουθες δηλώσεις:

Κ. Παπούλιας: Καλωσορίσατε. Με χαρά σας υποδέχομαι και χαίρομαι που σας βλέπω. Περιττό να σας ρωτήσω τι μας φέρνετε από το νησί. Από εδώ δεν σας φέρνω, υπάρχει, την έχει διατυπώσει ο κ. Υπουργός (ο κ. Παναγιωτόπουλος) την απέραντη αγάπη μου, και μου άρεσε και πώς διατύπωσε τη στήριξή μας. Την έχετε, θα την έχετε και μην φοβάστε τίποτα.

Δ. Ηλιάδης: Κύριε Πρόεδρε, εκφράζετε την ενότητα του ελληνισμού και συμβολίζετε την ενότητα όλων μας για να αντιμετωπίσουμε τις κρίσιμες στιγμές. Είναι τιμή ότι η Ελλάδα, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, παραμένει πάντοτε ο σταθερός, ο μόνιμος και ο ανιδιοτελής συμπαραστάτης για την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνεργασία μας με το Υπουργείο Άμυνας και με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας είναι άψογη, απόλυτη και παραγωγική, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τους κοινούς κινδύνους, επιδιώκοντας την ειρήνη, τη σταθερότητα και το μέλλον με καλές προοπτικές. Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και την επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σ’ αυτή την πορεία, η Ελλάδα αποτελεί το κύριο στήριγμα και τη σταθερή συνισταμένη για την επιβίωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Κ. Παπούλιας: Είναι όπως τα λέτε, κύριε Υπουργέ. Είστε προμαχούντες για όλο τον ελληνισμό. Έτσι έλαχε στη μοίρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, του κυπριακού λαού. Αλλά από αγώνες, δόξα τω Θεώ, ο ελληνισμός και τους ξέρει και τους έχει περάσει. Και πάντοτε νικηφόρα. Και τώρα, και αυτή τη μάχη που δίνει, την οικονομική, θα την κερδίσουμε. Και είναι βέβαιο ότι θα την κερδίσουμε.

Πριν από λίγο είχα διαπιστευτήρια από ενδιαφέρουσες χώρες, όπως είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Ένας ελληνομαθής Πρέσβης, που μου θύμισε τους Εγγλέζους του 1942-43 που έπεφταν στα βουνά, με ωραία ελληνικά, οξφορδιανά, αλλά και ένας εραστής της Ελλάδος. Και κουβεντιάζαμε και το δικό σας θέμα. Και, βέβαια, το Λονδίνο είναι πάντα ένας παράγοντας που πρέπει να τον έχουμε υπόψη μας και στα καλά και στα άσχημα.

Αλλά συμμερίζομαι τα όσα λέει ο κ. Υπουργός, ο κ. Παναγιωτόπουλος. Και είναι Υπουργός Εθνικής Άμυνας και είναι πολύ σημαντικό αυτό: Ότι είμαστε μαζί σας και θα βγούμε τελευταίοι από το χαράκωμα, έως ότου γιορτάσουμε τη μεγάλη μέρα, την επιτυχία του σκοπού για τον οποίο αγωνιζόμαστε.

Δ. Ηλιάδης: Και το μεγαλείο του δικού μας του αγώνα, κύριε Πρόεδρε, είναι ότι αγωνιζόμαστε για την ελευθερία ολόκληρης της Κύπρου και όλων των Κυπρίων.

Κ. Παπούλιας: Και του ελληνισμού. Και ξέρετε γιατί το λέγω αυτό; Σε λίγο ανεβαίνω στα Γιάννενα, την πατρίδα μου, γιατί γιορτάζουν τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων.

Εκεί πολεμήσατε και εσείς: στο Μπιζάνι. Είναι για μένα σημαδιακό ότι ήρθατε να πολεμήσετε στο Μπιζάνι για να απελευθερώσετε όχι τα Γιάννενα, αλλά δίνατε τη μάχη του ελληνισμού. Το ότι έπεσαν τα Γιάννενα ήταν ένας σταθμός για τη μεγαλεπήβολη προέλαση του ελληνικού στρατού και την ολοκλήρωση των ονείρων του ελληνισμού. Ήμασταν λοιπόν μαζί εκεί. Και δώσατε αίμα στο Μπιζάνι. Είναι συγκλονιστικό.