21/1/13




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


ΑΡ. 14/13                                                                                   ΗΜΕΡ.: 21.01.13



1.  Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην έναρξη των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη γέννησητου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, στην Παναγιά - 18.1.13

Με αισθήματα ικανοποίησης και συγκίνησης κηρύσσω την έναρξη των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ηγέτη του κυπριακού λαού Εθνάρχη Μακαρίου, εδώ στη γενέτειρα του την Παναγιά. Χαιρετίζω τις πρωτοβουλίες του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Κέντρου Εθνάρχη Μακαρίου Γ’, με το οποίο μας συνδέει μακρά συνεργασία και φιλία.



Τιμούμε τον ηγέτη που σφράγισε με τη δράση και την προσφορά του τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου. Δεν είναι δυνατό να αναφερθεί κάποιος στα δύσκολα χρόνια από το 1950 μέχρι το 1977 και να μην αναφερθεί εκτενώς στον μεγάλο αυτόν άνδρα.



Γι’  αυτόν ακριβώς τον λόγο και ως μια απόδειξη της εκτίμησης λαού και πολιτείας, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει να ανακηρύξει το 2013 σε έτος Μακαρίου. Κατά την τελευταία συνεδρία του, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ένα πλούσιο, πολυποίκιλο και ευρύ πρόγραμμα εκδηλώσεων για το 2013, με στόχο ακριβώς να φωτιστούν όλες οι πτυχές της προσφοράς του Μακαρίου και να τιμηθεί επάξια ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.



Ο Μακάριος αποτελεί υπόδειγμα ηγέτη τόσο της πολιτικής όσο και της πνευματικής ζωής. Ήταν ο άνθρωπος που μπορούσε να ψηλαφήσει και να αντιληφθεί σωστά τις γεωπολιτικές συνθήκες και να τοποθετηθεί κατάλληλα, με γνώμονα πάντα το καλό του λαού του. Αυτό ήταν κάτι που τον έκανε να διαφέρει από πολλούς άλλους που διαχρονικά ηγήθηκαν του λαού μας. Η δράση του και η εμπειρία του καθώς και τα χρόνια που αφιέρωσε στην ηγεσία του κυπριακού λαού τον διαμόρφωσαν σιγά-σιγά στη μεγάλη φυσιογνωμία που τιμούμε σήμερα.



O Μακάριος υπερασπίστηκε με σθένος την αξιοπρέπεια του λαού μας και έδωσε μάχες για την επικράτηση της δημοκρατικής τάξης. Ταυτόχρονα έδωσε όλες του τις δυνάμεις για την πρόοδο και την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Στο διεθνές πεδίο με το κύρος, την εμβέλειά του και την πολιτική που ακολούθησε δημιούργησε φίλους και συμμάχους, η αξία των οποίων είναι διαχρονική. Δημιούργησε γέφυρες φιλίας και συνεργασίας για τη χώρα μας πολύ μεγαλύτερες του εκτοπίσματος της.



Με όραμα και διορατικότητα αγωνίστηκε για μια Κύπρο ελεύθερη από τον αποικιακό ζυγό και μακριά από εθνικιστικές ακρότητες και σοβινισμό. Ηγήθηκε της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας σε εποχές δύσκολες και υπό τις συνεχείς απειλές των ξένων δυνάμεων.



Πολύ νωρίς μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε να υπερασπίζεται την οντότητα της απέναντι στις ξένες επεμβάσεις και επιβουλές, αλλά και σε δυνάμεις μέσα στους κύκλους των δυο κοινοτήτων που υπονόμευσαν ενσυνείδητα την υπόσταση και την ακεραιότητα της.



Ο Μακάριος υπήρξε συνιδρυτής του Κινήματος των Αδεσμεύτων, διαδραματίζοντας έναν πρωταγωνιστικό μάλιστα ρόλο. Αυτή του η δράση τον καθιέρωσε ως έναν ηγέτη με διεθνή απήχηση και ακτινοβολία.



Ο Μακάριος αντιλήφθηκε έγκαιρα το πολιτικό παιγνίδι που οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στη διχοτόμηση της Κύπρου. Αντιστάθηκε στις δυνάμεις εκείνες μέσα και στις δύο κοινότητες που υπονόμευαν την υπόσταση και την ακεραιότητά της Κύπρου και υπέθαλψαν την εθνικιστική μισαλλοδοξία, καθοδηγούμενοι από ξένα κέντρα εξουσίας.



Ο Μακάριος είχε ως ηγέτης ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Λόγω της προσωπικότητας του ως πολιτικός και συνάμα εκκλησιαστικός ηγέτης κέρδισε την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού με το μέρος του. Ο λαός μας υπερασπίστηκε τον Μακάριο και μαζί τη δημοκρατία. Κατά την περίοδο της παράνομης δράσης των ακροδεξιών της ΕΟΚΑ Β' και της Χούντας των Αθηνών, ο κυπριακός λαός στάθηκε πλάι στον ηγέτη του και τον προστάτευσε γιατί πίστευε στις επιδιώξεις και στο όραμα του για μια ειρηνική Κύπρο.



Το αποκορύφωμα αυτών των φασιστικών ενεργειών ήταν η προσπάθεια βίαιης κατάλυσης της συνταγματικής τάξης. Στόχο είχαν τον ίδιο τον Μακάριο, τη δημοκρατία και τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου. Πρώτιστα είχαν στόχο την ίδια την Κυπριακή Δημοκρατία. Τελικά οι ενέργειες αυτές χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για την επέμβαση του τουρκικού στρατού και την εισβολή το 1974. Μέχρι σήμερα ακόμη, ο λαός μας μετρά τις πληγές του από τις τραγικές συνέπειες της δράσης της ακροδεξιάς στην Κύπρο. Θυμάται αυτούς που έστηναν πανηγύρια στους δρόμους όταν ανακοινώθηκε από ραδιοφώνου η δολοφονία του Μακαρίου.



Στα χρόνια μέχρι την τουρκική εισβολή, μέσα σε δύσκολες συνθήκες, ο Μακάριος, έχοντας πάντοτε δίπλα του τη συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων, έδωσε τη δύσκολη μάχη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ευημερία του λαού μας, που μετά από χρόνια είδε τις συνθήκες της ζωής του να βελτιώνονται.



Η επιλογή του μεικτού συστήματος οικονομίας, η λήψη μέτρων και η καθιέρωση οικονομικών θεσμών προστασίας των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού ακριβώς εκφράζουν με τον πιο υποδειγματικό τρόπο τη συνεχή έγνοια και φροντίδα του Μακαρίου για την προκοπή και ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού.



Ιστορικότερη παρακαταθήκη του Μακαρίου ήταν η υπογραφή της συμφωνίας για λύση του Κυπριακού στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Την παρακαταθήκη αυτή ακολούθησαν από τότε όλοι ανεξαιρέτως οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ομοσπονδία ήταν φυσικά ένας οδυνηρός για την εποχή συμβιβασμός. Ένας συμβιβασμός που αποκαλύπτει το μέγεθος της τραγωδίας του 1974 σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας. Αποδεικνύει ταυτόχρονα ότι ο Μακάριος είχε το πολιτικό κριτήριο και το πολιτικό εκτόπισμα να λαμβάνει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου σε στιγμές δύσκολες για τον τόπο.



Σήμερα, συνεχίζοντας την ίδια πορεία και πιστεύοντας ανεπιφύλακτα ότι η βάση που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος αποτελεί τη μόνη διέξοδο για αποφυγή της οριστικής διαίρεσης της πατρίδας μας, συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις που θα οδηγήσουν σε αμοιβαία αποδεκτή λύση το συντομότερο.



Ο Μακάριος δεν ήταν όμως μόνο πολιτικός ηγέτης, αλλά αποτέλεσε ίσως τον σημαντικότερο θρησκευτικό ηγέτη του λαού μας. Έχαιρε της εκτίμησης και της αγάπης του ποιμνίου του γιατί φρόντιζε με τη στάση του να ενισχύει την ενότητα του λαού μας και να την προστατεύει ως κόρην οφθαλμού. Ήξερε ότι πάνω από όλα ένας πνευματικός ηγέτης, για να μπορεί να γίνεται αποδεκτός από τον λαό, πρέπει να δίνει πρώτα με το παράδειγμα του το στίγμα της μετριοπάθειας, της ταπεινοφροσύνης, της ωριμότητας και της ολιγάρκειας. Στοιχεία που συνθέτουν τον πνευματικό άνθρωπο. Φαινόμενα της χλιδής, της αμετροέπειας και του φανατισμού δεν θα έβρισκαν καμιά συμπάθεια στο πρόσωπο του μεγάλου αυτού ηγέτη.



Προβαίνοντας σε μια αδρή αξιολόγηση του έργου του Μακαρίου καθώς και του ρόλου που διαδραμάτισε ως ο ιδρυτής και ο πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί παρά να αναφερθούμε και στο λεπτό και πολύ δύσκολο έργο του να ασκεί τα καθήκοντα του ηγέτη ενός κοσμικού δικοινοτικού κράτους και συνάμα εκείνα του προκαθήμενου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου. Ο Μακάριος επέδειξε εξαιρετικές ικανότητες διαλεκτικής και αρμονικής σύζευξης των αρμοδιοτήτων και υποχρεώσεων του κρατικού και συνάμα του εκκλησιαστικού ηγέτη, χωρίς το ένα λειτούργημα να μπαίνει στα ταράφια του άλλου.



Τιμώντας σήμερα τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο αποτίουμε φόρο τιμής στο έργο του, τόσο το εκκλησιαστικό όσο και το πολιτικό. Η παρούσα Κυβέρνηση του τόπου έχει πρωτοστατήσει ώστε να ανακηρυχθεί το 2013 ως έτος Εθνάρχη Μακαρίου. Πιστεύουμε ότι οι καιροί επιβάλλουν όσο ποτέ προηγουμένως να αντλούμε δύναμη από τα διδάγματα της πρόσφατης ιστορίας του τόπου και μέσα από το παράδειγμα της δράσης και της προσφοράς των χαρισματικών ηγετών του. Ο μεγαλύτερος φόρος τιμής που θα μπορούσαμε συλλογικά να προσφέρουμε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο για την προσφορά του στον τόπο είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της πατρίδας και του λαού μας.



Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα για επανένωση, συμφιλίωση και απαλλαγή από την κατοχή. Αποδεικνύοντας καθημερινά και στην πράξη, με τις θέσεις και τις προτάσεις μας, την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητά μας για λύση. Έτσι ώστε να καταφέρουμε ολόκληρος ο λαός της Κύπρου να μπορεί να ζήσει ελεύθερα στην πατρίδα του οικοδομώντας μαζί το κοινό, ειρηνικό μέλλον της Κύπρου.



Για να το πετύχουμε χρειάζεται ενότητα δράσης, συντονισμός και νηφαλιότητα, μακριά από ακρότητες που τόσο έβλαψαν αυτόν τον τόπο.



2.Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίαςκ. Δημήτρη Χριστόφια

στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Παλαικύθρου -20.1.13

Φίλες και φίλοι,



Είναι με μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσουμε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου προς τιμήν των πεσόντων συμπατριωτών μας κατά την τουρκική εισβολή.



Σήμερα τελούμε τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων που έχει ανεγερθεί στο χώρο του σωματείου Α.Π.Ο.Π. Παλαικύθρου. Αποτίουμε φόρο τιμής στους ανθρώπους του Παλαικύθρου που πότισαν με το αίμα τους τη γη των προγόνων μας. Τιμούμε αυτούς που έπεσαν θύματα της μεγάλης προδοσίας και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής του 1974.



Οι μνήμες μας επιστρέφουν στις μέρες εκείνες που οι σφαίρες του Αττίλα σκόρπησαν την καταστροφή και το θάνατο. Ο λαός μας, 38 χρόνια μετά, εξακολουθεί να μετρά με ανείπωτο πόνο τις πληγές του και τα αποτελέσματα του προδοτικού, φασιστικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής και κατοχής.



Στις 14 Αυγούστου, όταν άρχισε η δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, στην περιοχή έξω από το Παλαίκυθρο υπήρχε στρατός της Εθνικής Φρουράς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ολόκληρη η περιοχή να γίνει στόχος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Όταν η αμυντική γραμμή της περιοχής Μιας Μηλιάς – Παλαικύθρου έσπασε, οι κάτοικοι του χωριού μαζεύτηκαν σε σπίτια ανά 2-3 οικογένειες για περισσότερη ασφάλεια, όπως νόμιζαν οι ίδιοι. Οικογένειες βρεθήκαν παγιδευμένες στα σπίτια τους.



Εθνικιστικά, σοβινιστικά στοιχεία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, ενθαρρυμένοι από την προέλαση του τουρκικού στρατού, μετέβησαν στην περιοχή και με τη βία των όπλων έβγαλαν έξω στην αυλή και δολοφόνησαν τους κατοίκους ρίχνοντας εναντίον τους πυροβολισμούς με την κάλυψη του τουρκικού στρατού. Στο αιματοκύλισμα αυτό ξεκληρίστηκαν ολόκληρες οικογένειες όπως η οικογένεια Σουππουρή, η οικογένεια Ιωάννου και η οικογένεια Λιασή.



Παιδιά που είδαν και έζησαν αυτό το αιματοκύλισμα σήμερα είναι πρωτοπόροι της επαναπροσέγγισης και της ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Το λέω αυτό με συγκίνηση και αναφωνώ «μπράβο» σε αυτούς τους ανθρώπους.



Πολλοί άλλοι χωριανοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι και θεάθηκαν για τελευταία φορά τις μέρες αυτές. Πολύ αργότερα τα λείψανα των ανθρώπων αυτών ανευρέθηκαν σε ομαδικούς τάφους διάσπαρτους στη ματωμένη γη μας και ταυτοποιήθηκαν στα πλαίσια του έργου της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους. Υπάρχουν ακόμα αγνοούμενοι. Αυτή η πικρή πραγματικότητα αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πόσο καταστροφικά υπήρξαν για την πατρίδα και τον λαό μας, τα ιδεολογήματα του εθνικισμού-σοβινισμού με τα οποία εμποτίστηκαν τρομοκρατικές, παρακρατικές Οργανώσεις και σκόρπισαν την καταστροφή.



Με το μνημείο αυτό δηλώνουμε την επιμονή μας για διατήρηση της ιστορικής μνήμης του λαού μας για τα όσα δεινά επέφερε η μεγάλη προδοσία και η τουρκική εισβολή. Η διαφύλαξη της ιστορική αλήθειας αποτελεί πρώτιστα πατριωτικό καθήκον. Όσες προσπάθειες και εάν καταβληθούν να παραχαραχθεί και να αλλοιωθεί η ιστορία, αυτό δεν μπορεί και δεν πρέπει να αφήσουμε να καταστεί εφικτό.



Φίλοι και φίλες,



Οι καιροί είναι δύσκολοι και η Κύπρος περνά σήμερα κρίσιμες ώρες. Υπάρχουν από τη μια αυτοί που εναντιώνονται στο διαχρονικό πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού, τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Αν επικρατήσει αυτή η προσέγγιση θα απελευθερωθεί η Τουρκία να προωθήσει ανεπηρέαστα τη θέση της για δύο κράτη και νομιμοποίηση της διχοτόμησης. Από την άλλη ακούμε φωνές που επιδιώκουν δήθεν διεύρυνση των συνομιλιών, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε επιδιαιτησία και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Ακούμε για «χαλαρή ομοσπονδία», που ουσιαστικά σημαίνει αποδοχή των βασικών τουρκικών θέσεων.



Δεν έχω διάθεση για αντιπαράθεση, αλλά ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας που είχα την ευθύνη τα τελευταία πέντε χρόνια να συνομιλώ για λύση στο Κυπριακό, δεν δικαιούμαι να μην υπερασπιστώ τη γραμμή που χάραξε ο Εθνάρχης Μακάριος τώρα, ακριβώς, που είναι και τα εκατοντάχρονα από τη γέννησή του.



Πρέπει να πω με παρρησίαότι αυτοί οι οποίοι αρνούνται σήμερα την ομοσπονδία, επειδή δήθεν είναι διζωνική, στο τέλος της ημέρας αρνούνται τη φιλοσοφία του Μακάριου για το εφικτό, πράγμα το οποίο ο Μακάριος χάραξε ως φιλοσοφία και το 1958 και το 1967 και το 1968 και το 1974.



Κάθε φορά που μετακινούμασταν από τη γραμμή και τη φιλοσοφία του εφικτού, σε νέα δεινά υπόκειτο ο λαός μας. Εάν και αυτή τη φορά, που θα είναι η τελευταία, σας διαβεβαιώνω, μετακινηθούμε από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή περιφερειακής – όπως θέλετε πέστε το- στο όνομα του Μακάριου, μάλιστα με επιχείρημα ότι δήθεν αν ζούσε ο Μακάριος θα άλλαζε γραμμή – αυτό και αν είναι παράδοξο και παράξενο – θα βλέπουμε εσείς το Παλαίκυθρο και εγώ το Δίκωμο, οι Κερυνειώτες δεν μπορούν καν να δουν την Κερύνεια, από μακριά διότι στο τέλος της ημέρας πού θα καταλήξουμε; Θα καταλήξουμε σε ένα καθαρά τουρκικό κράτος στις κατεχόμενες περιοχές γεμάτο από έποικους από την Τουρκία και σε ένα μικτό κράτος στις ελεύθερες περιοχές, διότι οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας δεν αντέχουν την καταπίεση των εποίκων.



Αυτά, για να τον τιμήσω κιόλας, τα είχε διατυπώσει από το 1990 ο Γιαννάκης Μάτσης όταν συζητούσαμε θέματα εποικισμού και την Έκθεση Κουκό στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Σήμερα γινόμαστε μάρτυρες αυτής της κίνησης. Πρέπει πάση θυσία να τιμήσουμε τη γραμμή που τίμησαν όλοι οι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που προηγήθηκαν. Ο Εθνάρχης Μακάριος την χάραξε. Μέσα στις τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές γίνεται καθαρά λόγος για δύο περιοχές, η μια που θα διοικείται από Τουρκοκύπριους και η άλλη από Ελληνοκύπριους. Εμείς αγωνιστήκαμε για την ανάμιξη του πληθυσμού στο πλαίσιο της ομοσπονδίας, για το δικαίωμα όλων να διακινούνται, να επιλέγουν πού θέλουν να κατοικήσουν, να ασκήσουν επάγγελμα, να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι αυτά που συμφώνησα με τον κ. Ταλάτ τα οποία, βεβαίως, κάποιοι θεωρούν «δώρα» προς την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά αυτά τα «δώρα» τα αρνείται διότι δεν είναι δώρα. Αυτά είναι στοιχεία μιας λύσης η οποία θα είναι λύση για τους Κυπρίους, ανεξαρτήτως ποια περιοχή θα διοικούν η μια ή η άλλη κοινότητα, και με μια Κυβέρνηση ισχυρή που θα διασφαλίζει την ενότητα του κράτους, την ενότητα της οικονομίας, την ενότητα του λαού.



Ο στόχοι μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να μην επιδέχονται διάφορες ερμηνείες, όπως είναι για παράδειγμα η εγκατάλειψη της διαδικασίας που ακολουθείται μέσω των Ηνωμένων Εθνών. Να μην επιτρέψουμε να περάσει ξανά η Κύπρος στην απομόνωση. Κάτι τέτοιο είναι παραπάνω από σίγουρο ότι θα ρίξει την πλευρά μας σε φουρτούνες με την προβλεπτή εξέλιξη της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου.



Ανεξαρτήτως των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε λόγω της άτεγκτης στάσης της Τουρκίας που απειλεί τόσο τις γειτονικές της χώρες όσο και αυτή την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα με σταθερότητα και στοχοπροσήλωση.



Πρέπει να παραμένουμε σταθεροί στις επιδιώξεις μας για να μπορούμε να δίνουμε προοπτική στο λαό μας και νόημα στη θυσία των ανθρώπων μας. Το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί να είναι η διχοτόμηση. Γι’ αυτό εμείς θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, από την όποια έπαλξη, από όλους του προμαχώνες της ζωής, έτσι ώστε στο μέλλον να μην υπάρξουν ξανά αδικοχαμένοι συμπατριώτες μας και για να μην πάει η θυσία των ηρώων μας χαμένη.









3.  Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην τελετή εγκαινίων του φράγματος Σολέας - 19.1.13

Είναι με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για να τελέσω τα εγκαίνια του φράγματος Σολέας. Η λειτουργία του φράγματος θα συμβάλει στη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού για άρδευση της ευρύτερης περιοχής Σολέας. Με το έργο εκπληρώνεται μια υπόσχεση που δώσαμε πριν από 5 χρόνια στους κατοίκους της κοιλάδας Σολέας ότι θα φτιάχναμε ως Κυβέρνηση ένα μεγάλο αρδευτικό έργο που θα ικανοποιούσε τις ανάγκες των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Άλλωστε και ως Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, αλλά και ως Πρόεδρος της Βουλής στάθηκα δίπλα σας στην απαίτηση σας για υλοποίηση της υπόσχεσης αυτής η οποία κρατά δεκαετίες. Είναι γι’ αυτό που είμαι συγκινημένος, διότι σήμερα έχουμε την ευλογία να εγκαινιάσουμε αυτό το ωραίο, μεγάλο έργο που θα ανακουφίσει την περιοχή. Η δημιουργία του φράγματος στη Σολιά υπήρξε ανάγκη και επιδίωξη των κατοίκων για πενήντα σχεδόν χρόνια.



Σήμερα λοιπόν εγκαινιάζουμε αυτό που απετέλεσε όνειρο απατηλό για 50 χρόνια για τη Σολιά και τους Σολιάτες. Το νερό αποτελεί εθνικό πλούτο και έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη κάθε χώρας. Είναι πιο πολύτιμο και από το φυσικό αέριο. Στην περίπτωση της Κύπρου, μιας μικρής νησιωτικής χώρας με ημίξηρο κλίμα, όπου η εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων νερού εξαρτάται άμεσα από τη βροχόπτωση, το νερό αποκτά ιδιαίτερη σημασία.



Η περίοδος και οι ανάγκες να εισάγουμε νερό από την Ελλάδα έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Ήταν μια υπόσχεση επίσης αυτής της Κυβέρνησης η οποίο υλοποιήθηκε κατά 100%. Κάποιοι μας ασκούν κριτική τώρα διότι έχουμε δημιουργήσει μονάδες αφαλάτωσης. Όμως, δυστυχώς, δεν εξαρτάται από τους εκάστοτε κυβερνώντες η κατάσταση στις κλιματολογικές συνθήκες. Κατά συνέπεια θα έρθει η ώρα της ξηρασίας και πάλι. Δυστυχώς, θα έρθει και πάλι η ώρα που θα χρειαστούμε τις μονάδες αφαλάτωσης.



Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας ήταν από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η παρούσα διακυβέρνηση επιτακτική ανάγκη. Θέλω να υπενθυμίσω ότι αμέσως μετά που αναλάβαμε, το 2008, διαπιστώσαμε ότι η Κύπρος είχε μείνει χωρίς νερό. Προβήκαμε σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για να μεταφέρουμε νερό από την Ελλάδα ώστε να μη διψάσει ο κόσμος. Η επιχείρηση αυτή στοίχισε 60 εκ. ευρώ. Ακολούθησε λεπτομερής σχεδιασμός για την απεξάρτηση των υδατικών μας αναγκών από τις καιρικές συνθήκες και για την αειφόρο διαχείριση των υδάτινων πόρων μας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με κεντρικό άξονα τη διασφάλιση ενοποιημένης πολιτικής, έχει προωθηθεί ολοκληρωμένη, σύγχρονη και αυστηρά εφαρμοζόμενη νομοθεσία για την αειφόρο χρήση των φυσικών πόρων και ειδικά του νερού.



Η αειφόρος ανάπτυξη των υδατικών πόρων υλοποιείται στα πλαίσια μιας ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής πολιτικής, που απορρέει από την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά. Στόχος είναι η διατήρηση και η βελτίωση του υδάτινου περιβάλλοντος μέσω συνετής και ορθολογικής χρησιμοποίησης των πόρων αυτών, με βάση τις αρχές της προφύλαξης και της προληπτικής δράσης.



Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να σπαταλούμε το νερό διότι θα έρθει η ώρα που θα το γυρεύουμε και πάλι.



Η ανάγκη αύξησης της παραγωγικότητας, ιδιαίτερα στον γεωργικό τομέα, η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της βιωσιμότητας και της εμπορικότητας της γεωργίας, καθώς και η διαρκής επιδίωξη ανόδου του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της υπαίθρου, δημιουργούν ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση νερού κατάλληλου για κάθε χρήση.



Παράλληλα, η ανάγκη προφύλαξης και διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας απαιτεί ορθολογική διαχείριση του νερού για τη διασφάλιση της ισορροπίας αυτής. Οι κλιματικές αλλαγές που ήδη επηρεάζουν τον τόπο μας καθιστούν τον παράγοντα της διαχείρισης νερού ακόμη πιο κρίσιμο.



Είναι προφανές, με βάση τα δεδομένα αυτά, ότι το υδατικό πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με μεμονωμένα και αποσπασματικά μέτρα αλλά ολοκληρωμένα, μέσα από ένα θεσμικό πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία του υδατικού τομέα.



Αποτέλεσε προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αυτή η ψήφιση του Νόμου για την Ενιαία Διαχείριση των Υδάτων. Η ίδρυση της Ενιαίας Αρχής Διαχείρισης Υδάτων αποτέλεσε ένα μεγάλο άλμα στην ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση του υδατικού μας δυναμικού το οποίο συμβάλλει αποτελεσματικά στην επίλυση πολλών και σύνθετων προβλημάτων συνυφασμένων με τη χρήση του νερού.



Το έργο το οποίο εγκαινιάζουμε σήμερα έχει τη δική του σημασία και το δικό του ρόλο στην αειφόρο χρήση του νερού. Η λειτουργία του θα έχει πολλαπλά και πολύ σημαντικά οφέλη για την περιοχή της Σολιάς. Τόσο σε σχέση με την ενίσχυση του υδατικού δυναμικού της αρδευόμενης  κοιλάδας Σολέας αλλά και με την προστασία του οικολογικού περιβάλλοντος.



Η κοιλάδα Σολέας διατρέχεται από τον ποταμό Καρκώτη, έναν από τους σπουδαιότερους ποταμούς της βορειοδυτικής Κύπρου. Η πιο σωστή διαχείρισή του αναμένεται να εξυπηρετήσει τον αγροτικό πληθυσμό της περιοχής. Ο κόσμος της αγροτιάς έχει τη συνεχή και σθεναρή στήριξη της Κυβέρνησης.



Αυτή η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα της αειφόρου διαχείρισης των πόρων με σοβαρότητα, με σύνεση, αλλά και με πολλή υπευθυνότητα. Με τον ορθό προγραμματισμό και την υλοποίηση έργων υποδομής η ύδρευση έχει πλέον απεξαρτηθεί πλήρως από τη βροχόπτωση και τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα με την υλοποίηση του σχεδιασμού για τις μονάδες αφαλάτωσης. Η κυπριακή κοινωνία, η οικονομία, ο τουρισμός είναι εξασφαλισμένοι τομείς κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να βιώσουμε τις τραυματικές εμπειρίες των περικοπών νερού ή τον κίνδυνο να διψάσουμε.



Παράλληλα, πάγια πολιτική της Κυβέρνησης είναι η πλήρης αξιοποίηση του ανακυκλωμένου νερού. Οι ολοένα αυξανόμενες ποσότητες του νερού αυτού ενισχύουν σημαντικά το ισοζύγιο μειώνοντας τα τυχόν ελλείμματα, ενώ συμβάλλουν ουσιαστικά στην αύξηση της γεωργικής παραγωγής αλλά και στην προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος.

Φίλες και φίλοι,



Ιδιαίτερη έμφαση δώσαμε και δίνουμε στην ευαισθητοποίηση του κοινού ώστε να χρησιμοποιεί το διαθέσιμο νερό με σύνεση, αλλά και στην καλλιέργεια υδατικής συνείδησης από νεαρή ηλικία.

Συγχαίροντας όσους συνέβαλαν στον επιτυχή σχεδιασμό, τη μελέτη και εκτέλεση του έργου, εγκαινιάζω σήμερα το φράγμα Σολέας με την ευχή ότι η λειτουργία του θα επιφέρει το συντομότερο δυνατό στην περιοχή κάθε δυνατή κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.



Για το θέμα της βιοτεχνικής περιοχής δεν θέλω να κάνω σκληρές τοποθετήσεις αναφορικά με το γιατί δεν έγινε δυνατή η οικοδόμηση της. Υπάρχουν οι λόγοι, τους αναλύουμε καθημερινά. Λυπάμαι ειλικρινά. Εύχομαι η νέα Κυβέρνηση και ο νέος Πρόεδρος, όποιος και να είναι αυτός, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έτσι ώστε αυτό το έργο να γίνει, επίσης, ζωή και πράξη.



4.Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίαςκ. Δημήτρη Χριστόφιαστην εκδήλωση εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεωντου Αθλητικού Συλλόγου Α.Π.Ο.Π. Παλαικύθρου - 20.1.13

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,



Σήμερα έχω δει πολλούς φίλους και φίλες που αγωνιστήκαμε μαζί εδώ και 40-50 χρόνια, και πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή. Και αγκαλιάζω όλους ανεξαρτήτως ιδεολογικών και κομματικών επιλογών.



Κάθε καινούργια αθλητική εγκατάσταση εμπλουτίζει την αθλητική υποδομή του τόπου. Αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης του αθλητισμού μας. Τα εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων είναι σημαντικές στιγμές στα αθλητικά πράγματα του τόπου. Ο αθλητισμός αποκτά έτσι ολοένα περισσότερες και πιο σύγχρονες υποδομές για την υγιή ενασχόληση της νεολαίας και γενικά του λαού μας.



Οι μορφωτικοί σύλλογοι σε όλη την Κύπρο έχουν ιστορικά αποτελέσει φάρους πολιτισμού, αυτομόρφωσης και άθλησης για τη νεολαία μας. Το κάθε οίκημα κουβαλά τη δική του ιστορία. Μέσα από αυτή την ιστορία οι εργαζόμενοι της Κύπρου, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, οργανώθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερους όρους ζωής.



Το σωματείο του Α.Π.Ο.Π. Παλαικύθρου αποτελεί ένα ιστορικό σωματείο που συνέδεσε το όνομα του με τους αγώνες των εργαζομένων και καταφέρνει με τις προσπάθειες των μελών του να επιβιώνει στην προσφυγιά.



Ο Α.Π.Ο.Π. ιδρύθηκε το 1953 από φιλοπρόοδους δημοκρατικούς νέους της κοινότητας Παλαικύθρου και αποτελεί τη συνέχεια του Μορφωτικού Συλλόγου Παλαικύθρου ο οποίος ιδρύθηκε το 1941. Στο έμβλημα και στο λάβαρο σας να βάλετε και το 1941. Μην ξεχνάτε ότι είστε συνεχιστές ενός ιστορικού σωματείου, του Μορφωτικού, που ιδρύθηκε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες το 1941. Σκοπός της ίδρυσης του Σωματείου ήταν η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του χωριού μέσα από τον αγώνα, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.



Το 1942 ο Μορφωτικός Σύλλογος Παλαικύθρου πρωτοστάτησε σε απεργίες για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πολλά από τα μέλη του φυλακίστηκαν από τους Άγγλους για περίπου τρεις μήνες για τη συμμετοχή τους στους απεργιακούς αγώνες. Ήταν το πρώτο σωματείο το οποίο ιδρύθηκε στην κοινότητα και αγκαλιάστηκε από το σύνολο των ανθρώπων του χωριού. Τα μέλη του σωματείου συμμετείχαν ενεργά σε όλους τους εργατικούς και ταξικούς αγώνες του κυπριακού λαού καθώς επίσης και στους αντιαποικιακούς αγώνες και τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.



Μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του το σωματείο δημιούργησε μια αρκετά καλή ποδοσφαιρική ομάδα για τα δεδομένα της εποχής του. Στον πολιτιστικό τομέα διέπρεψε με τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και πολλών άλλων πολιτικο-καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.



Το 1958, μαζί με άλλα προοδευτικά σωματεία, ίδρυσαν την ΠΟΕΛ, την πρώτη Ομοσπονδία Αγροτικών Σωματείων. Ο ΑΠΟΠ συμμετείχε ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας μέχρι και το 1974 όταν η εισβολή ανέστειλε την ανοδική πορεία του σωματείου.



Μετά την εισβολή ο Α.Π.Ο.Π. επανήλθε το 1976 στα πρωταθλήματα της ΠΟΕΛ και από το 1993 αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της ΠΟΕΛ με αρκετή επιτυχία.



Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ υπάρχει η πραγματική ανάγκη για εθελοντική και κοινωνική προσφορά μέσα από τους συλλόγους. Σε μια εποχή έντονης κρίσης του συστήματος όπου οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και τα κοινωνικά προβλήματα επεκτείνονται, οι σύλλογοι μας μπορούν να συνδράμουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προσφοράς. Σύλλογοι όπως ο Α.Π.Ο.Π. μπορούν να γίνουν χώροι κοινωνικοποίησης και εποικοδομητικής ψυχαγωγίας, ως απάντηση στην απομόνωση και τον αποκλεισμό που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.

Φίλες και φίλοι,



Μετά από πολύχρονες προσπάθειες και στις συνθήκες της προσφυγιάς ο Α.Π.Ο.Π. κατάφερε, με τη βοήθεια της πολιτείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού να δημιουργήσει και να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του. Η γη στην οποία ανεγέρθηκε το οίκημα του σωματείου μισθώθηκε μέσω του ΚΟΑ. Ο ΚΟΑ περιέλαβε επίσης οικονομική βοήθεια ύψους €52.000 από τους σχεδιασμούς του για την αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Σωματείου. Εγκαινιάζουμε σήμερα την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γραφείων. Υποδομές αναγκαίες για την διεκπεραίωση του κοινωνικού ρόλου του συλλόγου.



Εγκαινιάζοντας σήμερα τις εγκαταστάσεις αυτές, συγχαίρω θερμά τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού που έχει εντάξει στους σχεδιασμούς του τη δημιουργία τέτοιων σύγχρονων έργων αθλητικής υποδομής. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να συγχαρούμε θερμά τη διοίκηση και τα μέλη του σωματείου Α.Π.Ο.Π. Παλαικύθρου που προχώρησαν αποφασιστικά στην ανέγερση των εγκαταστάσεων αυτών.



Οι φίλοι του Α.Π.Ο.Π. Παλαικύθρου δικαιούνται να νιώθουν περήφανοι για το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αλλά και για τη συνολική προσφορά του σωματείου στο αθλητικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Αγαπητοί φίλοι του Α.Π.Ο.Π., σας συγχαίρω θερμά για την όλη προσφορά σας. Σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω να είμαι πάντοτε δίπλα σας, ακόμη και ως απλός πολίτης, στον αγώνα για να τιμήσουμε και να διατηρήσουμε την ιστορία μας. Τις ρίζες μας. Τα πιστεύω, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση. Για επιστροφή στις ρίζες μας. Για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Για μια καλύτερη Κύπρο, για έναν καλύτερο κόσμο.

Χαιρετίζω την παρουσία εδώ της SevgulUludag (Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος), μιας συναγωνίστριας για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και για κοινό αγώνα κατά της κατοχής και για επανένωση της πατρίδας μας. Παλεύουμε μαζί από τότε που ήμουν Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ και από τότε είναι στις επάλξεις του κοινού μας αγώνα για την κοινή μας πατρίδα.



5.  Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίαςκ. Δημήτρη Χριστόφια - 20.1.13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς σήμερα να σχολιάσει δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο υπάρχει αίτημα της Γερμανίας για αποστολή εμπειρογνωμόνων στην Κύπρο που θα ελέγξουν ζητήματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και φοροδιαφυγής, απάντησε: «Δεν έχω υπόψη μου τέτοιες πληροφορίες».



Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέβη στη δήλωση στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Παλαικύθρου και των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Συλλόγου ΑΠΟΠ Παλαικύθρου.



6.  Δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίαςκ. Δημήτρη Χριστόφια - 20.1.13

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αξιόπιστος εταίρος και τιμά αυτά για τα οποία έχει συμφωνήσει και έχει δεσμευθεί, είπε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων του φράγματος Σολέας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις από τεχνοκράτη στις Βρυξέλλες ότι o Πρόεδρος Χριστόφιας ευθύνεται για την καθυστέρηση στην υπογραφή του Μνημονίου, είπε: «Δεν ξέρω ποιος είναι αυτός ο τεχνοκράτης. Δεν έχει καθόλου μα καθόλου δίκαιο και ελπίζω να μην είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των προσπαθειών να μειωθεί το κύρος της Κύπρου και η αξιοπιστία της. Μόνο αυτό θέλω να πω.



Ό,τι εμείς έχουμε συμφωνήσει είμαστε έτοιμοι να το τιμήσουμε. Από κει και πέρα αν κάθε μέρα κάποιοι, ένεκα διαφόρων συμφερόντων, θα προβάλλουν και νέες απαιτήσεις είναι δική τους υπόθεση. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αξιόπιστος εταίρος και τιμά αυτά για τα οποία έχει συμφωνήσει και έχει δεσμευθεί».



7.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπουκ. Στέφανου Στεφάνου - 18.1.13

Η επιμονή του κ. Αναστασιάδη να υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε για ιδιωτικοποιήσεις, το μόνο που ομολογεί είναι την επιμονή και τη βούλησή του για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στις 18.1.13 το απόγευμα, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει αποσοβήσει την υποχρέωση των απευθείας ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, σημειώνοντας ότι στο αρχικό μνημόνιο που προτάθηκε από την Τρόικα υπήρχε αναφορά για έναρξη προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, όπως τις Κυπριακές Αερογραμμές, την Cyta και άλλους ημικρατικούς οργανισμούς ανεξαρτήτως της βιωσιμότητας του χρέους.



Όπως είπε ο κ. Στεφάνου και αν το χρέος κριθεί μη βιώσιμο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να το καταστήσουν βιώσιμο και αναφέρθηκε σε χαρακτηριστικά στοιχεία της δανειακής συμφωνίας όπως το επιτόκιο και την περίοδο αποπληρωμής.



Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διερωτήθηκε γιατί το κυπριακό δημόσιο χρέος να θεωρηθεί από την αρχή του προγράμματος μη βιώσιμο και να μην ισχύσει αυτό που ίσχυσε στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, η βιωσιμότητα του οποίου συζητείται για το 2022 και επέκρινε τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη ότι μεταλλάσσει τη θέση του στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών.



Ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι στο αρχικό μνημόνιο που ετοίμασε η Τρόικα σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις οι Αρχές θα ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αυτό πρέπει να περιλαμβάνει τις μεγάλες κρατικές και ημιδημόσιες εταιρείες, μεταξύ άλλων και τις Κυπριακές Αερογραμμές και την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, όπως και μικρότερες επιχειρήσεις και άλλες εταιρείες και ότι για την επίτευξη αυτού του στόχου πρέπει να ετοιμαστεί συγκεκριμένος οδικός χάρτης μέχρι τον Μάρτιο του 2013 που να περιλαμβάνει χρονοδιάγραμμα για την κάθε εταιρεία χωριστά. Πρόσθεσε ότι η σχετική αναφορά του μνημονίου που έχει κατʼ αρχήν συμφωνηθεί με την Τρόικα προνοεί ότι εάν είναι απαραίτητο για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους οι Αρχές της Κύπρου θα εξετάσουν πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης κρατικών και ημιδημόσιων εταιρειών.



Ο κ. Στεφάνου σημείωσε ότι οι βασικές διαφορές μεταξύ του κατʼ αρχήν συμφωνημένου μνημονίου και του αρχικού προσχεδίου είναι ότι δεν γίνεται αναφορά απευθείας για ιδιωτικοποιήσεις επισημαίνοντας ότι «έχουμε δηλαδή αποσοβήσει την υποχρέωση για απευθείας ιδιωτικοποιήσεις».



Είπε ότι οι  ιδιωτικοποιήσεις θα εξεταστούν μόνο όταν κριθεί πως το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και στην περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.



 Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε ότι "ακόμη και στην περίπτωση που το χρέος της Κύπρου κριθεί μη βιώσιμο υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορούν να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο, αν φυσικά κριθεί ότι είναι μη βιώσιμο".



"Εάν τα δύο πρώτα σημεία τελικά δεν πραγματωθούν", συνέχισε, "τότε μόνο θα εξεταστεί ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων".



Ο κ. Στεφάνου επέκρινε παράλληλα τον κ. Αναστασιάδη και τα κόμματα που τον στηρίζουν, τον ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ, λέγοντας ότι ήταν απαίτησή τους "να υπογράψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρον άρον το μνημόνιο όταν ακόμη η Κυβέρνηση βρισκόταν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης του περιεχομένου του μνημονίου".



"Η επιμονή του κ. Αναστασιάδη να υποστηρίζει ότι η Κυβέρνηση συμφώνησε τάχα για ιδιωτικοποιήσεις, όταν η Κύπρος δίνει σήμερα τη μάχη για τη βιωσιμότητα του χρέους της, το μόνο που ομολογεί είναι την επιμονή και τη βούλησή του για ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Αυτή είναι άλλωστε η διαχρονική θέση του κ. Αναστασιάδη, η διαχρονική θέση του κόμματός του, αλλά και η διαχρονική θέση της ομάδας στην οποία συμμετέχει ο ΔΗΣΥ, που είναι το ευρωπαϊκό κόμμα", πρόσθεσε.



Όπως είπε ο κ. Στεφάνου, "ενόψει εκλογών ο κ. Αναστασιάδης έχει μεταλλάξει και αυτή του τη θέση". "Το μόνο που απομένει είναι στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Αναστασιάδης να προσθέσει ακόμη ένα meaculpa στα πολλά που έχει πει".



Σε ερώτηση με ποιος τρόπους μπορεί να καταστεί το δημόσιο χρέος μη βιώσιμο, ο κ. Στεφάνου υπενθύμισε ότι συστατικά μέρη της συζήτησης αναφορικά με τη βιωσιμότητα του χρέους είναι το δάνειο που θα πάρει η Κυπριακή Δημοκρατία από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, όπως το επιτόκιο, η διάρκεια του δανείου. "Αυτά τα χαρακτηριστικά ανάλογα αυξάνουν ή μειώνουν τη συνολική υποχρέωση που θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία", είπε.



Σε παρατήρηση ότι η βιωσιμότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ο κ. Στεφάνου είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις από χώρα σε χώρα. Έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ελλάδας, για την οποία η βιωσιμότητα συζητείται για το τέλος της περιόδου προσαρμογής, για το 2022, ενώ στην περίπτωση της Κύπρου ζητείται από την αρχή.



"Όταν ακόμη δεν έχει κριθεί το θέμα του δανείου γιατί εδώ στην Κύπρο ορισμένοι επιμένουν να θεωρούν ότι το χρέος μας είναι μη βιώσιμο άρα θα πρέπει να πάμε σε ιδιωτικοποιήσεις και αυτό όπως έχω πει το κάνει ο κ. Αναστασιάδης", κατέληξε.



8.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνουγια τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία - 18.1.13

Ο όρος διζωνική σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο περιφέρειες στην ομοσπονδία και η κάθε κοινότητα θα διοικεί μία περιφέρεια, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, σημειώνοντας ότι η απόρριψη διαχρονικών μας θέσεων οι οποίες είναι υιοθετημένες σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ οδηγεί στην ακύρωση αυτών των θέσεων και ταυτόχρονα οδηγεί στη διχοτόμηση.



Σε δηλώσεις του ο κ. Στεφάνου είπε: «Διάφοροι λένε ότι ο Μακάριος δεν συμφώνησε τη διζωνική ομοσπονδία.



Διαβάζω τα τρία από τα τέσσερα σημεία της συμφωνίας τεσσάρων σημείων που έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος το Φεβρουάριο του 1974 και η οποία συμφωνία, μαζί με τη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου 1979, αποτελούν το φάρο των διαχρονικών θέσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού.



Σημείο 1: Επιδιώκουμε μια ανεξάρτητη, αδέσμευτη, δικοινοτική ομοσπονδιακή Δημοκρατία.



Σημείο 2: Το έδαφος που θα τελεί υπό τη διοίκηση της κάθε κοινότητας θα πρέπει να συζητηθεί υπό το φως της οικονομικής βιωσιμότητας ή παραγωγικότητας και της ιδιοκτησίας γης.



Σημείο 3: Ζητήματα αρχών όπως η ελευθερία διακίνησης, ελευθερία εγκατάστασης, το δικαίωμα περιουσίας και άλλα ειδικά θέματα είναι ανοικτά προς συζήτηση λαμβανομένων υπόψη της θεμελιώδους βάσης ενός δικοινοτικού ομοσπονδιακού συστήματος και ορισμένων πρακτικών δυσκολιών που θα μπορούσαν να εγερθούν για την τουρκοκυπριακή κοινότητα.



Το ερώτημα για τη δική μας πλευρά είναι κατά πόσον δεχόμαστε τις παραγράφους 2 και 3. Αν ναι, τότε δεχόμαστε το περιεχόμενο της διζωνικής που δεν είναι άλλο από την ύπαρξη δύο ζωνών, ή πολιτειών όπως ονομάζονται στις ΗΠΑ, ή καντονίων όπως ονομάζονται στην Ελβετία, ή επαρχιών όπως ονομάζονται στον Καναδά – αυτό δεν έχει ουσιαστική σημασία – και κάθε μία από αυτές τις δύο ζώνες θα διοικείται από την αντίστοιχη κοινότητα.



Όσον αφορά την ταμπέλα, δηλαδή τον όρο διζωνική, στη συνέχεια έγινε δεκτή και αυτή, αφού όλα τα σχέδια του ΟΗΕ που υποβλήθηκαν μετά τις συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου προνοούν ρητώς για διζωνική ομοσπονδία όσον αφορά την εδαφική πτυχή, δηλαδή υιοθετούν τον όρο που προσδίδει το περιεχόμενο που ανέφερα ενωρίτερα. Το ίδιο και πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κανένα από τα πιο πάνω σχέδια δεν απορρίφθηκε λόγω αναφοράς στη διζωνική. Η ίδια η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, την οποία διάφορα κόμματα έχουν κάνει σημαία, κάνει αναφορά σε δέσμευση για επανένωση της Κύπρου με βάση μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.



Συμπερασματικά, ο όρος διζωνική σημαίνει ότι θα υπάρχουν δύο περιφέρειες στην ομοσπονδία και η κάθε κοινότητα θα διοικεί μία περιφέρεια.



Η άρνηση και η απόρριψη διαχρονικών μας θέσεων οι οποίες είναι υιοθετημένες σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ οδηγεί στην ακύρωση αυτών των θέσεων και ταυτόχρονα οδηγεί στη διχοτόμηση.



Η ακύρωση αυτών των θέσεων οδηγεί στη διευκόλυνση της Τουρκίας να θέτει πλέον επίσημα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο».



9.  Επικήδειος λόγος του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου

στην κηδεία των λειψάνων του πεσόντος κατά την τουρκική εισβολή Ανδρέα Ορφανού, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, στα Λατσιά - 20.1.13
Σεβαστό ιερατείο,

Αξιότιμη οικογένεια του Ανδρέα Ορφανού,

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,



Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να απευθύνουμε τον ύστατο αποχαιρετισμό στον Ανδρέα Ορφανό, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους Τούρκους εισβολείς τον Αύγουστο του 1974. Περισσότερα από τριάντα οκτώ χρόνια η οικογένειά του, οι συγγενείς και οι φίλοι του ζούσαν με το άγχος και την αγωνία για να μάθουν ποια ήταν η τύχη του Ανδρέα.



Ο Ανδρέας Ορφανού τον Αύγουστο του 1974 είχε παραμείνει στο χωριό του, την Αφάνεια, μαζί με μικρό αριθμό συγχωριανών του, όταν η πλειοψηφία των κατοίκων έφυγαν από αυτό πριν αποκλειστεί από τα τουρκικά στρατεύματα. Η Αφάνεια κατελήφθη από τον Αττίλα κατά την πρώτη μέρα της δεύτερης φάσης της εισβολής, στις 14 Αυγούστου 1974. Την ίδια μέρα και πριν την είσοδο των τουρκικών στρατευμάτων όσοι είχαν παραμείνει στο χωριό, μεταξύ των οποίων και ο Ανδρέας, το εγκατέλειψαν. Μετέβησαν πεζοί σε περιοχή η οποία βρίσκεται μεταξύ των χωριών Αφάνειας και Άσσια.



Σ’ αυτή την περιοχή παρέμειναν μέχρι τις 16 Αυγούστου, οπότε εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν. Οδηγήθηκαν όλοι στο τουρκοκυπριακό σχολείο της Αφάνειας στο οποίο εκρατούντο κι άλλοι Ελληνοκύπριοι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα. Εκεί ο Ανδρέας και οι συγχωριανοί του κρατήθηκαν μέχρι τις 21 Αυγούστου. Αυτή την ημέρα οι Τούρκοι διαχώρισαν τα γυναικόπαιδα και τα μετέφεραν στο γκαράζ Παυλίδη στη Λευκωσία και αργότερα τα απελευθέρωσαν. Πίσω στην Αφάνεια έμειναν οκτώ άνδρες, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ανδρέας Ορφανού. Η τύχη τους από τότε αγνοείτο. Η οικογένεια του Ανδρέα δεν έπαψε ποτέ να αναζητεί στοιχεία και πληροφορίες για την τύχη του. Η σύζυγός του, η Αντρονίκη, έφυγε από τη ζωή το 1999 με την προσμονή και τον καημό να μάθει τι απέγινε ο άντρα της. Δυστυχώς, δεν πρόλαβε. Την ίδια αγωνία και άγχος είχαν και τα παιδιά του, ο Κώστας και ο Θωμάς.



Ο Ανδρέας Ορφανού επιστρέφει σήμερα στην οικογένειά του. Δεν επιστρέφει ζωντανός, αλλά νεκρός. Και δεν επιστρέφει στο δικό του χωριό, στο δικό του σπίτι, στην Αφάνεια. Επιστρέφει στον τόπο που η οικογένειά του βρέθηκε εκτοπισμένη μαζί με χιλιάδες άλλους πρόσφυγες, εδώ στα Λατσιά. Παρά ταύτα, έστω και στην προσφυγιά, η οικογένεια, οι συγγενείς και οι φίλοι θα μπορούν τώρα να επισκέπτονται τον τάφο του Ανδρέα για να εναποθέτουν τα λουλούδια και τα δάκρυα της εκτίμησης και της αγάπης τους.



Συμπατριώτες, συμπατριώτισσες,



Ο Ανδρέας και όλοι οι νεκροί, οι τραυματίες, οι πρόσφυγες, οι εγκλωβισμένοι, οι παθόντες, ολόκληρος ο λαός μας είναι θύματα της πολιτικής του ιμπεριαλισμού που οργάνωσε το έγκλημα σε βάρος της πατρίδας μας. Η Κύπρος είναι θύμα του ΝΑΤΟ και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά κανένας. Το διαπιστώνει, άλλωστε, το πόρισμα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Για την εκτέλεση των σχεδίων για διχοτόμηση της χώρας μας συμμετείχαν οι στρατοκράτες επεκτατιστές της Τουρκίας, η χούντα των Αθηνών και τα εδώ μίσθαρνα όργανά τους που βρίσκονταν στις ακροδεξιές, σοβινιστικές οργανώσεις της ΤΜΤ και της ΕΟΚΑ Β’.

Οι σχεδιασμοί σε βάρος της Κύπρου δεν ήταν άγνωστοι, ήταν γνωστοί. Για τους κινδύνους προειδοποιούσαν ο Εθνάρχης Μακάριος και οι προοδευτικές, δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου. Αυτές οι δυνάμεις υπερασπίστηκαν τη δημοκρατία και την έννομη τάξη. Ανάμεσα στους πολίτες που δρούσαν υπέρ της δημοκρατίας μέσα από τις γραμμές του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ ήταν και ο Ανδρέας Ορφανού. Γι’ αυτή του τη δράση φυλακίστηκε από τους πραξικοπηματίες ΕΟΚΑβητατζήδες κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Κι αυτά τα γεγονότα αποτελούν μέρος της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας που κανένας πολίτης δεν πρέπει να ξεχνά. Λαός που ξεχνά την ιστορία του είναι καταδικασμένος να την ξαναζήσει. Και η Κύπρος δεν έχει τέτοια πολυτέλεια με την Τουρκία καθημερινά να απειλεί και να προκαλεί.



Δυστυχώς, η χούντα των Αθηνών και η ΕΟΚΑ Β’ προχώρησαν στο έγκλημα του πραξικοπήματος ανοίγοντας την κερκόπορτα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο. Ήθελαν ένωση με την Ελλάδα και έφεραν τον Αττίλα στην Κύπρο. Η Τουρκία για τριάντα οκτώ τώρα χρόνια εφαρμόζει πολιτική τουρκοποίησης των κατεχομένων με τον εποικισμό, την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα, με το ξεπούλημα των ελληνοκυπριακών περιουσιών. Θύματα της πολιτικής της τουρκοποίησης των κατεχομένων είναι και οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες μας, οι οποίοι σήμερα αποτελούν μειοψηφία και ασφυκτιούν κάτω από τη μαζική παρουσία εποίκων.



Είναι φανερό ότι η Τουρκία επιδιώκει να μονιμοποιήσει τη διχοτόμηση εκμεταλλευόμενη την άγονη παρέλευση του χρόνου. Διαχρονικά η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει τα περί Κύπρου ψηφίσματα του ΟΗΕ, τα οποία προνοούν για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.



Η απάντηση στη διχοτομική πολιτική της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας είναι η επιμονή στην υλοποίηση των περί Κύπρου ψηφισμάτων. Θέσεις που υποστηρίζουν είτε εκκίνηση από μηδενική βάση είτε αλλαγή της διαδικασίας και της βάσης λύσης θα δώσουν το τέλειο άλλοθι στην Τουρκία να θέσει πλέον επίσημα θέμα διχοτόμησης της πατρίδας μας. Και η διχοτόμηση θα προκαλέσει νέα προβλήματα, νέες περιπέτειες και νέους κινδύνους για τον λαό μας.



Είναι με τη λύση που θα ανοίξουμε την προοπτική του μέλλοντος στον λαό μας και θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μόνιμη ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία για όλους τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμενίους και Λατίνους.



Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας. Οι οικογένειές των αγνοουμένων έχουν κάθε δικαίωμα να μάθουν τι απέγιναν τα προσφιλή τους πρόσωπα. Έχουν κάθε δικαίωμα να απαλλαγούν από το καθημερινό άγχος και την αγωνία της αναζήτησης του πατέρα, του γιου, του παππού, του αδελφού. Στο άγχος και την αγωνία ζούσε για δεκαετίες η οικογένεια του Ανδρέα. Σήμερα το βασανιστικό ταξίδι της προσμονής ολοκληρώνεται γι’ αυτήν. Εκατοντάδες, όμως, άλλες οικογένειες ακόμα συνεχίζουν να ζουν το μαρτύριο της άγνοιας και της προσμονής.



Φίλε Κώστα και φίλε Θωμά,



Η πίκρα και η λύπη της απώλειας του πατέρα σας είμαι βέβαιος ότι απαλύνεται από την παρουσία στην κηδεία τόσων πολλών φίλων και εκτιμητών του Ανδρέα. Αυτή την εκτίμηση κι αυτή την αγάπη την αξίζει πέρα ως πέρα ο Ανδρέας. Την αξίζει γιατί έζησε τη ζωή του, την οποία τόσο πρόωρα και άδικα έχασε, με αξιοπρέπεια. Την αξίζει γιατί με τίμιο ιδρώτα έβγαζε το ψωμί για να θρέψει την οικογένειά του. Την αξίζει γιατί μπροστά στους κινδύνους που αντιμετώπιζε η πατρίδα του, η πατρίδα μας, δεν έμεινε αδιάφορος, δεν έμεινε καθηλωμένος στο σπίτι του, αλλά ανταποκρίθηκε στο πατριωτικό κάλεσμα για τη δημοκρατία, την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Και γι’ αυτό του αρμόζει κάθε τιμή και σεβασμός.



Στο καλό να πας Ανδρέα Ορφανού. Η ευγνωμοσύνη μας και η αναγνώρισή μας για ό,τι έκαμες για την πατρίδα και τον λαό μας θα σε συνοδεύει αιώνια. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει. 



10.  Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμούκ. Γιώργου Δημοσθένους για τον Εθνάρχη Μακάριο - 18.1.13

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί



Κάθε χρόνο στις 19 Ιανουαρίου τιμούμε μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος μας, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο και Εθνάρχη Μακάριο, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά τη φετινή χρονιά τιμούμε και μνημονεύουμε τον φλογερό και ακαταμάχητο ηγέτη με διάφορες εκδηλώσεις, αφού το 2013 έχει κηρυχθεί «Έτος Μνήμης Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’» για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του.



Γεννημένος στις 13 Αυγούστου 1913 στο χωριό Παναγιά της Πάφου από φτωχή αγροτική οικογένεια, βρέθηκε σε ηλικία μόλις δώδεκα χρόνων στο Μοναστήρι του Κύκκου να υπηρετεί ως δόκιμος μοναχός. Φοίτησε στη συνέχεια στο Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας και έκανε θεολογικές σπουδές στην Ελλάδα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Επιστρέφοντας στην Κύπρο εξελέγη αρχικά Μητροπολίτης Κιτίου και στη συνέχεια, το 1950, αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος Κύπρου. Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 - 59 εξορίστηκε για την αντιαποικιακή του δράση στις Σεϋχέλλες. Με την ανακήρυξη της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ εξελέγη πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960.



Ο Μακάριος καθοδήγησε την πατρίδα μας στα πρώτα δύσκολα χρόνια της ανεξαρτησίας της και με την προσφορά του χάραξε τη νεότερη ιστορία της Κύπρου. Με την ισχυρή προσωπικότητα και την πολυσήμαντη δράση του απέκτησε διεθνή ακτινοβολία και θεωρήθηκε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς ηγέτες του 20ού αιώνα. Αγωνιζόταν πάντοτε με σθένος και με συνέπεια για την προάσπιση των δικαίων της Κύπρου και του λαού της ενάντια σε ντόπιες και ξένες επιβουλές και συνωμοσίες. Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, που οργάνωσαν στην Κύπρο η Χούντα και η ΕΟΚΑ Β΄ με στόχο τη φυσική εξόντωση του Μακαρίου και τη διχοτόμηση της Κύπρου, και η τουρκική εισβολή που ακολούθησε συγκλόνισαν τον Μακάριο και τραυμάτισαν την καρδιά του που σταμάτησε να κτυπά στις 3 Αυγούστου 1977.



Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί



Τιμώντας σήμερα τον Εθνάρχη Μακάριο τιμούμε τον άνθρωπο που αγωνιζόταν πάντοτε, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, για την προάσπιση της κυπριακής ανεξαρτησίας και για την αποκατάσταση των καταπατημένων από τον τουρκικό Αττίλα δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.



Ο Μακάριος μας άφησε βαριά παρακαταθήκη. Έχουμε ευθύνη έναντι αυτών που έφυγαν, αλλά και έναντι των νεώτερων γενιών να απελευθερώσουμε και να επανενώσουμε τον τόπο μας. Να δικαιώσουμε την Κύπρο και το λαό μας. Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την διασφάλιση μιας ελεύθερης και επανενωμένης Κύπρου, απαλλαγμένης από κατοχικά στρατεύματα, ξένες εγγυήσεις και συρματοπλέγματα διαχωρισμού.



Με όπλα μας τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη, το σεβασμό και την ειρήνη, ας πορευτούμε όλοι μαζί προς αυτή την κατεύθυνση. Ας ακολουθήσουμε τα βήματα του μεγάλου μας ηγέτη και ας αγωνιστούμε για την ελευθερία και δικαίωση της Κύπρου, για μια κοινή και ευτυχισμένη πατρίδα για όλους τους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους.



11. Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμούκ. ΝεοκλήΣυλικιώτη- 20.1.13

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων έπρεπε να αποτελεί στόχο όλων μας αφού είναι κάτι που γέννησε ελπίδες για τον λαό μας είπε, σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. ΝεοκλήςΣυλικιώτης.



Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Σωματείου Α.Π.Ο.Π., ο κ. Συλικιώτης, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Γιώργου Βαρνάβα, είπε: «Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Τα πράγματα είναι καθαρά. Η Κυβέρνηση δούλεψε συστηματικά, προετοίμασε ένα νομοσχέδιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων, κατατέθηκε στη Βουλή, στις 8 Ιανουαρίου υπήρχε ομοφωνία στη Βουλή γύρω από αυτό το νομοσχέδιο και τελικά με την παρέμβαση της Τρόικας, κατά την άποψή μου, δεν ψηφίστηκε η νομοθεσία.



Και επειδή αναφέρονται σε διαβεβαίωση, την περασμένη Τετάρτη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Ζαχαρίου από το Γʼ Πρόγραμμα του ΡΙΚ ήταν αποκαλυπτικός. Γνώριζε το περιεχόμενο της επιστολής της Τρόικας και το ανέφερε αυτό. Επιστολή για την οποία εγώ δεν γνώριζα.



Η Κυβέρνηση έστειλε το νομοσχέδιο στην Τρόικα ως όφειλε, δεν κατατέθηκε καμιά άποψη από την Τρόικα, δηλαδή σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, και η Βουλή δεν ψήφισε το νομοσχέδιο ως όφειλε να κάνει.



Η Βουλή είναι ενήμερη όλο αυτό το διάστημα για τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε στις 8 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου ότι ο Υπουργός πολλές φορές αυτοβούλως ενημέρωνε τη Βουλή. Σε πέντε συνεδρίες της Βουλής τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα ενημέρωσα πλήρως και για τις διαδικασίες που αφορούν τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Άρα, όσα λέγονται είναι εκ του περισσού.



Υπήρχαν διαφωνίες, δεν το απέκρυψα αυτό, αλλά όλη αυτή την περίοδο υπήρχε πλήρης ενημέρωση. Αλλά και για τα όσα λένε για ημετέρους, μέχρι σήμερα δεν κατατέθηκε κάτι που να λέει ποιοι είναι αυτοί οι ημέτεροι. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Όλοι γνωρίζουν τα μέλη του Συμβουλίου και της ΚΡΕΤΥΚ, όλοι γνωρίζουν τα άτομα που διορίστηκαν ως ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Κυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά κριτική για αυτά τα άτομα ότι πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ ή ότι είναι ημέτεροι της Κυβέρνησης».



Κληθείς να διευκρινίσει αναφορά του σε παρέμβαση της Τρόικα,  ο κ. Συλικιώτης είπε: «Η παρέμβαση που έγινε ήταν με την επιστολή που εστάλη. Με τις δηλώσεις μου προχθές ξεκαθάρισα το θέμα και μάλιστα έδωσα στη δημοσιότητα και τα αποσπάσματα από τις επιστολές και το τι συμφωνήθηκε με την Τρόικα. Και επειδή είναι λάθος να μιλούν κάποιοι για διπλή ερμηνεία ή παρερμηνείες, σας λέω ότι η ερμηνεία ήταν σαφής. Με την Τρόικα δεν συμφωνήσαμε ότι όλος ο σχεδιασμός μας και όλες οι νομοθεσίες θα υπόκεινται στη συμφωνία που έγινε με την Τρόικα. Η εξέταση είναι ένα διαφορετικό πράγμα. Εμείς οφείλουμε να ενημερώνουμε, αυτοί μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, δεν είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να ακολουθούμε κάτι που θα προϋποθέτει συμφωνία της Τρόικα. Ήταν το κύριο αντικείμενο του διαλόγου με την Τρόικα γύρω από τα θέματα του φυσικού αερίου.



Όσοι μιλούν για παρερμηνείες και για ασάφειες τελικά εξυπηρετούν ενδεχομένως κάποιους νέους σχεδιασμούς της Τρόικα και οι ίδιοι πρέπει να απαντήσουν όταν μιλούν για διπλές ερμηνείες και ασάφειες».



Κληθείς να αναφερθεί στις διαφωνίες για τις οποίες μίλησε ενωρίτερα και κατά πόσον αυτές οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τις προτάσεις της Τρόικα ή με ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν ενδοκυβερνητικές διαφωνίες», σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η θέση του Υπουργού Οικονομικών.  



Πρόσθεσε ότι η αρχική άποψη της Τρόικα ήταν ότι θα έπρεπε να γίνονται διαβουλεύσεις και να υπάρχει συμφωνία, ωστόσο αυτό είναι κάτι που η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε. Όπως εξήγησε ο κ. Συλικιώτης το Μνημόνιο έχει ήδη συμφωνηθεί και ως εκ τούτου το θέμα της εκ των προτέρων διαβούλευσης και συμφωνίας με την Τρόικα δεν αποτελεί οποιαδήποτε προϋπόθεση ή μέρος του Μνημονίου.



«Τέθηκε μόνο η θέση για εξέταση και ενημέρωση και γι’ αυτό η Κυβέρνηση απέστειλε πριν από 15 μέρες το νομοσχέδιο στην Τρόικα. Από κει και πέρα αν έχει συγκεκριμένες απόψεις η Τρόικα ας τις καταθέσει. Άρα, εμείς ακολουθούμε όσα έχουμε συμφωνήσει, όμως δεν αποδεχόμαστε να γίνονται παρεμβάσεις και να μπαίνει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πολιτικής μας σε σχέση με το φυσικό αέριο. Μιλώ για τροχοπέδη διότι όλα αυτά στο τέλος της ημέρας καθυστερούν το να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Η αξιοποίηση έπρεπε να αποτελεί στόχο όλων μας αφού είναι κάτι που γέννησε ελπίδες για τον λαό μας, για να επανέλθουμε σε ανάπτυξη και να βρούμε τους δρόμους να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση», κατέληξε.



12.  Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμούκ. ΝεοκλήΣυλικιώτη για θέματα φυσικού αερίου - 18.1.13

Έχω κατ’ επανάληψη εκφράσει και δημόσια την κατανόησή μου σε θέσεις και προθέσεις της αντιπολίτευσης ενόψει του γεγονότος ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο. Όπως επίσης και σε πολλά που λέγονται και γράφονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Ταυτόχρονα,όμως, άπειρες φορές έχω απευθύνει έκκληση σε όλους για αυτοσυγκράτηση και να αφήσουν έξω από αυτή τη μάχη τα θέματα του φυσικού αερίου, γιατί αυτά είναι εθνικής σημασίας θέματα, θέματα που αφορούν όχι μόνο τις παρούσες αλλά και τις μελλοντικές γενιές των Κυπρίων πολιτών.



Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι το ζητούμενο, η ανάγκη για αυτοσυγκράτηση δεν έχει επιδειχθεί. Προκειμένου να ξεκαθαρίσει αυτή η θολούρα που επιχειρείται τις τελευταίες ημέρες επισημαίνω τα ακόλουθα:



Σήμερα στις 3.30 το απόγευμαΛειτουργοί του Υπουργείου Εμπορίου, σε τηλεδιάσκεψη που θα έχουν με τους εκπροσώπους της Τρόικας, θα μεταφέρουν τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των νέων απαιτήσεων που προβάλλει η Τρόικα στα θέματα διαχείρισης του φυσικού αερίου. Συνάμα έχω ετοιμάσει επιστολή που εντός της ημέρας θα αποστείλω στους εκπροσώπους της Τρόικας και στην οποία με πλήρη σαφήνεια και μέσα στο γράμμα και το πνεύμα των συμφωνηθέντων στο προσχέδιο του μνημονίου θα παραθέσουμε τις θέσεις μας, που είναι οι ακόλουθες:



1.            Στο μνημόνιο, και μετά από σκληρή μάχη που δώσαμε με τους εκπροσώπους της Τρόικας, έχουμε καταλήξει ότι η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αποστείλει το προσχέδιο του νομικού πλαισίου για την ίδρυση Ταμείου Υδρογονανθράκων, καθώς και του σχεδίου δράσης που αφορά στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2013, για σκοπούς κριτικής ανασκόπησής τους (review) από την Τρόικα. Δεν απαιτείται η συμφωνία της Τρόικας επί αυτών των προσχεδίων.



2.            Μέρος του σχεδίου δράσης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων έχει ήδη γνωστοποιηθεί στην Τρόικα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Διευθυντή της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου στην Τρόικα στις 12 Νοεμβρίου 2012, καθώς και με σχετική επιστολή που απέστειλα στην κα. Βελκουλέσκου στις 31 Ιουλίου 2012. Το λεπτομερέστερο σχέδιο δράσης θα παρουσιαστεί στην Τρόικα εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν συμφωνηθεί.



3.            Διαφωνούμε ότι θα πρέπει να προηγηθεί η παρουσίαση στην Τρόικα του λεπτομερέστερου αυτού σχεδίου δράσης της δημιουργίας του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων, ενόψει του γεγονότος ότι αυτό δεν προβλέπεται στη συμφωνία του προσχεδίου του μνημονίου.



4.            Ενόψει του γεγονότος ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός και το σχέδιο δράσης για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων έχουν ήδη αποφασιστεί από την Κυβέρνηση, κρίνουμε ότι υπάρχουν οι σωστές συνθήκες και προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε με τη δημιουργία του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων.



5.            Στη συμφωνία του προσχεδίου του μνημονίου δεν προβλέπεται η υποχρέωσή μας για στενή εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την προετοιμασία αυτών των κειμένων. Ωστόσο, αν κρίνουμε ότι χρειαζόμαστε τη δική τους συμβολή, θα το πράξουμε. Το βέβαιο είναι ότι θα ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή και θα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας τις όποιες παρατηρήσεις τους επί των προσχεδίων που θα τους αποστείλουμε. Ανάλογα είμαστε έτοιμοι και θα ακούσουμε με ιδιαίτερη προσοχή τις όποιες συγκεκριμένες παρατηρήσεις έχουν επί του Νομοσχεδίου για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων που τους αποστείλαμε.



6.            Αναφορικά με το Νομοσχέδιο για την ίδρυση Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων που τους αποστείλαμε οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι:



·         Στην επιστολή που απέστειλαν στο Υπουργείο Οικονομικών, ημερομηνίας 14 Ιανουαρίου, πέρα από μια γενικόλογη και αόριστη πρόταση δύο μόλις γραμμών δεν παραθέτουν οποιεσδήποτε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου.

·         Είναι σαφές ότι η διαφωνία τους επί του νομοσχεδίου είναι προσχηματική επειδή επιδιώκουν να ακολουθηθεί ο δικός τους σχεδιασμός, που προϋποθέτει τη δική τους άμεση εμπλοκή, συνεπώς ρόλο και λόγο στον όλο προγραμματισμό και κυρίως στον τρόπο διάθεσης των εσόδων από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.



7.            Το νομοσχέδιο αυτό που καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ψήφιση διασφαλίζει απόλυτα τους κανόνες διαφάνειας, λογοδοσίας, αποτελεσματικού συστήματος διακυβέρνησης, ηθικής και δεοντολογίας που πρέπει να διακρίνουν ένα τέτοιο εγχείρημα, αποτελεί μια στέρεη νομική βάση που στηρίζεται στις καλύτερες διεθνείς πρακτικές και τηρεί σε όλες τις παραμέτρους του τα συμφωνηθέντα με την Τρόικα, ακόμη και για τους τρόπους διάθεσης των εσόδων του, ότι δηλαδή τα έσοδα του Ταμείου θα διατίθενται αποκλειστικά:

·         για τη στήριξη της βιομηχανίας των υδρογονανθράκων, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων για τη δημιουργία των απαραίτητων ενεργειακών υποδομών,

·         την ενίσχυση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού,

·         για επενδύσεις με μακροπρόθεσμες αποδόσεις προς όφελος των μελλοντικών γενεών των Κυπρίων πολιτών.



8.            Κάνοντας αναφορά σε καλύτερες διεθνείς πρακτικές, διευκρινίζω ότι το νομοσχέδιο που καταθέσαμε στη Βουλή δεν είναι τίποτε άλλο από σχεδόν αντιγραφή του νορβηγικού μοντέλου το οποίο όχι απλώς αποτελεί καλή διεθνή πρακτική, αλλά την καλύτερη στον κόσμο.



Αυτή είναι η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτή θα υπερασπιστούμε έναντι της Τρόικας, υπερασπιζόμενοι έτσι το κυριαρχικό μας δικαίωμα να διαχειριστούμε τον φυσικό μας πλούτο με τρόπο ορθολογικό και στηριζόμενοι στην καλύτερη διεθνή πρακτική που υπάρχει μέχρι σήμερα, προς το συμφέρον τόσο των παρόντων όσο και των μελλοντικών γενεών των Κυπρίων πολιτών.



Λέγοντας αυτά, εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη που η Βουλή των Αντιπροσώπων, και αναφέρομαι βέβαια στα κόμματα της αντιπολίτευσης, δεν μπόρεσαν να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να εγκρίνουν το νομοσχέδιο που βρισκόταν ενώπιον τους. Προτίμησαν να υπακούσουν στις εντολές της Τρόικας. Ποιο είναι το αποτέλεσμα από αυτή την απόφαση τους;



Σε λίγες ημέρες καταλήγουμε σε συμφωνία και υπογράφουμε συμβόλαια για την αδειοδότηση πέντε τεμαχίων της κυπριακής ΑΟΖ. Με την υπογραφή η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένει να εισπράξει ως άμεσο όφελος γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ. Τα 100 εκατομμύρια θα κατατεθούν στον ήδη εγκριμένο προϋπολογισμό για το 2013, όπως ήταν και η δέσμευση μας έναντι της Τρόικας. Το ερώτημα τώρα είναι αν και τα υπόλοιπα 100 περίπου εκατομμύρια που αναμένουμε να εισπράξουμε θα πάνε και αυτά στον προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να διοχετευθούν για την αποπληρωμή των χρεών αντί να διατεθούν για τις υποδομές, για το τερματικό, δηλαδή για σκοπούς ανάπτυξης, όπως ήταν η προσπάθεια μας και όπως πολύ καλά εξήγησα και πριν τρεις ημέρες με δηλώσεις μου. Και για να προλάβω, δεν θα μου προκαλέσει καμία έκπληξη αν ακούσω από την αντιπολίτευση ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσουμε σε συμφωνία με τις εταιρείες για αδειοδότηση των πέντε τεμαχίων. Άλλωστε εργάστηκαν πολύ σκληρά, είναι αλήθεια, για να εξωθήσουν εκεί τα πράγματα.



Για όλα αυτά, όπως και για την μη αποδέσμευση του κονδυλίου για την αγορά των μετοχών της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, η αντιπολίτευση, πλην της ΕΔΕΚ, και φυσικά του ΑΚΕΛ, οι οποίοι κράτησαν υπεύθυνη στάση και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό, είναι υπόλογοι όχι απέναντι στην Κυβέρνηση, αλλά απέναντι στον λαό.



Κάτι τελευταίο, θα σας μοιραστεί το περιεχόμενο της συμφωνίας που έχουμε καταλήξει στο μνημόνιο σε ό,τι αφορά το επίμαχο θέμα, όπως και ένα απόσπασμα που καταγράφεται η νέα στόχευση της Τρόικας. Ο λόγος που το κάνω είναι για να καταδείξω, και είναι με απόλυτη συνείδηση που λέω ότι λέω, τη στάση της αντιπολίτευσης και όσων συνεργάστηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, για να συμφωνήσουν παρασκηνιακά με την Τρόικα να μην εγκριθεί το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εθνικού Ταμείου Υδρογονανθράκων.



Απόσπασμα από το Μνημόνιο Συναντίληψης με την Τρόικα



“…prepare and adopt legal steps enabling the establishment of a resource fund, which should receive and manage the public revenues of offshore gas exploitation. In order to ensure transparency, accountability and effectiveness, the resource fund should benefit from a solid legal base and governance structure, drawing on internationally-recognized best practices. In particular, clear rules governing inflows and outflows should be established as part of Cyprus' budgetary framework, giving due respect to the need to develop the hydrocarbon industry, including the necessary infrastructure, the importance of bringing Cyprus' public debt on a steady downward path and the need to invest for future generations. As a first step, the Cypriot authorities should submit its draft legal framework for review by the programme partners taking into account international best practices, as well as a detailed action plan [Q2-2013]”







Η πρόσφατη αξίωση της Τρόικας:



“…there is no need to rush this bill through parliament at this stage. Please make sure that this bill does not go to the parliament before proper review and agreement by the Troika partners”.



13.  Η Υπουργός Εξωτερικών θα παρουσιάσει το βιβλίο του Ατανάς (Τάντσο) Σαμπανόβ, «Περιγραφή της ζωής μου στην Κύπρο» - 18.1.13

Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή θα παρουσιάσει στις 21 Ιανουαρίου, στο Υπουργείο Εξωτερικών, το βιβλίο με τίτλο «Περιγραφή της ζωής μου στην Κύπρο», στο οποίο εκδίδονται τα αποσπάσματα για την Κύπρο από τα Απομνημονεύματα του Βούλγαρου Ατανάς (Τάντσο) Σαμπανόβ.



Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Καθηγητής του Τμήματος Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου δρ Ιωάννης Θεοχαρίδης και ο Πρέσβης της Βουλγαρίας στην Κύπρο κ. VesselinValchev.



Στην παρούσα έκδοση εξιστορούνται τα απομνημονεύματα του Βούλγαρου επαναστάτη ΑτανάςΣαμπανόβ κατά την εξορία του στην Κύπρο το 1877, μετά την καταστολή της Απριλιανής Επανάστασης του 1876 στη Βουλγαρία, επί οθωμανικής κυριαρχίας. Ο συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τη ζωή των εγκλείστων στις φυλακές της Λευκωσίας, καθώς και τη θερμή σχέση με τον τοπικό πληθυσμό, ενώ δίνει πολύτιμες πληροφορίες για τη ζωή στο νησί τη συγκεκριμένη περίοδο.



Το βιβλίο είναι προϊόν της συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών με την Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας στην Κύπρο. Στόχος της εν λόγω έκδοσης είναι η προβολή των άριστων και διαχρονικών σχέσεων των δύο χωρών, οι οποίες χρονολογούνται από τον Μεσαίωνα, καθώς και οι σχέσεις φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. 









14.Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρουστην τελετή για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείαςστην κοινότητα Άνω Κερύνειας του Νομού Αχαΐας, στην Ελλάδα - 19.1.13

Αγαπητέ Δήμαρχε Αιγιαλείας,

Αγαπητέ Πρόεδρε της κοινότητας Κερύνειας,

Φίλες και φίλοι,



Είναι πραγματικά μεγάλη η χαρά μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ, σε αυτή τη σημαντική για την κοινότητά σας τελετή, για να εγκαινιάσω μαζί σας την καινούργια πλατεία της κοινότητάς σας.



Η ανθρώπινη και φυσική καταστροφή της Πελοποννήσου το 2007 ήταν μια πραγματική τραγωδία που συγκλόνισε όλη τη χώρα, όλο τον κόσμο. Πόνος, άδικες απώλειες ανθρώπινων ζωών, καταστροφή περιουσιών – μια τραγωδία που ούτε μπορεί ούτε πρόκειται να ξεχαστεί.



Τότε όλος ο Ελληνισμός συγκινήθηκε και έτρεξε να βοηθήσει. Ανάμεσα σε αυτούς και η Κυπριακή Δημοκρατία. Σήμερα είμαστε εδώ για να τιμήσουμε αυτή την παρακαταθήκη φιλίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης με την ευχή να μην ξαναζήσουμε ποτέ, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο, ούτε πουθενά αλλού μια τέτοια τραγωδία.



Με χαρά διαπιστώνω ότι ο στόχος που είχε τεθεί από την Κυπριακή Κυβέρνηση για αποκατάσταση του πυρόπληκτου οικισμού επιτεύχθηκε επιτυχώς και σύμφωνα με τις εξαγγελίες της ΚυπριακήςΔημοκρατίας.



Το έργο της «Ανάπλασης της Κεντρικής Πλατείας στην Κοινότητα Άνω Κερύνειας», το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2012, προωθήθηκε και υλοποιήθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία -μέσω του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως- σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Κυβέρνηση και τις Τοπικές Αρχές, στα πλαίσια της απόφασης της Κυπριακής Δημοκρατίας για αποκατάσταση περιοχών που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές του 2007. Την ευθύνη της κατασκευής του έργου ανέλαβε μετά από διαγωνισμό η Κατασκευαστική Εταιρεία ΝΕΜΕΣΙΣ ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ σε συνεργασία με το Αρχιτεκτονικό Γραφείο «Ανδρέας Κωνσταντίνου και Συνεργάτες», ενώ η χρηματοδότηση έγινε αποκλειστικά μέσα από χορηγίες Κυπρίων πολιτών.



Γενικός στόχος του έργου ήταν αναδιαμόρφωση του δημόσιου χώρου μέσα από τον επανασχεδιασμό του ελεύθερου χώρου και την αποκατάσταση του υφιστάμενου κτηρίου του Κοινοτικού Κέντρου, με βάση τις αρχές του σύγχρονου πολεοδομικού και αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.



Το τελικό αποτέλεσμα, που πλέον αποτελεί την κεντρική πλατεία της κοινότητας, προέκυψε μέσα από διεξοδική μελέτη των δεδομένων του χώρου καθώς και της ευρύτερης περιοχής και συγκροτεί αδιαμφισβήτητα πια ένα χώρο- δώρο για όλους εσάς, τους κατοίκους της Άνω Κερύνειας αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής. Η καινούργια πλατεία, χωροθετημένη στην καρδιά του οικισμού, πιστεύω ότι θα αποτελέσει από εδώ και στο εξής σημείο συνεύρεσης και συναναστροφής, προσδίδοντας στον γραφικό αυτό οικισμό ένα σύγχρονο ύφος το οποίο καταφέρνει να εναρμονίζεται πλήρως με το φυσικό και τεχνητό περιβάλλον, την κλίμακα και τη φυσιογνωμία της περιοχής.



Κυρίες και κύριοι,



Σε μια μεσογειακή χώρα που το ίδιο της το κλίμα, η ιστορία και ο τρόπος ζωής των κατοίκων της προωθεί τόσο πολύ το πρότυπο του ελληνικού «αίθριου βίου», οι υπαίθριοι δημόσιοι χώροι αποτελούν τα «σαλόνια» των οικισμών και αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας σας.



Η αποκατάσταση του οικισμού σας και άλλων οικισμών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές του Αυγούστου του 2007 αποτέλεσε για την Κύπρο βασική προτεραιότητα, ως δείγμα αμέριστης συμπαράστασης στην πυρόπληκτη Ελλάδα, εδραιώνοντας και επιβεβαιώνοντας τη διαχρονική αλληλεγγύη και συμπαράταξη των δύο χωρών.



Η υλοποίηση του έργου αυτού, με κόστος €800.000, με τις χορηγίες των απλών Κυπρίων πολιτών, θεωρώ ότι αποτελεί ακόμα μια έμπρακτη απόδειξη αυτής της διαχρονικής αλληλεγγύης. Μια συμβολή στην προσπάθεια όλης της Αχαΐας όχι μόνο να επουλώσει τα τραύματά της, αλλά να μπει σε μια νέα τροχιά ανάπτυξης, ευημερίας και αισιοδοξίας.



Αγαπητοί φίλοι, ο νέος αυτός χώρος που εγκαινιάζουμε σήμερα σχεδιάστηκε, υλοποιήθηκε και παραδίδεται με πολλή αγάπη σε εσάς, τους κατοίκους της Άνω Κερύνειας. Θα ήθελα να τον δείτε σαν χώρο του ίδιου του σπιτιού σας, να τον αγαπήσετε και να τον φροντίζετε.Καλορίζικο.



15.  Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων θα παρουσιάσει στο Ευρωκοινοβούλιο τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα των μεταφορών - 18.1.13

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου αναχωρεί την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου  για τις Βρυξέλλες όπου την επόμενη θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των μεταφορών ενώπιον της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου.



Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις Βρυξέλλες ο κ. Υπουργός θα έχει επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους.



Ο κ. Φλουρέντζου θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου.



16.  Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων

κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρουστην εκδήλωση για κοπή της βασιλόπιτας της

Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Κίνησης, στην Πάφο - 20.1.13

Μιλώντας σήμερα κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της «Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Κίνησης» που πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Πάφο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μεταξύ άλλων, είπε:



«Η απάνθρωπη παγκοσμιοποίηση, η άναρχη ανάπτυξη, η ασύδοτη επέλαση των αγορών και η συνακόλουθη οικονομική κρίση επιτείνουν τα φαινόμενα λεηλάτησης και καταστροφής του περιβάλλοντος.



Η απουσία ρυθμιστικών μηχανισμών και εποπτείας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η περιθωριοποίηση των δημοκρατικά νομιμοποιημένων εξουσιών από το χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης οδήγησαν και σε ασυδοσία εκμετάλλευσης και άπληστης ανάπτυξης εις βάρος του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα, ο εφιάλτης των κλιματικών αλλαγών που απειλούν τα θεμέλια της ζωής πάνω στον πλανήτη.



Ήλθε η ώρα για επαναφορά της δημοκρατίας, της πολιτικής των δημοκρατικά εκλεγμένων κοινοβουλίων και κυβερνήσεων στον χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης.



Ήλθε η ώρα τα αδίστακτα συμφέροντα των παγκόσμιων οικονομικών κύκλων και των χρηματαγορών να τεθούν κάτω από έλεγχο και εποπτεία. Με κανόνες και ρυθμιστικούς μηχανισμούς.



Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί και θα ανακοπεί ο εφιάλτης των κλιματικών αλλαγών. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η απειλή της περιβαλλοντικής καταστροφής και θα διαφυλαχθούν τα φυσικά θεμέλια της ζωής».



17.  Αντιπροσωπεία της Βουλής στις εργασίες της Συνόδου 2013 της ΚΣΣΕ - 18.1.13

Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων, αποτελούμενη από τους βουλευτές κα Στέλλα Κυριακίδου (επικεφαλής) και κ. Νίκο Νικολαϊδη αναχωρεί την Κυριακή, 20 Ιανουαρίου, για το Στρασβούργο, για να συμμετάσχει στις εργασίες του 1ου Μέρους της Συνόδου 2013 της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που θα διεξαχθούν από 21 μέχρι 25 Οκτωβρίου 2013. Την Αντιπροσωπεία συνοδεύει ο Ανώτερος Λειτουργός Διεθνών Σχέσεων κ. ΠανίκοςΠουργουρίδης.



Ανάμεσα στα θέματα που θα απασχολήσουν τη Συνέλευση είναι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και ο ρόλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, οι δραστηριότητες της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την ανοικοδόμηση και την ανάπτυξη, και η βιωσιμότητα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι δομικές ελλείψεις των κρατών μελών. Επίσης, η τροχοδρόμηση Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρωπίνων οργάνων, βιολογικών ιστών και κυττάρων και η ελευθερία των μέσων μαζικής επικοινωνίας στην Ευρώπη.

Τη Σύνοδο αναμένεται να προσφωνήσουν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Γεωργίας κ. MikhαilSaakashvili, ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Διεύρυνση και την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας κ. ŠtefanFüle και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ανδόρας κ. GilbertSaboyaSunye, ως εκπρόσωπο της Προεδρίας  της χώρας του στην Επιτροπή Υπουργών του Οργανισμού.



18.  Δραστηριότητες Κύπριων Ευρωβουλευτών –17.1.2013

Ακολουθεί το κείμενο ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ευρωβουλευτής κα. Αντιγόνη Παπαδοπούλου, με τίτλο «Χωρίς όρια η τουρκική προπαγάνδα για το μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα. Η Αντιγόνη Παπαδοπούλου καταγγέλλει νέες προσπάθειες εντυπωσιασμού με σαφείς πολιτικές επιδιώξεις από την λεγόμενη "Προεδρία της ΤΔΒΚ"» (17.1.2013).



Αντιγόνη Παπαδοπούλου

Προκλητική και καταδικαστέα θεωρεί η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ, Σ&Δ) χθεσινή ενέργεια της ούτω καλούμενης Τ/κ αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες να αποστείλει  μήνυμα  προς όλους τους Ευρωβουλευτές, συνοδευόμενο με επιστολή, εκφράζοντας την πρόθεση της  λεγόμενης  "Προεδρίας της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ("ΤΔΒΚ") να περισώσει το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα .



Στη συνοδευτική επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά, πως η Τ/κ πλευρά πιστεύει πως η αναστήλωση του μοναστηριού του Αποστόλου Ανδρέα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό για να αποφευχθεί η περαιτέρω επιδείνωση και καταστροφή. Σημειώνεται, επίσης, πως το ψευδοκράτος θα ενεργήσει στο πλαίσιο της Δικοινοτικής Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά και στη βάση του σχεδίου  που ετοίμασε το Πανεπιστήμιο Πατρών της Ελλάδας.



Στο επισυνημμένο δελτίο τύπου της ούτω καλούμενης "ΤΔΒΚ" γίνεται αναφορά στην πρόσφατη συνάντηση της Τεχνικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά της 8ης Ιανουαρίου 2013. Κατά την συνάντηση, εκπρόσωποι του ψευδοκράτους ενημέρωσαν την Ε/κ πλευρά και τα Η.Ε, ότι το παράνομο καθεστώς θα αναλάβει εξολοκλήρου τη χρηματοδότηση του έργου. Επισημαίνεται χαρακτηριστικά πως «το μνημείο δεν αποτελεί μόνο μέρος της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ψευδοκράτους αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας». Επίσης, το ψευδοκράτος καλεί όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια αφού «η χρηματοδότηση έπαψε να αποτελεί εμπόδιο και  οι εργασίες θα ξεκινήσουν  άμεσα».



Η κα Παπαδοπούλου καταγγέλλει πως πίσω από το δήθεν ενδιαφέρον της τουρκικής πλευράς για την πολιτιστική μας κληρονομία, κρύβεται η διαχρονική επιδίωξη της Άγκυρας για πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους και εδραίωση της αντίληψης για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο. Υπό το βάρος των νέων τουρκικών μεθοδεύσεων, η Ευρωβουλευτής απευθύνει έκκληση προς την εκτελεστική και νομοθετική εξουσία,  την Εκκλησία και προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα ώστε  να αντιληφθούν τις τουρκικές σκοπιμότητες και να αναλάβουν τις ευθύνες τους για αναστήλωση του μοναστηριού.



19.  Προεδρικές Εκλογές 2013 - Υποβολή υποψηφιοτήτων – Ετοιμασία ψηφοδελτίων - 18.1.13

Ο Γενικός Έφορος Προεδρικής Εκλογής ανακοινώνει ότι μετά την υποβολή των υποψηφιοτήτων για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και μετά την παρέλευση της προθεσμίας για τυχόν ενστάσεις, όλες οι υποψηφιότητες για εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι έγκυρες και οριστικές.



Η ψηφοφορία, κατόπιν τούτου, για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, θα διεξαχθεί την Κυριακή 17 Φεβρουαρίου, 2013.



Για τον σκοπό αυτό άρχισε ήδη η προετοιμασία για την εκτύπωση των ψηφοδελτίων.



Τα ονόματα των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια, σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία, θα είναι με την ακόλουθη οριζόντια σειρά, σε χωριστή αριθμημένη στήλη:



1.            Ιωάννου Λάκης



2.            Σταύρου Λουκάς



3.            Χαραλάμπους Γεώργιος



4.            Αντωνιάδου Κυριακού Πραξούλα



5.            Αναστασιάδης Νίκος



6.            Γρηγορίου Σόλων



7.            Ευστρατίου Ανδρέας



8.            Κυριάκου (Ούτοπος) Κώστας



9.            Λιλλήκας Γιώργος



10.         Μαλάς Σταύρος



11.         Στυλιανού Μακαρία – Άντρη





Στα ψηφοδέλτια θα περιλαμβάνονται και οι φωτογραφίες, ως επίσηςτα εμβλήματα που δήλωσαν οι υποψήφιοι.





Διευθύντρια