28/1/13

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ




ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ


ΑΡ. 19/13                                                                                   ΗΜΕΡ.: 28.01.13

1.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε τα διαπιστευτήρια πρεσβευτών των πιο κάτω χωρών:
Δημοκρατία της Κούβας
Δημοκρατία της Ιταλίας
Δημοκρατία της Κόστα Ρίκα
Δημοκρατία του Καζακστάν
Δημοκρατία της Αργεντινής
Βοσνίας Ερζεγοβίνης
Δημοκρατία της Κορέας
Δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ

Δημοκρατία της Κούβας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κούβας κ. AramisFuenteHernandez.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. FuenteHernandez ανέφερε ότι ο διορισμός του ως Πρέσβη στην Κύπρο αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία και μεγάλη ευθύνη που τον δεσμεύει ακόμη περισσότερο, όχι μόνο λόγω της σημασίας αυτής της χώρας και του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει σε διεθνές επίπεδο, αλλά πάνω απ’ όλα λόγω των στενών και ισχυρών δεσμών φιλίας, σεβασμού, αμοιβαίας στήριξης και αλληλεγγύης στους αγώνες των δύο λαών. Αυτό, συνέχισε, χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας για πάνω από 50 χρόνια, από τον Νοέμβριο του 1960, όταν οι δύο κυρίαρχες χώρες αποφάσισαν να εγκαθιδρύσουν διπλωματικές σχέσεις. Αναμφίβολα η ενδυνάμωση αυτών των δεσμών όπως και οι σχέσεις μεταξύ των λαών μας θα καθοδηγούν και θα ενισχύουν το έργο μου ως Πρέσβη στην Κύπρο.

Ο νέος Πρέσβης της Κούβας συνέχισε λέγοντας ότι η μακρά και πλούσια ιστορία αυτού του νησιού, το οποίο κατέχει μια στρατηγική θέση στη Μεσόγειο όπως η μικρή Κούβα κατέχει στην Καραϊβική, υπόκειται σε συγκρούσεις και συμφέροντα ξένων δυνάμεων εδώ και εκατοντάδες χρόνια και στην περίπτωση της Κύπρου χιλιάδες χρόνια. Ακόμη και σήμερα, είπε, αυτές οι δυνάμεις έχουν προσπαθήσει να θέσουν τα εδάφη μας υπό την κυριαρχία και τον έλεγχό τους, ενώ τόνισε ότι αυτά είναι ποταπά γεγονότα που ωστόσο κατέδειξαν τις πολιτικές και πατριωτικές ρίζες των λαών μας και την αποφασιστικότητά τους να αγωνιστούν για τη διατήρηση της ανεξαρτησίας και κυριαρχίας τους έχοντας ως συνέπεια πολλαπλές επιθέσεις, κατοχές και πολέμους που προκάλεσαν αμέτρητα κακά στον πληθυσμό, στην πολιτιστική κληρονομιά και οικονομική ανάπτυξη των χωρών μας.

Αναφερόμενος στα κοινά χαρακτηριστικά Κύπρου και Κούβας ο κ. Πρέσβης είπε ότι αποτελεί αξιοσημείωτη ιστορική σύμπτωση, η οποία υπερβαίνει τις διαφορές του χρόνου και της γεωγραφίας, το γεγονός ότι είναι και οι δύο μικρές χώρες, μαχητικές μεν αλλά που αγαπούν την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία. Είμαστε και οι δύο θύματα, υπογράμμισε, σε διαφορετικά πλάτη και γεωγραφικές συνθήκες, μεγάλων δυνάμεων που στόχο έχουν την επιβολή αποικιακών και κυριαρχικών καθεστώτων, αγνοώντας και περιφρονώντας την επιθυμία των λαών για ανεξαρτησία και δικαιοσύνη. Οι λαοί μας, πρόσθεσε, αποτελούν παραδείγματα του κοινού αγώνα για την επίτευξη ενός πιο δίκαιου και ενωμένου κόσμου και ως μέλη της Κινήματος των Αδεσμεύτων σύμφωνα με τα διδάγματα και τις αρχές του Προέδρου Φιντέλ Κάστρο και του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

Η Κούβα, υπογράμμισε ο νέος Πρέσβης, υποστήριξε και θα συνεχίσει να υποστηρίζει σθεναρά, ως ζήτημα αρχής, το δικαίωμα του κυπριακού λαού να έχει ένα κράτος που προωθεί τις αξίες της συμβίωσης και της ολοκλήρωσης και να εργάζεται για την επίτευξη ενός ειρηνικού μέλλοντος, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις, και με αυστηρή προσήλωση στην κυριαρχία και την ανεξαρτησία. Επανέλαβε, επίσης, την υποστήριξη της χώρας του στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου σύμφωνα με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας και την αλληλεγγύη της Κούβας προς τον λαό και την Κυβέρνηση της Κύπρου.

Ο κ. FuenteHernandez αναφέρθηκε, επίσης, στην ίδρυση πριν από περίπου ένα χρόνο της Κοινότητας Κρατών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (CELAC), η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της ηπείρου. Η υπεράσπιση των συμφερόντων των λαών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, χωρίς την παρουσία ξένων δυνάμεων, αποτελεί την πρόκληση που βρίσκεται ενώπιον αυτού του δυναμικού και καινοτόμου θεσμού.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κούβα τον Σεπτέμβριο του 2009, ο κ. FuenteHernandez είπε ότι αυτή άφησε βαθιές και ανεξίτηλες αναμνήσεις στο μυαλό των Αρχών και του κουβανικού λαού και αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία και για τον Πρόεδρο Χριστόφια και για τον Πρόεδρο RaulCastroRuz να εκφράσουν την ικανοποίησή τους για το καλό επίπεδο των σχέσεων, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν για την περαιτέρω ενδυνάμωσή του, ειδικά στον οικονομικό τομέα. Στην Κούβα, συνέχισε ο κ. Πρέσβης, σας θυμόμαστε με μεγάλο θαυμασμό για τη σαφήνεια και την τόλμη των προσεγγίσεων σας και με αγάπη για τη θέρμη και την ειλικρίνεια με την οποία εκφράσατε την αλληλεγγύη σας για τη χώρα μας όπως και για την απόρριψη εκ μέρους σας του χρηματοοικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού που επέβαλαν οι ΗΠΑ εδώ και 50 και πλέον χρόνια στον λαό μας και που ενισχύεται συστηματικά από τις έντεκα Κυβερνήσεις της χώρας αυτής, της οποίας οι πολιτικές απέτυχαν στην προσπάθειά τους να καταπνίξουν την επανάσταση και να γονατίσουν τον κουβανικό λαό μέσω της πείνας και της αρρώστιας. 

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση και ο ίδιος προσβλέπουν στη στενή συνεργασία μαζί του και ότι θα καταβάλουν προσπάθειες για να του προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του και στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δύο χωρών. Προσωπικά, ανέφερε, προσβλέπω στη στενή συνεργασία μας για την ενίσχυση των εξαίρετων σχέσεων που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες μας. Η Κύπρος και η Κούβα, πρόσθεσε, μοιράζονται ιστορικούς δεσμούς και κοινές αξίες, καθώς η Κούβα υπήρξε ένα από τα πρώτα κράτη που εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι χώρες μας μπορούν να κτίσουν σε αυτή τη βαθιά εδραιωμένη ιστορία και κοινούς αγώνες προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στους τομείς της υγείας, της ενέργειας και της εκπαίδευσης, είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Και πρόσθεσε: «Οι υποτροφίες που προσφέρονται από το Δασικό Κολέγιο Κύπρου και το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο Κύπρου σε Κουβανούς υπηκόους αποτελούν σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Επιπλέον, το άνοιγμα Πρεσβείας της Κύπρου στην Αβάνα το 2009 υπογραμμίζει τον ζήλο μας να επεκτείνουμε, να εμβαθύνουμε και να διευρύνουμε περαιτέρω τη διμερή μας συνεργασία».

Η Κύπρος, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, είναι ένθερμος υποστηρικτής των θέσεων της Κούβας, και μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ στηρίζει σταθερά το ψήφισμα του ΟΗΕ για την αναγκαιότητα άρσης του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που επιβάλλεται από τις ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα. Η Κύπρος υποστηρίζει επίσης, πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, την υπογραφή νέας διμερούς συμφωνίας μεταξύ ΕΕ – Κούβας και είναι έτοιμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις σχετικές διαπραγματεύσεις όταν αυτές αρχίσουν να διεξάγονται.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε, η Κύπρος είναι πρόθυμη να προσφέρει την υποστήριξή της στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Κούβας. Η συμμετοχή μας στη Συνάντηση Κορυφής ΕΕ – CELAC στο Σαντιάγο της Χιλής, τόνισε ο κ. Πρόεδρος, αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών μας για διεύρυνση αυτών των σχέσεων, ενώ ένα άλλο σημαντικό βήμα προς τον σκοπό αυτό θα είναι η έναρξη ισχύος της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ – Κεντρικής Αμερικής.

Δημοκρατία της Ιταλίας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. GuidoCerboni.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο νέος Πρέσβης της Ιταλίας αναφέρθηκε αρχικά στις ομοιότητες των δύο χωρών καθώς και στην ιστορία και τον πολιτισμό που τις συνδέουν ανά τους αιώνες και υπογράμμισε:  «Τα ωραία ψηφιδωτά της Πάφου, ο θαυμασμός του LeonardodaVinci για τα 'λευκαρίτικα' κεντήματα και η παρουσία αυτής της μορφής παραδοσιακής κυπριακής τέχνης στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου, καθώς και κάποιες ιταλικές λέξεις στη γλώσσα των Ελληνοκυπρίων αποτελούν λίγα μόνο παραδείγματα των πολλών πτυχών των βαθιά ριζωμένων κυπρο-ιταλικών δεσμών».

Ο κ. Πρέσβης έκανε επίσης αναφορά στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ιταλία τον Οκτώβριο του 2012 και την παρουσίαση της έκθεσης 'Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης' στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale, λέγοντας ότι αποτέλεσε σημαντική εξέλιξη για τις διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.  Επισήμανε επίσης ότι οι ιταλικές Αρχές έχουν εκτιμήσει πάρα πολύ τη δέσμευση προς τις ευρωπαϊκές αρχές, τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα της Κυπριακής Προεδρίας και συγχάρηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τα σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν προς όφελος όλων των κρατών μελών της ΕΕ σε οικονομικά και κοινωνικά δύσκολους καιρούς.

Η έκθεση στο Quirinale, πρόσθεσε, πρόσφερε στον ιταλικό λαό την ευκαιρία να εκτιμήσει τους πολιτιστικούς θησαυρούς της αρχαίας γης της Κύπρου και τον ρόλο της, μαζί με την Αθήνα και τη Ρώμη, ως λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Οι χώρες μας, είπε επίσης ο κ. Πρέσβης, δεν μοιράζονται μόνο ένα ένδοξο παρελθόν αλλά, ως μεσογειακά μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ένα δύσκολο παρόν και ένα μέλλον με προκλήσεις.  Στο πλαίσιο αυτό, είπε, μια πιο αποτελεσματική διαβούλευση και συντονισμός μεταξύ των χωρών μας και των άλλων μεσογειακών εταίρων της ΕΕ θα μπορούσε να διαδραματίσει θετικό ρόλο τόσο στην επίλυση κρίσιμων θεμάτων όπως η παράνομη μετανάστευση όσο και στην προώθηση διαπολιτιστικής κατανόησης περιφερειακής συνεργασίας, συμβάλλοντας έτσι στην ειρήνη και σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε επίπεδο ΕΕ, ενόψει και της Ιταλικής Προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα είναι μια από τις προτεραιότητες του κατά την αποστολή του στην Κύπρο.

Ο κ. Cerboni διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι είναι δεσμευμένος να προσφέρει την προσωπική του συμβολή για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.  Ιδιαίτερα ο τομέας της ενέργειας, είπε, προσφέρει νέες και ενδιαφέρουσες ευκαιρίες για συνεργασία, λαμβανομένου υπόψη του μεγάλου ενδιαφέροντος από μεγάλες ιταλικές εταιρείες για τα ευρήματα φυσικού αερίου στην ΑΟΖ της Κύπρου καθώς και για τις κυπριακές πρωτοβουλίες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Τόνισε επίσης ότι θα δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην προώθηση του ιταλικού πολιτισμού και της ιταλικής γλώσσας, ανταποκρινόμενος στο ενδιαφέρον πολλών Κυπρίων που πραγματικά αγαπούν την Ιταλία.

Όσον αφορά το Κυπριακό είπε ότι η Ιταλία το παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή και, από κοινού με την Κυβέρνηση της Λευκωσίας και τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες, θα συνεχίσει να υποστηρίζει όλες τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας θετικής και διαρκούς λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τις νόμιμες επιθυμίες του λαού της Κύπρου.  Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι σύντομα θα επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και θα οδηγήσουν σε μια οριστική συμφωνία για την επίλυση όλων των εκκρεμούντων προβλημάτων και την επανένωση του νησιού σε μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο κ. Πρόεδρος συνεχάρη θερμά τον κ. Cerboni  για τον διορισμό του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην εκτέλεση των σημαντικών του καθηκόντων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας αρχίζουν από το 30 π.Χ. όταν το νησί ήταν μέρος της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Τα Ρωμαϊκά μωσαϊκά και θέατρα, τα Ενετικά γεφύρια και τείχη, η Βασίλισσα Αικατερίνη Κορνάρο και ο ΜαρκαντώνιοςΒραγαδίνος αποτελούν σημαντικά ορόσημα και προσωπικότητες στην πλούσια ιστορία της Κύπρου, που αποδεικνύουν τους δεσμούς μεταξύ των χωρών μας.

Αναφερόμενος στο κοινό παρελθόν αλλά και παρόν που μοιράζονται η Κύπρος και η Ιταλία ως μεσογειακές χώρες, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι οι δύο λαοί έχουν για αιώνες αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις και σε μεγάλο βαθμό έχουν αναπτύξει παρόμοια ταυτότητα και κουλτούρα.

Οι ισχυροί φιλικοί μας δεσμοί, πρόσθεσε, αποδεικνύονται και από τους πολλούς νέους Κύπριους που σπουδάζουν την ιταλική γλώσσα και κουλτούρα, καθώς και από τον αυξανόμενο αριθμό τουριστών μεταξύ των δύο χωρών.

Περαιτέρω, αναφέρθηκε στις ουσιαστικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει η Κύπρος και η Ιταλία ως μεσογειακοί εταίροι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες, όπως είπε, αναμφίβολα αποτελούν μια στέρεα βάση πάνω στην οποία μπορούν να προωθήσουν ακόμη περισσότερο τη διμερή και περιφερειακή τους συνεργασία σε όλους τους τομείς, καθώς και στην ΕΕ και σε άλλα βήματα. «Στη διάρκεια αυτών των δύσκολων καιρών, της διένεξης και της οικονομικής αστάθειας στην ευαίσθητη περιοχή μας έχουμε κοινό καθήκον, μέσω διαλόγου και διαπολιτισμικής κατανόησης, να προωθήσουμε την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία για τη Μεσόγειο και τους ανθρώπους της», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι οι εξαίρετες διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών επαναβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Ρώμη, τον περασμένο Οκτώβριο, για να εγκαινιάσει, με τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο, την έκθεση «Κύπρος, νησί της Αφροδίτης», στο Προεδρικό Μέγαρο Quirinale. Στις συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο Ναπολιτάνο και τον Πρωθυπουργό Μόντι, πρόσθεσε, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ευρωπαϊκή ημερήσια διάταξη όπως η οικονομική κρίση, το Κυπριακό και περιφερειακά ζητήματα, και εξετάστηκαν τρόποι περαιτέρω προώθησης της καρποφόρας συνεργασίας μας, σε τομείς όπως το εμπόριο και η οικονομία.

Δημοκρατία της Κόστα Ρίκα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κόστα Ρίκα με έδρα το Τελ Αβίβ κ. RodrigoX. Carreras.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ. Carreras ανέφερε ότι η Κόστα Ρίκα είναι μια μικρή χώρα η οποία μοιράζεται μαζί με την Κύπρο την επιθυμία για ελευθερία, δημοκρατία και ευημερία των λαών μας.

Επιπρόσθετα ανέφερε ότι η Κόστα Ρίκα, όπως και η Κύπρος, ελκύει εκατομμύρια τουριστών από όλη την υφήλιο, αφού η ιστορία των δυο χωρών περιέχει στοιχεία τα οποία διαμόρφωσαν τη βάση του δυτικού πολιτισμού.

Πρόσθεσε ότι και οι δύο χώρες, αν και μικρές στο μέγεθος, κατάφεραν να διαμορφώσουν μια δυνατή εξωτερική πολιτική η οποία αποτελεί τη βάση για να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους αντίστοιχους περιφερειακούς τους θεσμούς. Ο Πρέσβης της Κόστα Ρίκα συγχάρηκε επίσης τον Πρόεδρο Χριστόφια για την εξαίρετη Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ που διεξήγαγε η Κύπρος, καθοδηγώντας την ΕΕ σε αυτούς τους γεμάτους προκλήσεις καιρούς για την Ένωση και για τα κράτη μέλη της.

Όσον αφορά στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών, ο κ. Πρέσβης είπε ότι μετά από 40 και πλέον χρόνια διπλωματικών σχέσεων ανατρέχει στην εποχή που η Κόστα Ρίκα είχε την Προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας το 1975, μια εποχή κατά την οποία ο Υπουργός Εξωτερικών της Κόστα Ρίκα κ. GonzaloFacio ανέλαβε τη δέσμευση για εξεύρεση τρόπων επίλυσης του θέματος της κατοχής εδάφους της Κύπρου. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, πρόσθεσε, ότι η χώρα μου θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για ειρηνική επανένωση της Κύπρου για το καλό του λαού της στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Αποδεχόμενος τα διαπιστευτηρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κύπρος ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της στην εμβάθυνση των σχέσεων της ΕΕ με την Κόστα Ρίκα. Προς τον σκοπό αυτό, είπε, αναμένουμε με αγωνία την ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Κεντρικής Αμερικής η οποία θα προσφέρει το ιδεώδες πλαίσιο για περαιτέρω εντατικοποίηση των σχέσεών μας σε διάφορους τομείς όπως το εμπόριο, η οικονομία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-CELAC, πρόσθεσε, που ξεκινά αύριο στο Σαντιάγο της Χιλής, προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για περαιτέρω προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Κόστα Ρίκα και η Κύπρος ως ενεργό κράτος μέλος της ΕΕ προσβλέπει προς αυτή την ενισχυμένη συνεργασία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά προσβλέπει στη συνεργασία για περαιτέρω διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών όχι μόνο σε διμερές επίπεδο αλλά και σε διεθνή φόρα και προς τον σκοπό αυτό εξέφρασε την ικανοποίηση της Κυβέρνησής του για τη σύσταση Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας στην Κύπρο και στην Κόστα Ρίκα, γεγονός το οποίο δεικνύει ξεκάθαρα την προθυμία και επιθυμία των δύο χωρών για εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. 

4.  Δημοκρατία του Καζακστάν
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της  Δημοκρατίας του Καζακστάν, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. BolatNurgaliyev.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο κ.
Nurgaliyev αναφέρθηκε στις σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Καζακστάν, σημειώνοντας ότι τον περασμένο χρόνο συμπληρώθηκαν 20 χρόνια από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Όπως οι δύο Πρόεδροι των δύο χωρών υπογράμμισαν στα μηνύματα τους, πρόσθεσε, τα θεμέλια που τέθηκαν πριν δύο δεκαετίες λειτούργησαν ως στέρεη βάση για φιλία και καρποφόρα συνεργασία σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Προκαλεί μεγάλη ικανοποίηση, πρόσθεσε ο κ. Πρέσβης, το γεγονός ότι από την αρχή η Κύπρος υποστήριξε σθεναρά την εδραίωση της πολιτικής ανεξαρτησίας του Καζακστάν, τον οικονομικό εκσυγχρονισμό και την κοινωνική μεταμόρφωση της.

Αναφερόμενος στη διεθνή δραστηριότητα του Καζακστάν ο κ. Πρέσβης σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του ήταν  η πρώτη από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης που προήδρευσε του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) το 2010 και φιλοξένησε συνέδριο του ΟΑΣΕ στην Αστάνα, και ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξη της στη διάρκεια της προεδρίας του ΟΑΣΕ.       

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο κ. Nurgaliyev είπε ότι το Καζακστάν σέβεται πλήρως την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και υποστηρίζει μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση του διεθνούς δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.  Εκφράζουμε την ελπίδα, πρόσθεσε, ότι η επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος θα δώσει ώθηση στην ειρηνική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων της Κύπρου σε πλήρη ασφάλεια.

Περαιτέρω, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι διμερείς σχέσεις θα διευρυνθούν και θα εμβαθυνθούν σε πολλά επίπεδα. Ο κ. Πρέσβης σημείωσε ότι οι δεσμοί μεταξύ Καζακστάν και Κύπρου είναι ισοζυγισμένοι και θετικοί, όπως υπογραμμίστηκε στην ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ των ηγετών των δύο χωρών καθώς και στη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κοζάκου-Μαρκουλλή στο Καζακστάν τον περασμένο Απρίλιο.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο σημαντικό και υπεύθυνο έργο του νέου Πρέσβη το οποίο, όπως είπε, αποσκοπεί στην επίτευξη μεγαλύτερης αμοιβαίας κατανόησης και στο να δώσει νέα ώθηση στη συνολική ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών.  Παράλληλα, διαβεβαίωσε τον κ. Nurgaliyev ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα του παρέχουν απεριόριστη υποστήριξη κατά τη θητεία του.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Τα στέρεα θεμέλια της σχέσης των δύο χωρών και η αμοιβαία δέσμευση για βελτίωση τους μέσω της διεύρυνσης των τομέων συνεργασίας και της εμβάθυνσης των ήδη υπαρχόντων φαίνονται από την επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών δρος Ερατούς Κόζακου-Μαρκουλλή στο Καζακστάν τον Απρίλιο του 2012 για πολιτικές διαβουλεύσεις.  Αυτή δεν ήταν μόνο η πρώτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στη χώρα σας αλλά συνέπιπτε και με την ημερομηνία της 20ής επετείου από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων των χωρών μας».

Η Υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των δύο Υπουργείων Εξωτερικών όπως και το Μνημόνιο ανάμεσα στα αντίστοιχα Υπουργεία Παιδείας για επιστημονική και τεχνική συνεργασία, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχουν δημιουργήσει ένα διευρυμένο πλαίσιο συνεργασίας για πολιτικό διάλογο και για διμερείς συμβατικές σχέσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι προς αμοιβαίο όφελος οι τρέχουσες προσπάθειες μας πρέπει να επικεντρωθούν στην περαιτέρω ενίσχυση του ευρύτερου πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Εν προκειμένω, είπε, η συνομολόγηση και η υπογραφή των υπό διαπραγμάτευση συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, της γεωργίας, της τυποποίησης και της επανεισδοχής αναμφίβολα θα δώσουν θετική ώθηση στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Πρόσθεσε επίσης ότι υπάρχουν τεράστιες και ανεκμετάλλευτες δυνατότητες στους τομείς των επιχειρήσεων, του εμπορίου, της οικονομίας και των επενδύσεων και ότι η συνομολόγηση μιας συμφωνίας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας θα είναι επωφελής για την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δυο χωρών.

Ανέφερε επίσης ότι ο λαός του Καζακστάν μπορεί να είναι περήφανος για το γεγονός ότι η χώρα του μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα έχει επιτύχει αξιοσημείωτη πρόοδο τόσο στο οικονομικό όσο και στο κοινωνικό επίπεδο.

Δεν αποτελεί έκπληξη, είπε, το γεγονός ότι οι χώρες μας έχουν αναπτύξει διάλογο και ουσιώδη  συνεργασία σε θέματα διεθνών σχέσεων. Ελπίζουμε, ανέφερε, αυτή η συνεργασία να αναπτυχθεί περαιτέρω, βασιζόμενη στις αξίες της δικαιοσύνης και της ειρήνης του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και της προστασίας και προαγωγής των οικονομικών αρχών και αξιών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι αναγνωρίζουμε και εκτιμούμε τη βασισμένη σε αρχές στάση της Δημοκρατίας του Καζακστάν όσον αφορά την προστασία της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και την υποστήριξη στις προσπάθειες μας για επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, βασισμένης στο διεθνές δίκαιο, στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι εξελίξεις στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης συνεχίζουν να μας προκαλούν ανησυχία. Έτσι η Κύπρος εκτιμά τη συνεργασία φιλικών χώρων στον Οργανισμό για αποθάρρυνση πολιτικών αντιπαραγωγικών ως προς τις προοπτικές για συμφωνημένη λύση στο Κυπριακό.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, το Καζακστάν μπορεί να βασίζεται σε μια φιλική χώρα η οποία θα αποσκοπεί στο να συμβάλει θετικά στην εμβάθυνση των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ και στην εφαρμογή της Στρατηγικής για την Κεντρική Ασία στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος όπως είναι η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της οικονομίας, του τουρισμού και της ασφάλειας.

Δημοκρατία της Αργεντινής
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Δημοκρατίας της Αργεντινής, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. CarlosFaustinoGarcia.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του, ο νέος Πρέσβης της Αργεντινής ανέφερε ότι οι διμερείς σχέσεις υπήρξαν παραδοσιακά εξαίρετες, διακρινόμενες από ένα πνεύμα φιλίας και συνεργασίας προς αμοιβαίο όφελος.  Φέτος, συνέχισε ο κ. Garcia, εορτάζουμε τα 45χρονα από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων, μια περίοδος κατά την οποία επιβεβαιώθηκε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται δημοκρατικές αξίες και αρχές για υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμό προς τη δικαιοσύνη και τις πολιτικές ελευθερίες.

Ο κ. Πρέσβης υπογράμμισε ότι η Δημοκρατία της Αργεντινής συνεχίζει να υποστηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στο πλαίσιο των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, και σε αυτό το πλαίσιο είναι που η Αργεντινή συμμετέχει από το 1994 στην Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, την UNFICYP.  Κατά την περίοδο αυτή, πρόσθεσε, περισσότεροι από 12.000 Αργεντινοί στρατιώτες υπηρέτησαν στην Κύπρο ενώ επί του παρόντος βρίσκονται στην Κύπρο 295 στρατιώτες. Πρόσθεσε επίσης ότι δύο επιφανείς Αργεντινοί πολίτες υπηρέτησαν ως Ειδικοί Αντιπρόσωποι του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο και ότι η UNFICYPεδιοικείτο δύο φορές από ανώτατους Αργεντινούς αξιωματούχους.  Η μακρά συμμετοχή της Αργεντινής στην UNFICYP, είπε, είναι αδιάψευστη απόδειξη της δέσμευσης τόσο προς την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και προς τους σκοπούς και αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών για διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και για ειρηνική επίλυση των διαφορών. 
Ο κ. Garcia εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της χώρας του για την υποστήριξη της Κύπρου στη διεκδίκηση της Δημοκρατίας της Αργεντινής όσον αφορά τα νησιά Malvinas, SouthGeorgia και SouthSandwich και τις γύρω θαλάσσιες περιοχές, στο πνεύμα της επίλυσης της διένεξης στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και τα Ψηφίσματα της Ειδικής Επιτροπής για θέματα Αποαποικιοποίησης για το θέμα, προτρέποντας τα μέρη να διαπραγματευθούν το θέμα διμερώς. 

Τέλος, ο κ. Πρέσβης ανέφερε ότι η Αργεντινή προτίθεται να αυξήσει και να εμβαθύνει τις εξαίρετες σχέσεις που έχει με την Κύπρο και προς αυτό τον σκοπό αποφασίστηκε να ιδρυθεί Γενικό Προξενείο της Αργεντινής, διαπιστευμένο στην Κυπριακή Δημοκρατία.  Ανέφερε, επίσης, ότι πριν λίγους μήνες ιδρύθηκε Πολιτικό Τμήμα στην Πρεσβεία της Αργεντινής και ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των διπλωματικών αξιωματούχων.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στις φιλικές και εγκάρδιες σχέσεις Κύπρου και Αργεντινής, σημειώνοντας  ότι το Μνημόνιο Συναντίληψης που υπογράφηκε μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών το 2010 αποδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης των διμερών σχέσεων. Αυτό το Μνημόνιο, πρόσθεσε, σηματοδοτεί μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών την οποία, όπως είπε, είμαστε πολύ πρόθυμοι να εξετάσουμε προς αμοιβαίο όφελος.

Οι φιλικές σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντανακλώνται, μεταξύ άλλων, στη μακρόχρονη συμμετοχή της Αργεντινής στην UNFICYP και εξέφρασε γι’ αυτό την ειλικρινή ευγνωμοσύνη του προς την Κυβέρνηση της Αργεντινής.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαβεβαίωσε τον κ. Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση του θα εργαστεί στενά μαζί του, ώστε να ερευνηθούν νέοι τομείς συνεργασίας, αλλά και να εμβαθυνθούν και ενισχυθούν οι υφιστάμενοι.




Βοσνία Ερζεγοβίνη
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του νέου Πρέσβη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, με έδρα το Τελ Αβίβ, κ. BrankoKesić.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Kesić διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές της Προεδρίας και του λαού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης.

Ο κ. Πρέσβης ακολούθως συγχάρηκε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη σημαντική συμβολή και επιτυχία της κατά την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2012.  Ευχαρίστησε επίσης για την υποστήριξη που παρέχει η Κύπρος στη χώρα του στην πορεία της για ένταξη στην ΕΕ και εξέφρασε ευχαρίστηση που η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επισκέφθηκε τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη κατά την Κυπριακή Προεδρία.

Για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, είπε ο κ. Πρέσβης, απόλυτη προτεραιότητα είναι η εντατικοποίηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Για να ισχύσει η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, πρόσθεσε, είναι απαραίτητο να ικανοποιείται ακόμη μια προϋπόθεση, για την οποία οι κύριες πολιτικές δυνάμεις προωθούν ένα ανοικτό διάλογο, και είμαι βέβαιος ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο για επίτευξη αυτού του στόχου.  Αυτό θα δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την υποβολή υποψηφιότητας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης για έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.

Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών ο κ. Πρέσβης είπε ότι προτίθεται να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία σε όλους τους τομείς, όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση και η επιστήμη και να εδραιώσει τις διμερείς σχέσεις, με σκοπό την προώθηση των κοινών συμφερόντων. Η Βοσνία και Ερζεγοβίνη και η Κύπρος, πρόσθεσε, είναι και οι δύο ευρωπαϊκές χώρες και μοιράζονται τις ίδιες αξίες και αρχές της ελευθερίας και δημοκρατίας.

 Όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Πρέσβης είπε:  «Η χώρα μου θλίβεται που παραμένει άλυτο μετά από δεκαετίες προσπαθειών. Η θέση μας ήταν πάντα υπέρ της επανένωσης, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και της επίτευξης μιας ειρηνικής και διαρκούς λύσης βασισμένης σε όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ».

Απαντώντας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τον νέο Πρέσβη ότι η Κυβέρνηση και ο λαός της Κύπρου θα του παρέχουν κάθε δυνατή βοήθεια στην εκτέλεση των καθηκόντων του και ότι προσβλέπει στη συνεργασία τους για την περαιτέρω εμβάθυνση των διαχρονικά εξαίρετων διμερών σχέσεων των δύο χωρών.  Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο εδώ και χρόνια, είναι ουσιώδες όμως να κάνουμε περισσότερα βήματα για ενίσχυση αυτών των σχέσεων και να εξερευνήσουμε νέους τομείς συνεργασίας.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η Κύπρος υποστηρίζει τη διεύρυνση της ΕΕ και επομένως υποστηρίζει την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων, περιλαμβανομένης και της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης. Κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, η Κύπρος έθεσε το χαρτοφυλάκιο της διεύρυνσης στην κορυφή της ατζέντας της και έκανε συγκεκριμένα βήματα προς την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης υποψήφιων χωρών, κάτι που η Κύπρος παραμένει δεσμευμένη να διατηρήσει. Συνεπώς, πρόσθεσε, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε την πλήρη υποστήριξη μας στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και πιστεύουμε ότι η χώρα σας θα κάνει τα αναγκαία βήματα προς επίτευξη αυτού του στόχου, όπως σημειώθηκε ρητά στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, τα οποία εξέφραζαν την κατηγορηματική υποστήριξη του Συμβουλίου προς την ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης ενώ επανέλαβαν τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ως θέμα προτεραιότητας. 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Κυβέρνησης για την πολύτιμη υποστήριξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών προς την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα στη βάση των Ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.  Δυστυχώς, είπε, οι εξελίξεις εντός του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) συνεχίζουν να προκαλούν ανησυχία και έτσι η Κύπρος εκτιμά τη συνεργασία φιλικών χωρών εντός του ΟΙΔ για αποθάρρυνση πολιτικών που είναι αντιπαραγωγικές προς τις προοπτικές για μια συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα.

Δημοκρατία της Κορέας
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια του Πρέσβη της Δημοκρατίας της Κορέας, με έδρα την Αθήνα, κ. Gil-sοuShin.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια του ο κ. Shin ανέφερε ότι υπάρχει σημαντική ανάπτυξη στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία μεταξύ της Δημοκρατίας της Κορέας και της Κυπριακής Δημοκρατίας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και του πολιτισμού και σημείωσε ότι οι δύο χώρες διατηρούν εξαίρετες σχέσεις στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς.  Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση του προς την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την  υποστήριξη της υποψηφιότητας της Δημοκρατίας της Κορέας ως μη-μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την περίοδο 2013-2014 και τόνισε ότι η Δημοκρατία της Κορέας εξελέγη μέλος χάρις στην πολύτιμη υποστήριξη της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.  Ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είπε ο κ. Πρέσβης, η Δημοκρατία της Κορέας θα στηρίξει τις προσπάθειες της Κύπρου για επίτευξη, μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης, μιας συνολικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα βασισμένης στα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Ο νέος Πρέσβης της Κορέας εξέφρασε την ελπίδα ότι όσον αφορά τον τομέα της οικονομίας η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη ναυπηγία και ναυτιλία θα ενδυναμωθεί περαιτέρω και ότι η Κυβέρνηση της Κύπρου θα παρέχει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για τις κορεατικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά στην Κύπρο. Τόνισε επίσης ότι είναι ενθαρρυντικό το ότι η Κορέα συμμετέχει στο έργο για την ανάπτυξη των φυσικών πηγών ενέργειας στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι παρόλο που η Κύπρος και η Κορέα βρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά η μια από την άλλη, είναι και οι δυο περήφανες για τον πολιτισμό τους και τα πολιτιστικά τους επιτεύγματα τα οποία, όπως είπε, ο χρόνος δεν κατάφερε να αλλοιώσει.
Η χώρα σας, πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατέχει μια εξέχουσα θέση στην Ασία, όπως επίσης και στο παγκόσμιο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό. Η ιδιότητα του μέλους πολλών διεθνών οργανισμών, όπως οι G20, και τώρα του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αποδεικνύει το κύρος της Δημοκρατίας της Κορέας. Επιπλέον, είπε, η μοναδική σχέση της Κορέας με την Ευρωπαϊκή Ένωση προσθέτει σημαντικά σε αυτή τη διάσταση και αναμένεται από αυτή να εργαστεί για τη διατήρηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας στην Ασία και στον κόσμο γενικά.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε επίσης ότι οι διμερείς σχέσεις βασίζονται σε γερά θεμέλια, ωστόσο υπάρχει ακόμη περιθώριο για περαιτέρω ενδυνάμωση τους, ιδιαίτερα στον οικονομικό και εμπορικό τομέα. Μπορούν, είπε, να υπογραφούν διμερείς συμφωνίες όπως, μεταξύ άλλων, Μνημόνιο Συναντίληψης για Διμερείς Πολιτικές Διαβουλεύσεις, Συνθήκη για Αποφυγή Διπλής Φορολογίας, καθώς και Τουριστική και Πολιτιστική Συμφωνία.  Πρόσθεσε επίσης ότι πολλά μπορούν να επιτευχθούν μέσω επιστημονικών και πολιτιστικών ανταλλαγών. Ήρθε η στιγμή, είπε, να φέρουμε την Κύπρο πιο κοντά στην Ανατολική Ασία και την Ανατολική Ασία πιο κοντά στην Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι ως Κύπριος κατανοεί την ανάγκη για συμφιλίωση και επανένωση, κάτι που ο λαός της Κορέας αξίζει.  Προσβλέπουμε και εμείς στην απομάκρυνση των πυρηνικών όπλων από όλη τη χερσόνησο, είπε, υπογραμμίζοντας ότι η Δημοκρατία της Κορέας δεν χρειάζεται άλλες αναμετρήσεις αφού η αντιπαράθεση από μια τεχνητή διαίρεση είναι ήδη από μόνη της μεγάλο κακό.

8.  Δημοκρατία του Ελ Σαλβαδόρ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας δέχθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής, στο Προεδρικό Μέγαρο, τα διαπιστευτήρια της νέας Πρέσβειρας της Δημοκρατίας του Ελ Σαλβαδόρ, με έδρα τη Ρώμη, καςAídaLuzSantosdeEscobar.

Επιδίδοντας τα διαπιστευτήρια της, η κα Πρέσβης αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις των δύο χωρών από το 1999 και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συνεχιστεί η ενίσχυση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας καθώς και την επιθυμία της Κυβέρνησης της χώρας για ανάπτυξη των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων των δύο χωρών.

Η κα Πρέσβης είπε επίσης ότι το Ελ Σαλβαδόρ  επιδιώκει καλές σχέσεις με όλες τις χώρες του κόσμου, ενώ προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι η προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.  Ο λαός του Ελ Σαλβαδόρ, πρόσθεσε, έχει υποφέρει πολύ από κοινωνικά προβλήματα και από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενη στο κυπριακό πρόβλημα η κα Πρέσβης είπε:  «Το Ελ Σαλβαδόρ είναι μια χώρα που αγωνίζεται για την επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης  και, στη βάση της δικής του ιστορικής εμπειρίας, υποστηρίζει και προωθεί τον διάλογο και τη διαπραγμάτευση ως τον ιδεώδη μηχανισμό για την επίλυση διαφορών, τηρώντας πάντοτε τον απαραίτητο σεβασμό στις βασικές αρχές της διεθνούς συνύπαρξης. Στο πλαίσιο αυτό, το Ελ Σαλβαδόρ δίδει την προσήκουσα  προσοχή στην κατάσταση στην Κύπρο και υποστηρίζει τις προσπάθειες  της διεθνούς κοινότητας και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση λύσης.

Ενδεικτική του ενδιαφέροντός μας είναι η συμμετοχή αξιωματικών της Εθνικής  Πολιτικής Αστυνομίας  της  χώρας μας στις επιχειρήσεις της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση της ειρήνης στην Κύπρο».
Η κα Πρέσβειρα αναφέρθηκε ακολούθως στην ιστορία του Ελ Σαλβαδόρ καθώς και στην πολιτική και κοινωνικοοικονομική κατάσταση στη χώρα της.

Καταλήγοντας, διαβίβασε την επιθυμία της Κυβέρνησης της χώρας της για συνέχιση της διεύρυνσης των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων και των σχέσεων συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι προσβλέπει στη συνεργασία του με τη νέα Πρέσβειρα για ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων καθώς και της  συνεργασίας τους σε διεθνή φόρα.   Το πρόσφατο Μνημόνιο Συναντίληψης (2009) για διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των αντίστοιχων Υπουργείων Εξωτερικών, πρόσθεσε, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα για επιτυχή εκπλήρωση του στόχου αυτού.

Ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνέχισε, η Κύπρος είναι έτοιμη να προσφέρει την υποστήριξή της στην εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Ελ Σαλβαδόρ. Η συμμετοχή μας στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-CELAC στο Σαντιάγο της Χιλής, τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, αποτελεί επιβεβαίωση των προσπαθειών μας για ενίσχυση των σχέσεων μας ενώ ακόμη ένα σημαντικό βήμα προς αυτό τον σκοπό θα είναι η ενεργοποίηση της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Κεντρικής Αμερικής.

Αναφερόμενος στο κυπριακό πρόβλημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: «Η λύση του κυπριακού προβλήματος, με επανένωση της χώρας μας και τερματισμό της τουρκικής κατοχής και του παράνομου εποικισμού, ήταν πρωταρχικός στόχος της Προεδρίας μας. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που αμέσως μετά την εκλογή μου ανέλαβα πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να βρεθεί λύση το συντομότερο δυνατό. 

Δυστυχώς, οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των ηγετών της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2008 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, δεν έφεραν τα αποτελέσματα που αναμέναμε. Στόχος μας, σε μια διαδικασία κυπριακής ιδιοκτησίας και κυπριακής καθοδήγησης, ήταν η επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη συμφωνημένη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Για ένα κράτος, με μία αδιαίρετη κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία υπηκοότητα. 

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. MehmetAliTalat επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις, παρά τις δυσκολίες. Όμως, από τον Μάιο του 2010, όταν ο δρDervisEroglu ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, η πρόοδος έχει σταματήσει. Η νέα τουρκοκυπριακή ηγεσία δεν τίμησε τη συμφωνημένη βάση των συνομιλιών και έχει υπαναχωρήσει από τις συγκλίσεις που επιτεύχθηκαν με τον κ. Talat.  Υπήρξε μία σοβαρή οπισθοδρόμηση στις διαπραγματεύσεις, που κλιμακώθηκε με την απόφαση του κ. Eroglu να φύγει από τις συνομιλίες στις 29 Μαρτίου 2012, κηρύσσοντας μονομερώς τη συνάντηση εκείνης της ημέρας ως την τελευταία. Από τότε οι συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών έχουν σταματήσει.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία έχουν αρχίσει απειλές κατά της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη. Αυτές οι απειλές συνοδεύονταν με προσπάθειες για αναβάθμιση της παράνομης οντότητας της λεγόμενης «ΤΔΒΚ» και προώθηση λύσης δύο κρατών. 

Τέτοιες πράξεις συνιστούν απειλή όχι μόνο κατά της Κύπρου αλλά και κατά της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας. Επαναλαμβάνω ακόμη μια φορά την ισχυρή πεποίθηση μου ότι η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων μπορεί να συμβάλει στην ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ θα είναι επίσης επωφελής και για τις δύο κοινότητες της Κύπρου στο πλαίσιο μιας λύσης του κυπριακού προβλήματος.

Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να διασφαλίζει ένα μέλλον ειρήνης και ευημερίας για όλους τους Κυπρίους. Ο δρόμος προς τα εμπρός βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τη συμφωνημένη βάση. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο και οι δύο πλευρές πρέπει να εκπληρώσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο. 

Τον Ιούλιο του 2012 η Κύπρος ανέλαβε για πρώτη φορά την εξάμηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Η Προεδρία έχει αποδειχθεί τόσο πρόκληση όσο και ευκαιρία. Έχουμε εργαστεί επίμονα και ακούραστα για να υπηρετήσουμε τους κοινούς ευρωπαϊκούς στόχους μέσα σε ένα κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις δεδομένης της άνευ προηγουμένου κρίσης που έπληξε την ΕΕ και ιδιαίτερα την ευρωζώνη. Είμαστε ικανοποιημένοι με όσα η Κύπρος κατόρθωσε να προσφέρει και ευχαριστημένοι  που οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από όλους τους εταίρους, οι οποίοι μας συγχάρηκαν για την επιτυχημένη Προεδρία. Με στόχο να εργαστούμε για μια Καλύτερη Ευρώπη, πιο κοντά στους πολίτες και στον κόσμο, έχουμε καταβάλει κάθε προσπάθεια να λειτουργήσουμε ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής ώστε να ικανοποιήσουμε τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών κοινωνιών για οικονομική ανάπτυξη, σταθερότητα και κοινωνική συνοχή και να θέσουμε γερά θεμέλια που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μελλοντικές προκλήσεις».

Στην τελετή των διαπιστευτηρίων παρέστησαν o Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Οικονομικών κ. Βάσος Σιαρλή και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Μενέλαος Μενελάου.

2.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει στη Σερβία - 27.1.13
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας μεταβαίνει στις 29 Ιανουαρίου στο Βελιγράδιόπου θα προεδρεύσει Διακυβερνητικής Συνόδου μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος θα συνοδεύεται από την Υπουργό Εξωτερικών κα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Λουκά Λουκά, τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιο Φλουρέντζο, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργο Γεωργίου, θα έχει την Τετάρτη συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του κ. ΤόμισλαβΝίκολιτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή όπου ο Πρόεδρος της Σερβίας θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. ΊβικαΝτάτσιτς και θα ακολουθήσει συνάντηση της Ολομέλειας της Διακυβερνητικής Συνόδου με τη συμμετοχή Υπουργών των Κυβερνήσεων των δύο χωρών. Ακολούθως θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Σερβίας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια, οι Κύπριοι Υπουργοί θα έχουν συναντήσεις με τους Σέρβους ομολόγους τους.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η συνοδεία του επιστρέφουν στην Κύπρο στις 31 Ιανουαρίου.

3.  Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίαςκ. Δημήτρη Χριστόφια στην παρουσίαση του βιβλίουτης κοινότητας ΠραστειούΚελλακίου με τίτλο«ΠραστειόΚελλακίου - Ιστορία, Πολιτισμός και Παραδόσεις» - 27.1.13
Είναι με μεγάλη χαρά που αποδέχθηκα την πρόσκληση σας να παρευρεθώ και να χαιρετίσω την παρουσίαση του βιβλίου της κοινότητας ΠραστειούΚελλακίου. Μου δίνει ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι μαζί σας με κάθε ευκαιρία που μας δίνεται, γιατί η ζεστασιά και η αγάπη του κόσμου της περιοχής προσφέρει δύναμη και αντοχές σε τούτες τις δύσκολες ώρες για την πατρίδα μας.

Οι κοινότητες της περιοχής πάντα αποτελούσαν φιλοπρόοδο κομμάτι του κυπριακού λαού. Είχαν και έχουν πάντοτε αισθήματα έντονου πατριωτισμού τόσο για τη δική τους κοινότητα όσο και την Κύπρο μας γενικότερα. Διαφυλάττουν με επιμονή και αφοσίωση την ιστορία, τις παραδόσεις, τα έθιμα και τις συνήθειες οι οποίες διαμορφώθηκαν στη γη των πατέρων τους.

Το βιβλίο που παρουσιάζει σήμερα η κοινότητα αποτελεί μέρος αυτής της γενικότερης προσπάθειας. Αποτελεί κληρονομιά για τους νεότερους Πραστίτες αλλά και σημαντική συμβολή στη λαογραφία και πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας.  Ιδιαίτερα αξιόλογο υλικό έχει μαζευτεί, αξιολογηθεί και χρησιμοποιηθεί από τον συγγραφέα του βιβλίου Γιώργο Σοφοκλέους. Το υλικό αυτό περιλαμβάνει ιστορίες παρμένες από αφηγήσεις και προσωπικές συνεντεύξεις ανθρώπων της κοινότητας αλλά και επισκεπτών. Περιλαμβάνει επίσης πολλά ενδιαφέροντα ντοκουμέντα, όπως φωτογραφίες, ενεχυροδανειστήρια, προικοσύμφωνα και αλλά έγγραφα παλαιότερων εποχών.

Ο Γιώργος Σοφοκλέους έχει να επιδείξει μια πολύχρονη παρουσία στον τομέα της λαογραφίας. Έχει επίσης συγγράψει αρκετά θεατρικά και μονόπρακτα, καθώς και λαογραφικά χοροδράματα, τα οποία έχουν ανεβαστεί κατά καιρούς από διάφορους πολιτιστικούς ομίλους, θεατρικές ομάδες και χορευτικά συγκροτήματα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να συγχαρώ τον φίλο Γιώργο Σοφοκλέους για το έργο αυτό. Συγχαίρω ιδιαίτερα την κοινότητα Πραστειού που παρά το μικρό πληθυσμιακά μέγεθος της αναλαμβάνει τέτοιες πρωτοβουλίες που συνεισφέρουν τα μέγιστα στην πολιτιστική μας κληρονομιά. Η κοινότητα με την πρωτοβουλία της αυτή βοηθά να κρατηθεί ζωντανή η συνείδηση, η κουλτούρα και οι παραδόσεις του τόπου μας.

Παρά τις δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει η κοινότητα σας μέσα στο πλαίσιο της αγροτικής οικονομίας του τόπου, κατάφερε να επιβιώσει διά μέσου των χρόνων. Το βιβλίο που παρουσιάζουμε σήμερα πραγματεύεται ανάμεσα σε πολλά άλλα το ιστορικό των πληθυσμιακών μεταβολών της κοινότητας. Οι επίσημες καταγραφές πληθυσμού από το 1881 μέχρι το 2001, καταδεικνύουν ότι το Πραστειό ήταν πάντα ένα σχετικά μικρό χωριό. Οι συχνές πληθυσμιακές αυξομειώσεις της κοινότητας αντανακλούν διά μέσου των χρόνων την οικονομική και πολιτική κατάσταση στο νησί μας. Οι αυξομειώσεις αυτές σταματούν οριστικά και από το 1960 παρατηρείται συνεχής μείωση μέχρι και το 2001 όταν η κοινότητα μετρά μόλις 98 άτομα.

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται ενδιαφέρουσες εξιστορήσεις από τους γηραιότερους του χωριού που με χιούμορ και παραστατικότητα περιγράφουν τις δυσκολίες της ζωής των πρωτινών. Περιγράφονται με παραστατικότητα παραδοσιακές τεχνοτροπίες για την παρασκευή και διατήρηση της γεωργικής παραγωγής στην κοινότητα.

Είναι ευτύχημα που τα τελευταία χρόνια με τις φιλοπρόοδες προσπάθειες του Κοινοτικού Συμβουλίου αυτή η αρνητική πορεία ανακόπτεται. Το χωριό ανασυντάσσει τις δυνάμεις του και μέσα από μια σειρά στοχευμένων ενεργειών προσπαθεί να ανακάμψει και να ορθοποδήσει.

Φίλες και φίλοι,

Η διατήρηση της ιστορίας, του πολιτισμού μας και της πολιτιστικής μας παράδοσης αποτέλεσε το δικό μας όραμα κατά τη διάρκεια αυτής της διακυβέρνησης. Γι’ αυτό τον λόγο είχαμε θέσει εξαρχής τον πολιτισμό υψηλά στις προτεραιότητες μας. Ο πολιτιστικός σχεδιασμός με στόχο την υπεράσπιση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και παράδοσης μας, και η ανάδειξη των πανανθρώπινων αρχών και αξιών αποτελεί βασικό συστατικό της επιβίωσης του λαού μας.

Ο πολιτισμός είναι παράθυρο ελπίδας και πηγή αισιοδοξίας για τον λαό μας, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ο πολιτισμός διαμορφώνει συνειδήσεις και ενώνει. Ενώνει τους ανθρώπους μέσα από τη διαφορετικότητά τους. Ο κυπριακός λαός με ενότητα μπορεί να πετύχει την επανένωση του τόπου του και την επιβίωσή του.

Φίλες και φίλοι,

Είχα πάντοτε ως αρχή μου ότι ο κάθε πολίτης, ανεξάρτητα από το ποια θέση κατέχει στην κοινωνική και πολιτειακή ιεραρχία, οφείλει να συνεισφέρει και να τιμά ιδιαίτερα το κοινωνικό περιβάλλον, στο οποίο δραστηριοποιείται και χαίρεται το δώρο της ζωής. Είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που προσπαθώ πάντοτε να βρίσκω λίγο χρόνο και να δηλώνω παρών στις μικρές και μεγάλες δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής. Ανταποδίδοντας έτσι, σε ένα μικρό βαθμό, την αγάπη και εκτίμηση που η ευρύτερη περιοχή και οι κάτοικοι της μου έχουν αφειδώλευτα προσφέρει. Ακόμη και σε ώρες μεγάλης δοκιμασίας. Η παρουσία μου αποτελεί και ένα έμπρακτο "ευχαριστώ" σε όλους και όλες σας. Ευχαριστώ.

Κλείνοντας θα ήθελα να συγχαρώ για ακόμη μια φορά τον Πρόεδρο του Κοινοτικού Συμβουλίου φίλο Ευριπίδη (Εύρο) Μολυβά, τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και ολόκληρη την κοινότητα ΠραστειούΚελλακίου για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Έρχονται χρόνια δύσκολα.  Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα της οικονομικής κρίσης και των Τραπεζών με σκληρή δουλειά και με την απαιτούμενη αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων της δουλειάς. Μόνο συλλογικά και αλληλέγγυα ως κοινωνία μπορούμε να προοδεύσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Εσείς έχετε περίτρανα αποδείξει την αγάπη για τον τόπο σας και την κοινότητα σας και τη θέληση σας για πρόοδο.

4.  Εκτός κειμένου αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίαςκατά την παρουσίαση του βιβλίου της κοινότητας ΠραστειούΚελλακίου - 27.1.13
Ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η Κύπρος να ευημερήσει πάλι, να επανενωθεί και να είναι η κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε εκτός κειμένου αναφορές του στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου της κοινότητας ΠραστειούΚελλακίου με τίτλο «ΠραστειόΚελλακίου - Ιστορία, Πολιτισμός και Παραδόσεις» του Γιώργου Σοφοκλέους, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στους μόχθους και τις θυσίες των ανθρώπων της επαρχίας σημειώνοντας ότι «είναι τιμή μεγάλη για μένα που έχω καταγωγή από οικογένεια της εργατικής τάξης, διότι ορισμένοι θέλησαν και αυτό να νομίσουν ότι θα το αμαυρώσουν, διότι ο Χριστόφιας ήταν γιος της πλύστρας. Τιμή μου και καμάρι μου. Η δουλειά είναι τιμή προπάντων όταν την ασκείς για να θρέψεις την οικογένεια σου».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εξήρε το έργο του συγγραφέα του βιβλίου Γιώργου Σοφοκλέους κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην εκπομπή του, στον ραδιοφωνικό σταθμό «Άστρα», λέγοντας ότι φιλοξενεί ανθρώπους που καταγράφουν πολιτισμό. «Τον καλώ να κάνει πιο βαθιές έρευνες για τις κοινές παραδόσεις Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων», είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Και πρόσθεσε: «Έχουμε την παράδοση μας και πρέπει να την διατηρήσουμε. Οι ρίζες μας είναι πολύ βαθιές σε αυτό τον τόπο είτε είμαστε Ελληνοκύπριοι είτε Τουρκοκύπριοι. Έχουμε κοινή παράδοση, κοινή ψυχολογία. Δεν είναι τυχαίο που οι Τουρκοκύπριοι εκρήγνυνται και πολεμούν την κάθοδο των εποίκων στην Κύπρο. Είναι διότι νιώθουν το χαλί να φεύγει από τα πόδια τους και την κυπριακή τους ταυτότητα να χάνεται και επιμένουν να διατηρούν και να συντηρούν την κυπριακή ταυτότητα.

Γι’ αυτό και οι πολιτικές του κράτους, οι πολιτικές κομμάτων, της Εκκλησίας πρέπει να φέρνουν τη μια κοινότητα κοντά στην άλλη, αντί να τις απομακρύνουν, διότι η πλήρης απομάκρυνση των δύο κοινοτήτων θα οδηγήσει πού; Να έχουμε απέναντι μας Τούρκους από την Τουρκία και εμείς να θεωρούμε ότι έχουμε δήθεν ελληνικό κράτος εδώ. Ελληνικό κράτος μπορεί να θεωρούν ορισμένοι ότι έχουμε αυτή τη στιγμή, αύριο-μεθαύριο, όμως, αν η διχοτόμηση μονιμοποιηθεί θα κατακλυστούμε από Τουρκοκύπριους και θα γίνει τούρκικο το κατεχόμενο σήμερα τμήμα της πατρίδας μας.

Αυτό το έχουν σκεφτεί, το έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι; Η καλλιέργεια των ελληνικών γραμμάτων είναι κάτι το οποίο είναι εκ των ων ουκ άνευ και φυσιολογικό για την ελληνοκυπριακή κοινότητα. Όμως, πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα και ισότιμα στους Τουρκοκύπριους να καλλιεργήσουν γράμματα, να καλλιεργήσουν γλώσσα, μέσω της οποίας έχουν διαπαιδαγωγηθεί και να έχουν και Παιδεία. Το θέμα είναι σε ένα ομοσπονδιακό κράτος τα παιδιά μας να μαθαίνουν ότι οι δύο κοινότητες δεν είναι ξένες η μια προς την άλλη. Οι δύο κοινότητες είναι παιδιά της ίδιας μάνας γης, της ίδιας πατρίδας. Όπως ο Ελληνοκύπριος αγρότης ποτίζει με τον ιδρώτα του τη γη αυτή το ίδιο κάνει και ο Τουρκοκύπριος. Όπως ο εργάτης ιδρώνει για να βγάλει το ψωμί του κάνει το ίδιο και ο Τουρκοκύπριος.

Η καλλιέργεια του μίσους και του σοβινισμού στο τέλος της ημέρας είναι καταστροφική για την πατρίδα και ξεριζώνει και παραδόσεις και τον κόσμο από τη γη του. Υπάρχει χώρος για όλους, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους, Λατίνους και αυτή είναι μια πλούσια παρακαταθήκη. Η πολυπολιτισμική Κύπρος είναι ο πλούτος μας και η ομορφιά του τόπου που πρέπει να την διατηρήσουμε».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας πρόσθεσε ότι «ναι μεν φεύγω από την Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως, γι’ αυτά τα ζητήματα θα παλεύω μέχρι την τελευταία μου πνοή. Ο Δημήτρης δεν φεύγει με την έννοια που θα ήθελαν ορισμένοι. Δεν εξαφανίζομαι. Θα είμαι εδώ μαζί σας στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας μας και για διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η Κύπρος να ευημερήσει πάλι, να επανενωθεί και όντως να είναι η κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων».

Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο πρόβλημα της αστυφιλίας και κάλεσε τους νέους να επιστρέψουν στην επαρχία και να αναζωογονήσουν τα χωριά σημειώνοντας ότι τώρα υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι υποδομές που παρέχουν διευκολύνσεις προς τους κατοίκους των κοινοτήτων, όπως είναι το ανεπτυγμένο και άρτιο οδικό δίκτυο.

5.  Address by the President of the Republic, MrDemetrisChristofias,at the official dinner of the Cyprus Shipping Chamber - 25.1.13
Ladies and Gentlemen,
Friends of the Cyprus Shipping Chamber,
It is a great pleasure to address this dinner. The Government gives the highest priority to the shipping sector as a driving force for further economic development. Shipping is an important pillar of our economy in its capacity to act as a wide gateway of foreign investments to our island. Cyprus is already a well-established maritime cluster and it is among the Government’s priorities to maintain its attractiveness and leading position in the world scene.

During the last few years though, the unprecedented economic crisis has shaken the foundations of the world economy, which could not leave Cyprus untouched.

Two thousand twelve was a challenging year for both the shipping industry and our maritime administration. Nevertheless, through hard and persistent work and collaboration between the public and private sector, we managed to maintain the strength of our flag and maritime cluster. In order to navigate through the economic crisis and maintain our shipping industry’s competitiveness, we moved ahead with the adoption and implementation of the piracy law and the accession of new shipping companies in our tonnage tax system.

I am confident that the wealth of knowledge and expertise of our shipping sector will “steer the ship in calm waters” soon.

In order to emphasise the Government’s commitment to the further support of the maritime sector, during the Cyprus Presidency of the Council of the EU the “Limassol Declaration” was adopted, in the presence of the President of the European Commission, Mr José Manuel Barroso, the Maritime Affairs Commissioner, Mrs Maria Damanaki, the EU Ministers responsible for Maritime Affairs and myself.

This year will be marked by another Maritime Cyprus Conference, a conference which has been established worldwide as one of the key shipping events of the year. For a week, Cyprus will be in the spotlight of the world shipping industry providing the opportunity to further enhance the image of our flag and shipping industry. On this occasion, I would like to sincerely thank the Cyprus Shipping Chamber for its longstanding and multidimensional contribution to the success of the Maritime Cyprus Conferences.
I am confident that the excellent cooperation and working relationship between the Government, through the Ministry of Communications and Works and the Department of Merchant Shipping, and the Cyprus Shipping Chamber will continue, paving the way to new accomplishments and a brighter future for Cyprus shipping.

Concluding, I would like to extend my sincere appreciation for your invaluable contribution to Cyprus shipping and ask you to continue your efforts towards our common goals.
___________

The address will be delivered by the Minister of Communication and Works, Mr EfthemiosFlourentzou.

6.  Γραπτή δήλωση Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου - 27.1.13
Είναι λάθος και επικίνδυνο για τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου να υποστηρίζεται ότι το Μνημόνιο περιλαμβάνει  πρόνοια για συναπόφαση με την Τρόικα στο θέμα του φυσικού αερίου. Δεν υπάρχει τέτοια πρόνοια στο Μνημόνιο. Η Τρόικα απαιτούσε να υπάρχει συναπόφαση, αλλά η Κυβέρνηση δεν δέχθηκε και ως εκ τούτου αυτή η πρόνοια διεγράφη. Η επιμονή ορισμένων να ισχυρίζονται ότι υπάρχει ασάφεια στο Μνημόνιο ανοίγει την όρεξη σε εκείνους τους κύκλους που εποφθαλμιούν το φυσικό αέριο για να συνεχίζουν τις επιθέσεις σε βάρος της Κύπρου.

Το ίδιο ισχύει και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων. Η Κυβέρνηση δεν απεδέχθη την απαίτηση της Τρόικας για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις. Με τη σκληρή διαπραγμάτευση της Κυβέρνησης δημιουργήθηκαν σοβαρές δυνατότητες για να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις.

Οι συνεχείς ισχυρισμοί ότι δεχθήκαμε τάχα τις ιδιωτικοποιήσεις, ακυρώνει τις δυνατότητες που δημιουργήσαμε και υποσκάπτει τη διαπραγματευτική μας θέση, γιʼ αυτό και αυτοί οι ισχυρισμοί πρέπει να τερματιστούν.  



7.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου - 27.1.13
Δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι η Κύπρος θα πάρει έσοδα από το φυσικό αέριο 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, όπως, επίσης, αναφέρει το Economist, δεν πρόκειται να υπάρξει αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου αναφερόμενος στο θέμα του δημοσιεύματος του Economist για το φυσικό αέριο είπε: «Ό,τι αφορά στον φυσικό πλούτο της Κύπρου, ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει ή να το παραβιάζει. Αυτό το έχει κάνει ξεκάθαρο προς όλους η Κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα υπερασπίστηκε αυτό το δικαίωμα της Κύπρου από τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ούτε η Τρόικα δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου περιλαμβανομένου και του θέματος του φυσικού αερίου. Είναι γεγονός ότι η Τρόικα επιχείρησε να περάσει πρόνοια στο δικό της Μνημόνιο ότι θα συναποφασίζαμε για το φυσικό αέριο, αλλά η αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης απέτρεψε την υλοποίηση των προθέσεων της. Δεν υπάρχει πρόνοια για συναπόφαση στο κατʼ αρχήν συμφωνηθέν Μνημόνιο. Η Τρόικα τηρείται ενήμερη, αλλά είναι η Κύπρος που καταρτίζει τους σχεδιασμούς και αποφασίζει για το πώς θα προχωρήσει. Και αυτούς τους σχεδιασμούς η Κυβέρνηση τους προώθησε πάρα πολύ και έφερε την προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου πολύ κοντά.

Αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι έσοδα από το φυσικό αέριο η Κύπρος θα πάρει 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης, δεν ευσταθεί. Έσοδα θα υπάρχουν αμέσως με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η υπογραφή των συμβολαίων με την Kogas ενισχύει αυτή την προοπτική. Η Κύπρος έχει κάνει τις μελέτες της με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένων Οίκων και η δημιουργία τερματικού υγροποίησης αποτελεί κεντρικό στοιχείο αυτών των σχεδιασμών.

Στο δημοσίευμα προκρίνεται η άποψη για τη μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, ʽκάτι που οι Ελληνοκύπριοι θα έβρισκαν δύσκολο να καταπιούνʼ. Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια κάποιοι να προωθήσουν τη λογική για κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά αερίου, μέσω της Τουρκίας. Καθιστούμε για μια ακόμη μια φορά ξεκάθαρο ότι για να μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει πρώτα απʼ όλα να επιλυθεί το Κυπριακό.

Το δημοσίευμα του Economist έχει προστεθεί στα πολλά άλλα, που αναφέρονται στην απαίτηση των Γερμανών και άλλων κύκλων να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο, αφήνοντας να νοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία, αφού ο νυν πρόεδρος είναι εναντίον.

Είναι φανερό ότι όσοι επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών επενδύουν στην εκλογή του κ. Αναστασιάδη έστω και αν ο ίδιος λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων όψιμα  εμφανίζεται υπερασπιστής αυτών των οργανισμών. Επειδή είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι στον εαυτό του, έτσι ώστε αν εκλεγεί Πρόεδρος να ξεπουλήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς και να κατηγορεί ταυτόχρονα τον προηγούμενο Πρόεδρο ότι δήθεν δέχθηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν αποδέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις».

Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από τονFitch, για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την οικονομία της είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αβεβαιότητα, λέει ο Fitch, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το βάθος και η διάρκεια της κρίσης, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την κυπριακή οικονομία. Είναι φανερό ότι η Κύπρος έπεσε θύμα της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες.

Ο κ. Σβόποντα στις προχθεσινές του δηλώσεις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, ήταν ξεκάθαρος σʼ αυτό, όπως και πολύ άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Είπε ο κ. Σβόποντα: ʽΤα προβλήματα της Κύπρου οφείλονται, εν πολλοίς, στα προβλήματα στην Ελλάδα και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγωνʼ. Ποιοι αποφάσισαν την αγορά ελληνικών ομολόγων; Οι διοικήσεις των τραπεζών. Ποια είναι η εποπτική Αρχή που θα έπρεπε βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εμποδίσει τις τράπεζες να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα; Η Κεντρική Τράπεζα. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες έστω και αν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί να βρει ευθύνες αλλού.

Είναι, επίσης, φανερό ότι αυτό που καθυστερεί την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης με τον Μηχανισμό Σταθερότητας είναι το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να πείσει ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι μικρότερες από αυτές που κάποιοι εκ προοιμίου προαποφάσισαν και εννοώ κύκλους του εξωτερικού.

Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Αν κρίνουμε και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η ευθύνη για να κηρύσσεται το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο βρίσκεται σε εμάς, που επιλέξαμε δήθεν λάθος μοντέλα, και όχι σʼ αυτούς τους κύκλους που έχουν ευθύς εξ αρχής αποφασίσει ότι είναι μη βιώσιμο. Αντί ο κ. Νεοφύτου να κάνει τον ειδικό σε θέματα που είναι άκρως τεχνοκρατικά, θα ήταν καλά να κάνει αυτό που στα λόγια διακηρύσσει περί κοινής προσπάθειας των επιθέσεων που δέχεται η Κύπρος παρά να αδυνατίζει τις θέσεις και την επιχειρηματολογία της κυπριακής πλευράς ρίχνοντας σε αυτή την πλευρά τις ευθύνες».

8.Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για το φυσικό αέριο - 25.1.13
Η πορεία υλοποίησης των σχεδιασμών της Κυβέρνησης για να αναδειχθεί η Κύπρος διεθνές ενεργειακό κέντρο είναι χωρίς επιστροφή, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου είπε:«H χθεσινή υπογραφή των συμβολαίων με τις εταιρείες ΕΝΙ και ΚΟGAS αποτελεί ακόμα ένα αποφασιστικό βήμα προς την κατεύθυνση της εξόρυξης και εκμετάλλευσης φυσικού αερίου.

Η πορεία υλοποίησης των σχεδιασμών της Κυβέρνησης για να αναδειχθεί η Κύπρος ως διεθνές ενεργειακό κέντρο είναι πλέον χωρίς επιστροφή και κανείς δεν μπορεί να τη σταματήσει.
Μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια, η Κυβέρνηση προώθησε περαιτέρω το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέγραψε συμβόλαιο με τη Noble, επίσπευσε τη διερευνητική γεώτρηση, προχώρησε στον δεύτερο γύρο αδειοδότησης και υπογράφει συμβόλαια εξόρυξης και εκμετάλλευσης που θα δώσουν στην Κύπρο και τον λαό μας πλούτο και μεγάλη ανάπτυξη.
Όπως πρόσφατα σημείωσε στην έκθεσή της η RoyalBankofScotland, η Κύπρος μπορεί να καταστεί μια από τις χώρες με την καλύτερη οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη χάρη στα τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου η αξία των οποίων μπορεί να ξεπεράσει το 580% του ΑΕΠ της.
Όλα αυτά επιτεύχθηκαν παρά τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία δεν κατάφερε να εμποδίσει την υλοποίηση των ολοκληρωμένων σχεδιασμών της Κυβέρνησης.
Η Κύπρος, χάρη στην πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης, κέρδισε με το μέρος της ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία έχασε διπλωματικά και πολιτικά απομονώθηκε».
9.  Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέφανου Στεφάνου - 25.1.13
Ενώ η Κυβέρνηση δημιούργησε περιθώρια για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων και παρά το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι δηλώνουν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν δέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Νίκος Αναστασιάδης επιμένει στον ισχυρισμό του ότι τάχα η Κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτές, είπε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: «Ο κ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι αν εκλεγεί θα διαπραγματευθεί με την Τρόικα πρόνοιες του Μνημονίου. Ταυτόχρονα, όμως, καθημερινά φροντίζει να ακυρώνει κάθε διαπραγματευτική προοπτική και δυνατότητα προσπαθώντας να αποκτήσει άλλοθι για υιοθέτηση των απαιτήσεων της Τρόικας. Γι’ αυτό, άλλωστε, πίεζε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συμφωνία επί του Μνημονίου πριν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση των προνοιών του Μνημονίου.

Ενώ η Κυβέρνηση, παρά τις έντονες απαιτήσεις της Τρόικας, δημιούργησε περιθώρια για αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων, ο κ. Αναστασιάδης επιμένει στον ισχυρισμό του ότι τάχα η Κυβέρνηση συμφώνησε σε αυτές όταν, μάλιστα, οι Ευρωπαίοι δηλώνουν δημόσια ότι ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν δέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ενώ ο Πρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κ. HannesSwoboda καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί αλληλέγγυα στην Κύπρο διότι είναι θύμα ευρωπαϊκών αποφάσεων, ο κ. Αναστασιάδης και τα κόμματα που τον στηρίζουν επιμένουν να φορτώνουν την οικονομική κρίση στον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση παρέχοντας άλλοθι σε εκείνους τους διεθνείς κύκλους που πολεμούν την Κύπρο και εμποδίζουν την παροχή βοήθειας στη χώρα μας.

Με αυτόν τον τρόπο ο κ. Αναστασιάδης και τα κόμματα που τον στηρίζουν αποδυναμώνουν την προσπάθεια που καταβάλλουμε για να τύχουμε της αλληλεγγύης της Ευρώπης επειδή ακριβώς, όπως σημειώνει ο κ. Swoboda, η Κύπρος είναι θύμα ευρωπαϊκών αποφάσεων.

Ο κ. Swoboda είπε χαρακτηριστικά χθες ότι τα προβλήματα της Κύπρου οφείλονται εν πολλοίς στα προβλήματα στην Ελλάδα και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, και είναι πολύ άδικο οι χώρες που πίεζαν για το κούρεμα να λένε ότι οι αρνητικές επιπτώσεις για την Κύπρο δεν τις αφορούν».

10.  Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στις εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραβαϊκής - 27.1.13
Η Υπουργός Εξωτερικών δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συμμετείχε στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου ΕΕ-Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, στο Σαντιάγο της Χιλής, στις 25 Ιανουαρίου.

Η δρΜαρκουλλή συμμετείχε στην εναρκτήρια υπουργική συνεδρία της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, στην οποία συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής. Ως επικεφαλής της εν λόγω Συνόδου εκ μέρους της Προεδρεύουσας χώρας των χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής συμμετέχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Χιλής κ. AlfredoMoreno, ενώ ως επικεφαλής της ΕΕ συμμετέχει η Ύπατη Εκπρόσωπος ΒαρόνηCatherineAshton. Κατά την έναρξη των εργασιών της Συνόδου οι επικεφαλής ΕΕ και χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής επανέλαβαν την ανάγκη κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής 2013-2014 καθώς και για το κείμενο της Διακήρυξης του Σαντιάγο, μέσω των οποίων καθορίζονται τα επόμενα βήματα για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις Υπουργών ΕΕ και Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής οι οποίες επικεντρώθηκαν στην ανάγκη εμβάθυνσης των σχέσεων των δύο ηπείρων και ύπαρξης περαιτέρω συντονισμένης δράσης προς αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και προς εξεύρεση τρόπων πάταξης των προβλημάτων που διαχρονικά μαστίζουν την ανθρωπότητα και τα οποία έχουν επιδεινωθεί λόγω της παρούσας οικονομικής κρίσης.

Η δρΜαρκουλλή κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της υπογράμμισε την ανάγκη για συνεργασία και αλληλοβοήθεια των χωρών των δύο ηπείρων ούτως ώστε να επιτευχθεί κοινωνική συνοχή. Η δρΜαρκουλλή τόνισε ότι μόνο μέσα από κοινές προσπάθειες δύναται να επιτευχθεί η κοινωνική συνοχή μέσω της οποίας μπορεί να διασφαλιστεί η ισότητα και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο επίκεντρο των προσπαθειών των χωρών αμφοτέρων των ηπείρων, ανέφερε η κα Υπουργός, θα πρέπει να βρίσκεται η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής εφόσον μόνο κατ' αυτό τον τρόπο μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η φτώχεια και η ανεργία η οποία μαστίζει κυρίως τους νέους. Καταλήγοντας, η κα Υπουργός σημείωσε ότι η επίτευξη της κοινωνικής συνοχής μπορεί να καταστεί εφικτή μέσω της διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού διαλόγου ανάμεσα στις χώρες ΕΕ και τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Η κα Υπουργός συμμετείχε επίσης σε εναρκτήρια συνάντηση του ιδρύματος EULACFoundation το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με την περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων ΕΕ-Λατινικής Αμερικής.

Οι εργασίες της Συνόδου ΕΕ-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής θα συνεχίζονται και σήμερα σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων. Η δρΜαρκουλλή συμμετέχει στη Σύνοδο εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Στο περιθώριο των εργασιών της χθεσινής ημέρας η Υπουργός Εξωτερικών είχε συναντήσεις με τους ομολόγους της Υπουργούς Εξωτερικών της Κούβας και της Γουιάνας κ. BrunoEduardoRodriguezParilla και κα CarolynAllisonRodriguez-Birkett, αντίστοιχα. Συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό και οι σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

11.Χαιρετισμός του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. ΝεοκλήΣυλικιώτη στην ετήσια εκδήλωση του ΕΒΕ Πάφου - 26.1.13
Χαίρομαι ιδιαίτερα για την πρόσκληση που μου απευθύνατε να παραστώ και να θέσω υπό την αιγίδα μουτηνετήσιαεκδήλωση του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Πάφου. Η εκδήλωση αυτή και ο χορός που θα ακολουθήσει σε λίγο, αποτελούν μια μικρή ανάπαυλα από τη δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουμε σήμερα και θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε λίγες ώρες ξεγνοιασιάς, μακριά από τα πιεστικά προβλήματα της καθημερινότητας.

Η Κυβέρνηση, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και εγώ προσωπικά είμαστε δίπλα σας και στηρίζουμε τέτοιες εκδηλώσεις, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για την οικονομία μας, που όλοι μας χρειαζόμαστε πηγές άντλησης δύναμης και ενθάρρυνσης.

Όπως γνωρίζετε, η Κυβέρνηση προωθεί χωρίς καθυστερήσεις την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων μας, γιατί αυτό αποτελεί και το κύριο στήριγμα μας για έξοδο από την κρίση και επαναφορά της χώρας μας σε πορεία ανάπτυξης και προόδου. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες για τον 2ο Γύρο Αδειοδότησηςτων οικοπέδων στην κυπριακή ΑΟΖ το ταχύτερο, γεγονός που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη. Ήδη, υπογράψαμε τα συμβόλαια με την κοινοπραξία ENIOGAS και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η υπογραφή των συμβολαίων με την TOTAL.

Παράλληλα, προωθούμε τις διαδικασίες, μέσω της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, για την ανέγερση τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό. Η μεγάλη αυτή επένδυση, μαζί με τις επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών για εξόρυξη του φυσικού αερίου, θα δώσουν στο άμεσο μέλλον νέα σημαντική ώθηση για ανάπτυξη στην κυπριακή οικονομία.

Κυρίες και κύριοι,

Η προσπάθεια της Κυβέρνησης για επαναφορά της Κύπρου σε πορεία ανάπτυξης είναι συνεχής.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εμπορίου σύσκεψη της Υπουργικής Επιτροπής για τις επενδύσεις, στην οποία συζητήθηκε η πρόοδος για τις μαρίνες. Για τη μαρίνα της Αγίας Νάπας, η οποία αφορά μια επένδυση €300 εκατομμυρίων περίπου, λήφθηκαν αποφάσεις για επίσπευση των διαδικασιών για τις ενδεδειγμένες άδειες, με στόχο να ξεκινήσει το έργο τον Απρίλιο του 2014. Αναφορικά με τις υπόλοιπες μαρίνες, σημειώνεται ότι η πρώτη φάση του έργου της μαρίνας Λεμεσού θα παραδοθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, ενώ γίνεται προσπάθεια από τους ανάδοχους της μαρίνας Λάρνακας για εξασφάλιση χρηματοδότησης.

Στο σημείο αυτό με χαρά σας αναφέρω ότι αποφασίστηκε από την αρμόδια Υπουργική Επιτροπή η προώθηση πρότασης στο Υπουργικό Συμβούλιο με την οποία ζητείται η έγκριση για υλοποίηση των ομόφωνων θέσεων των φορέων της Πάφου για ανάπτυξη του γραφικού λιμανιού της Κάτω Πάφου ως λιμάνι και αλιευτικό καταφύγιο. Ταυτόχρονα, το λιμανάκι στο Λατσί θα αναπτυχθεί ως μαρίνα και ως αλιευτικό καταφύγιο. Είμαι βέβαιος ότι τα δύο αυτά έργα θα αναζωογονήσουν την οικονομία της Πάφου και θα δημιουργήσουν νέες προοπτικές ανάπτυξης. Γι’ αυτό και η πραγματοποίηση τους θα αποτελέσει σημαντική προτεραιότητα τόσο του κράτους όσο και όλων των άλλων εμπλεκόμενων φορέων.

Επιπρόσθετα, μαζί με τον CIPA εξετάζουμε και άλλα σχέδια για  επενδύσεις, όπως για παράδειγμα την προώθηση των πωλήσεων εξοχικών κατοικιών σε κινέζους αγοραστές. Με κατάλληλη αξιοποίηση του ενδιαφέροντος που έχει δημιουργηθεί, θα συμβάλουμε στην επαναφορά του κατασκευαστικού τομέα σε τροχιά ανάπτυξης και θα δημιουργηθούν προοπτικές απασχόλησης για πολλούς συμπολίτες μας, καθώς και άλλα οφέλη, ιδιαίτερα για την πόλη σας.

Κυρίες και κύριοι,

Η Κίνα, όπως και η Ρωσία, είναι μια νέα αξιοποιήσιμη αγορά, όχι μόνο για τον κατασκευαστικό τομέα αλλά και για τον τουρισμό. Μαζί με τον ΚΟΤ έχουμε εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ώστε να διευκολύνουμε την κάθοδο τουριστών από τις δύο αυτές χώρες.

Από αυτή την προσπάθεια η επαρχία Πάφου, που αποτελεί μια από τις πιο ελκυστικές τουριστικές περιοχές του νησιού μας, αναμφίβολα θα ωφεληθεί. Δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι ο τουρισμός αποτελεί μια από τις κύριες πηγές εσόδων για τη χώρα μας και η Πάφος απολαμβάνει ένα σημαντικό μερίδιο.

Από τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έχει συγκεντρώσει η Στατιστική Υπηρεσία, φαίνεται ότι το 2012 οι αφίξεις τουριστών στην Κύπρο αυξήθηκαν κατά 4.6% την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2012, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2011. Παράλληλα, υπήρξε και σημαντική αύξηση στα έσοδα από τον τουρισμό. Για την περίοδο Ιανουαρίου – Αυγούστου 2012, οι τουριστικές εισπράξεις κατέγραψαν αύξηση 8.5% σε σχέση με το 2011.

Στην αυξητική αυτή τάση συνέβαλαν μια σειρά από μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα η διευκόλυνση της θεώρησης εισόδου για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ουκρανία και η Ρωσία, από τις οποίες οι αφίξεις ήταν αρκετά ενθαρρυντικές. Ταυτόχρονα, ευελπιστώ ότι οι επισκέψεις μου σε γειτονικές χώρες της Μέσης Ανατολής θα αποδώσουν και η προσπάθεια για διαμόρφωση κοινών πακέτων με τους γείτονες μας για τουρίστες από μακρινούς προορισμούς, όπως την Κίνα, τις ΗΠΑ, την Κορέα και άλλες χώρες, θα έχει θετική εξέλιξη. Παράλληλα, επιδιώκουμε την επίτευξη συμφωνιών για περισσότερες αεροπορικές συνδέσεις με την Κύπρο και συνεπώς την πραγματοποίηση περισσοτέρων πτήσεων προς και από την Κύπρο, όχι μόνο μέσω του αεροδρομίου της Λάρνακας, αλλά και της Πάφου.Ενός αεροδρομίου που με την αναβάθμιση του από τον στρατηγικό επενδυτή προσφέρει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες τόσο σε ποιότητα όσο και επαγγελματισμό.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σας συγχαρώ και για την επιλογή της πόλης σας ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017. Αποτελεί επιβράβευση των συλλογικών προσπαθειών σας για ανάδειξη της πολιτιστικής ζωής της Πάφου και όλης της Κύπρου γενικότερα και δημιουργεί τεράστιες προοπτικές για περαιτέρω οικονομική και τουριστική ανάπτυξη. Με την ευκαιρία αυτή συγχαίρω επίσης θερμά όλους τους φορείς, και ιδιαίτερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, για την ενεργό συμμετοχή σας στην πολιτισμική ανάπτυξη της Πάφου και γενικά στην πραγματοποίηση, με την αρωγή και της Κυβέρνησης, εκδηλώσεων που αναβαθμίζουν την εικόνα της πόλης σας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει τροχοδρομήσει ήδη την υλοποίηση σημαντικών έργων για την Πάφο, όπως η κατασκευή του Παρακαμπτήριου Δρόμου που βρίσκεται στα δυτικά της κεντρικής πλατείας της Πόλεως Χρυσοχούς και θα συνδέσει το κέντρο της πόλης με τον υφιστάμενο δρόμο που οδηγεί στο Λατσί, την προστασία του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα, την αναζωογόνηση του εμπορικού κέντρου της πόλης και άλλων. Όλα αυτά θα συμβάλουν όχι μόνο στην οικονομική ανάπτυξη, αλλά και στην κοινωνική ευημερία των πολιτών της πόλης και επαρχίας Πάφου.

12.  Ομιλία της Υπουργού Υγείας δρος Ανδρούλας Αγρότου σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Γενικού Χημείου του Κράτους- 25.1.13
Θεμελιακή Αρχή της Κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της υγείας είναι η πρόληψη και η συνεχής παροχή υπηρεσιών υψηλού ποιοτικού επιπέδου.  Το Υπουργείο Υγείας μέσα από τις δραστηριότητες των Υγειονομικών Υπηρεσιών και του Γενικού Χημείου του Κράτους συμβάλλει ουσιαστικά στην πρώτη απαιτούμενη πρόληψη για την υγεία, που είναι η σταθερή παροχή και εξασφάλιση για τους πολίτες ασφαλών τροφίμων και άλλων καταναλωτικών αγαθών και ενός υγιούς περιβάλλοντος.  Η πολιτική του Υπουργείου Υγείας έχει έντονο το στοιχείο της πρόληψης και προφύλαξης, σύμφωνα με την Αρχή της προφύλαξης της Ε.Ε., δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στους δυνητικούς κινδύνους σε τρόφιμα που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού όπως είναι τα βρέφη και τα παιδιά.

Η Κύπρος ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, το ανατολικότερο σύνορο της ΕΕ και σημείο εισόδου των τροφίμων προς την Ε.Ε. έχει ένα πολύ σοβαρό ρόλο και ευθύνη για την εξασφάλιση υγιεινών  και ασφαλών τροφίμων μέσω ενός αποτελεσματικού συστήματος ελέγχου.  Το σύστημα ελέγχου στην Κύπρο έχει κατά κύριο λόγο προληπτικό και προδραστικό χαρακτήρα σύμφωνα με την πολιτική και νομοθεσία της ΕΕ. Καλύπτει όλη την αλυσίδα από πρωτογενή παραγωγή ή εισαγωγή μέχρι το πιάτο του καταναλωτή, στη βάση πολυετών προγραμμάτων.

Πέραν τούτου η ενημέρωση και η αποτελεσματική επικοινωνία με το ευρύ καταναλωτικό κοινό με στόχο την ανάπτυξη κουλτούρας υγιεινής διατροφής και τρόπου ζωής καθώς και η καθοδήγηση στην αντιμετώπιση διαφόρων κινδύνων αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο του όλου συστήματος.

Η σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη διοργανώνεται  στο πλαίσιο αυτής της επικοινωνίας και επιστημονικής πληροφόρησης για θέματα Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων τα οποία συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία της υγείας του καταναλωτή και στην πρόληψη ασθενειών.

Η ασφάλεια των τροφίμων καλύπτεται στην Κύπρο από δύο κυρίως  Υπουργεία, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, τα οποία εφαρμόζουν αυστηρά προγράμματα ελέγχου τροφίμων, εισαγόμενων και επιτοπίως παραγόμενων τροφίμων, συνεπικουρούμενα από το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Για τον συντονισμό των εργασιών των Τμημάτων των Υπουργείων, ιδρύθηκε, υπό από το Υπουργείο Υγείας το 2003 με Υπουργική Απόφαση το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων με Πρόεδρο τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας.  Ο έλεγχος της ασφάλειας των τροφίμων βασίζεται σε ολιστική προσέγγιση, δηλαδή στον έλεγχο όλων των κρίκων της αλυσίδας παραγωγής τροφίμων γι΄αυτό περιλαμβάνει και τον έλεγχο των ζωοτροφών και αρχίζει από   το χωράφι  που αποτελεί την αρχή της τροφικής αλυσίδας.

Τα τελευταία τρία χρόνια, υπό από την Προεδρία του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας κ. Διονύση Μαυρονικόλα, το Συμβούλιο Ασφάλειας Τροφίμων έχει ουσιαστικά δραστηριοποιηθεί και ανταποκριθεί αποτελεσματικά  και σε περιπτώσεις κρίσεων, όπως το 2011 με το ατύχημα της Fukushima, το θέμα της πιθανής επιβάρυνσης των τροφίμων (φυτικών και ζωικών) από την έκρηξη στο Μαρί, θέματα διοξινών, αφλατοξίνων, σαλμονέλλα κ.ά. με αποτελεσματικότητα και επιστημονικότητα.  Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες τόσο στον Πρόεδρο του ΣΑΤ όσο και στα υπόλοιπα  μέλη του για την έγκαιρη ενεργό δράση τους και την αφοσίωση στον ρόλο τους.

Σήμερα θα γίνει παρουσίαση του ρόλου και των δραστηριοτήτων του ΣΑΤ από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Υγείας και η πρώτη παρουσίαση της νέας ιστοσελίδας του ΣΑΤ, η οποία αντανακλά το όλο συντονιστικό του έργο για ασφαλή και υγιεινά τρόφιμα.  Ο απαραίτητος συνδυασμός «Ασφαλών και υγιεινών τροφίμων» επιτυγχάνεται με διατροφή, η οποία χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικές πτυχές: την ασφάλεια των τροφίμων και τις ορθές διατροφικές συνήθειες, που προάγουν και συντηρούν την υγεία μας.

Η κακή διατροφή και η έλλειψη φυσικής άσκησης αποτελούν έξι από τους επτά κύριους λόγους ασθενειών στην Ευρώπη.  Περισσότεροι από 50% των ενηλίκων στην Ευρώπη είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι και υπολογίζεται ότι περισσότερα από 21 εκατομμύρια παιδιά είναι παχύσαρκα.  Ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά 400,000 περίπου ανά έτος.

Γι΄αυτό και η ΕΕ, τα τελευταία χρόνια έδωσε ιδιαίτερη σημασία  στον καθορισμό διαβητολογικών  οδηγιών και έθεσε περιορισμούς στους διατροφικούς ισχυρισμούς και σε συνεργασία με τους βιομήχανους προωθεί τη μείωση του άλατος, του λίπους και των σακχάρων στα τρόφιμα.  Στη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίζεται ότι είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να ενημερώνονται πριν επιλέξουν τρόφιμα προς κατανάλωση, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα υγιεινών εναλλακτικών επιλογών.
Για να έχει αυτές τις επιλογές, ο καταναλωτής πρέπει να έχει στοιχεία σύστασης τροφίμων, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις των μη συσκευασμένων τροφίμων και των μαγειρεμένων φαγητών.

Η έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση για την παραγωγή της υγιεινής διατροφής και της σπουδαιότητας μιας ισορροπημένης διατροφής, κυρίως αυτής που βασίζεται στην παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, είναι πρώτιστο μέλημα του Υπουργείου Υγείας και του ΣΑΤ.

Γι΄αυτό χαιρετίζω την τρίτη έκδοση των Πινάκων Σύστασης Κυπριακών Τροφίμων που θα παρουσιάσει σήμερα το Γενικό Χημείο του Κράτους η οποία είναι προϊόν συλλογικής εργασίας με τη διαχρονική στήριξη του Υπουργείου Υγείας και την έγκριση του Προέδρου του ΣΑΤ.

Σημειώνεται ότι η έκδοση αυτή είναι μια από τις λίγες εκδόσεις Πινάκων Σύστασης Τροφίμων η οποία στηρίζεται αποκλειστικά σε άμεσες εργαστηριακές αναλύσεις από το διαπιστευμένο εργαστήριο «Σύστασης, Ποιότητας και Θρεπτικής Αξίας Τροφίμων» του Γενικού Χημείου του Κράτους.  Συγχαίρω το Γενικό Χημείο του Κράτους για την πρωτοβουλία για την έκδοση του βιβλίου αυτού, γιατί θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό καθοδηγητικό εργαλείο για τους διατροφολόγους, ιατρούς, γονείς, εκπαιδευτικούς  αλλά και για το ευρύ κοινό.

Οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες αποτελούν, ακόμη περισσότερο, απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την ομαλή σωματική και διανοητική ανάπτυξη των παιδιών, όσο και για την πρόληψη νοσημάτων στην ενήλικη ζωή για υγιή γήρανση, θέμα το οποίο και ήταν στις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας.

Σήμερα κυκλοφορεί η έκδοση αυτή για πρώτη φορά στην Ελληνική γλώσσα και σε λίγες εβδομάδες θα κυκλοφορήσει και στην Αγγλική γλώσσα, για να χρησιμοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων και από όλα τα κράτη μέλη.  Η υπερηφάνεια και ικανοποίηση του Υπουργείου Υγείας θα είναι μεγάλη όταν η έκδοση αυτή σύντομα θα είναι στο τραπέζι όλων των Ευρωπαίων πολιτών αποδεικνύοντας ότι η Κύπρος μπορεί και πρέπει να έχει ισότιμη συμμετοχή στο επιστημονικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και τις Υγειονομικές Υπηρεσίες που με συντονισμένες ενέργειες προσκόμισαν τα δείγματα τροφίμων στο Γενικό Χημείο του Κράτους για ανάλυση.

Καταλήγοντας, επιθυμώ να ευχαριστήσω όλους εσάς που παρευρίσκεστε εδώ για να προωθήσουμε μαζί βέλτιστες πρακτικές στον τομέα της διατροφής καθώς και της πρόληψης της παχυσαρκίας και των χρόνιων παθήσεων μέσω της ορθής και τεκμηριωμένης πληροφόρησης.

13.  Χαιρετισμός του Υπουργού Συγκοινωνιών και ΄Εργων κ. Ευθύμιου Φλουρέντζου στην ημερίδα GoingLocalIII – Ηλεκτρονικές Δεξιότητες – Εργαλεία για το Μέλλον - 25.1.13
Θα ήθελα να καλωσορίσω θερμά όλους τους παρευρισκόμενους και να χαιρετίσω την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διοργανώνει επισκέψεις στο κάθε κράτος μέλος με σκοπό την ανασκόπηση της προόδου σε σχέση με την Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη, καθώς και τον προσδιορισμό των μελλοντικών προκλήσεων. Η σημερινή θεματολογία αφορά μια πολύ σημαντική πτυχή της νέας ψηφιακής εποχής που διανύουμε, τις ηλεκτρονικές δεξιότητες ως εργαλεία για το μέλλον.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Barosso επισημαίνει ότι  στο εγγύς μέλλον το 90% των θέσεων απασχόλησης θα προϋποθέτουν κάποιο επίπεδο ψηφιακών γνώσεων.  Οι πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους οι υπολογιστές και τα δίκτυα ενσωματώνονται στην καθημερινότητά μας, οι όλο και αυξανόμενες ταχύτητες με τις οποίες κινείται η κοινωνία της πληροφορίας καθιστούν την απόκτηση ηλεκτρονικών δεξιοτήτων και την ηλεκτρονική ενσωμάτωση όχι απλά μια σημαντική επιλογή αλλά μια αναγκαιότητα.

Η ηλεκτρονική ενσωμάτωση αφορά την παροχή δυνατότητας πρόσβασης στις Τεχνολογίες των Πληροφοριών και των Επικοινωνιών σε όλους τους πολίτες, μηδενός εξαιρουμένου, ώστε το σύνολο της κοινωνίας να επωφεληθεί από αυτές τις τεχνολογίες,  συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους του κοινωνικού και οικονομικού αποκλεισμού. Οι νέες «ψηφιακές ευκαιρίες» και ο ψηφιακός αλφαβητισμός απευθύνονται προς όλους τους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των ευάλωτων ομάδων. Οι ηλεκτρονικές δεξιότητες αποτελούν πλέον εισιτήριο στην αγορά εργασίας. Ένα ψηφιακό εργατικό δυναμικό αποτελεί το θεμέλιο για την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία στον 21ο αιώνα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων έχει καταρτίσει την Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, η οποία εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2012, και η οποία βασίστηκε στην Ψηφιακή Ατζέντα για την Ευρώπη. Η εν λόγω στρατηγική, με χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2020, αποτελεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τη δημιουργία συνθηκών Κοινωνίας της Πληροφορίας. Η υλοποίηση της θα αποτελέσει τον καταλύτη για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλότερης αξίας, τον εκσυγχρονισμό, την αναδιάρθρωση και την αύξηση της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, την ενίσχυση της διαφάνειας και την προαγωγή της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Επιπλέον, θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής και θα αναβαθμίσει το βιοτικό επίπεδο των πολιτών.

Ένας από τους βασικούς στόχους της Ψηφιακής Στρατηγικής είναι η συμμετοχή όλων των πολιτών  στην ψηφιακή Κύπρο. Ο στόχος αυτός περιλαμβάνει δράσεις που επικεντρώνονται στην καλλιέργεια του ψηφιακού αλφαβητισμού, με τη συνεχή βελτίωση των ηλεκτρονικών δεξιοτήτων και την ένταξη σε προγράμματα διά βίου μάθησης, κατάρτισης και αναβάθμισης των επαγγελματικών ικανοτήτων, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ηλεκτρονική ενσωμάτωση όλων των πολιτών, όπως επίσης, και η προώθηση της ευρυζωνικής διείσδυσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέλοντας να δώσει περαιτέρω ώθηση στην υλοποίηση του βασικού στόχου της ευρωπαϊκής ψηφιακής στρατηγικής «togeteverybodydigital”, και ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποφάσισε να προωθήσει τον θεσμό του Ψηφιακού Πρωταθλητή σε όλα τα κράτη μέλη. Ο Ψηφιακός Πρωταθλητής κάθε κράτους - μέλους έχει ως αποστολή να βοηθήσει στην προώθηση της Ψηφιακής Στρατηγικής με έμφαση στον τομέα απασχόλησης, την ψηφιακή ενσωμάτωση και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, μέσω της ενεργοποίησης όλων των σχετικών φορέων, της βιομηχανίας και του κάθε πολίτη χωριστά.

Προς αυτή την κατεύθυνση το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη συνεδρία του στις 30 Οκτωβρίου 2012, αποφάσισε τον ορισμό του δρος Στέλιου Χειμώνα ως Ψηφιακού Πρωταθλητή.
Κυρίες και κύριοι,

Ένα εκπαιδευμένο και προσαρμόσιμο εργατικό δυναμικό αποτελεί τον πολλαπλασιαστή για ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και επιπλέον την εγγύηση ενάντια στον αποκλεισμό των πολιτών στην κοινωνία της γνώσης.

Καλωσορίζω και πάλι τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και όλους εσάς, των οποίων η παρουσία εγγυάται την επιτυχία της σημερινής ημερίδας. Επιτρέψετε μου επίσης να ευχαριστήσω τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Πληροφορικής (CITEA), τον Κυπριακό Σύνδεσμο Πληροφορικής (CCS), καθώς και τους εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας για την ουσιαστική συμβολή τους. Ευχαριστώ επίσης και τους ευγενείς υποστηρικτές της ημερίδας, Microsoft και ECDL.

14.  Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντοςκ. Σοφοκλής Αλετράρης ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την πρόοδο στον τομέα της γεωργίας κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας - 25.1.13
Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος κ. Σοφοκλής Αλετράρης ενημέρωσε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα της γεωργίας και ειδικότερα για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στην εξέταση των προτάσεων της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Κατά την ενημέρωση ο κ. Αλετράρης έκανε σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας.  Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη συμφωνία σε σχέση με τους Κανονισμούς για τη στήριξη στους Αμπελοκαλλιεργητές, τις Άμεσες Πληρωμές για το 2013 και για τα Συστήματα Ποιότητας των Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πρόοδο στον τομέα της γεωργίας όπως αυτή καταγράφεται στην έκθεση της Κυπριακής Προεδρίας και η οποία σχολιάστηκε πολύ ευμενώς από τους Υπουργούς Γεωργίας και την Επιτροπή κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου του Δεκέμβρη.
Στο τέλος της παρουσίασης ο κ. Αλετράρης τόνισε ακόμα μια φορά τη στενή συνεργασία της Κυπριακής Προεδρίας με το Ευρωκοινοβούλιο και ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας για την εποικοδομητική του στάση.

Τέλος, τόσο ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας όσο και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων συγχάρηκαν την Κυπριακή Προεδρία για τη στενή συνεργασία που είχαν και για τον πολύ αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο προώθησαν τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

15.  Ανακοίνωση του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - 25.1.13
Το Συμβούλιο της Ευρώπης καθιέρωσε την 28η Ιανουαρίου ως Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Στις 28 Ιανουαρίου 1981 ανοίχθηκε για υπογραφή στο Στρασβούργο η Σύμβαση 108 για την προστασία του ατόμου από την αυτοματοποιημένη επεξεργασία προσωπικών δεδομένων.

Ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας όπου σχεδόν σε όλες μας τις καθημερινές δραστηριότητες δίνουμε προσωπικά μας δεδομένα σε άλλους ή γινόμαστε αποδέκτες πληροφοριών. Η ανάγκη για προστασία της ιδιωτικής ζωής είναι πιο έντονη σήμερα από ποτέ. Παράλληλα, υπάρχει έντονος προβληματισμός για τους τρόπους με τους οποίους πρέπει να παρασχεθεί πιο αποτελεσματική προστασία σε ευάλωτες ομάδες όπως οι νεαροί και ανήλικοι χρήστες του διαδικτύου.

Στις 23 Νοεμβρίου 2001 η Βουλή των Αντιπροσώπων θέσπισε τον Νόμο 138(Ι)/2001 στα πλαίσια εναρμόνισης με το Κοινοτικό Δίκαιο και συγκεκριμένα με την Οδηγία 95/46 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την προστασία των φυσικών προσώπων έναντι της αυτοματοποιημένης επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και για την ελεύθερη κυκλοφορία των δεδομένων αυτών.

Στην Κύπρο το αρμόδιο όργανο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Ένας από τους κύριους στόχους του Γραφείου του Επιτρόπου είναι η συνεχής προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού, τόσο σε θέματα γενικής φύσεως, όσο και σε τρέχουσες εξελίξεις στον τομέα αυτό.

Συμπληρώνονται φέτος δώδεκα χρόνια εφαρμογής της Νομοθεσίας περί Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμος του 2001 (Ν. 138(Ι)/2001).Χρόνο με τον χρόνο ο Νόμος αυτός γίνεται πιο κατανοητός στον κυπριακό λαό γιατί αφορά αποκλειστικά την προσωπική και ιδιωτική ζωή κάθε πολίτη της Κυπριακής Δημοκρατίας που βρίσκεται στη ζωή.

Στην καθημερινή μας ζωή ο καθένας από εμάς παρέχει πληροφορίες που τον αφορούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Μπορείς εσύ ο ίδιος να προστατεύσεις τις πληροφορίες που σε αφορούν με διάφορους τρόπους όπως, π.χ. με το να διαβάζεις πάντοτε τα μικρά γράμματα πάνω σε αιτήσεις ή άλλα έντυπα, να ρωτάς τον λόγο για τον οποίο πρόκειται να συλλεχθούν συγκεκριμένες πληροφορίες πριν τις δώσεις, να είσαι προσεκτικός όταν δίδεις πληροφορίες μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου και να διασφαλίσει ότι γνωρίζεις τον τρόπο με τον οποίο οι πληροφορίες αυτές θα χρησιμοποιηθούν. Σε τελική ανάλυση οι πληροφορίες που σε αφορούν ανήκουν σε σένα. Γι’ αυτό πριν τις δώσεις, φρόντισε να μάθεις ποιος συλλέγει τις πληροφορίες, γιατί συλλέγονται και πως θα χρησιμοποιηθούν.

16.  Υπογράφηκε το Συμβόλαιο Έργου για τη χρηματοδότησητου έργου «Ενδυνάμωση της ικανότητας της Μονάδας ΚαταπολέμησηςΑδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) να διερευνά υποθέσεις αναφορικάμε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» - 27.1.13
Υπογράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013 μεταξύ του Γραφείου Προγραμματισμού και της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), το Συμβόλαιο Έργου για τη χρηματοδότηση του έργου «Ενδυνάμωση της ικανότητας της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) να διερευνά υποθέσεις αναφορικά με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας 2009-2014. Το Έργο θα υλοποιηθεί από τη ΜΟΚΑΣ, ενώ το Γραφείο Προγραμματισμού θα διαχειρίζεται το Πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου εμπίπτει το Έργο. Η χρηματοδότηση που θα παρασχεθεί στην Κύπρο για την υλοποίηση του έργου έχει καθοριστεί με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Νορβηγία τον Δεκέμβριο του 2011, καθώς και της Συμφωνίας Προγράμματος που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών στις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €1.100.882. Ποσό ύψους €935.750, που αποτελεί το 85% του συνολικού προϋπολογισμού, θα παρασχεθεί από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας, ενώ ποσό ύψους €165.132, που αποτελεί το 15% του συνολικού προϋπολογισμού, θα διατεθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο κυριότερος στόχος του Έργου είναι η αναβάθμιση της τεχνολογικής υποδομής και των λογισμικών συστημάτων τηςΜΟΚΑΣ με σκοπό να ενισχύσει τις δυνατότητες της ΜΟΚΑΣμε την καλύτερη χρήσητων διαθέσιμων πληροφοριώνκαιαυτόματηαναγνώρισητωνσυσχετισμώνμεταξύτων δεδομένων, πληροφοριώνκαι των υπόπτων. Μέσω τηςενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιώνεπιβολής του νόμουκαιτους φορείς παροχής πληροφοριών, αναμένεται να αναπτυχθούν πολιτικές και εργαλεία που απαιτούνταιγια την πρόληψη καιτην καταπολέμηση του διασυνοριακούοργανωμένου εγκλήματοςκαιιδίωςτου ξεπλύματος χρήματοςκαιτης χρηματοδότησης της τρομοκρατίαςκαι τα οποία ναανταποκρίνονται στα διεθνή πρότυπαγιατην καταπολέμηση της νομιμοποίησηςεσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Επιπρόσθετα το έργο αυτό αναμένεται να συμβάλει στην ενίσχυση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας τηςσυνεργασίαςμεταξύ της Νορβηγίας και της Κύπρου τόσο σε διεθνές όσο και σεεπίπεδο Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου. Συγκεκριμένα κατά την υλοποίηση του έργου, η αντίστοιχη Υπηρεσία της ΜΟΚΑΣ στη Νορβηγία, η οποία είναι η Εθνική Αρχή για την έρευνα και τη δίωξη του Οικονομικού και Περιβαλλοντικού Εγκλήματος (ØKOKRIM / Hvitvaskingsenheten) θα συμμετάσχει στη διαδικασία με στόχο την ανταλλαγή γνώσεων και βέλτιστων πρακτικών για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος κατη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες επισκέψεις από τα μέλη της ομάδας έργου στη Νορβηγία. Κατά την ολοκλήρωση της υλοποίησης του έργου, θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο Υπηρεσιών, ως επιβεβαίωση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας τους.

Άλλες υπηρεσίες που θα ωφεληθούν από το έργο είναι  υπηρεσίες επιβολής του νόμου, όπως η Αστυνομία, τα Τελωνεία και οι Εισαγγελικές Αρχές, Δικαστικές Αρχές στην Κύπρο καθώς και άλλες ευρωπαϊκές Μονάδες Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών.

Το Συμβόλαιο υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργο Γεωργίου, εκ μέρους του Διαχειριστή Προγράμματος, και από την κα ΈυαΡωσσίδουΠαπακυριακού, Aνώτερη Δικηγόρο της Δημοκρατίας, Προϊστάμενη της ΜΟΚΑΣ εκ μέρους του Φορέα Υλοποίησης. Η υπογραφή έγινε στα γραφεία του Γραφείου Προγραμματισμού στη Λευκωσία.

17.  Υπογραφή Συμβολαίου Έργου για τη χρηματοδότησητου έργου «Σπίτι της Συνεργασίας» από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμότης Νορβηγίας 2009-2014 - 27.1.13
Υπογράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013 μεταξύ του Γραφείου Προγραμματισμού και του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας, Συμβόλαιο Έργου για τη χρηματοδότηση του έργου «Σπίτι της Συνεργασίας» το οποίο θα υλοποιηθεί με χρηματοδότηση από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας 2009-2014.  Το Έργο θα υλοποιηθεί από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης, ενώ το Γραφείο Προγραμματισμού θα διαχειρίζεται το Πρόγραμμα στα πλαίσια του οποίου εμπίπτει το Έργο. Η χρηματοδότηση που θα παρασχεθεί στην Κύπρο για την υλοποίηση του έργου έχει καθοριστεί με βάση τις σχετικές πρόνοιες του Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και τη Νορβηγία  τον Δεκέμβριο του 2011, καθώς και της Συμφωνίας Προγράμματος που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών στις 5 Δεκεμβρίου 2012.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €731.970. Ποσό ύψους €591.000, που αποτελεί το 80.74% του συνολικού προϋπολογισμού, θα παρασχεθεί από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό της Νορβηγίας, ενώ ποσό ύψους €140.970, που αποτελεί το 19.26% του συνολικού προϋπολογισμού, θα διατεθεί από τον Όμιλο Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας.

Ο κυριότερος στόχος του Έργου είναι να διασφαλιστεί η λειτουργία και βιωσιμότητατου Σπιτιού της Συνεργασίας. Το έργο αναμένεται να βοηθήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας στον τομέα της διδασκαλίας της ιστορίας και της μάθησης με διάφορες δραστηριότητες που βοηθούν στην ενίσχυση του διαλόγου και της κριτικής σκέψης καθώς επίσης να συνεισφέρει στη γεφύρωση των σχέσεων της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας.  Επιπλέον, το έργο έχει ως στόχο να διευκολύνει τις δραστηριότητες και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών στην Κύπρο, προσφέροντας ευκαιρίες για να αναπτύξουν δραστηριότητες στο Σπίτι της Συνεργασίας οι οποίες σχετίζονται με τη συνολική αποστολή και το όραμα του Σπιτιού, καθώς και του έργου γενικότερα.

Επιπλέον, προβλέπεται ότι το έργο αυτό θα ενισχύσει περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ του Ομίλου και εκπαιδευτικών σε θέματα Ιστορίας  από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μέσω των δραστηριοτήτων που οργανώνονται σε συνεργασία με το Συμβούλιο της Ευρώπης. Μέσω αυτής της συνεργασίας αναμένεται επίσης ότι η ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων θα συμβάλει περαιτέρω στην ενίσχυση των ικανοτήτων του Ομίλου.

Επιπρόσθετα των πιο πάνω, ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας προτίθεται να ενισχύσει και να εμβαθύνει τις σχέσεις που έχουν δημιουργηθεί με τη Νορβηγία μέσω αυτού του έργου κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών. Προβλέπεται ότι τα μέλη του Ομίλου και του Σπιτιού της Συνεργασίας θα συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά προγράμματα στο Σπίτι της Λογοτεχνίας στο Όσλο, το οποίο μπορεί να προσφέρει νέες ιδέες για επιπρόσθετες δραστηριότητες στο Σπίτι της Συνεργασίας καθώς και ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών. Επιπλέον, ο Όμιλος προτίθεται να καλέσει  μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Σπιτιού της Λογοτεχνίας στο Όσλο να συμμετάσχουν στη Διοικητική Επιτροπή του Σπιτιού της Συνεργασίας η οποία αναμένεται να  συσταθεί σύντομα και θα είναι υπεύθυνη για την ετοιμασία της στρατηγικής της Σπιτιού ώστε να επιτευχθεί η μακροπρόθεσμη αποστολή και το όραμά του.Alpha

Άλλες υπηρεσίες και οργανωμένα σύνολα που θα ωφεληθούν από το έργο είναι οι Μη Κυβερνητικοί Οργανισμοί στην Κύπρο και η κυπριακή κοινωνία των πολιτών στο σύνολό της, οι εκπαιδευτικοί σε θέματα ιστορίας σε ολόκληρη την Κύπρο, οι αρμόδιες Αρχές της εκπαίδευσης, τα μέλη του Ομίλου, ερευνητές και ακαδημαϊκοί.

Το Συμβόλαιο υπογράφηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργο Γεωργίου, εκ μέρους του Διαχειριστή Προγράμματος, και από τον δρα Κυριάκο Παχουλίδη, Πρόεδρο του Ομίλου Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας εκ μέρους του Φορέα Υλοποίησης. Η υπογραφή έγινε στα γραφεία του Γραφείου Προγραμματισμού στη Λευκωσία.





Διευθύντρια