28/1/13

ΚΥΠΕ - Θωμάς Κεττένης - Αθηνά Αρσαλίδου - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 28/01/2013



1. Δεν υπάρχει πρόνοια στο Μνημόνιο για συναπόφαση με την Τρόικα στο θέμα του φυσικού αερίου, αναφέρει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, χαρακτηρίζοντας τέτοιους ισχυρισμούς επικίνδυνους για τα ζωτικά συμφέροντα της Κύπρου. Προσθέτει ότι το ίδιο ισχύει και για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και εξηγεί ότι η Κυβέρνηση δεν απεδέχθη την απαίτηση της Τρόικα για άμεσες ιδιωτικοποιήσεις.
2."Δεν φεύγω με την έννοια που θα ήθελαν ορισμένοι, θα είμαι εδώ στον αγώνα για επανένωση", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου της κοινότητας Πραστειού Κελλακίου με τίτλο «Πραστειό Κελλακίου Ιστορία, Πολιτισμός και Παραδόσεις» του Γιώργου Σοφοκλέους.  Πρόσθεσε ότι «ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα και η Κύπρος να ευημερήσει, να επανενωθεί και να είναι κοινή πατρίδα όλων των Κυπρίων».  
3. Ενισχύονται οι δυνατότητες της Μονάδας Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ) αναφορικά με την πρόληψη και την καταπολέμηση του διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος και ιδίως του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, μετά και την υπογραφή σχετικού Συμβολαίου, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.   
4. Την εκτίμηση ότι εάν συμφέρει εθνικά και οικονομικά στην Κύπρο και το λαό της ο αγωγός φυσικού αερίου να περάσει από την Τουρκία για την Ευρώπη, τότε να περάσει, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.       
5. Τη δέσμευση ότι η συνεργασία τους δεν θα λήξει μετά τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου έδωσαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Μάριος Καρογιάν κατά τη διάρκεια χοροεσπερίδας του παραρτήματος ΔΗ.ΚΟ Αγγλίας στο Λονδίνο το βράδυ του Σαββάτου. Ο υποψήφιος Πρόεδρος Γιώργος Λιλλήκας, απαντώντας στις επικρίσεις του Μάριου Καρογιάν περί προσπάθειας διάλυσης του ΔΗΚΟ, είπε ότι είναι η ηγεσία του ΔΗΚΟ που υποκλέπτει τη συνείδηση του κόμματος και όχι εμείς, προσθέτοντας ότι, αν το ΔΗΚΟ, η ιστορία και οι αρχές του κινδυνεύουν από κάτι, "είναι από την ηγεσία του κ. Καρογιάν και της παρέας του".
6. Έντονη διαμάχη για τη σχεδιαζόμενη οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο φαίνεται να έχει ξεσπάσει μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας  Β. Σόιμπλε και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, για το κατά πόσον δηλαδή ενδεχόμενη άτακτη χρεοκοπία της μεγαλονήσου θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υπόλοιπη ευρωζώνη, όπως αποκαλύπτει το Der Spiegel. 
7. Μεγάλη ποσότητα προϊόντων «μαϊμού» μεταξύ των οποίων ρολόγια, τσάντες, γυαλιά ηλίου, ρούχα, ζώνες, παπούτσια και ψηφιακοί δίσκοι, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Αστυνομίας και του Τελωνείου στο παζαράκι που λειτουργεί κάθε Κυριακή πρωί, σε περιοχή της Ορόκλινης.        
8.  Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κήρυξε ο Αιγύπτιος Πρόεδρος, Μοχάμεντ Μόρσι, τρεις πόλεις κατά μήκος της Διώρυγας του Σουέζ, όπου τις τελευταίες τέσσερις ημέρες δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην πόλη Πόρτ Σάιντ την Κυριακή, κατά την κηδεία των 33 ανθρώπων οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους το Σάββατο εξαιτίας συγκρούσεων που ξέσπασαν σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.
9. Ξεπερνούν τους 245 τα θύματα από την πυρκαγιά που ξέσπασε σε κλαμπ στη Βραζιλία. Η Πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ, επέστρεψε εσπευσμένα στη Βραζιλία διακόπτοντας τη συμμετοχή της στη διάσκεψη κορυφής της ΕΕ και της Κοινότητας Χωρών Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής που διεξάγεται στη Χιλή.
10. Ο ΑΠΟΕΛ επικράτησε χθες του Ολυμπιακού με 2-0 και διατήρησε την εις βάρος του διαφορά από  την πρωτοπόρο Ανόρθωση στους 6 βαθμούς, ενώ η ΑΕΛ με τη νίκη της με 1-0 επί της Νέας Σαλαμίνας εδραιώθηκε στην 4η θέση με 37 βαθμούς, πέντε πάνω από την πέμπτη Ομόνοια. Η 19η αγωνιστική ολοκληρώνεται σήμερα με την αναμέτρηση μεταξύ της Αλκής και της Δόξας Κατωκοπιάς που αρχίζει στις 19:00.
(ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΘΚΕ/ΓΒΑ)
CNA FOOTER