30/1/13

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρχίζει σήμερα τις επαφές του στο Βελιγράδι 30/01/2013

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας έφθασε χθες το απόγευμα στο Βελιγράδι όπου σήμερα θα προεδρεύσει Διακυβερνητικής Συνόδου μαζί με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας.


Ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ο οποίος συνοδεύεται από την Υπουργό Εξωτερικών δρα Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Λουκά Λουκά, τον Υπουργό Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων κ. Ευθύμιο Φλουρέντζου, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή του Γραφείου Προγραμματισμού κ. Γιώργο Γεωργίου, θα έχει το μεσημέρι συνάντηση με τον Σέρβο ομόλογό του κ.Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα πραγματοποιηθεί ειδική τελετή κατά την οποία ο Πρόεδρος της Σερβίας θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με Ανώτατο Παράσημο της Σερβικής Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα παρασημοφορήσει τον Πρόεδρο Νίκολιτς με το Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γʼ.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα συναντηθούν με τον Πρωθυπουργό της Σερβίας κ. Ίβικα Ντάτσιτς και θα ακολουθήσει συνάντηση της Ολομέλειας της Διακυβερνητικής Συνόδου με τη συμμετοχή Υπουργών των Κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Τη Σύνοδο θα απασχολήσουν, μεταξύ άλλων, οι διμερείς σχέσεις και η περαιτέρω ανάπτυξή τους σε τομείς όπως το εμπόριο και ο τουρισμός, θέματα που άπτονται της οικονομικής κρίσης, η ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας, τα Δυτικά Βαλκάνια και οι εξελίξεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ακολούθως θα υπογραφούν συμφωνίες μεταξύ Κύπρου και Σερβίας.

Στο περιθώριο της επίσκεψης του Προέδρου Χριστόφια οι Κύπριοι Υπουργοί θα έχουν συναντήσεις με τους Σέρβους ομολόγους τους.