28/1/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού μετά την επίσκεψη του στα γραφεία της ΚΡΕΤΥΚ 28/01/2013

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης επισκέφθηκε σήμερα τα γραφεία της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) στη Λευκωσία, όπου είχε συνάντηση με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο κ. Χαράλαμπο Έλληνα, τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Α’ κ. Σταύρο Σταύρου και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κ.κ. Χριστάκη Ευθυβούλου, Ανδρέα Ζαχαριάδη, Στέλιο Νικολαΐδη και Νίκο Παπαευσταθίου. Τον κ. Συλικιώτη συνόδευε ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου κ. Σόλωνας Κασίνης.

Σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αναφορικά με τη σημερινή του επίσκεψη, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε ότι το μήνυμα που στέλλεται είναι ότι η ΚΡΕΤΥΚ λειτουργεί πλέον στα γραφεία της και προχωρά με τη δουλειά που της ανατέθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να προβεί σε όλες τις ενέργειες για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Βασικό θέμα συζήτησης, επισήμανε, ήταν όλες εκείνες οι εργασίες και προετοιμασίες που χρειάζονται για να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού μας για τις υποδομές.

Όπως εξήγησε, για τη μεταφορά στις παγκόσμιες αγορές τόσο των κοιτασμάτων που ανευρέθηκαν στο Οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) - και για τα οποία αναμένεται φέτος η επιβεβαιωτική γεώτρηση - όσο και των πιθανών κοιτασμάτων στα νέα Οικόπεδα, μετά και την υπογραφή των συμβολαίων με την κοινοπραξία ENI/KOGAS, θα πρέπει έγκαιρα να προχωρήσουν οι διεργασίες για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Πρόσθεσε επίσης: «Δεν πρέπει να χάσουμε ούτε μέρα και αυτό δεν έχει μόνο οικονομική, αλλά και πολιτική σημασία. Αντιλαμβάνεστε ότι με το να προχωρήσουμε τις διεργασίες απαντούμε σε όλα αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία, όπως επίσης απαντούμε και σε κάποιους κύκλους που ενδεχομένως θέλουν να μας σπρώξουν σε επιλογές άλλες από την κατασκευή του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου και τις οποίες στο παρόν στάδιο, και κάτω από τις συνθήκες που υπάρχουν, απορρίπτουμε κατηγορηματικά».

Παράλληλα, τόνισε ο κ. Συλικιώτης, με τη δημιουργία του τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στο Βασιλικό διαμορφώνουμε νέα πολιτικά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο αφού, βάσει και των συμμαχιών της Κύπρου με το Ισραήλ και με άλλες χώρες της περιοχής, είναι ρεαλιστικό να επιτευχθεί η μετατροπή της χώρας μας σε ένα περιφερειακό ενεργειακό κέντρο για μεταφορά του φυσικού αερίου από την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή στις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές. Σημείωσε επίσης: «Έχουμε προχωρήσει ήδη με κατάθεση προτάσεων για έργα κοινού ενδιαφέροντος και στην ΕΕ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η πρότασή μας για το τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Έργα, δηλαδή, που οδηγούν στη δημιουργία του Νοτιοανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου για τροφοδοσία της ΕΕ. Και χαίρομαι γιατί αυτή η προοπτική της δημιουργίας του Νοτιοανατολικού Μεσογειακού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου σήμερα συζητείται στην Ευρώπη και γίνεται αποδεκτή, κάτι που πριν από μερικούς μήνες ετίθετο από εμάς, αλλά ήταν αρκετά θεωρητικό».

Κλείνοντας την αρχική του δήλωση ο Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ΚΡΕΤΥΚ προχωρά με τις διεργασίες για τη συζήτηση με την Noble Energy για τις υποδομές, τονίζοντας: «Για να έχει αξία ένα κοίτασμα πρέπει να απαντήσεις το συντομότερο πώς θα μεταφερθεί στις παγκόσμιες αγορές». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η εταιρεία προχωρά επίσης με τις διεργασίες για πρόσληψη, με ανοικτούς διαγωνισμούς, οικονομικών και νομικών συμβούλων για την υλοποίηση των σχεδιασμών, εξηγώντας ότι θα πρόκειται για εξειδικευμένους οίκους με διεθνή εμπειρία. «Εμείς ως κράτος θα στηρίζουμε την κρατική εταιρεία μας για να μπορέσει να προχωρήσει το συντομότερο στην υλοποίηση αυτών των σχεδιασμών», κατέληξε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλικιώτης είπε: «Όταν εμείς εδώ στην Κύπρο αρχίζουμε να μιλούμε για άλλες επιλογές, αντιλαμβάνεστε ότι διευκολύνουμε όλους αυτούς τους κύκλους και τους χειρισμούς που θέλουν να κάνουν. Εμείς σε αυτά τα ζητήματα πρέπει να είμαστε κατηγορηματικοί: Πρώτον, ότι το κράτος μας θα διαχειριστεί αυτές τις υποδομές. Γνωρίζετε την όλη συζήτηση με την Τρόικα και θέλω να το επαναλάβω αυτό, ότι όσοι μιλούν για ασάφειες, παρερμηνείες, διπλές ερμηνείες τελικά διευκολύνουν αυτούς όλους τους κύκλους που θέλουν να προχωρήσουν με άλλους σχεδιασμούς. Και δεύτερον, εμείς πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό που αποφασίσαμε: Ότι θα κάνουμε τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου γιατί διεκδικούμε η Κύπρος να μετατραπεί σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο. Δεν υπάρχει χώρος για οποιεσδήποτε άλλες σκέψεις. Πέρα από το γεγονός ότι θεωρώ ότι και πολιτικά είναι λάθος να συζητούμε ή να γίνεται αναφορά ακόμα στο ενδεχόμενο αξιοποίησης των κυπριακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων μέσω αγωγού προς την Τουρκία, από τη στιγμή που υπάρχει η τουρκική κατοχή».

Σε ερώτηση αν είναι εφικτή η υλοποίηση του στόχου για λειτουργία του τερματικού μέχρι το 2019, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε: «Κάθε καθυστέρηση, πέρα από το ότι δίνει χώρο σε όλους αυτούς τους κύκλους που κάνουν άλλους σχεδιασμούς, καθυστερεί την αξιοποίηση του φυσικού αερίου». Επανέλαβε δε ότι όσοι προβάλλουν προσκόμματα είτε προς την ΚΡΕΤΥΚ είτε προς την υλοποίηση των σχεδιασμών μας τελικά αυτό που διευκολύνουν είναι να γίνουν άλλοι σχεδιασμοί, ενώ καθυστερούν και την υλοποίηση της ελπίδας του κυπριακού λαού για αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ και την επαναφορά συνθηκών ευημερίας στον τόπο.

Κληθείς να διευκρινίσει από ποιο κονδύλι πληρώνεται το ενοίκιο των γραφείων της ΚΡΕΤΥΚ δεδομένου ότι η Βουλή δεν έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό της εταιρείας, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε αρχικά ότι η ΚΡΕΤΥΚ είναι κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου, με μόνο και αποκλειστικό μέτοχο το κράτος. Εξήγησε ότι αυτό που, κατά τη γνώμη του, λανθασμένα παγοποίησε η Βουλή είναι το μετοχικό κεφάλαιο του κράτους το οποίο, όπως επισημαίνεται και στην επιστολή που ετοίμασαν μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα και απεστάλη στη Βουλή, το κράτος είναι υπόχρεο να καταθέσει. Αυτό, σημείωσε, δημιουργεί ορισμένα προβλήματα, όμως η ΚΡΕΤΥΚ έχει εξασφαλίσει δάνεια, με εγγύηση και του κράτους, και προχωρά στη λειτουργία της.

Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εμπορίου τόνισε: «Νομίζω ότι αυτή η υπόθεση αφορά ολόκληρο τον λαό. Δεν αφορά μόνο εμάς σήμερα, αλλά αφορά και τις μελλοντικές γενιές. Και πρέπει σε αυτά τα πράγματα να υπάρχει η απαραίτητη συναίνεση, αλλά να υπάρχει και η απαραίτητη συνέπεια και συνέχεια για να μπορέσουμε πραγματικά να δημιουργήσουμε συνθήκες για αξιοποίηση αυτού του πλούτου που έχουμε στην ΑΟΖ μας».

Από την πλευρά της ΚΡΕΤΥΚ μίλησε ο Εκτελεστικός Πρόεδρος κ. Χαράλαμπος ΄Ελληνας, ο οποίος σημείωσε ότι είχαν, κατά τις δύο τελευταίες εβδομάδες, λεπτομερείς συνομιλίες με την Noble Energy για το τερματικό και άλλα θέματα και τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει πολλή δουλειά μέχρι τα μέσα του χρόνου για να προχωρήσουν όλα. Ταυτόχρονα, επισήμανε, η δουλειά της ΚΡΕΤΥΚ πολλαπλασιάζεται πλέον λόγω και των συμφωνιών με την κοινοπραξία ENI/KOGAS, αλλά και με την TOTAL, με απώτερο στόχο να γίνει η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη και σε άλλα μέρη του κόσμου. Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας, στη μικρή περιοχή της ανατολικής Μεσογείου δεν μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας τέτοιος κόμβος ή πολλοί αγωγοί προς διάφορα μέρη της Ευρώπης και γι’ αυτόν τον λόγο, είπε, «πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα με το θέμα του τερματικού και να κλείσουν όλες αυτές οι κουβέντες που γίνονται και ανοίγουν υποθέσεις που δεν είναι ούτε εφικτές αλλά ούτε και λογικές».

Ερωτηθείς κατά πόσον τηρείται το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί με την Noble Energy για λειτουργία του τερματικού μέχρι το 2019, ο κ. Έλληνας απάντησε καταφατικά, επισημαίνοντας ότι είχαν τεθεί δύο ημερομηνίες ως βασικές. Η πρώτη, είπε, αφορά τη λήψη της τελικής απόφασης για την επένδυση πριν από το τέλος του 2015 και η δεύτερη να είμαστε σε θέση να εξαγάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο πριν από το τέλος του 2019. Εξήγησε ότι αυτές επιβεβαιώθηκαν κατά τις συναντήσεις με την Noble την περασμένη εβδομάδα, καθώς και ότι για την τήρησή τους προϋπόθεση είναι η διεξαγωγή φέτος της επιβεβαιωτικής γεώτρησης στο Οικόπεδο 12.

Κληθείς να διευκρινίσει σε ποιες υποθέσεις που δεν είναι λογικές αναφερόταν στην αρχική του δήλωση, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ εξήγησε ότι για παράδειγμα δεν είναι λογικοί οι αγωγοί προς την Τουρκία, αφού οι σχεδιασμοί δεν αφορούν μόνο το Οικόπεδο 12 αλλά τις τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου ολόκληρης της περιοχής. Το τερματικό στο Βασιλικό, είπε, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου παγκόσμια με την KOGAS, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο όσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο, να έχει έρθει στην Κύπρο όχι για επενδύσεις αλλά για να χρησιμοποιεί αυτό το υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Κληθείς να αναφέρει πότε αναμένεται η υπογραφή του μνημονίου με την Noble Energy, ο κ. Έλληνας επισήμανε ότι έχει προχωρήσει αρκετά η προετοιμασία του και εξέφρασε την ελπίδα ότι στις επόμενες λίγες εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να υπογράψουμε το αρχικό μνημόνιο. Όπως εξήγησε, αυτό θα διέπει κυρίως το θέμα του τερματικού, ενώ θα θέτει και χρονοδιάγραμμα για να υπογραφεί και η τελική συμφωνία για το τερματικό εντός του 2013.