27/1/13

Δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου 27/01/2013

Δεν ευσταθεί αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι η Κύπρος θα πάρει έσοδα από το φυσικό αέριο 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης, είπε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου υπογραμμίζοντας, παράλληλα, ότι ενδεχόμενο μεταφοράς φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, όπως, επίσης, αναφέρει το Economist, δεν πρόκειται να υπάρξει αν πρώτα δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στεφάνου αναφερόμενος στο θέμα του δημοσιεύματος του Economist για το φυσικό αέριο είπε: «Ό,τι αφορά στον φυσικό πλούτο της Κύπρου, ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο, είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και κανένας δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει ή να το παραβιάζει. Αυτό το έχει κάνει ξεκάθαρο προς όλους η Κυβέρνηση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι σύσσωμη η διεθνής κοινότητα υπερασπίστηκε αυτό το δικαίωμα της Κύπρου από τις απειλές και τις προκλήσεις της Τουρκίας.

Ούτε η Τρόικα δεν έχει κανένα δικαίωμα να επεμβαίνει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου περιλαμβανομένου και του θέματος του φυσικού αερίου. Είναι γεγονός ότι η Τρόικα επιχείρησε να περάσει πρόνοια στο δικό της Μνημόνιο ότι θα συναποφασίζαμε για το φυσικό αέριο, αλλά η αποφασιστική στάση της Κυβέρνησης απέτρεψε την υλοποίηση των προθέσεων της. Δεν υπάρχει πρόνοια για συναπόφαση στο κατʼ αρχήν συμφωνηθέν Μνημόνιο. Η Τρόικα τηρείται ενήμερη, αλλά είναι η Κύπρος που καταρτίζει τους σχεδιασμούς και αποφασίζει για το πώς θα προχωρήσει. Και αυτούς τους σχεδιασμούς η Κυβέρνηση τους προώθησε πάρα πολύ και έφερε την προοπτική εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου πολύ κοντά.

Αυτό που αναφέρεται στο δημοσίευμα του Economist ότι έσοδα από το φυσικό αέριο η Κύπρος θα πάρει 15 χρόνια μετά την έναρξη της εκμετάλλευσης, δεν ευσταθεί. Έσοδα θα υπάρχουν αμέσως με την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Η υπογραφή των συμβολαίων με την Kogas ενισχύει αυτή την προοπτική. Η Κύπρος έχει κάνει τις μελέτες της με τη βοήθεια διεθνώς αναγνωρισμένων Οίκων και η δημιουργία τερματικού υγροποίησης αποτελεί κεντρικό στοιχείο αυτών των σχεδιασμών.

Στο δημοσίευμα προκρίνεται η άποψη για τη μεταφορά φυσικού αερίου με αγωγούς μέσω Τουρκίας, ʽκάτι που οι Ελληνοκύπριοι θα έβρισκαν δύσκολο να καταπιούνʼ. Είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια κάποιοι να προωθήσουν τη λογική για κατασκευή αγωγών για τη μεταφορά αερίου, μέσω της Τουρκίας. Καθιστούμε για μια ακόμη μια φορά ξεκάθαρο ότι για να μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, πρέπει πρώτα απʼ όλα να επιλυθεί το Κυπριακό.

Το δημοσίευμα του Economist έχει προστεθεί στα πολλά άλλα, που αναφέρονται στην απαίτηση των Γερμανών και άλλων κύκλων να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο, αφήνοντας να νοηθεί ότι αυτό μπορεί να γίνει με την εκλογή του κ. Αναστασιάδη στην προεδρία, αφού ο νυν πρόεδρος είναι εναντίον.

Είναι φανερό ότι όσοι επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών επενδύουν στην εκλογή του κ. Αναστασιάδη έστω και αν ο ίδιος λόγω εκλογικών σκοπιμοτήτων όψιμα εμφανίζεται υπερασπιστής αυτών των οργανισμών. Επειδή είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Αναστασιάδης προσπαθεί να δημιουργήσει άλλοθι στον εαυτό του, έτσι ώστε αν εκλεγεί Πρόεδρος να ξεπουλήσει τους ημικρατικούς οργανισμούς και να κατηγορεί ταυτόχρονα τον προηγούμενο Πρόεδρο ότι δήθεν δέχθηκε τις ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που όλοι παραδέχονται ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν αποδέχεται τις ιδιωτικοποιήσεις».

Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Fitch, ο κ. Στεφάνου είπε: «Η υποβάθμιση των κρατικών ομολόγων από τον Fitch, για μια ακόμη φορά αποδεικνύει ότι το καθοριστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος με την οικονομία της είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η αβεβαιότητα, λέει ο Fitch, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το βάθος και η διάρκεια της κρίσης, αυξάνουν την αβεβαιότητα για την κυπριακή οικονομία. Είναι φανερό ότι η Κύπρος έπεσε θύμα της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες.

Ο κ. Σβόποντα στις προχθεσινές του δηλώσεις, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, ήταν ξεκάθαρος σʼ αυτό, όπως και πολύ άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Είπε ο κ. Σβόποντα: ʽΤα προβλήματα της Κύπρου οφείλονται, εν πολλοίς, στα προβλήματα στην Ελλάδα και στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγωνʼ. Ποιοι αποφάσισαν την αγορά ελληνικών ομολόγων; Οι διοικήσεις των τραπεζών. Ποια είναι η εποπτική Αρχή που θα έπρεπε βάσει των κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να εμποδίσει τις τράπεζες να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα; Η Κεντρική Τράπεζα. Εδώ βρίσκονται οι ευθύνες έστω και αν ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου προσπαθεί να βρει ευθύνες αλλού.

Είναι, επίσης, φανερό ότι αυτό που καθυστερεί την ολοκλήρωση της δανειακής σύμβασης με τον Μηχανισμό Σταθερότητας είναι το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η Κεντρική Τράπεζα προσπαθεί να πείσει ότι οι ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών είναι μικρότερες από αυτές που κάποιοι εκ προοιμίου προαποφάσισαν και εννοώ κύκλους του εξωτερικού.

Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη. Αν κρίνουμε και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, η ευθύνη για να κηρύσσεται το χρέος της Κύπρου μη βιώσιμο βρίσκεται σε εμάς, που επιλέξαμε δήθεν λάθος μοντέλα, και όχι σʼ αυτούς τους κύκλους που έχουν ευθύς εξ αρχής αποφασίσει ότι είναι μη βιώσιμο. Αντί ο κ. Νεοφύτου να κάνει τον ειδικό σε θέματα που είναι άκρως τεχνοκρατικά, θα ήταν καλά να κάνει αυτό που στα λόγια διακηρύσσει περί κοινής προσπάθειας των επιθέσεων που δέχεται η Κύπρος παρά να αδυνατίζει τις θέσεις και την επιχειρηματολογία της κυπριακής πλευράς ρίχνοντας σε αυτή την πλευρά τις ευθύνες».