20/1/13

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια στην εκδήλωση εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Αθλητικού Συλλόγου Α.Π.Ο.Π. Παλαικύθρου 20/01/2013

Αγαπητοί φίλοι και φίλες,

Σήμερα έχω δει πολλούς φίλους και φίλες που αγωνιστήκαμε μαζί εδώ και 40-50 χρόνια, και πριν από το πραξικόπημα και την εισβολή. Και αγκαλιάζω όλους ανεξαρτήτως ιδεολογικών και κομματικών επιλογών.

Κάθε καινούργια αθλητική εγκατάσταση εμπλουτίζει την αθλητική υποδομή του τόπου. Αποτελεί μια από τις βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης του αθλητισμού μας. Τα εγκαίνια αθλητικών εγκαταστάσεων είναι σημαντικές στιγμές στα αθλητικά πράγματα του τόπου. Ο αθλητισμός αποκτά έτσι ολοένα περισσότερες και πιο σύγχρονες υποδομές για την υγιή ενασχόληση της νεολαίας και γενικά του λαού μας.

Οι μορφωτικοί σύλλογοι σε όλη την Κύπρο έχουν ιστορικά αποτελέσει φάρους πολιτισμού, αυτομόρφωσης και άθλησης για τη νεολαία μας. Το κάθε οίκημα κουβαλά τη δική του ιστορία. Μέσα από αυτή την ιστορία οι εργαζόμενοι της Κύπρου, οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, οργανώθηκαν και διεκδίκησαν καλύτερους όρους ζωής.

Το σωματείο του Α.Π.Ο.Π. Παλαικύθρου αποτελεί ένα ιστορικό σωματείο που συνέδεσε το όνομα του με τους αγώνες των εργαζομένων και καταφέρνει με τις προσπάθειες των μελών του να επιβιώνει στην προσφυγιά.

Ο Α.Π.Ο.Π. ιδρύθηκε το 1953 από φιλοπρόοδους δημοκρατικούς νέους της κοινότητας Παλαικύθρου και αποτελεί τη συνέχεια του Μορφωτικού Συλλόγου Παλαικύθρου ο οποίος ιδρύθηκε το 1941. Στο έμβλημα και στο λάβαρο σας να βάλετε και το 1941. Μην ξεχνάτε ότι είστε συνεχιστές ενός ιστορικού σωματείου, του Μορφωτικού, που ιδρύθηκε σε ακόμη πιο δύσκολες συνθήκες το 1941. Σκοπός της ίδρυσης του Σωματείου ήταν η βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του χωριού μέσα από τον αγώνα, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό.

Το 1942 ο Μορφωτικός Σύλλογος Παλαικύθρου πρωτοστάτησε σε απεργίες για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Πολλά από τα μέλη του φυλακίστηκαν από τους Άγγλους για περίπου τρεις μήνες για τη συμμετοχή τους στους απεργιακούς αγώνες. Ήταν το πρώτο σωματείο το οποίο ιδρύθηκε στην κοινότητα και αγκαλιάστηκε από το σύνολο των ανθρώπων του χωριού. Τα μέλη του σωματείου συμμετείχαν ενεργά σε όλους τους εργατικούς και ταξικούς αγώνες του κυπριακού λαού καθώς επίσης και στους αντιαποικιακούς αγώνες και τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημοκρατίας.

Μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του το σωματείο δημιούργησε μια αρκετά καλή ποδοσφαιρική ομάδα για τα δεδομένα της εποχής του. Στον πολιτιστικό τομέα διέπρεψε με τη διοργάνωση θεατρικών παραστάσεων και πολλών άλλων πολιτικο-καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

Το 1958, μαζί με άλλα προοδευτικά σωματεία, ίδρυσαν την ΠΟΕΛ, την πρώτη Ομοσπονδία Αγροτικών Σωματείων. Ο ΑΠΟΠ συμμετείχε ανελλιπώς σε όλα τα πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας μέχρι και το 1974 όταν η εισβολή ανέστειλε την ανοδική πορεία του σωματείου.

Μετά την εισβολή ο Α.Π.Ο.Π. επανήλθε το 1976 στα πρωταθλήματα της ΠΟΕΛ και από το 1993 αγωνίζεται στην πρώτη κατηγορία της ΠΟΕΛ με αρκετή επιτυχία.

Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ υπάρχει η πραγματική ανάγκη για εθελοντική και κοινωνική προσφορά μέσα από τους συλλόγους. Σε μια εποχή έντονης κρίσης του συστήματος όπου οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται και τα κοινωνικά προβλήματα επεκτείνονται, οι σύλλογοι μας μπορούν να συνδράμουν στην ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και της προσφοράς. Σύλλογοι όπως ο Α.Π.Ο.Π. μπορούν να γίνουν χώροι κοινωνικοποίησης και εποικοδομητικής ψυχαγωγίας, ως απάντηση στην απομόνωση και τον αποκλεισμό που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.
Φίλες και φίλοι,

Μετά από πολύχρονες προσπάθειες και στις συνθήκες της προσφυγιάς ο Α.Π.Ο.Π. κατάφερε, με τη βοήθεια της πολιτείας και του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού να δημιουργήσει και να επεκτείνει τις εγκαταστάσεις του. Η γη στην οποία ανεγέρθηκε το οίκημα του σωματείου μισθώθηκε μέσω του ΚΟΑ. Ο ΚΟΑ περιέλαβε επίσης οικονομική βοήθεια ύψους €52.000 από τους σχεδιασμούς του για την αίθουσα επιτραπέζιας αντισφαίρισης του Σωματείου. Εγκαινιάζουμε σήμερα την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και γραφείων. Υποδομές αναγκαίες για την διεκπεραίωση του κοινωνικού ρόλου του συλλόγου.

Εγκαινιάζοντας σήμερα τις εγκαταστάσεις αυτές, συγχαίρω θερμά τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού που έχει εντάξει στους σχεδιασμούς του τη δημιουργία τέτοιων σύγχρονων έργων αθλητικής υποδομής. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να συγχαρούμε θερμά τη διοίκηση και τα μέλη του σωματείου Α.Π.Ο.Π. Παλαικύθρου που προχώρησαν αποφασιστικά στην ανέγερση των εγκαταστάσεων αυτών.

Οι φίλοι του Α.Π.Ο.Π. Παλαικύθρου δικαιούνται να νιώθουν περήφανοι για το έργο που εγκαινιάζουμε σήμερα αλλά και για τη συνολική προσφορά του σωματείου στο αθλητικό και πολιτιστικό γίγνεσθαι του τόπου μας. Αγαπητοί φίλοι του Α.Π.Ο.Π., σας συγχαίρω θερμά για την όλη προσφορά σας. Σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσω να είμαι πάντοτε δίπλα σας, ακόμη και ως απλός πολίτης, στον αγώνα για να τιμήσουμε και να διατηρήσουμε την ιστορία μας. Τις ρίζες μας. Τα πιστεύω, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση. Για επιστροφή στις ρίζες μας. Για κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα. Για μια καλύτερη Κύπρο, για έναν καλύτερο κόσμο.

Χαιρετίζω την παρουσία εδώ της Sevgul Uludag (Τουρκοκύπρια δημοσιογράφος), μιας συναγωνίστριας για την προσέγγιση των δύο κοινοτήτων και για κοινό αγώνα κατά της κατοχής και για επανένωση της πατρίδας μας. Παλεύουμε μαζί από τότε που ήμουν Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ και από τότε είναι στις επάλξεις του κοινού μας αγώνα για την κοινή μας πατρίδα.