20/1/13

Χαιρετισμός της Υπουργού Εσωτερικών κας Ελένης Μαύρου σε εκδήλωση/δενδροφύτευση εις μνήμη των πεσόντων και αγνοουμένων της κοινότητας Μιας Μηλιάς 20/01/2013

Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τα παιδιά της κοινότητας Μιας Μηλιάς. Να τιμήσουμε τη θυσία τους για χάρη της δημοκρατίας, της πατρίδας και της ελευθερίας. Τιμούμε σήμερα τους 23 φονευθέντες και αγνοούμενους Μιαμηλιώτες που χάθηκαν το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Τιμούμε τον αγνοούμενο Υποστράτηγο Τάσο Μάρκο και τους 95 στρατιώτες που χάθηκαν στη Μια Μηλιά υπερασπιζόμενοι την πατρίδα και τα παιδιά της. Μαζί τους θυμόμαστε και τιμούμε όσους βρέθηκαν να παλεύουν, να αγωνίζονται και να θυσιάζονται για την πατρίδα.

Τριάντα οκτώ χρόνια έχουν περάσει αλλά οι πληγές παραμένουν ανοικτές. Πληγές που άφησε πίσω του το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής. Για τριάντα οχτώ τώρα χρόνια οι πρόσφυγες περιμένουν να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Οι εγκλωβισμένοι περιμένουν πότε θα μπορέσουν να αναπνεύσουν αέρα ελευθερίας. Οι συγγενείς των αγνοουμένων περιμένουν πότε θα μπορέσουν να μάθουν για την τύχη των προσφιλών τους προσώπων.

Τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια έχουν περάσει από το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του 1974 που οι κάτοικοι αυτού του νησιού θέρισαν την καταστροφή και τον πόνο που άλλοι έσπειραν. Ξένα κέντρα αποφάσεων, εξυπηρετώντας δικά τους γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα, έσπειραν τη διχόνοια και τη μισαλλοδοξία σε αυτό τον τόπο. Δυστυχώς σε αυτή τους την προσπάθεια βρήκαν συνεργούς και συνενόχους συμπατριώτες μας.

Ιμπεριαλιστικές βλέψεις, ξένες παρεμβάσεις, εθνικισμός, πολιτικά πάθη είναι μερικά από τα αίτια της καταστροφής του 1974. Είναι όμως και λίγα από τα μαθήματα μιας πικρής εποχής. Η ιστορία λέγεται ότι επαναλαμβάνεται. Νομίζω αυτό γίνεται όταν οι λαοί αρνούνται να διδαχθούν από τα λάθη και τις παραλείψεις τους.
Οι θυσίες των παιδιών αυτού του τόπου γεμίζουν όλους μας με ένα αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος. Καλούμαστε να κρατήσουμε την ιστορική μνήμη του τόπου ζωντανή γιατί αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως φάρος οδηγώντας το λαό μας σε ένα καλύτερο αύριο. Καλούμαστε να παραδειγματιστούμε από όσους πρωτοστάτησαν στον καθορισμό της ιστορικής μας πορείας και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα να διδάσκουν σε μας τις έννοιες της αυτοθυσίας, του πατριωτισμού και της δημοκρατίας.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Το κάθε δέντρο που φυτεύουμε σήμερα εις μνήμην των ηρώων μας αφορά όχι μόνο εκείνους αλλά και τα παιδιά μας. Το κάθε δέντρο ας λειτουργήσει όχι μόνο ως φάρος μνήμης και τιμής αλλά και ως συνδετικός κρίκος με τη γη για τις μέλλουσες γενιές. Ας καλλιεργήσουμε ανθρώπους εμποτισμένους με τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν οι ήρωες που τιμούμε σήμερα, τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας.

Παρά τα 38 χρόνια προσφυγιάς είμαστε σήμερα εδώ γιατί ο χρόνος δεν έχει αλλοιώσει τη θέληση μας για επιστροφή και δικαίωση. Συνεχίζουμε να προσδοκούμε και να αγωνιζόμαστε για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Για την επανένωση του λαού και του τόπου μας.

Η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσωπικά δεν θα σταματήσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού. Η προσήλωση μας σε μια λύση στο Κυπριακό που να είναι δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη παραμένει αναλλοίωτη παρά τις όποιες δυσκολίες έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μια λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο από την τουρκική κατοχή, τον εποικισμό και τις εξωτερικές εξαρτήσεις. Μια λύση που θα στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου, τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια λύση που θα επανενώνει πραγματικά την Κύπρο και το λαό της.

Η δική μας θέληση για λύση είναι δεδομένη. Η Τουρκία, όμως, παρουσιάζεται αδιάλλακτη και υπεροπτική. Μια Τουρκία που δεν παρουσιάζεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ρεαλιστικές προτάσεις στο πλαίσιο της συμφωνημένης λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι η Τουρκία που κατέχει παράνομα το 37% της χώρας μας και είναι αυτή που σε καθημερινή βάση παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού. Η Τουρκία είναι που με τον εποικισμό αλλάζει τον δημογραφικό χαρακτήρα του νησιού μας. Αυτοί είναι και οι λόγοι για τους οποίους όλοι οι εμπλεκόμενοι στο Κυπριακό πρέπει να στραφούν προς την Τουρκία. Να πειστεί ότι μια βιώσιμη και λειτουργική διευθέτηση είναι προς το συμφέρον όλων.

Στον αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδας μας θα πρέπει όλοι να είμαστε συμμέτοχοι. Μονάχα μέσα από τη σύμπνοια και την αποφασιστικότητα όλων μπορούμε να κρατήσουμε την ελπίδα ζωντανή. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τον τόπο οι αντιπαραθέσεις και οι αχρείαστες συγκρούσεις μόνο επιζήμιες μπορούν να είναι. Θα πρέπει όλοι μας να κλείσουμε τα αυτιά μας σε εκείνες τις φωνές που τόσο κακό έχουν κάνει στο τόπο μας στο παρελθόν.

Οι κρίσιμες μέρες που μας αναμένουν πρέπει να μας βρουν ενωμένους. Το χρωστούμε στα παιδιά που χάσαμε αλλά και στα παιδιά που περιμένουν από μας να τους παραδώσουμε μια καλύτερη πατρίδα.

Τιμώντας τους ήρωες της κοινότητας Μιας Μηλιάς τιμούμε όλους εκείνους που σύνδεσαν τη ζωή και το θάνατο τους με τη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου μας. Μια ιστορία γραμμένη με αγώνες και αίμα για ανεξαρτησία, δημοκρατία, ελευθερία. Για την αξιοπρέπεια μας.

Το φως της θυσίας τους πάντα θα καθοδηγεί τα βήματα μας.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους.