20/1/13

Αποσπάσματα ομιλίας του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Γιαννάκη Λ. Ομήρου στην εκδήλωση για κοπή της βασιλόπιτας της Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Κίνησης, στην Πάφο 20/01/2013

Μιλώντας σήμερα κατά την εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της «Ευρωπαϊκής Περιβαλλοντικής Κίνησης» που πραγματοποιήθηκε στην Κάτω Πάφο, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Λ. Ομήρου, μεταξύ άλλων, είπε:

«Η απάνθρωπη παγκοσμιοποίηση, η άναρχη ανάπτυξη, η ασύδοτη επέλαση των αγορών και η συνακόλουθη οικονομική κρίση επιτείνουν τα φαινόμενα λεηλάτησης και καταστροφής του περιβάλλοντος.

Η απουσία ρυθμιστικών μηχανισμών και εποπτείας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και η περιθωριοποίηση των δημοκρατικά νομιμοποιημένων εξουσιών από το χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης οδήγησαν και σε ασυδοσία εκμετάλλευσης και άπληστης ανάπτυξης εις βάρος του περιβάλλοντος. Αποτέλεσμα, ο εφιάλτης των κλιματικών αλλαγών που απειλούν τα θεμέλια της ζωής πάνω στον πλανήτη.

Ήλθε η ώρα για επαναφορά της δημοκρατίας, της πολιτικής των δημοκρατικά εκλεγμένων κοινοβουλίων και κυβερνήσεων στον χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης.

Ήλθε η ώρα τα αδίστακτα συμφέροντα των παγκόσμιων οικονομικών κύκλων και των χρηματαγορών να τεθούν κάτω από έλεγχο και εποπτεία. Με κανόνες και ρυθμιστικούς μηχανισμούς.

Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί και θα ανακοπεί ο εφιάλτης των κλιματικών αλλαγών. Μόνο έτσι θα αντιμετωπιστεί η απειλή της περιβαλλοντικής καταστροφής και θα διαφυλαχθούν τα φυσικά θεμέλια της ζωής».