20/1/13

Δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη 20/01/2013

Η αξιοποίηση των κοιτασμάτων έπρεπε να αποτελεί στόχο όλων μας αφού είναι κάτι που γέννησε ελπίδες για τον λαό μας είπε, σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της τελετής των εγκαινίων των νέων εγκαταστάσεων του Σωματείου Α.Π.Ο.Π., ο κ. Συλικιώτης, κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις του βουλευτή της ΕΔΕΚ κ. Γιώργου Βαρνάβα, είπε: «Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος. Τα πράγματα είναι καθαρά. Η Κυβέρνηση δούλεψε συστηματικά, προετοίμασε ένα νομοσχέδιο από τον περασμένο Νοέμβριο, ζήτησε τις απόψεις των κομμάτων, κατατέθηκε στη Βουλή, στις 8 Ιανουαρίου υπήρχε ομοφωνία στη Βουλή γύρω από αυτό το νομοσχέδιο και τελικά με την παρέμβαση της Τρόικας, κατά την άποψή μου, δεν ψηφίστηκε η νομοθεσία.

Και επειδή αναφέρονται σε διαβεβαίωση, την περασμένη Τετάρτη ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Ζαχαρίου από το Γʼ Πρόγραμμα του ΡΙΚ ήταν αποκαλυπτικός. Γνώριζε το περιεχόμενο της επιστολής της Τρόικας και το ανέφερε αυτό. Επιστολή για την οποία εγώ δεν γνώριζα.

Η Κυβέρνηση έστειλε το νομοσχέδιο στην Τρόικα ως όφειλε, δεν κατατέθηκε καμιά άποψη από την Τρόικα, δηλαδή σε σχέση με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, και η Βουλή δεν ψήφισε το νομοσχέδιο ως όφειλε να κάνει.

Η Βουλή είναι ενήμερη όλο αυτό το διάστημα για τις εξελίξεις. Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε στις 8 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου ότι ο Υπουργός πολλές φορές αυτοβούλως ενημέρωνε τη Βουλή. Σε πέντε συνεδρίες της Βουλής τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα ενημέρωσα πλήρως και για τις διαδικασίες που αφορούν τον δεύτερο γύρο αδειοδότησης. Άρα, όσα λέγονται είναι εκ του περισσού.

Υπήρχαν διαφωνίες, δεν το απέκρυψα αυτό, αλλά όλη αυτή την περίοδο υπήρχε πλήρης ενημέρωση. Αλλά και για τα όσα λένε για ημετέρους, μέχρι σήμερα δεν κατατέθηκε κάτι που να λέει ποιοι είναι αυτοί οι ημέτεροι. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Όλοι γνωρίζουν τα μέλη του Συμβουλίου και της ΚΡΕΤΥΚ, όλοι γνωρίζουν τα άτομα που διορίστηκαν ως ομάδα εμπειρογνωμόνων από την Κυβέρνηση και μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμιά κριτική για αυτά τα άτομα ότι πρόσκεινται στο ΑΚΕΛ ή ότι είναι ημέτεροι της Κυβέρνησης».

Κληθείς να διευκρινίσει αναφορά του σε παρέμβαση της Τρόικα, ο κ. Συλικιώτης είπε: «Η παρέμβαση που έγινε ήταν με την επιστολή που εστάλη. Με τις δηλώσεις μου προχθές ξεκαθάρισα το θέμα και μάλιστα έδωσα στη δημοσιότητα και τα αποσπάσματα από τις επιστολές και το τι συμφωνήθηκε με την Τρόικα. Και επειδή είναι λάθος να μιλούν κάποιοι για διπλή ερμηνεία ή παρερμηνείες, σας λέω ότι η ερμηνεία ήταν σαφής. Με την Τρόικα δεν συμφωνήσαμε ότι όλος ο σχεδιασμός μας και όλες οι νομοθεσίες θα υπόκεινται στη συμφωνία που έγινε με την Τρόικα. Η εξέταση είναι ένα διαφορετικό πράγμα. Εμείς οφείλουμε να ενημερώνουμε, αυτοί μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους, δεν είμαστε υποχρεωμένοι, όμως, να ακολουθούμε κάτι που θα προϋποθέτει συμφωνία της Τρόικα. Ήταν το κύριο αντικείμενο του διαλόγου με την Τρόικα γύρω από τα θέματα του φυσικού αερίου.

Όσοι μιλούν για παρερμηνείες και για ασάφειες τελικά εξυπηρετούν ενδεχομένως κάποιους νέους σχεδιασμούς της Τρόικα και οι ίδιοι πρέπει να απαντήσουν όταν μιλούν για διπλές ερμηνείες και ασάφειες».

Κληθείς να αναφερθεί στις διαφωνίες για τις οποίες μίλησε ενωρίτερα και κατά πόσον αυτές οι διαφωνίες έχουν να κάνουν με τις προτάσεις της Τρόικα ή με ενδοκυβερνητικές διαφωνίες, ο κ. Συλικιώτης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχουν ενδοκυβερνητικές διαφωνίες», σημειώνοντας ότι αυτή είναι και η θέση του Υπουργού Οικονομικών.
Πρόσθεσε ότι η αρχική άποψη της Τρόικα ήταν ότι θα έπρεπε να γίνονται διαβουλεύσεις και να υπάρχει συμφωνία, ωστόσο αυτό είναι κάτι που η Κυβέρνηση δεν αποδέχθηκε. Όπως εξήγησε ο κ. Συλικιώτης το Μνημόνιο έχει ήδη συμφωνηθεί και ως εκ τούτου το θέμα της εκ των προτέρων διαβούλευσης και συμφωνίας με την Τρόικα δεν αποτελεί οποιαδήποτε προϋπόθεση ή μέρος του Μνημονίου.

«Τέθηκε μόνο η θέση για εξέταση και ενημέρωση και γι’ αυτό η Κυβέρνηση απέστειλε πριν από 15 μέρες το νομοσχέδιο στην Τρόικα. Από κει και πέρα αν έχει συγκεκριμένες απόψεις η Τρόικα ας τις καταθέσει. Άρα, εμείς ακολουθούμε όσα έχουμε συμφωνήσει, όμως δεν αποδεχόμαστε να γίνονται παρεμβάσεις και να μπαίνει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της πολιτικής μας σε σχέση με το φυσικό αέριο. Μιλώ για τροχοπέδη διότι όλα αυτά στο τέλος της ημέρας καθυστερούν το να προχωρήσουμε στην αξιοποίηση των κοιτασμάτων. Η αξιοποίηση έπρεπε να αποτελεί στόχο όλων μας αφού είναι κάτι που γέννησε ελπίδες για τον λαό μας, για να επανέλθουμε σε ανάπτυξη και να βρούμε τους δρόμους να ξεφύγουμε από τις δυσκολίες που δημιουργεί η οικονομική κρίση», κατέληξε.