19/1/13

ΚΥΠΕ - Θάλεια Νεοφύτου - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 19/01/2013

ΚΥΠΕ - Θάλεια Νεοφύτου - Γρηγόρης Σάββα - ΛΕΥΚΩΣΙΑ/ΚΥΠΡΟΣ 19/01/2013


1. Με την υποβολή 11 συνολικά υποψηφιοτήτων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, που αποτελεί αριθμό ρεκόρ σε σχέση με προηγούμενες προεδρικές εκλογές, η Κύπρος εισήλθε και επίσημα στην τροχιά των προεδρικών εκλογών της 17ης Φεβρουαρίου. Ο Γενικός Έφορος Εκλογών Ανδρέας Ασσιώτης δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα είναι έτοιμο στις 20:30 το βράδυ της Κυριακής.

2. Κατά την υποβολή της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε αισιοδοξία ότι από τις 17 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει μια νέα μέρα για την Κύπρο. Ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς σε δηλώσεις του εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι προεδρικές εκλογές θα έχουν εκπλήξεις. Δέσμευση ότι θα υπηρετήσει τους πολίτες σε περίπτωση εκλογής του στην Προεδρία, εξέφρασε ο υποψήφιος Γιώργος Λιλλήκας.
3. Τελικές αποφάσεις για το θέμα της στήριξης της Κύπρου θα ληφθούν μετά τις προεδρικές εκλογές και το μνημόνιο θα οριστικοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάρτη, σύμφωνα με Ευρωπαίο επίσημο, ο οποίος ξεκαθάρισε πως η Ευρωζώνη επιμένει στις ιδιωτικοποιήσεις στην Κύπρο.
4. Ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής Χάνες Σβόμποντα, σε γραπτή δήλωσή του, τονίζει ότι η Κύπρος πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και χρειάζεται στήριξή, ενώ ζήτησε να σταματήσουν οι γενικεύσεις περί ξεπλύματος χρήματος εάν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.
5. Δεν τίθεται κανένα θέμα διπλής ερμηνείας ή παρερμηνείας στο προσχέδιο που συμφωνήθηκε με την Τρόικα για τα θέματα φυσικού αερίου, δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Νεοκλής Συλικιώτης, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση έχει υποχρέωση να αποστείλει στην Τρόικα το προσχέδιο του νομικού πλαισίου για το ταμείο υδρογονανθράκων, χωρίς ωστόσο να απαιτείται η συμφωνία της.
6. Η Κυβέρνηση έχει αποσοβήσει την υποχρέωση των απευθείας ιδιωτικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, υποδεικνύοντας πως στο αρχικό μνημόνιο που προτάθηκε από την Τρόικα υπήρχε αναφορά για έναρξη προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των μεγάλων ημικρατικών οργανισμών, όπως οι Κυπριακές Αερογραμμές και η Cyta.
7. Η άρνηση και η απόρριψη διαχρονικών θέσεων, οι οποίες είναι υιοθετημένες σε σωρεία ψηφισμάτων του ΟΗΕ, οδηγεί στην ακύρωση αυτών των θέσεων και στη διχοτόμηση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, απαντώντας σε αναφορές του Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου, ο οποίος σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία αποτελεί την ιστορικότερη παρακαταθήκη του Μακαρίου, είπε ότι ο Μακάριος δεν αναφέρθηκε καμία φορά σε διζωνική ομοσπονδία.
8. Η Εκκλησία θα βοηθήσει όποιον εκλέξει ο λαός, ούτως ώστε να βοηθηθεί ο τόπος και ο λαός, ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, με αφορμή την υποβολή των υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές εκλογές.
9. Δώδεκα όμηροι σκοτώθηκαν από την έναρξη της επιχείρησης απελευθέρωσής τους, από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας της Αλγερίας, στο συγκρότημα εξόρυξης φυσικού αερίου Ιν Αμένας, ανέφεραν αλγερινές πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.  Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, 30 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τους τρομοκράτες, οι οποίοι, έχουν διασυνδέσεις με την Αλ-Κάιντα.
10. Το ντέρμπι των αιωνίων που διεξάγεται νωρίς το Σάββατο μεταξύ της Ομόνοιας και του ΑΠΟΕΛ δεσπόζει των αναμετρήσεων της 18ης αγωνιστικής. Η πρωτοπόρος Ανόρθωση φιλοξενεί τον Απόλλωνα την Κυριακή. Το πρόγραμμα: ΑΠΟΕΛ - Ομόνοια, Εθνικός - Αγία Νάπα, Πάφος - Δόξα, ΑΕΚ - Νέα Σαλαμίνα, Ανόρθωση - Απόλλων, Παραλίμνι-Αλκή και ΑΕΛ – Ολυμπιακός
 (ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΘΝΕ/ΜΜ)