10/1/13

Συνάντηση του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας 10/01/2013

Ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέας Μαυρογιάννης συναντήθηκε σήμερα στην Αθήνα με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Δημήτρη Κούρκουλα, με τον οποίο συζήτησε τις εμπειρίες της Κυπριακής Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εν όψει της ανάληψης της Ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο κ. Κούρκουλας χαρακτήρισε «εξαιρετικά επιτυχημένη» την Κυπριακή Προεδρία, η εμπειρία της οποίας, όπως είπε, θα βοηθήσει στην καλύτερη προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014.

«Συζητήσαμε και ακούσαμε από τον κ. Υφυπουργό πολύ χρήσιμα πράγματα για το πώς χειρίστηκε η Κυπριακή Προεδρία πολύ ευαίσθητα και σημαντικά πολιτικά ζητήματα στη διάρκεια του εξαμήνου και αποφασίσαμε ότι θα παραμείνουμε σε πολύ στενή επαφή σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας της Ελληνικής Προεδρίας», υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας.

Από την πλευρά, του ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε πως εξέφρασε τις ευχαριστίες του και την ευγνωμοσύνη του «για τη βοήθεια της οποίας τύχαμε εκ μέρους της Ελλάδας σε δύσκολους καιρούς για την επιτυχία της Κυπριακής Προεδρίας».

«Το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω σε αντάλλαγμα και εγώ και οι συνεργάτες μου είναι να μοιραστούμε τις εμπειρίες που αποκομίσαμε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας, που ομολογουμένως ήταν πολύ επιτυχής και είναι κάπως διαφορετική από τις Προεδρίες όπως γινόντουσαν στο παρελθόν», είπε ο κ. Μαυρογιάννης και πρόσθεσε ότι «είναι εμπειρίες μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, οπότε υπάρχουν κάποια καινούρια στοιχεία».

Επίσης εξέφρασε την πεποίθηση του ότι «η Ελληνική Προεδρία θα πάει καλά, απλώς αυτό που χρειάζεται είναι να προσαρμοστεί η Προεδρία στις νέες συνθήκες που επικρατούν. Και στις οικονομικές συνθήκες και στον καινούριο τρόπο λειτουργίας, ιδιαίτερα τον διαθεσμικό τρόπο λειτουργίας και τον νέο ρόλο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ».

«Εκεί, ίσως, είναι που θα μπορούμε να προσφέρουμε κάποιες χρήσιμες εμπειρίες στην Ελληνική Προεδρία. Αυτό ήταν και το κύριο αντικείμενο της σημερινής μας συνάντησης», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Προεδρίας.