8/1/13

Ομιλία του Υπουργού Άμυνας κ. Δημήτρη Ηλιάδη στη συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα του Υπουργείου Άμυνας 08/01/2013

Η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία αποτέλεσε κορυφαίο γεγονός και μέγιστη πρόκληση για τη χώρα μας.

Είμαστε μια μικρή χώρα, ένα νέο κράτος μέλος με περιορισμένες δυνάμεις, χωρίς προηγούμενη εμπειρία. Ωστόσο τίποτε δεν μας εμπόδισε να είμαστε σοβαροί, υπεύθυνοι, εργατικοί και δημιουργικοί ως Προεδρία για να υπηρετήσουμε τις μεγάλες πολιτικές της ΕΕ στους διάφορους τομείς. Η Κύπρος, μέσα από την Προεδρία, αναδείχθηκε ένας αξιόπιστος και υπεύθυνος εταίρος στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας έχει εισαγάγει ένα νέο νομικό πλαίσιο για τη διαδικασία λήψης αποφάσεων όσον αφορά τον τομέα της εξωτερικής πολιτικής. Η εφαρμογή της Συνθήκης συνέτεινε στη διάκριση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων μεταξύ της εκ περιτροπής Προεδρίας και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) που ασχολείται με τους τομείς της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ).

Ως Προεδρία λειτουργήσαμε σε πλήρη συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Βαρόνη Catherine Ashton, την ΕΥΕΔ, με όλους τους εταίρους μας καθώς επίσης και με όλα ανεξαιρέτως τα υπό ένταξη κράτη και τους οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται η ΕΕ. Λειτουργήσαμε με αντικειμενικότητα, μετριοπάθεια και πνεύμα συναίνεσης για να υπηρετήσουμε τη μεγάλη υπόθεση της ΚΠΑΑ για την ειρήνη των ευρωπαϊκών κρατών και των λαών της Ευρώπης.

Λόγω της μη συμμετοχής της Δανίας στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ, η Κύπρος ανέλαβε ορισμένες υποχρεώσεις από το πρώτο εξάμηνο του 2012. Συγκεκριμένα, είχαμε αναλάβει την προεδρία της Ειδικής Επιτροπής του μηχανισμού «Αθηνά», ο οποίος είναι ο οργανισμός που διαχειρίζεται τη χρηματοδότηση των εκτός συνόρων δράσεων της ΕΕ, τα καθήκοντα του Αντιπροέδρου της Ομάδας Εργασίας του Πρωταρχικού Στόχου, η οποία είναι το όργανο που μελετά και προωθεί τις αμυντικές δυνατότητες της ΕΕ, και την αναπλήρωση του Προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής και της Ομάδας Εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.

Στα πλαίσια της Προεδρίας διοργανώθηκαν με επαγγελματισμό και επιτυχία, τόσο στην Κύπρο όσο και στις Βρυξέλλες, Σύνοδοι της Στρατιωτικής Επιτροπής, της Ομάδας Εργασίας της Στρατιωτικής Επιτροπής, της Ομάδας του Πρωταρχικού Στόχου και της Ειδικής Επιτροπής του μηχανισμού «Αθηνά».

Επίσης, στη Λάρνακα διεξήχθη το συνέδριο της Ολομέλειας των Περιβαλλοντικών Τμημάτων των Υπουργείων Άμυνας της ΕΕ - Defence Environmental Network (DEFNET) το οποίο φιλοξένησε εκπροσώπους των Περιβαλλοντικών Τμημάτων των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών της ΕΕ και παρατηρητές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκε, μεταξύ άλλων, το πράσινο στρατόπεδο του Αντ/γου «Στυλιανού Καλμπουρτζή» στον Δελίκηπο, το οποίο αποτελεί το πρώτο πράσινο στρατόπεδο σε ολόκληρο τον ευρωπαϊκό χώρο σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τις πιστοποιήσεις της ΕΕ. Είναι κάτι το οποίο έχει επαινεθεί από όλους τους εταίρους μας και τιμά ιδιαίτερα την Εθνική Φρουρά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συνεισφορά του Υπουργείου Άμυνας στην ΚΠΑΑ προωθήθηκε μέσα από το πρόγραμμα της Προεδρίας μας και ένα μεγάλο αριθμό πρωτοβουλιών σε τέσσερις βασικούς τομείς:

α. Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων
β. Προώθηση της διεθνούς ασφάλειας
γ. Προαγωγή κοινής κουλτούρας
δ. Δημοσιεύσεις συγγραμμάτων


α. Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων

H ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων της ΕΕ, στα πλαίσια της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, επιβάλλει την προώθηση έξυπνων και ευέλικτων πρωτοβουλιών όπως είναι αυτή του Pooling and Sharing («Συγκέντρωση και Διαμοιρασμός»), προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα δυνατοτήτων μέσα από τη συνεργασία των κρατών μελών ώστε να επιτυγχάνεται η ορθολογική και αποδοτική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Στα πλαίσια αυτά το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Βελγίου EGMONT (Royal Institute for International Relations) και την Αντιπροσωπία της Βαυαρίας στην ΕΕ, διοργάνωσε σεμινάριο υψηλού επιπέδου στις Βρυξέλλες το οποίο ασχολήθηκε κυρίως με τη διαχείριση κρίσεων, την ανάπτυξη των δυνατοτήτων μέσα από τη διαδικασία Pooling and Sharing καθώς και με τον σχεδιασμό της μελλοντικής στρατηγικής κατεύθυνσης της ΚΠΑΑ.

Επίσης διοργανώθηκε στην Κύπρο εργαστήριο με θέμα τη βελτίωση της διαδικασίας της ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνατοτήτων σε συνεργασία με το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ.

Η συνεισφορά μας στο επίπεδο αυτό επεκτάθηκε επίσης στους τομείς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ), μέσα από την από κοινού διοργάνωση δυο σεμιναρίων και εργαστηρίων, ενός στην Κύπρο και ενός στις Βρυξέλλες.

Το πρώτο σεμινάριο, στις Βρυξέλλες, είχε ως στόχο να προτείνει εναλλακτικές και πρακτικές λύσεις για τον αποτελεσματικότερο τρόπο αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων, κυρίως μέσω της προώθησης κοινών προγραμμάτων προμήθειας στρατιωτικού υλικού.

Το δεύτερο σεμινάριο, στην Κύπρο, ασχολήθηκε με την προώθηση της ανάπτυξης των ναυτικών δυνατοτήτων. Στόχος ήταν ο εντοπισμός των συνεργειών μεταξύ στρατιωτικών και μη στρατιωτικών δυνατοτήτων προς υποστήριξη των μελλοντικών προοπτικών όσον αφορά την αποτελεσματική αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας.
β. Προώθηση της διεθνούς ασφάλειας

Στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας επικεντρωθήκαμε κυρίως σε δυο μεγάλα θέματα: Τη θαλάσσια ασφάλεια και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Θαλάσσια ασφάλεια
Ο στρατηγικός έλεγχος των ωκεανών και η θαλάσσια ασφάλεια αποτελούν ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα της εποχής μας. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουν τεθεί σε εφαρμογή, σε επίπεδο ΕΕ, σημαντικές πολιτικές, δράσεις και προγράμματα προκειμένου να ενισχυθεί η θαλάσσια ασφάλεια η οποία αποτελεί, επίσης, μια σημαντική συνιστώσα της στρατηγικής της ΕΕ. Η ΕΕ διατηρεί ανεπτυγμένες ναυτικές δυνάμεις ως μέρος της παγκόσμιας και περιεκτικής προσέγγισής της, στο πλαίσιο της προσπάθειας καταπολέμησης της πειρατείας στην περιοχή του Κέρατος της Αφρικής. Η ενεργός εμπλοκή της Κύπρου στα θέματα της Πολιτικής Θαλάσσιας Ασφάλειας της ΕΕ επιβάλλεται και λόγω του ότι η χώρα μας διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους ναυτικούς στόλους παγκοσμίως.

Σε αυτό το πνεύμα, η Προεδρία μας προώθησε θέματα που αφορούν τόσο τη θαλάσσια ασφάλεια όσο και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων σε αυτόν τον τομέα, διοργανώνοντας δύο υψηλού επιπέδου σεμινάρια.

Στις 6 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε στη Στρατιωτική Ακαδημία της Γαλλίας στο Παρίσι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, το πρώτο σεμινάριο με θέμα τη θαλάσσια ασφάλεια στη Μεσόγειο.

Το δεύτερο σεμινάριο διοργανώθηκε στις 12 και 13 Νοεμβρίου 2012 στην Κύπρο, σε συνεργασία με την ΕΥΕΔ και το Υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας, και είχε ως θέμα την πολιτική ενάντια στην πειρατεία στο Κέρας της Αφρικής και την προώθηση της περιφερειακής ιδιοκτησίας. Στο σεμινάριο συμμετείχαν ανώτεροι εκπρόσωποι των Υπουργείων Άμυνας των κρατών μελών καθώς και τρίτων χωρών, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι των Υπουργείων Εξωτερικών ΗΠΑ, Ρωσίας και Ιαπωνίας, ο αρμόδιος Υπουργός της Σομαλίας καθώς και άλλοι αξιωματούχοι από χώρες της περιοχής του Κέρατος της Αφρικής και της Αφρικανικής Ένωσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το σεμινάριο αξιολογήθηκε τόσο ψηλά ώστε οι εργασίες του - και των δυο ημερών - να μεταδίδονται ζωντανά με απευθείας σύνδεση μέσω διαδικτύου στην έδρα της ΕΥΕΔ στις Βρυξέλλες, και το παρακολούθησαν τα στρατιωτικά και διπλωματικά στελέχη της ΕΕ που ασχολούνται με την ΚΠΑΑ.

Μέση Ανατολή
Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή το θέμα συζητήθηκε σε τρία επίπεδα.
Οι εξελίξεις συζητήθηκαν σε ένα επιτυχημένο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία στις 2-3 Ιουλίου, στο οποίο συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα κράτη της Μέσης Ανατολής. Μεταξύ των ομιλητών ήταν στελέχη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από κράτη μέλη της ΕΕ, τα Ηνωμένα Έθνη, ακαδημαϊκοί καθώς και διακεκριμένες προσωπικότητες όπως ο κ. Miguel Ángel Moratinos, πρώην Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας, ο κ. Marc Perrin de Brichambaut, πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΑΣΕ, ο Επικεφαλής της Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) Στρατηγός Paolo Serra, ο κ. Andreas Reinicke, Ειδικός Απεσταλμένος της ΕΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και ο κ. Bernardino León, Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τη Νότια Μεσόγειο.

Το θέμα συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της Άτυπης Συνάντησης των Διευθυντών Αμυντικής Πολιτικής της ΕΕ καθώς και στο Άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Άμυνας της ΕΕ που συνήλθε στις 26-27 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, το οποίο κατά γενική ομολογία σημείωσε εξαιρετική επιτυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, εν όψει της Συνόδου του Άτυπου Συμβουλίου, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου πραγματοποίησε επίσκεψη στον Λίβανο όπου είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Υπουργό Άμυνας και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας από τους οποίους ενημερώθηκε λεπτομερώς σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή. Ο Υπουργός Άμυνας μετέφερε στο Άτυπο Συμβούλιο την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τη λιβανική ηγεσία και η πρωτοβουλία αυτή κρίθηκε ως πολύ χρήσιμη και εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από τους εταίρους μας.
Το Συμβούλιο κατάληξε σε κοινή η διαπίστωση ότι η ΕΕ ευνοεί πολιτικές λύσεις εξόδου από την κρίση. Παράλληλα τονίστηκαν οι δυνατότητες και η υποχρέωση της ΕΕ να αναπτύξει πολύπλευρες σχέσεις με τα κράτη της Μέσης Ανατολής και να στηρίξει τους λαούς της περιοχής να δημιουργήσουν τους δικούς τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δικές τους δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη. Γιατί αν τα αυταρχικά καθεστώτα τα διαδεχθούν άλλα αυταρχικά καθεστώτα, τότε για ποια Αραβική Άνοιξη μιλάμε; Θα πρόκειται για έναν αραβικό χειμώνα που θα τον διαδεχθεί ένας άλλος.

γ. Προαγωγή κοινής κουλτούρας

Η Κύπρος υποστηρίζει τους στόχους του Ευρωπαϊκού Κολεγίου Ασφάλειας και Άμυνας, ιδίως στον τομέα κοινής στρατιωτικής κουλτούρας και του στρατιωτικού Erasmus. Στόχος του Κολεγίου είναι η κοινή εκπαίδευση στον τομέα της ΚΠΑΑ προκειμένου να αναπτυχθεί ενιαία αντίληψη μεταξύ του πολιτικού και του στρατιωτικού προσωπικού σχετικά με τη φιλοσοφία και τους σκοπούς της ΚΠΑΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο, ως Προεδρία αναλάβαμε μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία η οποία, με εισήγηση της Κύπρου, εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Κολεγίου για διοργάνωση της 1ης Ολυμπιάδας ΚΠΑΑ μεταξύ σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών των κρατών μελών της ΕΕ. Η «1η Ολυμπιάδα ΚΠΑΑ» διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κολέγιο και περιελάμβανε εκπαίδευση, συγγραφή δοκιμίου και διαγωνισμό γνώσεων σχετικά με την ΚΠΑΑ. Το τελευταίο μέρος της Ολυμπιάδας πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου στην Πάφο, όπου και βραβεύθηκαν οι διακριθέντες σε ειδική τελετή στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου. Η μεγάλη επιτυχία της 1ης Ολυμπιάδας οδήγησε στην απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Κολεγίου για την καθιέρωσή της ως ετήσιου θεσμού.

δ. Εκδόσεις συγγραμμάτων

Ο τέταρτος τομέας δραστηριοτήτων της Προεδρίας μας αφορά την έκδοση συγγραμμάτων σε μια προσπάθεια εμπλουτισμού των γνώσεων σχετικά με τον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μια σημαντική προσφορά, μια παρακαταθήκη του έργου που επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Οι εκδόσεις είναι οι ακόλουθες:

α. «Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας, το νέο περιβάλλον μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας».
Πρόκειται για βιβλίο στην ελληνική γλώσσα το οποίο πραγματεύεται την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας στο νέο περιβάλλον μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Εισάγει στο θεσμικό πλαίσιο και στην εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Παρουσιάζει την εξελικτική διαμόρφωση της ΚΠΑΑ και προσδιορίζει τις προεκτάσεις της εφαρμογής της Συνθήκης της Λισαβόνας στην εξωτερική διάσταση της Ένωσης, αναδεικνύοντας τον ρόλο της ΕΕ στη διαχείριση των διεθνών κρίσεων. Συγγραφείς του βιβλίου είναι η δρ Καλλιόπη Αγαπίου – Ιωσηφίδου, επίκουρη Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου, κάτοχος της ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στην Κύπρο, ο Λοχαγός Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Στρατιωτικός Σύμβουλος στη Στρατιωτική Αντιπροσωπία της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και ο Αντισυνταγματάρχης Γεώργιος Γεωργίου, Τμηματάρχης Αμυντικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο Υπουργείο Άμυνας και γενικός συντονιστής στα θέματα που αφορούν την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Υπουργείο Άμυνας.

β. «Ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων στο πλαίσιο της ΚΠΑΑ»

Είναι ένα ακαδημαϊκό σύγγραμμα στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα αποτελέσει την παρακαταθήκη του Υπουργείου προς ενίσχυση των σχετικών προσπαθειών των εταίρων, και κατ’ επέκταση της ΕΕ, όσον αφορά την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων στον τομέα της ΚΠΑΑ. Το σύγγραμμα αυτό έχει παρουσιασθεί από τον Υπουργό Άμυνας στις 19 Νοεμβρίου 2012 κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας, ως μια συνεισφορά της Κύπρου στις συλλογικές προσπάθειες της Ένωσης για βελτίωση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων.

Το βιβλίο αυτό, που περιλαμβάνει μελέτες 30 διακεκριμένων συγγραφέων, προσωπικοτήτων στον τομέα της ΚΠΑΑ, προλογίζει ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Δημήτρης Ηλιάδης και ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας δρ Thomas de Maizière του οποίου είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές και ο έπαινος για την Κυπριακή Προεδρία. Συγκεκριμένα ο Γερμανός Υπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτούς τους μήνες πιστεύω ότι πήραμε την ΕΕ ένα σημαντικό βήμα μπροστά …Η Κύπρος διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο για την ΕΕ και την αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Μεσόγειο».

γ. Βιβλιάριο για τη συνεισφορά του Υπουργείου Άμυνας στην ΚΠΑΑ
Πρόκειται για μια έκδοση η οποία παρουσιάζει τη συμμετοχή κα συνεισφορά του Υπουργείου Άμυνας της Κύπρου στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με την ΚΠΑΑ της ΕΕ.

δ. Έκδοση μελετών σπουδαστών Στρατιωτικών Σχολών
Στα πλαίσια της «1ης Ολυμπιάδας ΚΠΑΑ» το Υπουργείο Άμυνας, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κολέγιο Ασφάλειας και Άμυνας, θα εκδώσει εντός του Ιανουαρίου 2013 σύγγραμμα με τις πιο αντιπροσωπευτικές μελέτες των σπουδαστών των παραγωγικών σχολών που έλαβαν μέρος στην Ολυμπιάδα, στα πλαίσια της προσπάθειας για ενίσχυση της γνώσης σχετικά με τον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας της ΕΕ.

Πολυεθνική άσκηση έρευνας – διάσωσης

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Προεδρίας, πρέπει να αναφερθούμε στην εξαίρετη διοργάνωση και εκτέλεση της πολυεθνικής πολιτικοστρατιωτικής άσκησης έρευνας - διάσωσης «Αργοναύτης – 2012», στις 9-12 Οκτωβρίου 2012, στην οποία συμμετείχαν επτά Υπουργεία και 17 Υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης έλαβαν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Λιβάνου καθώς και προσωπικό από 11 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και ο Καναδάς. Την τελική φάση της άσκησης στις 12 Οκτωβρίου παρακολούθησαν, στο λιμάνι της Λάρνακας, παρατηρητές από 15 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, μεγάλος αριθμός Πρέσβεων και εκπροσώπων διπλωματικών αποστολών, η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ και η Υποεπιτροπή Ασφάλειας και Άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αμέσως μετά την άσκηση η Στρατιωτική Επιτροπή της ΕΕ επιθεώρησε τα τμήματα της Εθνικής Φρουράς που ανήκουν στο Συγκρότημα Μάχης HELBROC της ΕΕ και τα οποία ήταν παραταγμένα στον χώρο του λιμανιού Λάρνακας. Τα τμήματα απέσπασαν τα συγχαρητήρια της Στρατιωτικής Επιτροπής για την άψογη εμφάνισή τους.

Εκτίμηση των αποτελεσμάτων της Προεδρίας του Υπουργείου Άμυνας

Κατά τη διάρκεια της Προεδρίας το Υπουργείο Άμυνας ανέπτυξε εξαιρετική, στενή και παραγωγική συνεργασία με την Ύπατη Εκπρόσωπο και την ΕΥΕΔ καθώς και όλους τους εταίρους μας για την προώθηση της ΚΠΑΑ με στόχο την ειρήνη, την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη στην Ευρώπη και τον κόσμο. Εκφράζουμε ευχαριστίες και βαθύτατη εκτίμηση προς όλους.

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι η πιο ισχυρή αναγνώριση όχι μόνο για την επικράτηση της ειρήνης στην ευρωπαϊκή ήπειρο αλλά και για τον ρόλο της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Είναι ένα καθαρό μήνυμα για τις μελλοντικές προοπτικές, ένας δίκαιος έπαινος και ένα δυνατό κίνητρο να προχωρήσει, να συνεχίσει η Ένωση στον δρόμο της ειρήνης και του μέλλοντος.

Μοιραζόμαστε ένα κοινό όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη και έναν καλύτερο κόσμο. Μοιραζόμαστε επίσης μια κοινή πεποίθηση, ότι μια καλύτερη Ευρώπη είναι απαραίτητη για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι στόχοι μας ως Υπουργείο Άμυνας έχουν επιτευχθεί πλήρως και γι’ αυτό τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος όσο και η ΕΥΕΔ, ο ΕΟΑ, οι θεσμικοί αξιωματούχοι της ΕΕ και όλοι οι εταίροι μας έχουν εκφράσει δημοσίως θερμά συγχαρητήρια και επαίνους για την Προεδρία του Υπουργείου Άμυνας και της Κυπριακής Δημοκρατίας συνολικά.
Η Κυπριακή Προεδρία έθεσε τις βάσεις και έδωσε την ώθηση για την περαιτέρω ανάπτυξη της ΚΠΑΑ, όπως έχει άλλωστε επισημανθεί από τα θεσμικά όργανα και τους εταίρους μας.

Η επιτυχία αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και της Εθνικής Φρουράς τα οποία με τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα, τον επαγγελματισμό, την αφοσίωση και τις ικανότητές τους τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την Κυπριακή Δημοκρατία. Ευχαριστώ τον Γενικό Διευθυντή για την εξαίρετη συνεργασία του. Ιδιαίτερη μνεία οφείλεται στον Διευθυντή και το Τμήμα Αμυντικής Πολιτικής του Υπουργείου Άμυνας που είχε τη βασική ευθύνη για τον σχεδιασμό και την εκτέλεση του προγράμματος και των πρωτοβουλιών της Προεδρίας. Εργάστηκαν άοκνα και υπεύθυνα και τους αξίζει δίκαιος έπαινος.

Οι γνώσεις και οι εμπειρίες που αποκόμισαν όλα τα στελέχη αποτελούν μεγάλη επένδυση για το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά. Έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό και στέρεο θεμέλιο για τη μελλοντική στρατηγική και τις δράσεις του Υπουργείου Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια η συνεργασία και η συνδρομή του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα κ. Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος - μαζί με τους συνεργάτες του - είχε τη συνολική ευθύνη και τον συντονισμό της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, υπήρξε αφειδώλευτη και πολύτιμη και συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία. Το ίδιο ισχύει και για τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο και τα μέλη της Αντιπροσωπείας μας στις Βρυξέλλες.

Ήταν μια μεγάλη πολιτική επιτυχία που έχει καθιερώσει την Κύπρο ως ένα δημιουργικό και αξιόπιστο εταίρο στην ευρωπαϊκή οικογένεια, ικανό να διαχειριστεί υπεύθυνα και να προωθήσει αποτελεσματικά τις μεγάλες πολιτικές της Ένωσης στους διάφορους τομείς. Είναι μια επιτυχία που αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει όραμα και σκληρή δουλειά μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά και να αντιμετωπίσουμε με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία τις προκλήσεις του μέλλοντος.