8/1/13

Τελετή διαβεβαίωσης του νέου Βοηθού Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας 08/01/2013

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, η τελετή διαβεβαίωσης του νέου Βοηθού Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Κυριάκου. Μιλώντας στην τελετή, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε: «Ασκώντας τις εξουσίες που πηγάζουν από το Σύνταγμα, ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, διορίζω σήμερα τον κ. Κυριάκο Κυριάκου Βοηθό Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

Ο κ. Κυριάκου αναλαμβάνει σήμερα τα νέα του καθήκοντα, στη θέση που έχει κενωθεί με τον θάνατο του τέως Βοηθού Γενικού Ελεγκτή Γεώργιου Κυριακίδη. Ο Γεώργιος Κυριακίδης υπηρέτησε την πολιτεία με επάρκεια, αίσθημα ευθύνης και εργατικότητα έχοντας πάντοτε ως γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Ο πρόωρος και αδόκητος θάνατος του άφησε πραγματικά ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Αγαπητέ κ. Κυριάκου,

Σας συγχαίρω θερμά για το πολύ τιμητικό αξίωμα που αναλαμβάνετε σήμερα. Το ισχυρό σας ακαδημαϊκό υπόβαθρο, με υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακές σπουδές, σε συνδυασμό με την επιτυχημένη μέχρι σήμερα προσφορά σας ως εγκεκριμένος λογιστής στην Ελεγκτική Υπηρεσία, η πολύχρονη πείρα, το ήθος και ο επαγγελματισμός που σας διακρίνει, είναι τα στοιχεία που συνηγόρησαν υπέρ αυτού του διορισμού. Είμαι βέβαιος ότι θα δικαιώσετε την επιλογή της πολιτείας, συνεχίζοντας τη σκληρή δουλειά και την επιτυχημένη σας πορεία.

Σε μια δύσκολη εποχή όπως είναι η σημερινή, όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση καλλιεργεί την απαξίωση και την αμφισβήτηση των θεσμών, η ύπαρξη ενός ισχυρού και ανεξάρτητου ελεγκτικού οργάνου αποτελεί βασικό εχέγγυο της δημοκρατίας. Μέσα από αυτές τις συνθήκες, η Ελεγκτική Υπηρεσία της Δημοκρατίας καλείται να επιτελέσει ένα διπλά σημαντικό έργο: Την αντικειμενική και αξιόπιστη αξιολόγηση της κρατικής οικονομικής διαχείρισης, που είναι και ο όρος εντολής της, με τρόπο που να ενισχύει την ορθολογιστική λειτουργία των διαφόρων κρατικών φορέων και οργάνων, όπως, επίσης, και να βοηθά στην ισχυροποίηση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους θεσμούς.

Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι θα υπηρετήσετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και πάντα σε αγαστή συνεργασία με τη Γενική Ελέγκτρια, αλλά και τους υπόλοιπους λειτουργούς της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, τους πιο πάνω σκοπούς και στόχους. Θέλω και με αυτή την ευκαιρία να επαναλάβω για πολλοστή φορά τον σεβασμό και την αμέριστη συμπαράσταση μου προς το γραφείο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας και προς το πρόσωπο της Γενικής Ελέγκτριας κας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη. Το επίπεδο συνεργασίας μας όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε υποδειγματικό και αποτέλεσε ακόμη μια έκφραση σεβασμού τόσο εμού προσωπικά όσο και της Κυβέρνησης προς τα ανεξάρτητα θεσμικά όργανα του κράτους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω προς την κα Γιωρκάτζη και το υπόλοιπο προσωπικό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Στα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα στα οποία καλείστε να ανταποκριθείτε μέσα στις όχι πιο ευοίωνες συνθήκες σας διαβεβαιώνω ότι θα είμαι στη διάθεση σας για κάθε δυνατή βοήθεια. Σας συγχαίρω για τον διορισμό σας και εύχομαι κάθε επιτυχία στη νέα αποστολή σας.

Καλή δουλειά».

Από την πλευρά του ο κ. Κυριάκου διαβεβαίωσε ότι θα εργαστεί με υπευθυνότητα και αντικειμενικότητα, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Σημείωσε, εξάλλου, την αυξημένη σημασία του ρόλου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, λόγω των δυσκολιών που προκύπτουν από τις οικονομικές συγκυρίες.

Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης, η Γενική Ελέγκτρια κα Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, η Γενική Λογίστρια κα Ρέα Γεωργίου και ο Επίτροπος Προεδρίας κ. Γιώργος Ιακώβου.