21/12/12

Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλής Συλικιώτης είχε σήμερα συνάντηση με φορείς της Λάρνακας για το θέμα της μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών από τη Λάρνακα και για τη δημιουργία τερματικού πετρελαιοειδών.

Μετά τη συνάντηση ο κύριος Συλικιώτης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Σήμερα είχα μια συνάντηση με τους φορείς της Λάρνακας, τον Δήμαρχο Λάρνακας, τον Δήμαρχο Λειβαδιών, τον κοινοτάρχη Ορόκλινης και τον Πρόεδρο του ΕΒΕ Λάρνακας μαζί, βεβαίως, και με άλλους εκπροσώπους της Λάρνακας. Είναι μια συνάντηση που ζήτησαν οι ίδιοι περισσότερο για να θέσουν τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις αποθήκες πετρελαιοειδών και υγραερίου στη Λάρνακα. Είναι γνωστό ότι έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα που ταλανίζει κυρίως την ευρύτερη περιοχή Λάρνακας εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ήταν μια ευκαιρία σήμερα να ενημερώσω πρώτα-πρώτα για τις εξελίξεις που αφορούν τις διαδικασίες για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή για το κρατικό τερματικό πετρελαιοειδών. Είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια. Το Υπουργικό Συμβούλιο σε πρόσφατη συνεδρία του έχει επιλέξει, μετά από την έκθεση της Επιτροπής Αξιολόγησης, να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με στρατηγικό επενδυτή, που είναι η ολλανδική εταιρεία VOPAC. Ενημέρωσα τους εκπροσώπους της Λάρνακας ότι προχωρούμε, ορίστηκε η διαπραγματευτική ομάδα και στις αρχές του επόμενου χρόνου θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση. Με αυτά τα δεδομένα μπαίνουμε στην τελική ευθεία με τη δημιουργία, στην περιοχή Βασιλικού, του κρατικού τερματικού.

Τι σημαίνει αυτό το πράγμα; Πρώτα-πρώτα σημαίνει τη μετακίνηση των αποθηκών πετρελαιοειδών από την ευρύτερη περιοχή της Λάρνακας. Το είπαμε και άλλες φορές, ότι από τη στιγμή που το κράτος έχει ευθύνη να προσφέρει στις εταιρείες την επιλογή για μετακίνηση των λειτουργικών αποθεμάτων καυσίμων, θα πρέπει να μετακινηθούν οι εταιρείες. Δηλαδή, οι εταιρείες δεν θα έχουν επιλογή στο μέλλον από τη στιγμή που θα έχουμε το κρατικό τερματικό. Βεβαίως μπορεί να φτιάξουν τις δικές τους αποθήκες ή να πάνε σε ιδιωτική εταιρεία που θα ανεγείρει τερματικό στην περιοχή του Βασιλικού, αλλά από τη στιγμή που θα τους προσφέρει το κράτος τερματικό πρέπει να τερματιστεί και η λειτουργία τους στην ευρύτερη περιοχή Λάρνακας.

Βεβαίως το κρατικό τερματικό πετρελαιοειδών θα εξυπηρετήσει και άλλους σκοπούς. Ο δεύτερος σκοπός είναι η αποθήκευση των εφεδρικών αποθεμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία, με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι υπόχρεη να αποθηκεύει αποθέματα για 90 μέρες. Σήμερα αυτά τα αποθέματα αποθηκεύονται στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία και το κράτος κάθε χρόνο πρέπει να πληρώνει 17 εκατ. Ευρώ, το οποίο είναι ένα ποσόν που αυξάνεται. Τρίτον, το κρατικό τερματικό βεβαίως θα λειτουργήσει και ως διαμετακομιστικός σταθμός.

Είναι ακόμη ένα έργο που μετατρέπει την Κύπρο σε ενεργειακό περιφερειακό κόμβο πολύ σημαντικό και για την γεωστρατηγική θέση της Κύπρου αλλά πολύ περισσότερο για την οικονομία της Κύπρου στο μέλλον. Αντιλαμβάνεσθε ότι είναι ένα έργο της τάξεως των 400 εκ. ευρώ. Πέρα από τη διαχρονικά μεγάλη οικονομική σημασία που θα έχει με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, θα είναι μια σημαντική επένδυση σε μια περίοδο που η Κύπρος βρίσκεται σε οικονομική κρίση.

Θεωρώ ότι ενημέρωσα πλήρως τους φορείς της Λάρνακας και δεσμεύθηκα ότι σε ένα μήνα, προς τα τέλη Ιανουαρίου, θα ξαναβρεθούμε για να ενημερώσω για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Νομίζω ότι παρόλο που υπήρξε μια πολύχρονη καθυστέρηση, τώρα που βρισκόμαστε στην τελική ευθεία πρέπει να συμβάλουμε όλοι ώστε να επιτύχουν οι διαπραγματεύσεις και να πάρει την πορεία υλοποίησης αυτό το έργο που συζητείται εδώ και τουλάχιστον δέκα χρόνια».

Στη συνέχεια ο κ. Συλικιώτης απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ως ακολούθως:

Σε ερώτηση σχετικά με τη χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι τερματίζεται η διαπραγμάτευση για το οικόπεδο 9, πώς σχολιάζει αυτή την εξέλιξη και κατά πόσον επηρεάζει την όλη διαδικασία, ο κ. Συλικιώτης είπε:

«Πρώτα από όλα πρέπει να γνωρίζετε τις διαδικασίες, ότι προνοούν ότι μπαίνουμε σε διαπραγματεύσεις με κάθε εταιρεία. Δεν είναι παράλληλες διαπραγματεύσεις και αν δεν έχουμε τα αποτελέσματα που αναμένουμε τότε μπορούμε να προχωρούμε με άλλη εταιρεία. Το είπαμε και άλλες φορές ότι είναι θετικό για την Κύπρο ότι για αρκετά οικόπεδα υπήρχε ένας έντονος ανταγωνισμός. Εγώ θα έλεγα ότι στη συνάντηση της περασμένης Δευτέρας με τους εκπροσώπους της Total-Novatec-Gazprombank ήταν λίγο πολύ κοινή συναινέσει το ότι φτάσαμε εδώ, δεδομένου ότι δεν μπορούσε να υπάρξει πρόοδος. Όμως επειδή ακριβώς θεωρούμε σημαντική στις διαδικασίες της Κύπρου την παρουσία της Total - που ήταν ο βασικός εταίρος και θα είναι μάλιστα εκείνος που θα επιχειρεί (ο operator δηλαδή) στις διαδικασίες, όπως είναι η ENI στην κοινοπραξία με την Kogas – γι’ αυτό προχωρήσαμε να ανοίξουμε τη διαδικασία για διαπραγμάτευση και για το οικόπεδο 10 με την Total, για να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει και πάλι ισχυρή παρουσία της στις διαδικασίες.

Ήδη οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα πολύ καλό στάδιο και με την ENI για τα οικόπεδα 2 και 3 και με την Total για το οικόπεδο 11 και αντιλαμβάνεσθε ότι το Συμβόλαιο Αναλογικού Καταμερισμού στηρίζεται στο πρότυπο συμβόλαιο που δημοσιεύσαμε με την προκήρυξη της διαδικασίας του δεύτερου γύρου. Δεν θα είναι διαφορετικό με τις εταιρείες από οικόπεδο σε οικόπεδο, εκεί που θα έχει διαφορετικά δεδομένα είναι οι οικονομικές και οι τεχνικές πρόνοιες που είναι διαφορετικές από οικόπεδο σε οικόπεδο. Το σύνολο σχεδόν του Συμβολαίου Αναλογικού Καταμερισμού θα είναι το ίδιο. Η βάση, δηλαδή, πάνω στην οποία θα στηρίζεται και γι’ αυτό είμαστε πολύ προχωρημένοι και με τις δυο εταιρείες. Μάλιστα χθες είχα συνάντηση με την Total που ήταν μέχρι χθες στην Κύπρο. Η ENI ήταν την περασμένη εβδομάδα και θα επανέλθουν αρχές του νέου έτους για να προχωρήσουμε στη διαπραγμάτευση των οικονομικών και τεχνικών προνοιών για το οικόπεδο 9 σε ό,τι αφορά στην κοινοπραξία ENI-Kogas και για το 10 σε ό,τι αφορά την Total».

Σε ερώτηση σχετικά με τη δήλωση του ότι η διαπραγμάτευση δεν έφτασε σε ικανοποιητικό στάδιο και κατά πόσον είναι το πριμ υπογραφής που κάνει τη διαφορά, ο κ. Συλικιώτης είπε:

«Ίσως για αυτά που συζητούμε τα δικαιώματα υπογραφών έχουν τη λιγότερη σημασία, το είπα και άλλες φορές από τα ΜΜΕ ότι και σε αυτές τις συζητήσεις που κάνουμε τη μεγαλύτερη σημασία έχει το ποσοστό του κράτους. Αντιλαμβάνεσθε ότι στην Κύπρο, επειδή υπάρχει αυτός ο ανταγωνισμός, ενδεχομένως στα τελικά συμβόλαια να έχουμε από τα πιο ψηλά ποσοστά στον κόσμο σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα της Κύπρου, και όταν μιλούμε για δικαιώματα στα κοιτάσματα το ποσοστό δεν μπορεί να κυμανθεί σε ποσοστά 65% και 70%. Εν πάση περιπτώσει και το συμβόλαιο και τα ποσοστά και οι όροι- αυτά που συζητούμε σήμερα- είναι πολύ καλύτερα από ό,τι ήταν στο οικόπεδο 12, διότι σήμερα έχουμε μια μεγαλύτερη εμπειρία. Έχουν ήδη ανευρεθεί κοιτάσματα με την ερευνητική γεώτρηση της Noble στο οικόπεδο 12 και υπάρχει και μεγαλύτερος ανταγωνισμός. Όλα αυτά δίνουν δυνατότητες να διαπραγματευθούμε καλύτερα συμβόλαια και καλύτερα ποσοστά. Το δεύτερο σε σημασία είναι οι τεχνικές προτάσεις των εταιρειών. Έχει μεγάλη σημασία να κινηθούν γρήγορα και είναι θετικό το γεγονός ότι έχουμε να κάνουμε με δύο κολοσσούς με τεράστια εμπειρία σε ό,τι αφορά σε εξορύξεις σε βαθιά νερά. Η Total είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο σε εμπειρία σε βαθιά νερά και ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης στα τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου. Η ENI έχει επίσης μεγάλη εμπειρία σε βαθιά νερά και εμπειρία και στη Μεσόγειο, άρα αντιλαμβάνεστε ότι το δεύτερο σε σημασία που διαπραγματευόμαστε είναι, οι προτάσεις τους να είναι όπως χαρακτηρίζονται σε τεχνική ορολογία, επιθετικές. Δηλαδή να προχωρήσουν γρήγορα σε ερευνητικές γεωτρήσεις, κάτι που αυτοί οι δύο μεγάλοι κολοσσοί έχουν και την οικονομική και την τεχνική δυνατότητα να κάνουν.

Το τελευταίο είναι τα δικαιώματα υπογραφών, διότι όταν μιλούμε για δικαιώματα αναλογικού καταμερισμού στα ποσοστά μιλούμε για δισεκατομμύρια έσοδα του κράτους, σε αντίθεση με μερικές δεκάδες εκατομμύρια όταν μιλούμε για τα δικαιώματα υπογραφής».

Σε σχόλιο ότι η Κοινοπραξία δεν έδωσε στην Κύπρο τα ποσοστά που ήθελε, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε:

«Η συζήτηση αφορά όλους τους όρους. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες. Πρώτα πρώτα δεν είναι ναυάγιο. Δεν μιλούμε για ναυάγιο. Η κάθε εταιρεία αξιολογεί η ίδια με βάση τις εμπειρίες της και η Total έχει αρκετές εμπειρίες να πει κατά πόσον αυτό το οικόπεδο είναι πιο σημαντικό από ό,τι άλλα σε σχέση με τις προτάσεις της. Νομίζω ότι επαφίεται στην κάθε εταιρεία να αξιολογήσει πόσο σημαντικά είναι [τα οικόπεδα] και πώς μπορεί να προχωρήσει. ΄Αρα αντιλαμβάνεστε ότι όταν μιλούμε για άλλα οικόπεδα, για τα οποία δεν υπάρχει ανταγωνισμός, είναι διαφορετικές οι ζητήσεις που γίνονται διότι δεν έχεις και πολλά περιθώρια να ζητήσεις περισσότερες ή καλύτερες προσφορές».

Σε ερώτηση σχετικά με το «σταύρωμα» των κονδυλίων για την ΚΡΕΤΥΚ, ο κ. Συλικιώτης απάντησε:

«Νομίζω ότι είναι ακόμη μια προσπάθεια από την αντιπολίτευση για να εμποδιστεί να προχωρήσει η κρατική εταιρεία υδρογονανθράκων. Και θέλω να το σημειώσω αυτό, ότι όταν μιλούμε όλοι για κοιτάσματα και για αξιοποίηση τους και πόσο σημαντικό είναι για την οικονομία της Κύπρου εν μέσω μιας οικονομικής κρίσης, αντιλαμβάνεστε ότι το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι να μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλες τις ενέργειες και διαδικασίες που χρειάζονται για να αξιοποιηθούν αυτά τα κοιτάσματα. Χωρίς τη λειτουργία της κρατικής εταιρείας, αυτό λένε όλοι, δεν μπορούν να αξιοποιηθούν τα κοιτάσματα διότι η κρατική εταιρεία είναι αυτή που εκ μέρους του κράτους θα διαχειρίζεται τα κοιτάσματα, θα τα εμπορεύεται. Είναι αυτή που θα προχωρήσει στις υποδομές. Το είπα, και θέλω να το επαναλάβω, πρώτιστη προτεραιότητα είναι να αξιοποιήσουμε αυτά τα κοιτάσματα για να προχωρήσουμε στις υποδομές, και κυρίως στο τερματικό υγροποίησης φυσικού αερίου. Κάτι που θα θέσει την Κύπρο σε δύο τρία χρόνια σε τροχιά ανάπτυξης διότι μιλούμε για τη μεγαλύτερη επένδυση που θα γίνει στην Κύπρο αλλά θα είναι και το μέσο να μεταφερθούν τα κοιτάσματα στις παγκόσμιες αγορές».