28/12/12

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας 28/12/2012

Με την ευκαιρία των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας και η σύζυγος του κα Έλση Χριστόφια επισκέφθηκαν σήμερα το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Τους ασθενείς του Νοσοκομείου επισκέφθηκαν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος Β΄, η Υπουργός Υγείας κα Ανδρούλα Αγρότου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω κ. Τίτος Χριστοφίδης.

Απευθυνόμενος στους ιατρούς και το προσωπικό του Νοσοκομείου ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε: «Σας ευχαριστώ θερμά για την υποδοχή. Να είστε πιο αισιόδοξοι και με το κεφάλι ψηλά. Χαίρομαι για την παρουσία του Μακαριοτάτου. Μπορεί σε ορισμένα πράγματα να μην έχουμε ταυτόσημες απόψεις με τον Μακαριότατο, όπως για παράδειγμα στην εκτίμηση για τις ρίζες και για τους λόγους της κρίσης, αλλά σε ένα ζήτημα συμφωνούμε απόλυτα: Ότι πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι και να μην κύψουμε τον αυχένα σε κανένα. Είμαστε λαός περήφανος, είμαστε λαός με βαθιές ρίζες σε αυτή τη γη και δεν πρόκειται να τα βάλουμε κάτω. Θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση.

Η κρίση έρχεται από έξω, είναι σαφές. Είναι εισαγόμενη κατά 90%, όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Είναι και ο λαός της Ελλάδας, είναι ο λαός της Πορτογαλίας και ο λαός της Ισπανίας, είναι και οι λαοί της Ιταλίας και της Ιρλανδίας. Άρα είναι γενικευμένο αυτό το κακό και, δυστυχώς, οφείλεται στον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του συστήματος και στην κερδοσκοπία η οποία είναι συστατικό μέρος αυτού του συστήματος. Εμείς προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε μια πιο δίκαιη κοινωνία και κάποιοι έβαζαν συνεχώς τροχοπέδη. Δεν κάνω απολογισμό σήμερα, θα κάνουμε τον απολογισμό, δεν πρόκειται να σιωπήσω και θέλω να το ξέρετε αυτό. Εγώ φεύγω με το κεφάλι ψηλά.

Ήμουν δίπλα σας για πολλά χρόνια, όχι μόνο τα τελευταία πέντε, ίσως τα τελευταία 30 – 35 χρόνια. Δίπλα σας θα παραμείνω. Η υγεία είναι το πολυτιμότερο πράγμα στον άνθρωπο. Εσείς υπηρετείτε την υπόθεση της υγείας. Προσπαθήσαμε όσο γίνεται περισσότερο να μην μειωθούν τα κονδύλια, παρά την οικονομική κρίση. Δυστυχώς η Βουλή των Αντιπροσώπων «σταύρωσε» και από αυτά τα κονδύλια, αλλά είμαι σίγουρος ότι και με την δική σας πίεση και την πίεση πολλών παραγόντων της κοινωνίας μας τα κονδύλια θα απελευθερωθούν και η δημιουργία Ογκολογικού στο Γενικό Νοσοκομείο και Ακτινοθεραπευτικού, και εδώ και στη Λεμεσό, θα προχωρήσει, όπως προνοούσε το Πρόγραμμα μας. Δυστυχώς, υπάρχουν διάφορα συμφέροντα τα οποία θέτουν τροχοπέδη και σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμη και όταν θα φύγω θα αγωνίζομαι να γίνει αυτό το έργο ανεξαρτήτως συμφερόντων.

Σας εύχομαι υγεία και, όπως το 1974 όταν ο λαός μας είχε καταφέρει να ξεπεράσει πολλαπλάσιες δυσκολίες αυτών που έχουμε μπροστά μας σήμερα, είμαι σίγουρος ότι ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα αυτή την φορά, γιατί έχουμε το υπόβαθρο: και την οικονομία μας, η οποία θα αναζωογονηθεί, και το θέμα των υδρογοναθράκων, που είναι η ευλογία της φύσης και του Θεού, θα προωθηθεί. Αυτό θα είναι ευλογία γι’ αυτόν τον λαό φτάνει να γίνεται με σύνεση και χωρίς τα συγκρουόμενα συμφέροντα να φέρουν εμπόδια. Θα τα καταφέρουμε ώστε τα παιδιά και τα εγγόνια μας να ζήσουν πολύ καλύτερες μέρες.

Χρόνια Πολλά και κάθε καλό σε όλους».

Απευθυνόμενος στο προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χρυσόστομος Β’ είπε μεταξύ άλλων:

«Ήρθαμε σήμερα εδώ για να σας δούμε από κοντά, και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές, να σας συγχαρούμε για το πολύτιμο έργο που διεξάγετε. Θα δούμε και θα συμπαρασταθούμε στους αρρώστους.

Όπως ανέφερε ο κ. Πρόεδρος, πάντοτε ήμουν και είμαι αισιόδοξος. Έχουμε έναν υπέροχο λαό που ξέρει να ζει και με τα πολλά, να κάνει και σπατάλες, αλλά ξέρει να ζει και με τα ελάχιστα. Είμαι σίγουρος ότι προγραμματισμένος ο λαός μας θα αντιμετωπίσει με θάρρος αυτή τη λαίλαπα που μας βρήκε και θα ανατείλουν καλύτερες μέρες. Εμείς ως Εκκλησία όπου μπορούμε να συμπαρασταθούμε θα το πράξουμε με πολλή αγάπη. Στόχος μας είναι να μην πεινάσει κανένας.

Κύριε Πρόεδρε, είμαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι «θα βγούμε από πάνω» και οι Ευρωπαίοι ας βυσσοδομούν. Ο λαός μας θα ζήσει, η πατρίδα μας θα ζήσει και είμαι σίγουρος ότι πολύ σύντομα, όσο δύσκολο και αν προοιωνίζεται το νέο έτος, εγώ προγεύομαι και την αγάπη αυτού του λαού που θα ανασκουμπωθεί, θα μπει στην δουλειά και θα μας βγει για καλό».