28/12/12

Καταδίκες για παραβάσεις της Νομοθεσίας για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία 28/12/2012


Στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας προώθησε την ποινική δίωξη εργοδοτών και αυτοεργοδοτούμενου προσώπου που παρέβηκαν τις διατάξεις της Νομοθεσίας η οποία αφορά θέματα ασφάλειας και υγείας στην εργασία. Ως αποτέλεσμα των διώξεων αυτών το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας καταδίκασε μέσα στο 2012 τους πιο κάτω:

1. Τον κ. Γεώργιο Χαραλάμπους, που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε ποινή φυλάκισης τριών μηνών με αναστολή για παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2003 που προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό τρίτου προσώπου. Συγκεκριμένα, ο κ. Χαραλάμπους παρέλειψε να διασφαλίσει, καθόσον ήταν εύλογα εφικτό, ότι δεν θα εισέρχονταν στο εργοτάξιο άλλα πρόσωπα.

2. Την εταιρεία «G.H.P. ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ & ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε πρόστιμο €2.000 για παράβαση των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002. Η εταιρεία παρέλειψε να αποστείλει ειδοποίηση εκ των προτέρων στον Αρχιεπιθεωρητή για εκτέλεση οικοδομικών εργασιών.

3. Την εταιρεία «DOKOI LIMITED», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €3.250 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2003 και των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002, που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της, άλλα πρόσωπα στην εργασία καθώς και τρίτα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη παροχής κατάλληλης επιτήρησης σε εργοδοτούμενους για χρήση των απαιτούμενων μέσων ατομικής προστασίας όπως κράνος ασφαλείας, παπούτσια ασφαλείας κ.ά.

(β) Παράλειψη κατασκευής και διατήρησης κατάλληλης και ικανοποιητικής αντοχής περίφραξης των χώρων όπου διεξάγονταν οι διάφορες οικοδομικές εργασίες.

(γ) Παράλειψη τοποθέτησης στερεών κιγκλιδωμάτων με επαρκές ύψος, τουλάχιστον 1.10m από το δάπεδο, που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου, ύψους τουλάχιστον 0.20m, ή χρησιμοποίησης άλλων ισοδύναμων μέσων για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων από ύψος.

(δ) Παράλειψη (i) κατασκευής κατάλληλων εξέδρων εργασίας με τις δέουσες διαστάσεις, (ii) κατάλληλης και ασφαλούς σύνδεσης των ικριωμάτων με την οικοδομή σε ικανοποιητικό αριθμό σημείων αγκύρωσης χρησιμοποιώντας κατάλληλα εξαρτήματα και (iii) τοποθέτησης κατάλληλων κιγκλιδωμάτων και θωρακίων ικανοποιητικού ύψους και αντοχής ή άλλων κατάλληλων εμποδίων στις εξέδρες των ικριωμάτων σε όλο το μήκος των ικριωμάτων.

(ε) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Απαγόρευσης η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε σε αυτήν από Επιθεωρητή Εργασίας.

(στ) Παράλειψη διασφάλισης της καθαριότητας των χώρων διακίνησης και εργασίας στο εργοτάξιο.

4. Την εταιρεία «Α/ΦΟΙ Π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ (ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ) ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €3.250 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2003, των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002 και των περί Ελάχιστων Προδραγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών του 2001 και 2004 που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτούμενου άλλης εταιρείας και έθεσαν σε κίνδυνο πρόσωπα στην εργασία καθώς και τρίτα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη πραγματοποίησης εργασιών σε ύψος με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού ή μηχανισμών συλλογικής προστασίας όπως η χρήση κατάλληλων ικριωμάτων, κιγκλιδωμάτων, εξέδρων εργασίας ή δικτύων προστασίας, ή με την πρόβλεψη κατάλληλων μέσων πρόσβασης και χρήση εξαρτισμών ή άλλων μέσων ασφάλειας με αγκύρωση, για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων.

(β) Παράλειψη λήψης μέτρων για τη στερέωση φορητής κλίμακας που χρησιμοποιείτο στο εργοτάξιο, ώστε να εμποδίζεται η ολίσθησή της κατά τη χρήση.

(γ) Παράλειψη τοποθέτησης στερεών κιγκλιδωμάτων στα άκρα δαπέδων της πλάκας ισογείου και ορόφου και στο κλιμακοστάσιο, με επαρκές ύψος τουλάχιστον 1.10m από το δάπεδο, που να διαθέτουν θωράκιο ή άλλο εμπόδιο στη στάθμη του δαπέδου ύψους τουλάχιστον 0.20m, ή χρησιμοποίησης άλλων ισοδύναμων μέσων για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων από ύψος.

(δ) Παράλειψη κατασκευής και διατήρησης κατάλληλης και ικανοποιητικής αντοχής περίφραξης των χώρων όπου διεξάγονταν οι διάφορες οικοδομικές εργασίες.

(ε) Παράλειψη εκ των προτέρων γραπτής ειδοποίησης του Αρχιεπιθεωρητή για την εκτέλεση οικοδομικών εργασιών.

(στ) Παράλειψη μέριμνας για την εκπόνηση Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου, στο οποίο να περιγράφονται, μεταξύ άλλων, οι κανόνες ασφάλειας του εργοταξίου και τα ειδικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τις εργασίες που ενέχουν ειδικούς κινδύνους.

(ζ) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Απαγόρευσης η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε σε αυτήν από Επιθεωρητή Εργασίας.

5. Την εταιρεία «ΑΔΕΛΦΟΙ ΦΟΥΛΗ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €1.000 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002 και των περί Ελάχιστων Προδιαγραφών Ασφάλειας και Υγείας (Χρησιμοποίηση κατά την Εργασία Εξοπλισμού Εργασίας) Κανονισμών του 2001 και 2004 που προκάλεσαν τον τραυματισμό εργοδοτούμενού της και έθεσαν σε κίνδυνο πρόσωπα στην εργασία:

(α) Παράλειψη πραγματοποίησης εργασιών σε ύψος με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού ή μηχανισμών συλλογικής προστασίας όπως η χρήση κατάλληλων ικριωμάτων, κιγκλιδωμάτων, εξέδρων εργασίας ή δικτύων προστασίας, ή με την πρόβλεψη κατάλληλων μέσων πρόσβασης και χρήση εξαρτισμών ή άλλων μέσων ασφάλειας με αγκύρωση, για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων.

(β) Παράλειψη λήψης μέτρων για τη στερέωση φορητής κλίμακας που χρησιμοποιείτο στο εργοτάξιο, ώστε να εμποδίζεται η ολίσθησή της κατά τη χρήση.

6. Την εταιρεία «ΕΡΓΟΛΗΠΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΡ. ΦΙΑΚΟΥ & ΥΙΟΣ ΛΤΔ», που δραστηριοποιείται στον τομέα των κατασκευών, σε συνολικό πρόστιμο €1.400 για τις πιο κάτω παραβάσεις των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Νόμων του 1996 έως 2011 και των περί Ασφάλειας και Υγείας (Ελάχιστες Προδιαγραφές για Προσωρινά ή Κινητά Εργοτάξια) Κανονισμών του 2002 που έθεσαν σε κίνδυνο εργοδοτούμενούς της, πρόσωπα στην εργασία καθώς και τρίτα πρόσωπα:

(α) Παράλειψη κατασκευής και διατήρησης κατάλληλης και ικανοποιητικής αντοχής περίφραξης των χώρων όπου διεξάγονταν οι διάφορες οικοδομικές εργασίες.

(β) Παράλειψη πραγματοποίησης εργασιών σε ύψος με τη βοήθεια κατάλληλου εξοπλισμού ή μηχανισμών συλλογικής προστασίας όπως η χρήση κατάλληλων ικριωμάτων, κιγκλιδωμάτων, εξέδρων εργασίας ή δικτύων προστασίας, ή με την πρόβλεψη κατάλληλων μέσων πρόσβασης και χρήση εξαρτισμών ή άλλων μέσων ασφάλειας με αγκύρωση, για παρεμπόδιση της πτώσης προσώπων.

(γ) Παράλειψη διασφάλισης, καθόσον ήταν εύλογα εφικτό, μέριμνας για την εκπόνηση Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας πριν από την έναρξη λειτουργίας του εργοταξίου, στο οποίο να περιγράφονται μεταξύ άλλων, οι κανόνες ασφάλειας του εργοταξίου και τα ειδικά μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για τις εργασίες που ενέχουν ειδικούς κινδύνους.

(δ) Παράλειψη, καθόσον ήταν εύλογα εφικτό, παροχής και διατήρησης ευκρινούς και εμφανούς σήμανσης ασφάλειας ή/και υγείας για την ενημέρωση τρίτων προσώπων για τους υπαρκτούς ή πιθανούς κινδύνους.

(ε) Παράλειψη παροχής επαρκών και κατάλληλων υγειονομικών διευκολύνσεων.

(στ) Παράλειψη συμμόρφωσης σε Ειδοποίηση Απαγόρευσης η οποία εκδόθηκε και επιδόθηκε σε αυτήν από Επιθεωρητή Εργασίας.