21/12/12

Μήνυμα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους για τα Χριστούγεννα 21/12/2012


Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί
Δυο χιλιάδες και δώδεκα χρόνια από τη γέννηση του Χριστού, το μήνυμα των Χριστουγέννων για την ειρήνη και την αγάπη εξακολουθεί να συγκινεί τις καρδιές όλων των ανθρώπων. Με την ευκαιρία αυτής της μεγάλης γιορτής απευθύνω στις μαθήτριες και τους μαθητές, τις φοιτήτριες και τους φοιτητές και όλους τους εκπαιδευτικούς τις πιο θερμές ευχές μου.

Το χριστουγεννιάτικο μήνυμα είναι πάντοτε επίκαιρο και αληθινό, γεμίζει με ιδιαίτερη χαρά τις παιδικές ψυχές και μεγαλώνει την ελπίδα και την προσδοκία κάθε ανθρώπου για έναν καλύτερο κόσμο.
Αυτό το όραμα της ειρήνης, της δικαιοσύνης και της πανανθρώπινης αγάπης παραμένει και σήμερα άπιαστο. Χιλιάδες συνάνθρωποί μας σκοτώνονται καθημερινά σε διάφορα πολεμικά μέτωπα, όπου το «επί γης ειρήνη και εν ανθρώποις ευδοκία» παραμένει ακόμα ένα ασύλληπτο όνειρο. Παράλληλα, με τη συνεχιζόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία έχει επηρεάσει και τη χώρα μας, πολλοί συνάνθρωποι μας γιορτάζουν τα φετινά Χριστούγεννα μέσα σε δύσκολες συνθήκες.
Στην Κύπρο γιορτάζουμε και φέτος τα Χριστούγεννα με το 37% των πατρογονικών μας εδαφών να βρίσκεται ακόμη υπό τουρκική κατοχή. Για 38η χρονιά χιλιάδες συμπατριώτες μας γιορτάζουν τη γέννηση του Θεανθρώπου στην προσφυγιά, μακριά από τα χωριά και τις πόλεις τους. Συνεχίζεται ακόμη το δράμα των αγνοούμενων και των εγκλωβισμένων μας, ενώ η πατρίδα μας εξακολουθεί να είναι η μόνη μοιρασμένη και ημικατεχόμενη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αγαπητές και αγαπητοί μαθήτριες και μαθητές, φοιτήτριες και φοιτητές, εκπαιδευτικοί
Η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, οι πρωτόγνωρες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, οι πόλεμοι και όλα τα άλλα προβλήματα που ταλανίζουν το σύγχρονο κόσμο δεν μπορούν να μας εμποδίσουν να ζήσουμε και να χαρούμε τη μαγεία των Χριστουγέννων.
Ειδικά στις σημερινές δύσκολες συνθήκες ας γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα σκορπίζοντας απλόχερα την αγάπη και την καλοσύνη στα παιδιά και στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν και πονούν.
Αυτές τις αρχές και αξίες οφείλουμε να κληροδοτήσουμε στις νέες γενιές. Αρχές και αξίες που θέλουμε να καλλιεργούμε στα πλαίσια του δημοκρατικού και ανθρώπινου σχολείου που διαμορφώνουμε. Τις πανανθρώπινες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και ηθικές αξίες όπως αλληλοσεβασμός, κατανόηση, αλληλοβοήθεια, ανοχή και αγάπη.
Ας ενδυναμώσουμε την πίστη και την ελπίδα για τη δικαίωση της πατρίδας μας. Ας προσευχηθούμε και ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας στον κοινό αντικατοχικό μας αγώνα. Το φως της αγάπης και της ελπίδας που σκορπίζει παντού το χαρμόσυνο μήνυμα της γέννησης του Χριστού ας ευχηθούμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας να φέρει στη Γη την πολυπόθητη ειρήνη. Μια ειρήνη που θα επανενώσει την πατρίδα μας και θα ανοίξει το δρόμο της λύτρωσης, της επιστροφής και της ειρηνικής συνύπαρξης.
Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά.