21/12/12

Διεθνές σεμινάριο για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών στη Βραζιλία 21/12/2012


Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, διοργανώθηκε στις 12 Δεκεμβρίου από την Κυπριακή Πρεσβεία στη Βραζιλία σε συνεργασία με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιου Κατήγορου της Βραζιλίας, διεθνές σεμινάριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών.



Η εκδήλωση συμπεριλήφθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν από την Πρεσβεία της ΕΕ στη Βραζιλία και τις Πρεσβείες των κρατών μελών της ΕΕ, για την Εβδομάδα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Στο σεμινάριο παρευρέθηκαν Πρέσβεις, διπλωμάτες, δημόσιοι λειτουργοί βραζιλιάνικων κυβερνητικών τμημάτων, ακαδημαϊκοί, φοιτητές και απλοί πολίτες.

Ομιλήτριες στο σεμινάριο ήταν η Υφυπουργός Γραμματείας για τις Πολιτικές για τις Γυναίκες κα Lourdes Maria Bandeira, η Πρέσβειρα Διευθύντρια Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Θεμάτων στο ΥΠΕΞ Βραζιλίας κα Glaucia Silveira Gauch και η δρ Nadine Gasman, Διευθύντρια της εκστρατείας του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για το τέλος της βίας κατά των γυναικών (Director for the Campaign of the Secretary General of the United Nations for the end of violence against women). Επιπλέον, ομιλίες απηύθυναν η Περιφερειακή Εισαγγελέας του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιου Κατήγορου κα Eliana Peres Torelly de Carvalho, εκπροσωπώντας την Αντιπροσωπεία του ΟΗΕ στη Βραζιλία, και η Κοινωνιολόγος, Εκπρόσωπος του Φόρουμ Γυναικών DF δρ Ana Liesi Thurler, εκπροσωπώντας την κοινωνία των πολιτών.

Χαιρετισμούς απηύθυναν, εξάλλου, η Πρέσβειρα Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Βραζιλία κα Ana Paula Zacarias, η κα Herminia Raymundo Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιου Κατήγορου για Στρατιωτικά Θέματα, ο κ. Aurelio Veiga Rios, Ανώτερος Ομοσπονδιακός Κατήγορος και Κατήγορος για τα Δικαιώματα του Πολίτη, του Ομοσπονδιακού Γραφείου Δημόσιου Κατήγορου και η Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βραζιλία κα Μάρθα Α. Μαυρομμάτη.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δρ Edson Oliveira de Almeidα, Ανώτερος Ομοσπονδιακός Κατήγορος και Συντονιστής της Μονάδας για Διεθνή Νομική Συνεργασία στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιου Κατήγορου.

Κατά τις παρεμβάσεις τους οι ομιλήτριες ανέλυσαν το έργο του Υπουργείου/Οργανισμού που εκπροσωπούν, με έμφαση στα ζητήματα της ενδοοικογενειακής βίας εναντίον των γυναικών, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και εμπορία γυναικών και μικρών παιδιών, σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα στην Λατινική Αμερική και τη Βραζιλία. Επισήμαναν δε τα περιστατικά βίας σε βάρος γυναικών παρουσιάζονται ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Το σεμινάριο άνοιξε η Πρέσβειρα κα Μαυρομμάτη, η οποία αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης προς την ΕΕ κατά την Κυπριακή Προεδρία, σημειώνοντας ότι οι υποχρεώσεις της ΕΕ είναι ακόμη μεγαλύτερες για τη συνέχιση των προσπαθειών ως προς τη διατήρηση της ειρήνης τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο. Η κα Μαυρομμάτη έκανε ειδική αναφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία και στον αγώνα που διεξάγουμε για τερματισμό της κατοχής και για μια λύση που θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κύπριων, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Λατίνων, Μαρωνιτών και Αρμενίων.

Μετά το πέρας του σεμιναρίου ακολούθησε δεξίωση στην οποία προσφέρθηκαν κυπριακά εδέσματα.