14/12/12

Χαιρετισμός της Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κας Σωτηρούλας Χαραλάμπους στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Το κοινωνικό πορτραίτο της Κύπρου 2012», στη Λευκωσία 14/12/2012


Είναι με ιδιαίτερη τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Το Κοινωνικό Πορτραίτο της Κύπρου 2012».

Οι διαρκείς και οι συνεχιζόμενες αλλαγές που κατακλύζουν τη σημερινή κοινωνία οδηγούν στην επιτακτική ανάγκη εντοπισμού, ανάλυσης, επεξήγησης των σύγχρονων κοινωνικών προβλημάτων και κατ΄ επέκταση τη χάραξη πολιτικών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες.

Η έκδοση του βιβλίου «Το πορτραίτο της Κύπρου 2012», παρουσιάζει τη θέση και την κρίση επιφανών ακαδημαϊκών και πανεπιστημιακών εμπειρογνώμων και επιχειρεί να αποτελέσει το έναυσμα επι μέρους διερεύνησης και μελέτης σε θέματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ο τομέας της κοινωνικής ευημερίας και πρόνοιας στον τόπο μας, περιλαμβάνεται στις βασικές επιδιώξεις της ισχύουσας κυβερνητικής πολιτικής. Ο τομέας αυτός, εξελικτικά καθορίστηκε μέσα από βαρυσήμαντα ιστορικά γεγονότα και επιδράσεις ραγδαίων κοινωνικό – οικονομικών εξελίξεων.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ως βασικός φορέας προαγωγής της κοινωνικής συνοχής και διαχείρισης κοινωνικών θεσμών, με γνώμονα πάντα την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες, στοχεύει και προωθεί την αναβάθμιση υφιστάμενων νομοθεσιών και διαδικασιών για προαγωγή και βελτίωση της διαβίωσης κάθε πολίτη που νόμιμα διαμένει στην Κυπριακή Δημοκρατία, στη βάση της αρχής της μη διάκρισης.

Στις ενότητες του βιβλίου, καταθέτονται εισηγήσεις και απόψεις μέγιστου ενδιαφέροντος και οι οποίες μπορούν να επιδράσουν θετικά στη διαδικασία σχεδιασμού πολιτικών, στα κέντρα λήψεως αποφάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Αγαπητοί φίλοι,

Η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει επιφέρει αλυσιδωτές επιπτώσεις και στον τόπο μας. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα στον τομέα της οικονομίας τα οποία με τη σειρά τους επιδρούν στην κοινωνική πολιτική. Το κράτος θέτει πάντα ως προτεραιότητα του την εξεύρεση τρόπων στήριξης κάθε πολίτη και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, παρά τις δύσκολες αποφάσεις τις οποίες κληθήκαμε να πάρουμε λόγω της ανάγκης για υπογραφή δανειακής σύμβασης με την Τρόϊκα δεν εγκαταλείπει τον στόχο για εκσυγχρονισμό της κοινωνικής πολιτικής.

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα μελετήσει με κάθε σοβαρότητα τη σημαντική αυτή έκδοση που κυκλοφορεί, η οποία μπορεί να αποτελέσει, ανάμεσα σε άλλα, σημείο άντλησης επιστημονικής πληροφόρησης συμβάλλοντας στη διαδικασία καθορισμού ή αναπροσαρμογής πολιτικών.

Κλείνοντας, συγχαίρω το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Κύπρο για τη συνδιοργάνωση της εκδήλωσης αυτής, καθώς και όσους συνέβαλαν στην ετοιμασία και ολοκλήρωση της έκδοσης του βιβλίου, το οποίο συμβάλλει στην πρόοδο και την κοινωνική ανάταση του τόπου μας.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην κυκλοφορία της νέας αυτής έκδοσης του βιβλίου «Το κοινωνικό πορτραίτο της Κύπρου 2012» και στη συνέχιση κάθε προσπάθειας για μελλοντικές εκδόσεις.