18/12/12

Πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας των επικεφαλής των Πρεσβειών της ΕΕ, στο Δουβλίνο με προσκεκλημένο ομιλητή τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας 18/12/2012

Πραγματοποιήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο γεύμα εργασίας των επικεφαλής των Πρεσβειών της ΕΕ, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προσκεκλημένο ομιλητή τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας κ. Enda Kenny, το οποίο διοργάνωσε η Πρεσβεία της Κύπρου στο Δουβλίνο.

Καλωσορίζοντας τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Δουβλίνο δρ Μιχάλης Σταυρινός παρουσίασε σύντομο βιογραφικό του Πρωθυπουργού και αναφέρθηκε στα επιτεύγματα του κ. Kenny, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Από την πλευρά του, ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Ιρλανδική Προεδρία θα επιδιώξει να είναι επιτυχής, αν και ρεαλιστική, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσει την ατζέντα από εκεί που έφθασε η Κυπριακή Προεδρία. «Ο πλέον σημαντικός όρος επιτυχίας για την ΕΕ είναι η τήρηση των αποφάσεών της» είπε ο κ. Kenny, τονίζοντας ότι η Ιρλανδία θέλει να δει επιβεβαίωση της υλοποίησης όσων αποφασίστηκαν τον Ιούνιο. «Η αξιοπιστία της Ένωσης θα κριθεί στο σημείο αυτό», πρόσθεσε.

Όπως ανέφερε, σε σχέση με την Ιρλανδία, υπάρχουν ήδη σημάδια ανάκτησης της εμπιστοσύνης, ενώ οι επενδύσεις στη χώρα αναζωογονούνται. «Υπάρχουν ακόμα δυσκολίες στην ιρλανδική οικονομία και απαιτείται ευρωπαϊκή υποστήριξη για ελάφρυνση του χρεωστικού βάρους της χώρας. Πλησιάζουμε στην έξοδο από τη δύσκολη κατάσταση. Χρειάζονται όμως συγκεκριμένα βήματα. Για την Ιρλανδία, η διευκόλυνσή της στην πληρωμή του χρέους, είναι ζήτημα δικαιοσύνης», είπε. Σημείωσε δε ότι απαιτείται ενδυνάμωση στην πράξη της υλοποίησης της αρχής της αλληλεγγύης.

Στη συνέχεια, ο κ. Kenny υποστήριξε ότι οι Ιρλανδοί με το δημοψήφισμα έδειξαν τις προθέσεις τους έναντι του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. «Απαιτείται όμως προοπτική για τα παιδιά μας. Εάν, παρά τις θυσίες, διαπιστωθεί στο άμεσο μέλλον ότι δεν υπάρχει προοπτική, οι αντιδράσεις θα είναι διαφορετικές», ανέφερε.

Τέλος, ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός συνεχάρη την Κυπριακή Προεδρία και τον Κύπριο Πρέσβη για τα επιτεύγματά της. Η Κυπριακή Προεδρία, είπε, έθεσε ψηλά τον πήχη, με αποτέλεσμα η Ιρλανδική Προεδρία να πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να κρατήσει το ίδιο υψηλό επίπεδο, που και η ίδια φιλοδοξεί να επιτύχει.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Πρέσβης της Κύπρου ευχαρίστησε τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό και τον συνεχάρη τόσο για την προσήλωσή του στο ευρωπαϊκό εγχείρημα όσο και για τα επιτεύγματά του στο εσωτερικό της χώρας. Επίσης, του ευχήθηκε καλή επιτυχία στην επίτευξη του στόχου να προσφέρει η Ιρλανδία το παράδειγμα μιας επιτυχούς εξόδου από την κρίση, που τόσο πολύ χρειάζεται η Ευρώπη, καθώς και κάθε επιτυχία κατά την Ιρλανδική Προεδρία, προς όφελος κάθε Ευρωπαίου πολίτη.