18/12/12

Ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες 18/12/2012

Η 18η Δεκεμβρίου έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ ως η Παγκόσμια Ημέρα για τους Μετανάστες. Η καθιέρωσή της έχει ως στόχο να υπενθυμίζει στην ανθρωπότητα τα εκατομμύρια ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους προς αναζήτηση ενός καλύτερου και πιο ασφαλούς μέλλοντος.

Η μετανάστευση είναι διαχρονικό φαινόμενο και έχει οικουμενικό χαρακτήρα. Τις τελευταίες δεκαετίες η μετανάστευση αντλεί μια πρωτόγνωρη δυναμική που έχει τις ρίζες της στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στους πολέμους και στις συρράξεις και στην ελλιπή λειτουργία του κράτους δικαίου. Οι παράγοντες αυτοί ενισχύονται σημαντικά από τη διεύρυνση της ανισότητας στην κατανομή του παγκόσμιου πλούτου.

Σήμερα, περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε χώρα άλλη από αυτή που γεννήθηκαν, ενώ όλες οι προβλέψεις συμφωνούν ότι οι μεταναστευτικές ροές ολοένα και θα αυξάνονται.

Η μετανάστευση δεν αποτελεί πρόβλημα εξ ορισμού. Με ορθή διαχείριση και κατάλληλες ρυθμίσεις μπορεί να αποβεί προς όφελος τόσο των χωρών υποδοχής και προέλευσης όσο και των ιδίων των μεταναστών. Η παγκόσμια ιστορία αποδεικνύει εξάλλου ότι οι μετανάστες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στις κοινωνίες υποδοχής, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανοικοδόμηση των ευρωπαϊκών κρατών μετά τον όλεθρο που είχε προκαλέσει ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος.

Ακόμα και κάτω από τις σημερινές δύσκολες συνθήκες της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, οι ελλείψεις σε διάφορους τομείς στην αγορά εργασίας, σε συνάρτηση με τις δημογραφικές αλλαγές και τη γήρανση του πληθυσμού της Ευρώπης, οδηγούν πολλά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, σε συνέχιση της αναζήτησης ξένου εργατικού δυναμικού για να διασφαλίσουν την ανάπτυξη και την ομαλή λειτουργία των οικονομιών τους.

Τραγική παραδοξότητα αποτελεί, ωστόσο, το γεγονός ότι οι μετανάστες καθίστανται συχνά θύματα διακρίσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, εκμετάλλευσης και στιγματισμού. Δυστυχώς, στις δύσκολες συνθήκες που δημιούργησε η συθέμελη κρίση του παγκόσμιου οικονομικού οικοδομήματος ορισμένοι επιχειρούν να μετατοπίσουν τις ευθύνες από τους πραγματικούς υπαίτιους φορτώνοντάς τις στους χθεσινούς αχθοφόρους της οικονομικής ανάπτυξης και της ευμάρειας, καθιστώντας τους μετανάστες αποδιοπομπαίους τράγους.

Για τη χώρα μας αποτελεί ύψιστη πολιτική προτεραιότητα η διαχείριση του ζητήματος μέσα από μια ολοκληρωμένη και συγκροτημένη μεταναστευτική πολιτική. Για ένα λαό που έχει βιώσει και τραγουδήσει τον πόνο της ξενιτιάς μέσα από φωνές όπως της Μοσχολιού και του Καζαντζίδη, αποτελεί ηθικό και ιστορικό χρέος η διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας. Η Κυβέρνηση έχει κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση με την υιοθέτηση και υλοποίηση σχεδίων δράσης για την ένταξη των μεταναστών στην κυπριακή κοινωνία, την πάταξη της εμπορίας προσώπων, τη βελτίωση του συστήματος ασύλου, την αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων και τη δημιουργία χώρων υποδοχής αιτητών ασύλου.

Κομμάτι της προσπάθειας αυτής συνιστά και η ουσιαστική συμμετοχή μας στη χάραξη μιας κοινής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και πολιτικής για το άσυλο η οποία να αντιμετωπίζει σε πνεύμα αλληλεγγύης και ισότιμης κατανομής ευθυνών τις πολλαπλές προκλήσεις που έχουμε από κοινού ως Ευρώπη να αντιμετωπίσουμε. Η προσπάθεια αυτή έχει βέβαια κορυφωθεί στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Ο απολογισμός των προσπαθειών μάς ικανοποιεί πλήρως καθώς στο τρέχον εξάμηνο έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις προσπάθειες για τη δημιουργία του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου και για τη διαπραγμάτευση των κοινοτικών νομοθετικών εργαλείων που αφορούν στις Οδηγίες για τη ρύθμιση των διαδικασιών για την ενδοϋπηρεσιακή μετακίνηση και την εποχιακή απασχόληση. Ανάμεσα σε άλλα, τέθηκαν επιπλέον στο προσκήνιο θέματα όπως είναι η ένταξη των μεταναστών, η πάταξη της εμπορίας προσώπων, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, η διαχείριση των συνόρων και η αλληλεγγύη με κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες μεταναστευτικές πιέσεις.

Η μετανάστευση αποτελεί σήμερα μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που τα κράτη, μεμονωμένα και συλλογικά, καλούνται να διαχειριστούν και να αξιοποιήσουν. Το Υπουργείο Εσωτερικών διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίσει να υλοποιεί και να προσαρμόζει τη μεταναστευτική πολιτική που έχει εκπονήσει, στη βάση των αρχών της κοινωνικής αλληλεγγύης και της μη διάκρισης και με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις θεμελιώδεις αρχές δικαίου.